Monday, May 13, 2013

Overland Trip : China- Vietnam : Guilin (Sungai Yulong)

gigih nyer nak updet citer 
adeh
(nak recall balik kisah cuti nih..kena terkenang-kenang..tersengeh-sengeh memikirkan ayat...almaklum...memori tak berapa cukup nak mengingat sume kisah silam)
*sila pitam dengan hormat*

nih hostel WADA
sangat bagus perkhidmatan yang diberi
selepas kami sarapan ala-kadar
(apa yang ada eh...semalam beli roti 3 buku lali, masak magie, apa lagi? biskut..
err..oh ya...telur rebus sendiri..)
kami 'check-out', simpan sebahagian beg besar kami
dalam loker yang disediakan secara percuma
(kenapa tinggalkan beg? )
sebab kami akan bermalam di Yangshou....
ada apa?
ada le...




jom conteng arang  di sini
jommmm....
kenalkan ..tu Nazura...kawan Maszuber
(siap le ko ...glamer le pas nih...heheh...)
Beliau ikut trip dari Hong Kong lagi.


nih adalah rupa bilik dalam Hostel WADA
selesa
kan??? siap ada tirai setiap katil.
privacy katanya.


moh kita mulakan perjalanan..
di depan jalan utama ada pasar pagi 
kami lalu sambil jeling-jeling sahaja

dan ketika ini
Model payung merangkap penjaga beg
pasrah menantikan
mereka-mereka pergi mencari bank untuk menjadi orang kaya bermatawangkan yuan.
*mereka-mereka tak termasuk wa*


dah kaya
jom beratur beli tiket bas

dah scan beg
jom ke stesen bas


dan jom naik bas
selama 2 - 3 jam kami dok dalam bas nih
*eh betul ke 2-3 jam???lupa aaa...sapa leh clarify?*


dah sampai sini
yeay!!!!
perut pun lapar
yenadeeeyyy!!!

iya...kami nak ke Yulong River
bermukim di Yangshuo
*petikan dari buku "Lonely Planet"*
(wa malas baca buku. sekian harap maklum)

Kami membahagikan diri kami kepada 3 kumpulan
untuk mencari kedai makan ini....
clue diberi adalah "kedai ini terletak di hadapan stesen bas"
wa, Janggel dan Nazura menggagau la tanya orang di kedai-kedai berhampiran.
deme tak faham bila kata "muslim food / halal food"
halamak...canneh?

dan akhirnya
kumpulan DanArif yang jumpa kedai ini
(pandai nyer...untungla Maszuber....sebab DanArif pandai cari kedai nih....)
hehe


kedai nih sama dengan kedai di Guilin
sama je menunyer..cawangan kot?
sama je cara ode makan
iaitu tenung menu di dinding dan tunjuk -tunjuk gambo

kali nih
abe buat mee tarik 
siap tunjuk aksi demo mee nih kat kami
selepas ode-makan-share-iya-kami-suka-budget

dah kenyang,kan?
apa lagi..
cari tempat tido penginapan untuk satu malam.
DanArif dok halo-halo minah yang dah buatkan reservation hotel tersebut...
katanya dia akan datang mengambil kami
kami dah mula suka...
waaa....naik kenderaan ...
waaa....besttt



rupanya ambil kami dengan berjalan kaki?
sebab dia datang pun naik beskal...
hahahah
sila la berjalan wahai kawan-kawan ku semua...
selama 10 minit kami berjalan
akhirnya kami sampai di 


sini, lalu check in...dan bincang pakej ke sungai Yulong
kami tak ke Sungai Yi..katanya aras air sungai telah meningkat ketika ini
dan ada kemalangan jiwa telah berlaku
ok...toksah hambek risiko..
jom book pakej ke Sungai Yulong

nih bilik kami
selesa jugak
dan murah
*lupa bape yuan untuk satu malam*
tapi memang murah...kompom

next activity?

bergambo...
eh...bukan sini
tempat lain...


kami naik van.
ke Parit Sulong Sungai Yulong

dalam perjalanan
nih la permandangan yang kami lihat


hensem tak mat salleh belakang tuh?
bukan belah kanan wa...(tolak Janggel ke tepi)
yang tunjuk 'peace' tuh!!!
haaaaa....matching kan dengan wa?
kannnn??????
hahahaahahah....

masing-masing dah tak sabar


bersedia dengan kamera

off we go
to enjoy the view
the moment
the ambiance
(betul ke ejaan tuh?-selak kamus laju-laju)  

Maszuber dan DanArif di belakang wa dan MasMZ.
wa suruh driver wa slow-slow
"Women de peng you..kan..kan"
tu la dok wa cakapkan
tapi tak paham jugak
nak suruh slowkan rakit tuh...wa dah lupa vokab Mandrin....
(padan muka wa..time belajar bahasa Mandarin, lu memain....) 

kami ....yang sentiasa bersedia untuk berpose

apahal plak mereka tuh?
tenggelam?
WHATTTTT!!!!????


langgar jeram...
hahahahaaha
sebanyak 5 jeram kecil kami lalui sepanjang sungai ini
dan setiap jeram, ada aje kameraman yang standby mengambil gambo moment tersebut
dan jual pada pelancong.
Kami beli satu je...nanti share ramai-ramai...hahaha...budget sangat!!!

wa rasa gambo Janggel dan John hambek lagi cun
*mode bodek sangat ketara*
oh lupa
DanArif, Maszuber, MasMZ dan AnaZuber pun pandai hambek gambo
*lambai lambang 'peace-yoo' kepada mereka*
tak caya?
moh nengok gambo kami 


nih wa hambek...
caranya?

bongkok sabut-kan badan...
hehehe
dan

"korannnggggg!!!!" kata si John dan Janggel
kami pon pose le mana yang patut...
"apa punya turrrr... la depe nih bergambo?"-detik hati driver baju merah itu

dan nih hasil dari kamera John

"korraaanngggg!!!!!" dari DanArif....
"lantak le deme....janji jangan tegolek rakit aku udah.." kata hati si driver baju belang hitam itu


iya
wa pergi bukan seorang
wa pergi beramai-ramai

pasangan wa kali ini
model harapan May 2013-Sungai Yulong
heheheh


kami menyusuri sungai nih dalam 2 jam jugak la
lama, kan?

tapi wa tak kisah
bukan hari-hari dapat datang sini




bukan hari-hari dapat lalui jeram comel ini

pasangan bahagia....bakal makan nasik minyak
(alamak..tak tempah baju kurung lagi nih...)

ah long
yang wa dok bercakap
kaedah bahasa itik dan ayam
masing-masing tak faham
sangat harmoni,kan?


melalui bawah jambatan-ntah-apa-ke-nama-dia

ada gak baju untuk photoshoot di sini


tapi baju kami lagi meriah ...kan?
yea...perjalanan kami tamat
dan bersiap untuk balik ke pekan Yangshou
sapa nak datang ke Yangshou...meh jengok sungai Yulong...


sambung sesi photoshoot di sini
dan selepas magrib
kami ke

sini
persembahan atas sungai Yulong


ibarat pentas besar
nantikan entry berikutnya
(marathon sungguh wa,kan???)

23 comments:

Henry Fox said...

wallaweyyyy!!! sape yg pakai baju merah tuh! perghhh!!! hahahah kbai!

Dinas Aldi said...

Wehhhh best laaaaa! Tak jatuh pulak masa lalu kat jeram tu, tabiklah!

Tang part mengharap nak naik kenderaan tapi peh tu orang tu datang naik beskal tu tak menahan, kahkah! Sabor jalah.

Sangat best baca entri ni & pose2 istimewa tu semua sangat ceria okeh, I like!

jarimanis said...

Wowwww you oulsss looksss red merahnyer mak ngah n pak ngah eeee xcept pasangan pengantin tu heeeeee

Alahai janggel ke yg berpayung tu ingatkan dara pingitan ahahaha matilah JM lepas n heee

Best kan kak anah travel ramai2 dan view kt sg yulong pun cantik bgt cuma x pueh coz gambor kecik pueh JM tenung muka sorang2 heeee n njoy baca entri ni sambil senyum sorang2 heeee

PM said...

Perjalanan Guilin- Yangshuo = 45minit -1 jam je. takdelah sampai 3 jam. hehe

baca entry ni terus rasa nak ke Guilin/Yangshuo balik. tapi takan nak repeat kali ke-3 kot. haha

dzuchan said...

akak..mat salleh tu hensem !!!!

musykil I, masa lalu kat jeram tu tangan uolss boleh dok buat wave..tak seriau kah? hehe

Dr Singa said...

wahhhhhhhh..
banyak berani lu naik rakit sambil duduk atas kerusi macam kerusi rotan zaman dulu tanpa jaket keselamatan!!!
dan lalu jeram!!

gadisBunga™ said...

macam muka chef riz eh mamat yang buat mee tarik tuh!! heheh~


bestnye pengembaraan kamu wahai kakak! bila nak citer face to face dengan expression muka, tangan dan kaki?? wink wink!!

Biqque said...

soalan : masa turun jeram tu, tak tenggelam ke rakit? kaki kena air tak? rasa terumbang-ambing tak? cam best jer!

amboi hensemnyer mr.president!

Siti Nadey said...

Salam

Saya nadey, Kak coco, sy selalu bace blog akak, blog kakiberangan dan janggeltrekker's life kan...memang akak ngan geng ni je kan....kalau lah saya berminat nak join....sy kene masuk group ape...kene buat ape....

kalau tak keberatan boleh email saya (nadey_slam@yahoo.com.my) atau reply disini...saya akan followup....

selama ni saya nak join tapi tak de geng...semua bz

Janggel / Rain said...

Wow penatnya baca entry ni!!!!! Gigih lahaiii

Ehem si JM smpat ngutuk ai lagi tu. pasrah.

Untungla gambar bersepah2 orang amekkan!!!! Huh

Kbai

Vam Lautner said...

wahhhhh...syooook yer....matching sgt akak ngan omputih tuuu...so sweet...tp kenapa sugar mummy dia yg pakai baju purple tu pandang lain macam jer kat akak...ok..sila berhati-hati..hihihi

Chawanna Na said...

amboi semua merah menyala..motif sgt heheheh..meriah betul korang..i iz jelezzzz huhuhuhu

Emy Tak Kecik said...

kak dah la sy ngantuk ptg2 ni...

baca blog akak terus gelak sorang2 depan pc...muahahaha

xjatuh eh melepasi jeram tu?eeii bila nk g yungshou ni :)

Anash said...

Henry Fox,
ele...tau aaaa sapa pakai baju merah tuh...
iya...
hensem..mcm hero HK...
kannnnnn????

k dinas,
ceria sbb baju merah kot?
hehe
mmg..ingatkan leh naik van ke hape...terkedu nengok dia sorong beskal...
hahahahahaha...

ada jugak muka kami masam..tapi tak le tunjuk...negative aura..tak elok..

Anash said...

jarimanis,
iya...tema warna kami kali ini
merah...dan pasangan bahagia..putih.

nak beli payung? bole contact Janggel.

toksah la tenung lelama gambo tuh..karang tembus plak pc....
membahayakan paru-paru nanti..

Anash said...

PM,
bole apa ripit sampai 13 kali....tak de sapa marah,kan?

oh ya...heheh 45 minit je?
time-laps akak fail.
hehe

Anash said...

dzuchan,

iya..tuh pakwe angan-angan akak..sila jangan potong jalan akak...hahahah...

suspen gak...
tapi lebih pada seronok hangkat tangan tinggi2 masa lalu jeram tuh...

DrSinga,
mula2 suspen gak...eh tak yah pakai life jacket ker???
nengok rata2 tak pakai...
ok...follow the crowd.
lalu jeram tuh..rasa excited...walaupun suspen pada mulanya...

Anash said...

gadis Bunga,
chef riz? sapa eh???
(akak tak de astro ...)

hehe...
ntahnyer..jodoh pertemuan kita belum sampai kot?...
(pegang peta Johor dengan erat)

Biqque,
masa turun jeram, kalau hangkat kaki, tak kena air..
tak rasa terumbang ambing
tak de tenggelam...
abe driver pandai kemudi

iya..mr president menjadi rebutan orang tempatan utk berborak...tapi mr president tak reti mandrin..(pasrah)

Anash said...

Siti Nadey,
terima kasih sebab baca blog akak yang ntah apa-apa nih.
akak ada jugak jln2 dgn group lain, yg mana2 sudi la dgn akak...cuma lately ter-attached dgn mereka-mereka ini.

kenapa plak kwn2 nadey bz selalu? kalau minat jln2, kwn2 nadey sendiri boleh plan betul2 dan buat group happening nadey sendiri...

nanti akak reply email nadey..ok?

Anash said...

Janggel,
suke le tuh ada org sebut nama dia kat blog sini...motif!!!
iya
akak gembira ada orang sudi hambek gambo bersepah-sepah muka...

kbai
(sambil tgk gambo satay mirasa)

Vam Lautner,

mana? mana sugar mommy mat salleh tuh??? ooo yg baju unggu???
ok..akak akan berhati-hati dgn auntie itu...(nengok dari jauh tenung lama-lama)

Anash said...

Chawanna Na,
akak pun jeles dgn keadaan gambo di Sabah tuh....
serius cantik...
jom aaa...
(tema baju? merah lagi kah???)


Emy tak kecik,
sila minum kopi kalau ngantuk.
tak jadi, sila hambek bantal..
hehe

tak jatuh bila lalu jeram sebab jeram kecil je..
meh dtg ke yangshou...

sweetpea said...

terkekek2 baca blog hakak nih..btw, terima kasih la kenalkan kita..hihihi..abis la glemer kalah henry foxx tu..:P

Anash said...

sweetpea,

syss... slow2 sket gelak tuh...
hehe
glammer henry fox tuh tak leh dinafikan...tapi tatau la pas nih camneh...hahaha (abis la akak tak leh ikut jln2 dah...)