Thursday, October 27, 2011

Siri 1 - Melbourne City

Yippe...
akhirnya...
wa dapat pegang boarding pass ini...




no 14?

dok hampir depan, tapi..risiko dok depan adalah anda berhampiran dengan kanak-kanak / bayi / bebudak berusia bawah 2 tahun....
tak pasal aje kena pindah tempat sebab ada family nih nak duduk sekali satu baris...
ok laaa..give and take..at least dok belakang pun..sampai gak melben...,kan?

Kawan wa dah tunggu di Tullamarine Airport, siap dengan nama wa dan tagline "Welcome to Australia".....wa punya le suke pabila nampak dia...apa tak nyer...dibuat member nih memain tak mo datang ambik wa di airport..tak ke terkontang kanting wa nak buat Plan B..ie...dok le kolong mana yang patut...(sadis plak..nape?)



Esok, wa ke Bandar Melbourne, naik tren yang tiket AUS 11 (sila jangan kalikan dengan 3.20...sakit hempedu tau...) manakala kawan wa dapat diskaun dan cuma bayar AUS3.50 aje sebab????..dia nih orang pencen...hehehe

Mamat pakai baju itam tuh, inspector tiket...datang2 terus bagitau..."Please prepare your ticket for presentation..."

Aik? nak gi bandar pun kena wat presentation ker??

Wa yang bengong alang..terkebil2 nengok kawan wa...

"Just show your ticket to 'em..that's all.."

heheh..

ooooo (cover malu...buat muka bijak...padahal...)




nih flinder station...lebih kurang cam KL Sentral laa...

Cuaca masa nih...jab2 hujan, jab2 renyai2, jab2 rintik2....

pendekata..hujaaaannnnnnn aje....



Singgah kat Victoria Market....

kan..tuh le kawan wa, merangkap 'bodyguard', pakcik angkat, tukang tunjuk jalan, pak lawak suka cerita, dll

hehehe....



Sebahagian daripada barangan yang dijual...

(tetiba rasa menyesal tak borong bebanyak...murah weh kat sini..lenkali sesiapa ke melben, wajib beli sobenier kat sini tau...jangan wat macam wa...sampai sekarang terbayang2 sobenier itu... )




Lunch time, lapar..singgah kat shoping mall nih...


Bangunan merah nih deme sayang nak runtuhkan, lalu tercipta la mall ini ....





Bangunan lama dalam bangunan baru....






Lepas mencekik kebab, wa dan kawan naik trem free khas untuk pelancung...


Mentang-mentang free, wa nengok ada gak set-set mat salleh naik...siap pakai kot pegi keje..mana plak gaya pelancong???






Trem kaler nih plak, bebayar....





Masa nih ada rusuhan damai...er...betul ker rusuhan damai?




..ramai plak pak polisi di sini..


kata kawan wa "Just keep your camera off and belongings near to you"


Tapi wa kan degil...camera on dan snap sana sini....


wa nengok elok aje orang lain dok tala kamera / hp / iPad / mesin fax ....(opsss..)






Sebenarnya wa pun suspen bila lalu kat kawasan nih


Bukan suspen kena pukul dengan belantan / simbah air ...


tapi


suspen , takut ada plak muka wa tersesat masuk paper omputih........


atau tersesat ke....


sokabar utusan malaysia ,berita harian, metro, majalah 3.....


tak ke naya...dah le cuti tak approved...tau-tau muka wa terpampang kat sokabar...




Team SWAT deme dah sampai...


masa nih wa dah lepas dari kawasan 'panas' itu...





Dah la...jom balik ...jommm....


malas la nak layan rusuhan tuh..tak de pekdah pun dek non....




dan ini adalah dinner wa...


air celelat panas dengan muffin...


ma ma mia...


harga??? toksah tanya....


ma ma mia jugak ......


heheh....






























5 comments:

masMZ said...

HAhahaha... main siri-siri....

masMZ said...

Bangunan lama dalam bangunan baru??? Wow!!! Kalau kat sini, sah2 dah kena roboh!! Opsssssss...

Janggel said...

Amboihhhhhh siap nak berangan masuk paper omputeh tu yer! haish patutla ada peminat tegar!

Santek la seekor burung tu!

Anash said...

masMZ
yeap..citer bersiri...sebab memang panjang 'travelog' kali ni...beware..hahah
kan? serius dok pikir camneh deme bina bangunan baru utk cover bangunan lama...

Anash said...

Janggel
berangan kan beshhh...
tapi masuk sokabar omputih..pulak tuh citer pasal rusuhan...
err
itu tidak besh..
peminat tegar? sapa?sapa?
thank you..thank you (dah senang nak snap burung yg bersepah di sana..)