Tuesday, June 3, 2014

TamanNegaraPahang-Part 3


Assalamualaikum...
ayuh...kita abiskan kisah masuk hutan di Malaysia
safari night walk?
naik lori kecik je...

Persis PATI (pendatang asing tanpa izin)...bila kami naik belakang lori ini
jam 9.00 malam, kami mula dibawa ke kawasan separa hutan dan ladang kelapa sawit 


cawan sedang  menge'test' lighting kamera
kot-kot dapat tangkap muka gajah?
manalah tau..kan?

yang depan tu...dok atas bumbung ...tukang suluh 
pegang sportlight..dia dok suluh-suluh sana sini
kejab-kejab pangkal pokok
kejab-kejab kat buah kelapa sawit
kejab-kejab kat semak
kejab-kejab kat tanah
kami selori (ada ker imbuhan kata gitu?) dengan satu couple dari Jerman

binatang pertama kami nampak adalah..kucing hutan
kelibatnya pantas melompat menyorok
nampak aje brother yang pegang sportlight tu...
dah biasa kot..

pastu kami nampak burung..rajawali? (yang banyak warna bulu tuu) tido celah pelepah pokok kelapa sawit
pastu nampak burung hantu..terbang selepas disuluh mukannya
pastu nampak burung apa ntah dok lepak celah semak
pastu nampak binatang nih...besarrrrrr...dan banyakkkkkkkk
errr...takutnya!!!

.
.
.
.
.
  

"lu pe hal? suluh-suluh muka gua memalam nih? gua tak suka tau!"
sekumpulan lembu...
dah kata lalu ladang kelapa sawit
lembu mesti ada...dah jadi haiwan peliharaan penduduk di situ

tapi mamat Jerman tu beriya-iya hambek gambo lembu nih
teruja kot..
heheheeh
"well sir...this local said lembu..in speking we say cow...you know..kauu.....moooooo"
*wa cakap dalam hati je...tak kuasa wa nak berjela-jela bagitau yang tu bukan binatang dalam hutan*
ehheheeh
next...


nampak tak? tu..atas pokok tuuu

inilah binatang yang terakhir kami nampak
sebelum kami balik ke hostel
Aqilla takut bila disebut itu burung hantu
so, mommynya sebut...itu burung besar

jom balik
jom selfie reramai


gigih guna monopod.
suluh muka guna lampu jalan...
nih adalah muka kami tanpa nur lampu jalan
dan 

nih adalah sinar dari lampu jalan
baru la nampak muka memasing
hahaahahah
sure kapel mat salleh and minah German tu bosan nengok perangai kami 
bertabahlah...

kami pulang jam 10.30 malam...
lama jugak kami berada di dalam ladang kelapa sawit tu
malam tu..kami...eh..buat apa? 
tido la kot...kata letih


esok pagi
wa aaahhhhhh....segarnyaaaa.....
wa jenjalan tengok kawasan chalet nih

jalan perlahan lahan...
bengkak lutut mula terus berdenyut
adehhh

tengok kucing nih..
tak leh melutut..klu tak
dah lama wa dok usap-usap bulu kucing nih

kami berkemas...dan bersarapan di kedai ini


sedap roti canai....
wa layan...

baju merah itulah abang Mahadi..yang kami berurus dengan beliau
dari hostel hingga ke aktiviti semuanya
MasMZ kenal beliau.
dah kenyang?
ayuh..pulang ke KL...
menuju ke kehidupan yang hakiki

kali ini....Pae menjadi pemandu...Janggel adalah Co-Pilot
dan wa? jadi mem besar yang semi-OKU
*dok belakang..sambil urut lutut*
oh yaaa...dengan Dr-Peribadi wa...Aqillah, yang nak ikut naik sama kereta dengan wa
Jommm


dari Kuala Tahan ke Temerloh mengambil masa dalam 2-3 jam jauhnya
jalan tar..tapi ada aje rosak sana sini
ehhhhhh...............
ok ok
jangan betulkan line internet anda...
tu BUKAN gambo balik ke temerloh


nih haaa.....baru betul 
I love MALAYSIA
*kalau betul lah ada kangaro liar kat Pahang?.....errr..Panda..ko balik China..sekarang gak!*

sila tengok jalannya yang ber'ombak'
dan ada lopak
dan ada belok sana sini



banyak nyer lori balak..
perjalanan yang lama kami rasa


tengok...
dari kayu balak..dah jadi kayu siap proses
lama kan perjalanan kami ini???

*blurrr...*

wa buat apa di belakang dengan Dr-Personal wa?

selfie laaa...

ini adalah muka ceria Aqilla...sebelum diva ini berkata begini
"Qilla sakit perut la...tapi sini tak de toilet...Qilla takut nanti gajah datang..."
wa...err....dok pikir..amende la Qilla nih bagitau...
"ok..ok...kita berhenti tepi...eh...panggil mommy..ok?"
"ok..."
sebenarnya..Aqilla nak termuntah..sebab perjalanan yang jauh dan pening...
tapi disebabkan perkataan muntah belum dipelajari
maka
sakit perut adalah vocab yang paling hampir
menandakan ketidakselesaan si cilik ini
hahah
bab gajah datang...err...tu kena tanya mommy Aqilla...
hehehehehe

selepas berhenti tepi jalan, kami teruskan perjalanan sampai ke Temerloh
makan tengahari jom 


tiba ngam-ngam waktu makan 1.30 tghari
dengan ramai
dengan panas
dengan pantas kami mencari meja kosong
(itupun lama jugak la berdiri.....haiii)
dan ngam-ngam pakcik femes nih kata kena tunggu 30 minit utk ikan patin masak
Na gigih beratur...10 minit sebelum dihidangkan 
demi mengambil lauk ikan patin itu


hasilnya
yeaaa..rm10/mangkuk
sedap lagi yang di Kuala Tahan...pekat kuahnya
tapi disebabkan sini....ramai yang datang...kuahnya cair pun..orang tak de komplen
sedap juga
ada yang datang untuk bungkus bawak balik
sekejapan...abis dah satu periuk besar tu..
sapa lambat..dapat tang kepala
macam nih  

pun sama...rm10/mangkuk
nih BUKAN ikan patin kami
nih ada satu keluarga dah reserve meja kami untuk turn mereka makan pulak
hahahahaha
boleh gitu


wa tatau apa tajuk air yang wa minum belah kanan gamba nih
tapi wa siap beli 2 gelas...
(sebenarnya haus ya amat..)
Kami sambung pulang ke KL.
Aqillah ikut kereta MasMZ dengan mommy dan daddy
dan kami terus menuju ke Putrajaya
sempat singgah di R n R Genting Sempah utk Zohor & Asar
dan wa tiba rumah...eh..pukul bape?
lupaaa...
ahhaahah
janji dah selamat sampai rumah..kan?
*keluarkan baju busuk satu karung dari bonet kete*

meh wa share secara Geografi kedudukan aktiviti kami


mudah dan sempoi
bukan percutian 'hardcore'


nantikan entry penggulungan wa
eceh
penggulungan pulak
mmmm...masih terbayang sejuknya suasana hutan ini
aaaaaaa.....


Manakala...tanggal 31 Mei 2014, sepupu wa bernikah
jangan tak tahu, zaman sekarang masih ada lagi 'family arrangement marriage' tau
ironinya...sepupu wa nih..tak de no hp tunang dia...
sampailah masa majlis tunang derang..baru heboh tukar-tukar no hp memasing? 

di kala BELUM menjadi suami orang
sekarang...dah sah dah pun...heheh

dan wa tetiba jadi ad-hoc camerawoman????
my hijabster style ilang terus!!!!!
huhuhuhu
*PS: gaya lebih..tapi sume wa belasah auto..tak de makna la nak setting manual bagai*

(mesti pak saudaraku nyampah tengok hasil nyer...hahahahahahah)
tu la..percaya sangat kat wa??

kikikiiiii


14 comments:

Dr Singa said...

waalaikumsalam...


*wajib jawab..*

Dr Singa said...

waaa...

nanti nak guna kamera wa?
wa ada 3 bijik canon.
lens berketoi-ketoi ...


* hahahhaaaa... gelak orang kaya ..*

Dinas Aldi said...

Kahkahkah tak bleh tahan akak baca mamat Jerman tu tembak gambaq lembu, kahkahkah! Gamaknya dia ingat itu spesis terancam ka apa tu, adehh..

Memang lama betoi perjalanan, dari kayu balak siap jadi papan lapeh, hahaha!

Tengok gambaq pagi kat situ, boleh terbayang kesejukannya..brrr..

Mintak sket ekoq ikan patin tu..sluurrrppp...

Anash said...

Dr Singa,
wah..salam ku diterima
eh
salam wa di terima

berani ker nak bagi wa guna itu kenon dengan lense berketoi-ketoi tu?? jatuh karang? haaa...acaner
takut wa..

*sedu seorang 'pengamin'..busker*

Anash said...

kak Dinas,
kak...
kak...
err...slow sket gelak..
takut saya kak..

(hihihii)

ikan patin? err..pi makan kat situ terus la...

*sambil jeling kat akak..takut2 akak sambung gelak lagi*

Time Traveller said...

burung hantu.. lembu.. kucing? kampung saya banyak kak anash hahaha :P

boleh la naik selori macam tu memang seronok kan.. yg couple germany tu mesti geleng kepala jer hahaha..

ada gambar kanggaro loncat kat jalan balik temerloh? hahaha.. selamat pengantin baru utk sedara akak tu :D

Anash said...

Time traveller,
hahah..betul sangat la ..kat kampung banyak..kiki

memang kapel jerman tuh dok pelik sambil jeling kami

ok..tu salah tepek gambo...yang pasti akak tak cilok gambo dari google...heheh

OK insyallah akan sampaikan salam itu..(wink..wink)

mrs.smile said...

pause 2 second memikir eeh betul ke itu jalan balik temerloh apesal lain macam jer? hahaha

dua2 sama schumel kat belakang tu...walapun dua generasi katanya :P

Anash said...

mrs smile,
cekap tengok gambo
hahahahah

schumel? errr (pintal pintal hujung tudung bawal sambil kelip2 mata)

Ren said...

WOW kemeremen profesional!
Kagum

kbye

Anash said...

Ren,
eleh...dia lagi pro...

cishh

kbai

Hafiz Yusof said...

tang lembu tu paling kelakar...terbahak2 saya gelak....
waiting for kek gulungan akak plak..hihihii...(buku x baca,blog blh baca..nak jwb apa dlm paper examm nnt!!!)....hihihi

Anash said...

Hafiz,
kiki..akak tak sangka plak ada gambo sama mcm gambo lembu tu..

hui
pi baca buku laaa
karang nak jawab "saya baca blog coconutz..hari-hari saya baca blog beliau..."

heheh

Rose Azadir said...

salam kenal, saya blogwalking kat sini. Jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...