Wednesday, March 21, 2012

Kehilangan Sementara dan Tetap

17 March 2012 : Wa pegi tengok anak hangkat wa di Bangi.
Sambil tuh berjumpa tuan empunya anak hangkat wa....
Sempat singgah pasar malam di Bandar Baru Bangi..
(di mana mee rebus dan air soya tidak rasa sedap...mmm..bukan rezeki wa nak makan yang sedap belaka..)



Kan..eksen plak...Wa penat2 sesat datang sini, deme leh tak layan wa?
Kecik ati tau...

dan si abang ini menunjukan aksi-manja-lihatla-saya-yang-gebu-comel ini...
Masa dah time, wa pun balik rumah di sempadan Negeri Sembilan.
My 6th sense failed to notify me...
ntah nape wa gi masuk PLUS Highway petang Sabtu menghala ke Selatan pada minggu cuti sekolah tamat..memang wa pandai...pandai menghabiskan masa di lebuhraya.
90 minutes trapped in the jem!!!!
dari 6.30 petang kuar Tol Kajang, 8 malam tiba Tol Putra Mahkota....
Jauh, kan? iye la tuh jauh....
padahal waktu biasa adalah 10 minit, kalau ikut 90km/jam pun, 15 minit...

Dan malam itu selepas wa tiba rumah penuh sesalan 90 minit itu, wa dapat bbm yang si abang tadi ilang sebab keluar dari rumah.
Dan tuan empunya kucing dah tak keruan dok mencari di sekitar rumah.
Dan wa pulak dok bbm / sms / tweet..err..ko takde tweeter akaun, ok...tanya kawan2 mintak nasihat camneh nak cari kucing ilang...
Terus wa teringat Roi...kucing wa bela sejak kecil sehinggalah besar (dan Boroi) dan ilang bila wa pindah rumah.
Wa leh rasakan camne perasaan tuan empunya kucing itu.
Kul 1 pagi jumpa si abang ini di atas bumbung rumah, kata kawan wa
...ceh..nak tukar identiti jadi monyet ke hapa?
Alhamdullilah..wa lega dengar berita tersebut....
  


Pagi Isnin 19 Mac 2012
mak wa tepon mengkhabarkan berita kematian pakwe wa...
alo...pakwe = pak long....,  bukan pakwe makwe kapel-kapel tuh....
Abang kepada ayahanda wa meninggal dunia....
Selepas mendengar amanat dari bos besar wa di pejabat bahawasanyer bonussssssss......mmmm...sukar diramalkan ke'positive'an nyer.. ....dan bersurai dari perhimpunan staf, wa sms adik untuk swimming car pool balik Muar, jemput mak di Alor Gajah dan bapak di Melaka.
Nenek wa? Abang wa akan jaga.



Tahun 2008 raya : tahun terakhir wa beraya di rumah Pakwe wa.... 

Yang berkopiah putih adalah pak we wa.


Tahun 2012 : tahun terakhir wa jumpa Pakwe wa...


 Kelihatan 2 orang cikgu 'menyekodeng' di balik jendela rumah arwah pak we.




Pabila malaikat maut datang menjalankan tugasnyer.
Tiada sesaat dicepatkan.
Tiada sesaat dilambatkan.
Lu ada miliki bangunan macam dalam gambar ini?
atau...

rumah kayu sebegini??

Wa bertudungkan 'cooprate scaft' yang berjalur2 itu 
Lu tetap akan miliki 'rumah' ini jua akhirnya.
Rumah berbentuk kotak...
Sempitnya atau luasnyer kotak itu...
bergantung kepada amalan masing-masing...



Tak kira lu memilik kete ini
Nih kete wa....

Silap tepek....
Nih kete wa yang sebenarnyer...
(akan mula huru-hara mencari geran kereta pabila nak renew roadtax....)

 


Tapi akhirnya lu akan naiki kereta ini untuk perjalanan yang lebih jauh....
Arwah pakwe wa berusia 74tahun di kala ini.
Beliau meninggal dengan mudah...
Sedang hendak buat secawan air sarapan pagi untuk mak we wa yang dah tak boleh bergerak (hanya mampu baring ataupun berkerusi roda), tetiba beliau rebah.
Rebah...
dan tidak bergerak...
Wa dah boleh bayangkan tahap panik mak we wa di atas katil
Yang hanya mampu memanggil nama suaminya
Yang tidak mampu berbuat apa-apa
kecuali menalipon anaknya
dan
pabila anaknya tiba
.
.
.
(.................)
.
.
.




Life is actually too short for us to regret.
Therefore, 
pada mereka yang masih ada ibu bapa.....
sila lah...silalah berjumpa / melawat mereka...
sebab...
jika anda melawat mereka selepas mereka rebah tak kira baru lepas makan, baru nak bukak tingkap rumah  mahupun baru nak bancuh air.....
.
.
mmmmm.....
Kita bukan ada sms / bbm / fb berstatus bff dengan malaikat maut yang kita tau sapa akan mati pas nih...

Hampir 4 tahun sebenarnya wa tidak berjumpa pakwe wa.
Tak..tak bergaduh...(apahal plak nak begaduh dengan pakcik??)
Cuma ......ada sebab lain.
dan pabila pakwe wa tak de....
yang tinggal mak we wa sensorang di rumah....
wa muhasabah diri....
what if...what if...and what if...
So much to think of all the sudden.



Think too much make you hungry.
Wa nak makan mee bandung Muar, kedai plak tutup, maka wa pun rasa la mee udang ini.
Best, tak tipu.
(Ekceli nih my mom's dinner...wa tumpang rasa..heheh)
Kami singgah benteng gerai makan depan Sek Sains Muar, semasa nak balik ke Melaka dan Shah Alam. 


...dan wa amat dambakan satay ini.
Sedap seolah-olah wa makan perdu serai ...
hahahaa...
eh..melalut citer makanan...

Back to the story
Alangkan kucing kesayangan ilang pun, wa dah susah hati...
inikan pulak kehilangan pakcik saudara ............

Bila wa balik kampung , wa renung muka nenek wa yang tido lebih dan kurang berjaga.....
We will never know...maybe you first to go before your grandma....

Al-Fathihah buat arwah...semoga sejahteralah dan dirahmati roh beliau ....
Dan bagi yang masih boleh menikmati kehidupan lagi.....be moderate...

15 comments:

Ely Hasrul said...

takziah buat makwe sekeluarga

gambo makanan tuh sungguh poton! baru nk muhasabah diri... lapo mode..

semoga rohnye dicucuri rahmat. al-fatihah

Janggel said...

Takziah buat pakwe akak.

Gambo satey sangat menggamit.

Kbai

dzuchan said...

Takziah utk pakwe anash..

ter"feeling" plak baca entry ni
sbb dok jauh dari parents..

Tapi sbb selangseli ngan citer kucing2 n makanan..felling pon selang seli gak.

Anash said...

ely,
thanks
akak nyer entry selalu banyak anti-climax laa...
kejab2 citer kematian
kejab2 leh selit citer makanan?
heheh

Janggel,
terima kasih
satay???jom makan...(cery bery ok dah?)

dzhuchan,
kalau jauh, call pun ok.
jangan limitkan masa kita..
sorry, suka wat entry tak mau serius bebeno..tuh selit kucing la, pasar malam la, mee udang la, jem la...heheh

dzuchan said...

haha..tu seronok baca..
opkoss always call mereka2..
kucin2 itu comeyyy

BlueEwoke said...

Insaf sekejap bab org meninggal tu. Selalu jugak terpk, kalau saya takde nanti, sapa nk jaga Aqilah dan Cawan. Cawan mesti kawin lain kot..sob sob sob.. Apa2 pun Takziah.

Yang lain2 part nk tergelak jugak dibuatnye. *ok control gelak nih*

Biqque said...

terkujat i dpt sms kucing ilang! penah jadi kat kiki, aku naik keta ronda cari sampai jumpa, seb beik jumpa!

al-fatihah, moga beliau tenang di alam sana dan ditempatkan dikalangan orang2 yg dicintai Allah swt.

Anash said...

dzuchan,
blog merapu...
gitu..
good to know you enjoying the entry..

Na,
sila jgn gelak bawah meja (sebagaimana cawan pernah buat..)
kekadang ingat mengingati satu tugasan kita sesama insan
peehh...mode ustazah pilihan gitu..
hehe

Biqque,
panik of kos..tuh yg dok bbm / sms mana2 kwn yg ada kucing..
thanks for the advice biqque...
and thanks for the doa.

masMZ said...

alfatihah.... takziah kak dan family.....

adoi dah insof-insof, akak bawak citer makanan laksssss.... haishhhh kacang spesel satuhhhhhhhhh..... sedapnya makanan kat Malaysia nih :D

Anash said...

masMZ,
thank you ...
kan
makanan malaysia masih di hati kita
walaupun jauh mana merantau
abc satu!!!

Uncle Lee said...

Hi Anash, very interesting pics, and I sure love your very shiny floor. You polish it often?
I love that udang dish, looks really delicious.
You have a nice day.
lee.

DrSinga said...

insap ...
mula-mula..

baca bawah-bawah..
masih kontrol keinsapan..

" benteng gerai makan depan Sek Sains Muar "
chopp... Wa cuma ingat kubur kat tengah tengah padang sekolah sains muar

SheLa^^ZuL said...

Menjadi salah seorang penumpang sepanjang perjalanan Shah Alam - Melaka - Muar ...

pemberi idea asal utk makan mee bandung adalah saya..hehehe..
sate & mee udang memang best!!

Cawan said...

bertabah ye kak Coco Channel..

Anash said...

DrSinga,
insap saling mengingati
nih benteng kat depan sek sains Muar, sebelah Petronas dan Shell,
bukan tanah perkuburan tuh...
bukan..kompom bukan...
hehe

Adik
ele..nak jugak dapat kredit tuh!!
huh..ok ok

Cawan
yeap
tengah bertabah ...