Tuesday, May 27, 2014

TamanNegaraPahang-Part 2

Assalamualaikum pembuka bicara
adakah anda semua sihat?
*sambil letak tangan di telinga kekonon tengah dengar sorakan para peminat ....
persis ko tu artis dok berdiri atas pentas ...kononnnn...*
ok..let's hit the music!!! oh yeaaa...
.
.
.
.
 *abaikan*

Jom kita tengok acaner rupa canopy walk ini

ada yang dekat jalan nyer...dari pohon ke pohon yang lain

ada juga yang....er...jauhhh sayup je?
dan juga...ada yang berupa tangga..
apa?
tangga?????


haaaa..tangga tuh!!!!...sila merangkak kalau tahap gayat anda agak tinggi 

memperkenalkan..en Cawan, daddy Aqillah

Cik Pae, didatangkan khas dari JB

nih..en Janggeltrekker...kena sangat la dengan aktiviti masuk hutan...

Cik MasMZ, juga didatang khas tapi dari negara Epoh

Na, mommy Aqillah...yang 'berbisa'...(hehehe..abisla wa kena lahar jab lagi)
dan akhir sekali...traveller cilik.. 
lajuuuuu je Aqillah nih jalan...
memang tak takut tinggi...


pabila bergerak di canopy ini..hendaklah jarakan diri anda dalam 10 meter dari kawan-kawan
jauh mana 10 meter tu?
jangan risau..hampir setiap platform pokok akan ada 
petugas yang akan bagitau
samada anda patut gerak 
atau tunggu sehingga kawan di hadapan bergerak jauh dari anda
(takyah bawak pita ukur jalan bagai..heheh)

tatau pokok apa
tapi
ummaaiiiikkk...tingginyer pokok nih!!!
Ada le dalam 30 minit kot kami kami berada di 'ruang angkasa(?)'  Taman Negara Pahang
tiba masanya untuk 'turun ke bumi'
*dah macam cita JulaJuliBintangTiga?*
(sapa tak faham...sila abaikan wa merepek ntah apa)

Alhamdullilah...kesemua canopy ini dibuka
selalunya kalau musim bunga, ada sarang tebuan ...dan separuh dari canopy akan ditutup 
supaya tidak mendatangkan bahaya kepada pihak pengunjung.
Iya..kami datang waktu musim bunga...
(ingat kat UK je kerrr ada musim bunga? huh??? -jeling John dari jauh).



"Aqillah..tengok nih..butterfly"
berpeluh diva nih...
hehe
jom balik...another 1.9km back to Mutiara Resort....
arghhhhh....lutut ku ..sila bertabah
ku?
wa!
hahaha
(sopan nyer ayat gantinama tadi...kiki)


more steps???
di kala ini ..rentak langkah wa dah mula perlahan
tapi masih boleh gigih gerak
dan disinilah wa ternampak....
kepala........keluar dari celah platform ini...
wa terhenti...
kami sama-sama saling memandang...
lalu terus jatuh chenta
.
.
.
.
huit!!!!
wake up!!
wa ternampak kepala ular ijau belang itam kuar dari platform tu
tak de ke makna laaa nak jatuh chenta!!!!

tak pasti yang mana satu...

mungkin yang jenis belah sudut kanan atas tu kot?
ntah...
yang pasti...wa memang seram dengan binatang tidak berkaki ini
at this point of time...wa rela digigit pacat...
huhu

setelah binatang-tidak-berkaki itu hilang, 
atau mungkin nyorok bawah platform...
kami kami cepat-cepat meneruskan perjalanan
dan setibanya di resort, 
kami makan aiskrim malaysia...
yeaaa..
(thanks Cawan / Na / Aqillah)


Agen Agih Aiskrim Malaysia by Aqillah
kami menyeberang kembali ke Kuala Tahan
makan tengahari lauk ikan patin masak tempoyak best sedap huit!!!
tak mahal...
selain dari lauk ikan itu, kami ambil lauk-lauk yang lain...purata RM10/pax bila makcik kedai tu kira 
so? tak  mahal,kan?

Kemudian, kami balik ke hostel, tukar baju selepas solat
sebab kami nak pi mandi (lagi?) di Sungai Tahan
nih baru dikatakan kami berada di Taman Negara Pahang
semalam tu., kami berada di tepi Taman Negara
hahaha..padanla wa jatuh tepi sungai, bukan tengah sungai...

kami dibahagikan kepada 2 bot kecil dan dihadkan 4 pengunjung satu2 bot
sebab kami bakal lalu sungai yang ada batu-batu
layan je la gambo


batu sungai yang menyebabkan ceteknya sungai ini
jurumudi dok depan untuk tengok route sungai yang boleh dilalui sampan


wa suka gambo nih...dah macam taraf NatGeo GoogleImage 
er...taraf wa pandai ambik gambo auto...hahaha




bila sampai sini...bunyi hening hutan boleh didengar ..
haiiii...damainyaaa....
di sini kami diberi peluang untuk melihat Lata Berkoh...tapi kena buat jungletreking dalam 30 minit.
ok..wa surrender..tak pergi...
dan Na & Aqillah juga sama...
kami tunggu di sini
tepi sungai
ada apa di Lata Berkoh? 
sila tunggu yang lenlain updet blog mereka



anak ikan apa? ntah?


eeeeee...rama-rama...
wa tak nak lepaskan peluang
cuba rakam gambo secara macro
ok..gambar tak jadi
sebab wa tak boleh nyangkung...lutut wa sakit!!!
huhuhu
(pasrah)

hambek je la gambo kamera Na nih
nampak lebah tu?
nampak? 
banyak kan????


begitu la banyak lebah dok hurung kami masa nih
dah abis tepis...
dihinggap kat tangan la, kat pipi la, lalu lalang tepi telinga
tu..leh tengok atas tudung Na...banyak lebah tu...
jangan dipukul..tu yang nyebabkan akan disengat
sila kuis secara lembut...
tau..
lembut...
dan gemalai
heheh
kata back to nature...
disapa serangga hutan adalah perkara biasa,kan..kan...

selepas mereka mereka yang pi ambik gambo Lata Berkoh pulang,
kami pun berpatah balik ke ......


sepatutnya kami mandi di sini
dengan ikan kelah
tapi wa tengok dalam semacam je sungai nih..
nak pulak
hujan mulai turun
ok..sila bagi makan ikan tu cepat-cepat


Hai Ikan-Ikan Kelah semua...
*opssss...*

tengok..hujan rintik
jom kita bertolak
pi mandi kat?

sini...hahahahaah....
cetek? janji leh mandi
ok..sini wa tak suspen
*terus buang life jacket campak kat tepi batu*


ehhh....ehhh..ada lagi rama-rama 
ok..ok
wa cuba lagi sekali membongkok
close up katanya


*sambil tahan nafas*
haaaaa...dapat la...
walaupun tak cantik
janji ade fauna...
ok thank you para-para rama-rama sekelian...
  

dah 40 minit pergi dan 40 minit balik dan 30 minit di Lata Berkoh dan 30 minit mandi di Sungai Tahan
kami kami pun balik dan reti rasa lapar
lalu kami makan di salah satu Boathouse
sambil melihat mereka bermain bola tampar


anak kucing nih tido depan kedai makan ...sooooo cute...
penat ok!!!
oopsss...belum masuk waktu tido...
jam 8.30 malam
sila bersiap sedia untuk?


beraksi dok naik lori truk.
ambik angin malam 
tungguuuu entry seterusnya...
*hui..lengoh kaki ...*

nak tengok versi PAE?
leh klik di SINI(part1) dan SINI (part 2) 
dan 
versi MASMZ?...klik SINI



23 comments:

John | Kaki Berangan said...

firsttttt!!!! hiks.

Anash said...

John,
ek ele....pulak..
bole laaa

Dr Singa said...

tebuan
ulau
lebah
pacat

wa cha alip but!

lu pakai baju lip lap ramelah ram masa tu tak?
merefer kejadian angan-angan di atas..


Anash said...

DrSinga,
back tu nature - tu je binatang yang wa jumpa...
(tarik lu tak kasi larik-kata singa?)

hehe
wa berangan jadi taylor swift masa tu...
(tak leh kalah..)

june said...

salam,
kak coco, bace entry semalam ok lagi, biase-biase je, sekali menatap gamba ala NatGeo or jurukamera auto tu terus meleleh air liur. rindunye taman negara.. saya panjat gunung tahan 14 tahun lalu.. macam tu lah pemandangan yg buat jatuh cinta ngan hutan... ooo xleh jadi ni.. kene plan ni, tgn dah gigil2.. haha ok over plk.

june said...

oh btw, xjumpa cadbury?

Time Traveller said...

Waaa... kesian kat diva kecik tu yang dah berpeluh kepenatan hahaha.. Rindu pada semua kihkhih. bila la ada peluang nk pi sekali.. :D

mkn ikan tempoyak dan lain2 tu RM10/pax tu kira murah la sangat :D

mrs.smile said...

trip ni mencabar emosi bagi saya, selain dapat menghayati keindahan alam, juga ada package bertemu mesra bersama lebah ngan ular huuu lari laju-laju! sya juga gayat..cemana nak naik jambatan gantung tu, mau gigil habis urat kaki hihihi

lutut akak dah ok?

Anash said...

June,
cadbury tu ...apa?
*bukan cadbury kontrovesi ni kan?*

panjat Gunung Tahan? huiii..terre tuh...akak tak tercapai akal pikiran nak ikut trail Gunung Tahan-tahniah dik.

ok..sila plan cuti anda di sini
repeat holiday
hehehe

tak pe klu nak komen panjang-panjang..most welcome dik

Anash said...

Time Traveller,
iyela..rindu kat Aqilla aje,kan? kan?kan?

jom kalau ada lagi trip dalam malaysia mahupun luar negara?

*krik..krik*

Anash said...

mrs smile,
dah masuk utan..nih la yang akan dilalui..
kiki..gayat? ok..sila pergi naik tangga kat Pavillion..sure tak gayat kot..

lutut akak lum 100% pulih.
masih sakit
huhuhu

Hang Dhamin said...

akak injured sbb tangga tu ker? tu ke punca sakit smpi skng? ke ade adegan jatuh sungai?

kenape na x kene sengat tebuan ! cis...hahha

june said...

haha. x terserempak dgn khinzir ke kat taman negara tu?

Ren said...

Wow masuk hutan tak ajak!
Kbai!

Anash said...

Hang Dhamin,
adegang jatuh tepi sungai..tu yang sakit sampai sekarang.
Bertabahlah
hahahah..bole tya nape na tak kena sengat tebuan?
heheh

Anash said...

june,
oooo...'cadbury' tu...
hahah baru faham
tak jumpa 'cadbury hutan' la..
heheh

Anash said...

ren,
iyela tu tak ajak
kbai

Iza Hyun J @ paE said...

ish ishhh dia dapat gambar rama2 y cantek.. apsal sy x nampak rama2 ni... jeles2

gitu... ade link blog pae disitu....

Hafiz Yusof said...

cute jer kucing tu tido...nak tido jugak laaa.....nite...

Anash said...

Pae,
hahah...orang ada nur di muka selalunya nampak mana rama-rama nih..heheh
sila jeles.

jaga2 ...akan backlink lagi

Anash said...

Hafiz,
hamboi, nak tido?
bangkit...kije weh

Dinas Aldi said...

Best la canopy walk tuuuu! Err kalau berat2 macam akak ni, rasanya kena jarak lebih dari 10 meter kot, kihkih!

Tang part ada 'menda' jengoi dari bawah platform tu yg saspen tu, adehhh..

Ohh rerama banyak2 tu, cintalah! Nampak sangat la manisnya kena hurung dek lebah, hehe.

Mandi kat air cetek tu sure best. Ada bawak balik sebijik dua batu sungai tak?

Anash said...

kak Dinas,
bole lalu la kak..jarak tu tak pasti...heheh...

memang suspen..siap nak terlompat bila lalu kat platform tuh..kiki

rama-rama jinak dan banyak..I is cinta too
sama dengan lebah.
tapi geli bila lebah datang cuit2 tangan...(more to suspen takut kena sengat)

tak terpikir plak nak bawak balik batu sungai..
(terus renung sungai kelang)