Monday, May 20, 2013

Overland Trip China-Vietnam :Yangshou

malam itu
kami pergi nengok wayang atas air
er..
eh lupa...
Assalamualaikum sume peminatku ..
ku?
Assalamualaikum sume peminat wa !!!!!
ok..nak cepat updet ...lupa nak bagi salam...

Nih entry sambungan dari entry lepas lepas...

nih tiketnya...sila cari abang separa-botak ..

dia yang tolong belikan.
Untuk kami beli sendiri??? sahhhh..sampai tahun depan belum tentu kami bole beli dengan sendirinya
sebab?
kami kan tak pandai speaking mandrin!!!!
(limau mandrin? kami pandai makan!!!)
Pihak hostel dah tolong reservekan untuk kami melalui abang separa-botak


abaikan muka Maszuber yang macam blur itu...(blur ker??)
ramai wwwoooooo.....
ntah datang dari ceruk rantau kampung mana la deme-deme nih sume
al-maklum ...cuti Buruh mereka lama....
(best laaa...)


agaknya nih la apa yang makcik-makcik nih bualkan.
Dari tadi dok nengok kami berlapan ....dari atas ke bawah kami ditenang...
betull....kami jadi rimas ....dah macam bahan ujikaji untuk mereka...
atau...percikan aura artis yang kami ada????
hahaahahahahahahahhaahahahahahahhahaahh apa? artis?.....
(sambung gelak...)...hahahahahahahahaha...hampeh...
*abaikan pemikiran wa ini...kadang-kadang di luar kawalan*

moh kita pergi hambek tempat
sila ikut barisan
sila ikut ketua yang pegang besi nih
nih kumpulan rombongan Cik Kiah dari Kampung Punggur...
sebabkan ramai sangat manusia...
kami jalan sekumpulan...takut terpecah tersesat sorang...
tak ke haru nak mencari
di lautan manusia...
*lautan? hamboi ayat waa??*
.
jom cari tempat duduk...
wayang nak mula...
tapi sebelum itu....

marilah kita bergambo
secara berjemaah
dengan cik jemah...
eh...

ok dah mula...
kamera wa tak canggih...
jab...


waaaaaaaaaahhhhh!!!!
masing-masing melopong sebentar
satu per satu lampu limpah ('sport light') dipasang di setiap penjuru bukit tersebut..
diselang seli dengan alunan muzik
ibarat pentas besar
kami sambung melopong...


kaum lelaki atas sampan
lopong lagi kami
cantikkk
waaaaaa.........hhh

'close-up'


menunjukan suasana kampung...
lopong lagi....
waaaaa....

wa dengar mereka menyanyi
lagu tempatan
bahasa ibunda mereka


datang pulak bulan
wa sambung melopong..
tu sume pompuan berambut panjang...



sambung melopong
'another close-up'

datang plak ramai-ramai dari sudut penjuru sana...
wa pasti ada pentas telah dibuat...
mana leh suka suki jalan atas sungai...
kann!!!
kan?!!
kan??


Dari tadi 
wa banyak melopong
sebab tak faham..sume deme guna bahasa ibunda deme...
hehe
diselang seli dengan persembahan mereka yang ramai itu
wa terpikir...balik modal ke nak bayar gaji kat sume-sume pelakon ???
ramai tuh weeehhh

dah abis...
jom balik jom
dalam 1jam 45 minit jugakla
wa sakit mulut sebab melopong
(statement yang tipu lagi melampau)
...
jom baca apa sebenarnya sketsa cite dramatari disembahkan tadi



ok..ada faham?
bijak tak kami?
dah abis persembahan
baru nak baca info???


lagi info tentang pertunjukan ini
baca je la eh korang
wa tetiba malas nak taip panjang-panjang...


jom balik cari driver tadi
ramai manusia
jangan sesatkan diri..sila berhemah ikut kumpulan, iya murid-murid...
hilang? sesat? pepandai le ko cakap bahasa melayu kat deme...


balik hostel, kami singgah sini...
jalan pasar malam ...


sambil nengok apa yang nak dibeli
nak diborong
dan ditelek belek..
eh..jom balik hostel tido...
letih dah nih...

esok...
ada le orang tuh..
ber'haloo-haloo' pihak bank
dan juga

berjalan menuju ke bank
(untungla...deme kembali kaya...)
barangan di sini...
pandai-pandai la tawar...
yang wa perasan...kalau beli malam tadi, lagi mudah dapat harga murah
berbanding siang hari, di mana mereka tak kisah pun jika kita tawar tapi tak beli...
oleh itu, sila la beli waktu pasar malam dibuka...
(tatau la pemerhatian orang lain camneh...)


ada nih
dan 
nih..botol cute berisi minyak wangi...
dan lain-lain lagi la...
(guna imaginasi anda sendiri....)
*haish..nape momentum dah slow semacam nih bila nak updet blog...bahaya...*
Kami check-out dan ke...???? 


sini untuk peluk tiang....
model wa kali ini
persembahkan...
Janggeltrekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(balas dendam nih...ooo...aritu tepek muka Tansree..kannn??)
nah..hambek nih!!

makan ini takala lapar menyerang perut
sejuk-sejuk hujan cepat lapar, ok?
kat mana nih???
tungguuuuu....

Sementara itu...semalam (18 & 19 Mei 2013)
...wa dan mereka-mereka...
telah terjah ke...

sini dan

situ 
(apa kes ko nengok batu-bata nih?)
dan juga

sini...sejukkkk....
apa? kat oversea???
tak la...


sesungguhnya...macamana gah pembinaan bangunan oleh pihak manusia
gah lagi ciptaan Nya...
Subahanallah...
kat mana????
pun ada entry menyusul ....

22 comments:

Vam Lautner said...

ok...saya melopong membaca blog akak yg owesome ni....

suka la last pic tu..kalau jd kan wallpaper mesti cantek....

Henry Fox said...

terpaksa komen... gitewwwww! hahaha... untungla akak ade org sudi bawak berjalan merata tempat kan!

Dinas Aldi said...

Akak pun melopong jugak tengok show tu walaupun dalam gambaq saja. Kalau tengok depan mata secara live, mau lagi sakan akak melopong..

Akak tak nampak la nak baca info persembahan tu, dah tua ni ha, mata pun dah rabun, meremut ja tulisannya. Tapi takpa, tengok gambaq pun dah paham. Okeh tipu. Tapi tengok gambaq pun dah best. Itu tak tipu.

Anash said...

Vam Lautner,
sila katup molot itu
dan
sila abiskan study!!!
(marah nih)
apa? nak wat wall paper?? sila..sila..
heheh

Anash said...

Henry Fox,
iya laaa..
sapa la akak nak diajak pegi sana sini...
kan???
(pegang lutut...)..
motif 'terpaksa komen'?
kbai

Anash said...

k dinas,
hehe..sama gak, tak nampak sangat wording gambo tuh..kan?
kami tak paham bila derang bercakap / nyanyi...
kami buat andaian sendiri je masa tu...huhu
yea..kalau saksikan sendiri memang best...cuma feel tak de sbb tak faham.
dan juga rimas...ramai sgt umat di situ...hahah

Dr Singa said...

percikan aura artis ??...hahaahahahahahahahhaahahahahahahhahaahahahahahahahahaha...

tapi memang...
kalau kat benua sana tu..
kat kampung-kampung..
memang depa renung kita macam retis kan.. especially kalau pakai tudung.. atau yang comel-comel mata besor besor..

Anash said...

DrSinga
gelak besar!
hahah
betul...

derang nengok kita macam kita nih artis...(artis ke ko?)
tak pun..alien???
(hi earthling!! we come in peace!!)

Janggel / Rain said...

Untungla jadi retissssss.....

jarimanis said...

Wooww..kak Anah dah ada peminat sekarang..Waalaikumusslam..JM salah sorang peminat kak Anash ni..HF dan Jangel sila jgn jelezz..ahahahah

Jgn kata Kak Anah..JM yg tengok pic pesta air ni pun hampir meleleh air liur tau..

Hamboi Janggel kelas ko yerrr heheh

Aha..mesti kak Anash je Cameron kan

nurizyanabdrahman said...

menarik sgt wayang tu..takde jual dvd ke kak? teringin nk tengok..heee

Anash said...

Janggel,
sapa? sapa artis?
mana? mana artis?
kbai



Anash said...

jarimanis,
tak la
akak saja sedapkan hati sendiri (ayat lain:syok sendiri)..
manade peminat...

sila lap air liur itu..tak manis dipandang orang..heheh

Janggel dan John tak pernah jeles dgn akak sebab derang lagi famous...huhu

iya..kameren je..(simpan pasport jauh2)

Anash said...

nurizyanaabdrahman,
ada jual DVD...
tapi tu la...
tak terpikir nak beli masa tuh

Time Traveller Boy said...

best wayang tu.. tak tahu berapa D hahaha.. but memang melopong kot kalau tgk dgn mata sendiri.. :D

Anash said...

Time Traveller Boy,

best kena tgk sendiri..sangat subjective nak katagorikan persembahan tuh..
lain org lain rating diberi
iya..melopong sbb kagum + tak paham..
hahah

Biqque said...

soalan : before show start, semua org2 tu dah duk atas air ke? ke dah start baru diorang dtg masuk?

Anash said...

Biqque,
dah start baru derang masuk...
ada yang ambik tempat masa gelap2 tuh....tau2 dah ada tengah sungai...

gadisBunga™ said...

bestnye performance tuhhh!!!

*

batu bata kat situ macam lain semacam je ek?? *tangan di bahu. heheheh

Anash said...

gadisBunga,
best? boleh la layan ...

hehe
batu bata lain semcm?
maksudnyeer???
*tetiba rasa seram..nape?*

hcvvorld of Travels and Photography said...

wahhhh...panjangnya post ini~pagi2 pulak bad weather~ thanx for sharing and also thanx for the visit to my blog

Anash said...

hcworld of Travels and Photography,

thanks for dropping by too
hehe
memang panjang post sebab gambar saja yang lebih, cerita kurang.
hehe

your blog even better than mine..
*shy*