Wednesday, December 28, 2011

Cik Fe'ah Mengimbau Kenangan Dulu

Nama samaran timangan wa...Fe'ah
Nama panjang timang samaran wa...Rafe'ah Punggut...
Mengimbau zaman tidak-gemilang wa tahun 2004 selepas raya.....


...mata pencarian wa ..a.k.a gaji bulan-bulan telah tersasar dari biasa.
Wa bergaji RM1,000 (contohhh....), bayar utang RM1,000 jugak (contohhh la nih...)
Dan saat wa tidak disambung kontrak...(wa pekerja kontrak..ape..ingat bangla kat site construction aje yang pandai keje kontrak ???)..wa menjadi ilang punca....


..termanggu...
..terpinggir seketika...
..terdiam....
..terkedu....
..tercangkung...
lalu wa cuba sesuatu...
sesuatu yang wa harapkan boleh menaja wa bayar utang bank......


mencuba yang ini...
yeap..senget...macam tuan dia...
tak pandai...
dan memang wa terkedu balik....(sebab pikir..sapa nak makan nih???)


kegagalan membuahkan hasil yang wa ulang-ulang prektis wat.. ...bole la wa jual kat KLIA...(macam tak percaya..tapi wa wat slow2..jual kat ada kenalan keje ground tiketing MAS)...tak banyak ...sebab wa tak yakin wa mampu nak bakar kek banyak2...
stop di situ bila dapat keje bergaji RM500, (padahal lu ada utang tiap2 bulan RM1,000....ingat tak...ingat tak...)





..wa cuba lagi...
mengambil pesanan ini....
kali pertama mencuba...
disamping itu, credit card teman setia wa selama 9 bulan...seksa nak bayar balik...Allah aje yang tahu...


..tahun 2010..
bukan tak cukup duit..tapi wa kuar banyak modal untuk ini.
tapi hasil tak seberapa...
wa akur dan terima cabaran ini...
wa dah keje di tempat sekarang, dimana wa lulus untuk membayar utang bank..



...target market : kawan opis...
heheh



tapi wa nih lembab....peluang selalu terbuka tapi wa selalu lambat nak nampak....


disebabkan kengkangan keje ....
tanggungjawab keje perlukan perhatian wa lebih...(konon...)
maka itu semua menjadi aktiviti jual kek/serai menjadi suka-suki nak buat... (jika ada masa...dan bukan mata pencarian lagi...lu dah bongkak eh??cisshh...)


padahal...orang lain lagi payah dari lu





..memikirkan nasib untung rugi jual kayu...





..mengenangkan nak makan apa malam nih...
..bukan mengenangkan utang bank...
..nak makan....sahaja....




dan akhirnya, to tell the true, wa hujung tahun nih sebenarnya panik...
cashflow wa dah crash!!!
tatau nak cari tang mana nak wat bayar zakat....
jangan kata zakat...ada seketika...wa menggigil korek duit syiling mengharapkan ianya cukup menjadi seringgit....


serius risau....
tapi wa buat muka selamba....dan buat muka cleaner balik kampung bersihkan homestay..
harapkan OT? mana ada.....

Bank rajin bebeno telepon wa ingatkan due date....
kembali balik kepada zaman-tidak-gemilang-wa nampak????
Rintihan hambaNya didengari...


Tahun 1997- wa bagi loan pada relative wa....
Tahun 2007-tiada cerita untuk dibayar....wa tak mo desak orang..wa diam aje...
Tahun 2011-tetiba wa dapat kembali duit itu......tanpa disangka..tanpa diduga...
Yessss!!!!! dan wa tetiba kaya seketika...dan cukup untuk bayar zakat..
dan Insyallah..cukup untuk bayar TUNGGAKAN utang bank .....
Subahanallahhhh.....




dan diakhiri tahun 2011 dengan berkenalan group traveller blogger ........












..yang rasanya wa tak perlu kata banyak...kecuali...THANK YOU FOR NOTICING ME....


..even wa pernah separuh jobless, separuh bingung pada ketika dulu....
tapi wa tak pernah sesal sume ini...
dan wa menjadi amat menghargai gaji wa dapat tiap bulan walaupun tidak setimpal...

tapi


ade wa kesah??? wa kesahkan keberkatannyer...bukan nombor yang tertera di slip gaji.




you are what you are...even you are colourless....



..may everybody in this world get what they hope for year 2012....
and as for me....
just remember
your 'tapau'(bekalan) for life after death...SELAMAT TAHUN BARU CIK RAFE'AH PUNGGUT....(hehe...)

23 comments:

Janggel said...

ALAMAKKKKKK

Tatau nak rasa macaman sebenarnya bile baca entry ni..(nak rasa kek bleh)... memula rasa cam drama bersiri yg sendu pastu last2 cam senyum sensorang baca hehehehe...

setiap manusia ada zaman susahnya..saya juga tak terlepas dari itu...sehingga kini...apa yang penting Yakin dengan ketentuanNYA..

(Cewah....)'[[=

Selamat Tahun Baru Kak Anash!!!!

Lily Riani said...

same here as janggel... mix emotion and love this entry especially. very humble and great feel of self reflection. we all too need to submit ourselves to allah yang esa.

Anash said...

Janggel.
heheh..menjadi plak entry nih...
akak dpt idea pun bila baca ely's blog citer expenses anak masuk sekolah.....tup2 kuar plak citer soap-opera nih....hahahah...
pepepun..akak hepi aje..no hal laaa...
haip!! sempat mintak kek?
...sume ada 'ujian',kan? kalau tak mana ada PMR/SPM/STPM ujud?(relevant??ntah)

Anash said...

Lily,
masa nulis nih pun...dok flashback citer lama 'terduduk' selama 9 bulan aje...org lain lagi ada yg besar ujiannyer...
mix emo? kan?...kekadang ingat kan diri nih yg selalu sangat lupa diri...but seeing you guys and gals...really happening end 2011...

dari fe'ah...with luv..(hehe)

dzuliyana suleman said...

hehehe..walaupun tak paham nak komen jgk...

kak anash png jual kek ke? pastu stop cam tu je?

Anash said...

ana,
pernah jual sebab keadaan mendesak masa tuh....
then akak stop takut tak boleh nak buat...keje akak sekarang agak banyak..karang hambek ode then tak buat, nanti org marah...
pastu, ada permintaan di pejabat, akak slow2 ambik semangat dan jual..part time...
tak faham tak pe dik..janji komen...hahah...boleh camtuh..hehe...

Janggel said...

Kehkehkeh tetibe PMR, SPM, UPSR semua masuk entry hehehe.. suka la tengok kerelatedtan gambar-gambar dan baris-baris ayat..sungguh kena hehehe.

Jom sarung baju pantai!

Ely Hasrul said...

*mode nangis dlm hati sbb ignorance mana macho nangis jujur air mata*

cik fe'ah.

kite serupa
gaji 1k hutang 1k
keje takde hutang 1k
bank kol selalu ajak dating mmg biasa
melabur tak berjaya
memberi hutang xdek pulangan
nk bukak acc zakat pon seram
tp sbb selalu pikir 'ade org lagik susah'
terus aje berusaha sambil bergelak ketawa
semoga 2012 memberi keceriaan kepada kite ye cik fe'ah, nnti cik puan lela manja buat penutup 2011.. mungkin agak bahagia sbb cerah sinaran matahari agak boleh nmpak cahayanye... walaupon sikit

Ainul Arina Madhiah said...

saya sebagai student pun selalu rasa perasaan takde duit. sob3...

akak, comel lah kek senget tu! dah la mendap. haha.adoi, takpe2. prektis make perfect kan akak? dah comel dah kek2 yang seterusnya tu. hehe..

go akak go~ ^_^

DrSinga said...

Banyak pengajaran yang boleh gua pungut dari sini ...

Serai!!!?


Ada jumpa serai berbunga tak?
Boleh keluar banyak batu permata tu...

Mie said...

Jalan hidupmu agak berliku... Tapi itu yang membuatkan kita jadi lebih matang, ye dak?

Anash said...

Janggel,
1 picture = 1000 words
so, tak yah akak dok karang2 citer..(pemalas...)
relatednyer photos dengan ayat..pun jenuh nak susun..tapi akak suka wat.
Pantai??? Pantai Dalam, KL kah???
(sambil cari baju renang yang kena diseterika sebab lama berlipat...)
hehe

Anash said...

Ely,
ala...jangan le nangis (sendiri pun kesat air idung..huhu)
Your entry membuka mata n minda la...good info..tak tepikir sebelum nih nak wat gitu...
yeap..
sebijik berlian terhasil sebabkan kena ketuk, drill, potong, dikenakan tekanan...dan akhirnya...wallllaaa...
kalau tak kena tuh sume...berlian tuh maintain asal sebagai batu itam yang biasa sahaja...(tetiba teringat pebble?)
laugh is good for your health(hehe)

Anash said...

Dr Singa
thanks for dropping by.
Dengar gak citer pasal permata kat perdu serai..tapi tak jumpa...
yang jumpa...anak ular itam...
serius terkejut lalu tercampak serai itu jauh-jauh....

Anash said...

Mie,
memang betul..tak dinafikan...
ujian memasing ikut tahap ketabahan memasing...
lenkali kena ...sabar ajelah....

Uncle Lee said...

Hello Anash, very heartwarming posting. Shows your warm and sentimental self.
Wishing you all the very best for the new year....
HAPPY NEW YEAR.
Keep well.
Lee.

Ainul Arina Madhiah said...

aik, saya rasa aritu ada drop komen sini, hilang plak...

lupa plak tu dah tulis apa. haha.

oklah, selamat tahun baru akak. semoga tahun ni lagi besh dr dulu~ ^^

Anash said...

uncle lee,
happy new year to you too..
glad to see you have the time to drop a comment ..i'm impressed and i owe you my visit to your blog...
"simpan satu lagu dalam hati" eh uncle lee...heheh

Anash said...

ainul,
ala...apa le yg dikomen sampai leh ilang??? panjang sangat ker??(suspennn...suspen..hehe)
selamat tahun baru jua la buat ainul di sana....another year coming...

Cawan said...

tabahkan hati.. sentiasa berdoa dimurahkn rezeki.. insaAllah..

MasZuber said...

salam kak anash,

hmm first taaim datang sini. hmm syahdu pulek.

saya pun penah merasa zaman mencabar seketika dulu..tapi tue la, sesuasah kita pun, akan ada orang yang lagi susah dari kita kan. ;)

moga tahun 2012 lebih baik dari tahun lepas!!!

Anash said...

Cawan,
memang tabah hati, gigih dan sabar...
pepepun...kita enjoyyy!!!!
hahaha

Anash said...

MasZuber
welkom...welkom...
no hal first time or tak de time..
hehe
bila rasa susah, nescaya kita akan lebih bersyukur bila dapat yang senang...(apa ayat akak nih ...mcm tunggang langgang aje...)
yeap
hope for the best year 2012....