Monday, May 27, 2013

Cuti Sekolah - Jom Pi Istana Kellie

Entry ini adalah sempena
Musim Cuti Sekolah dah bermula
untuk memberi idea mak bapak auntie uncle yang mungkin pening  
nak bawak anak-anak ke mana???
dengan budget yang ada...
(tapi, sekarang, anak-anak dah pandai ...cuti tak main le ronda-ronda kat malaysia aje,kan???)
*dulu wa naik kapalterbang pun bila usia masuk 23 tahun*
(sekarang? usia 23 bulan ada dah merasa naik Boeing...)

ok stop that crap..
nak ke mana?
ladang lalang?

hehe...
langit biru, cantikkkk buat photoshoot..
mempertengahkan
model pokok lalang....


tarra.....
hahahaahahah.....

Sebenarnya..
plan ke Perak adalah idea asal John, dengan usahasama Janggel 
dan juga Maszuber sebagai host negeri Sri Iskandar, Perak,
wa yang last minit diajak melalui whatApp..

",..mana akak anash.."
"kak anash nk ikut x?"
"esok gerak awal"
"korang bior bebeno..."
"adhoc sungguh"
"kompom?"
"akak nak ikutt..."

lebih kurang gitu le
kisah sebenar
wa terbabit dalam kancah jalan di sini
(janji ada yang sudi memandu kereta...wa ok saja...lalalalalala...*tepuk bantal nak tido dalam kete*)

18 Mei 2013
Kami bertiga (wa, John dan Janggel)
bertolak dari KL jam 9 pagi ...selepas menambat kuda masing-masing di rumah John
Dari Simpang Pulai, kami nampak istana ini pabila lalu...
dan John memberi idea yang bernas...

"kita singgah sini eh nanti...tak pernah sampai..."
ok..
wa pun tak pernah masuk ..cantik sangat idea itu..
   

Selepas Zohor+Asar di rumah Maszuber *thanks!!*
kami ke sini
itupun jenuh kami mencari...rupanya masa keluar dari Sri Iskandar, kami tak lalu jalan asal tadi...
rupanya kami lalu jalan lain.
tapi tak pe laaa....
janji sampai
cuaca sangat panas
(jab..apa punya ayat le wa susun tadi? korang paham? pahammmmm....)

jom beli tiket
RM5 / pax



jom .....kita masuk dalam istana ini


mencari sudut nak bergambo


dan tangkapan gambar pun bermula

pegang bulu roma sendiri...
ok
masih maintain belum seram


meremang?
belum lagi
(sambung baca...)


sila baca


ada ruang yang cantik
disediakan mengikut gambo tadi
agaknya begini le rupa bilik
jika istana nih siap dibina
dan didiami


ruangan ilmiah
wa tak sempat baca semua
sibuk beno nak bergambo

sempat ketuk2 pegang para-para nih...konkrit ok! solid konkrit...
nih bilik laundry /dobi
tempat simpan kain-kain ela kain cadar dan kain-kain sewaktu dengannyer.
almaklum, kalau dah banyak bilik, pasti la banyak cadar, sarung bantal, langsir gala nak simpan.
(terus teringat..langsir kat rumah belum basuh lagi...haishhhh!!!!)


naik ke atas jom?
walaupun ko panggil nih istana omputih
tapi masih kekalkan pemegang rail tangga bercirikan motif corak rumah orang melayu 
berasaskan kayu



setakat 3 petang ko di sini..leh la sengeh-sengeh , kan?

macam nih
cer ko sengeh kat sini pukul 3 pagi?
sempat ke ko nak sengeh?



masuk lagi bilik yang lain.
oooo...ada yang sempat tampal cornice di atas.
cornice tuh apa?
kemasan siling yang biru tuh...
tuhhh...

masa nih
wa tatau samada wa berkhayal ataupun apa...
sebab wa nampak tingkap no dua dari hujung sana...terkuak dengan sendiri
wa berharap
ianya adalah kesan angin yang menolak dari dalam bilik
....ok...
angin.....aje...
*tutup telinga takmau dengar apa-apa*  

spooky..i felt
(cepat-cepat jalan)


keluar dari bangunan.
menghala ke bumbung
katanya tempat untuk buat jamuan hi-tea / dinner 


sebahagian facade yang separuh siap
tak pasti apa tujuan facade nih dibuat.
(sah..ko tak abis mentelaah sejarah bangunan nih..)


di kala ini
ramai plak budak-budak sekolah datang melawat 
mana le cikgu-cikgi korang???
(risau ..takut terjatuh je deme-deme nih...or..wa sendiri risau..yang wa plak terjatuh...)
huhu

nih sepatutnya jadi padang tennis
(padang?) gelanggang tennis..iya, murid-murid...
belah kanan tu la tempat jamuan makan-makan yang patut ada.
cer tengok budak paling hujung kiri tuh...



selamba badak dok hujung-hujung gitu ...
ish...
cikguuuuuu....!!!!! tengok dia nih!!!!!!



cikguuu!!!!! tengok derang nih!!!!!
eh
silap...nih bukan anak murid
jom..kita turun



permandangan dari dalam bilik ke ladang kelapa sawit
langit biru...
suka sangat
cerah
"sendiri...sendiri ku diam..diam dan merenung...merenungkan jalan yang akan bawa ku pergi.."
(jiwang karat plak ko????kata rock?)
phuii....
  


bersama mereka
selesai sudah edisi terjah kami
yang berunsurkan ad-hoc
di Kellie Castle, Pennslyvania Perak

jom balik weh...


melihat dari luar

dan melihat dari jauh

iya, wa dah sampai disini
sapa kata kat Malaysia nih tak de bangunan cantik ???
(walaupun bangunan nih separa-siap...)
huh????


saya dah sampai,
anda bila pula?
(tagline : mari-lah melancong dalam negeri)

next destinasi kami selepas Perak...
adalah...


ada pulak muka Janggel??? (sila abaikan beliau buat seketika)
sempadan di antaranya Perak dan Pahang...
mana?
sudah pastinya...
di dalam Malaysia
tunggu...

entry langgar sempadan negara China- Vietnam terhenti seketika
untuk memberi laluan
entry kami langgar sempadan negeri Perak - Pahang


19 comments:

dzuchan said...

best aahhh...2 tahun menghuni Ipoh, x penah rasa nak p sebab I penakut hehehe. maklumlah kalo dengar cerita pasal tempat ni mesti yang ser-ser je

rasanya nak kena terjah nih :-)

Janggel / Rain said...

Wow Apa belakang akak dalam gambo tu????????



OMG.

KBAI.

zila said...

wow..hebatnya kak coco snap..cantik..saya time gi ritu skit2 jer snap sebab penat nek tangga..hahha ditambah panas membahang juga dan juga takut hantu ikut balik..hehehe..

Dinas Aldi said...

Pi ramai2 adalah ok. Selagi tak cukup korum rombongan cik kiah, akak tak pi la Kellie's Castle ni. Wa takut. Tapi gambaq2 dik Anash kat situ adalah best, I LIKE.

Haisy budak yg dok hujung tu, cikgu dia mana?! Geram betoi tengok.

Okeh dengan komen ni, terbukti sudah akak boleh masuk sini & baca, amin.

Anash said...

dzuchan,
la...Ipoh ke Batu Gajah idak le jauh mana...
pi singgah pi..
ajak kawan reramai...bab ser-ser nih mana-mana pun ada ...

terjah tau!!!!

Anash said...

Janggel,
haip!!!
mana?mana???
cisss...

Anash said...

zila,
akak pun riki sket2 je..terkejar sana sini sebab 'bodyguard' akak dua orang tuh laju bebeno ke sana sini...

panas? iya..tapi ada kalanya sejuk..
haa..tuh agak pelik...

seram sejuk jadinyer?

Anash said...

K Dinas,
yang mana gambo ada nama "credit to..." tuh..demenyer kamera.
Anash nyer yang biasa-biasa sahaja
Cuaca panas...jadi cantik ...

kan? budak tuh selamba dok tebing bumbung...dibuatnya kwn2 gurau tolak? haishhh

ok..dah reply email kak dinas tadi.
Thankssss a million!!!

Vam Lautner said...

wahhhh...best yer...
cantek yer pic2 akak...
saya paling like gmbr merenung masa hadapan yg cerah menderang tuuu (almaklumla..bakal EDSGM)..

hahahaha....

Anash said...

Vam Lautner,

tu gambo...errrr...
errr...
errr...
ish... malu la...
(lari pekup muka..masuk toilet)..

hehe

jarimanis said...

nak jawab soalan kak Anash yg lepas..
ye ye JM mmg suka online..hang dhamin pun ckp benda yg sama :-)

setiap pagi mesti baca blog dulu sebelum buat apa2..like x boleh hidup kalau x baca paper :-)

Kellie Castle..JM pun tak tahu sgt akan sejarah istana ni..sampai pun belum

Kalau dh daun pintu boleh terkuak sendiri..eeeeeee seram...

Henry Fox said...

katanya ada hantu! betol ke akak??? omg!!! seramnya!!!!

masMZ KaKiJaLaN said...

kakkkk.... selak daun tingkap tu goyang kakkkkkkk..... lalalalalalaalala..... apa tewwww??????

Dr Singa said...

anak saya..
si abanglong tu..
nampakkkkk si Helen .. anak Smith tu..
siang siang hari.. !!
kat bilik si Helen..
rambut panjang.. baju gaun putih..senyum kat dia!!

dah maju sikit istana tu..
dah banyak papan info!

Dr Singa said...

jumpa tak pokok yang ada beruang kat tepi istana tu..?
dan kuil india yang ada Tuan Smith sebagai salah satu deity nya..?

bangunan kuning tu ada bilik2 untuk pesakit-pesakit..

Anash said...

jarimanis,
baca blog ibarat baca sokabar?
wow!!! kategory hardcore blogger nih
hehe
sila terjah...
tempat nih keras sebab banyak batu keras....tu je...hahaha

Anash said...

henry fox,
ada ....
ada... (sambil tunjuk john..)
tuh..belakang tuh...

Anash said...

masmz,

pokok yang bergoyang
bukan
bukan daun tingkap yang bergoyang

(lalalalaaaa.......tak nampak..)

Anash said...

Dr Singa,
what? abanglong nampak di siang hari?
Helen? mmmmmm...ok spooky enuf...
camneh reaksi abanglong?
haishh....
(bilik helen yang mana satu?)

muka beruang tuh nampak
yang kuil tuh tak pegi..tapi nampak dalam gambar kat sudut info,

ooo..bilik pesakit?