Thursday, May 23, 2013

Overland Trip : China- Vietnam : ShangriLa

kenapa wa masuk entry bertubi-tubi?
kenapa wa nak updet cepat-cepat?
sebab?
wa cepat lupa kisah jalan-jalan nih...
(iya..wa tak gigih nak tulis diary perjalanan sana sini...apa yang ada nih la yang wa ingat)
*sambil selak buku hutang*

Kami dok di Yangshuo 2 hari 1 malam
tiba masanya untuk kami bertolak balik ke Guilin


nih nama hotel kami menginap

sebelum balik ke Guilin,
molek lah jika kita
tabur-tabur kan bunga duit di sini..
di mana?


sini...
malam tadi dah lalu
jadinya
siang pulak kami lalu lagi sekali

West Street Pedestrian.
(ade aje muka Janggel sana sini...)

akak nih ingat wa kaya kot?
sebab baru keluar dari Bank
padahal....
wa beli 5 pouch sarung henpon
(tengah pikir nak bagi sapa lagi nih? dah rata kengkawan sume guna Note2, S4..mana muat?)
*terus susun nama anak buah -nah..mak teh belikan untuk korang..jangan rebut*


auntie kasut birueh limah..aku rasa kan, si leman minat kat ko. ko terai la takel dia.
Auntie kasut hijau : mana plak, aku nengok dia sibuk usha ko. Bukan aku
auntie kasut biru : apa plak aku? Laki aku tuh nak letak mana???bior betul ko?
Auntie kasut hijau : eh..bila masa plak ko kawen??
Auntie kasut biru : lupa le tuh. Abis, sapa yang tolong kipas tepi aku masa tepung tawar....
.... kalau bukan ko?
(pepandai la korang sambung citer nih....sampai ke sudah tak abis karang)


suasana pagi di sini
Jam 10 pagi, kami pun keluar dari hotel dan terjah van yang telah disediakan
untuk kami ke Guilin.
Tapi sebelum sampai Guilin, kami ke... 


sini..singgah untuk bergambo
wa teringin nak jadi 'Patrick-kawan baik Spongebob'
...........
....
..
(agak-agak la ...tau le minat katun?)
..
.
Kami ke ShangriLa-(jangan tanya ada apa di sini)
pepandai le korang google cari dalam tenet..


mereka akan mainkan alat muzik itu
pabila pelawat datang
tanpa disuruh
jom jalan-jalan
nengok permandangan


iya
walaupun kami berpayung
namun kami tetap kena tempias hujan
dan
kami masih gigih berpayung jua 
(abaikan ayat tunggang tebalik itu)

jom naik bot
menyusui sungai ini
sambil pemandu pelancong bercakap bahasa Mandarin
best
sebab tak paham
hahaahah

disebabkan pemandu pelancong yang terre omputih tak de ketika ini
maka
lagi sekali kami pasrah melopong untuk kali kedua
dan juga melopong melihat keindahan alam ini
Subahanallah....


lalu je kat sini
otomatik deme mainkan lagu
sambil nari-nari



dan juga di sini


senang plak nengok kije deme...
nampak je bot lalu
terus deme dok nari-nari

lalu bawah terowong?
wa lupa
terowong ke...jambatan???
*sambung selak buku hutang sebab buku diari tak de*


orang asli?
iya kot
hujan masih turun
dan kami rasa sejuk

turun dari bot.
Kami ke sini
pun sama..mereka terus menyanyi
tanpa alat musik
tapi suara...macam koir ...
ada tinggi pitchingnya
ada rendah tune
tak plak suara yang ke laut?



melihat mereka tunjukan perusahan / produk kampung


dan juga yang untuk dijual
wa nengok je
lalu lalu gitu

pose dari model untuk hari ini
(ada juga peminat tegur beliau....di kedai makan mahupun di negaraEpoh) 


pemegang payung antarabangsa
(international la sangat....peminat tegur beliau , sume kat oversea aje...!!huh!!!)

dan pemegang saham payung antarabangsa jugak laaaaa.....
(pun sama..pernah ditegur oleh peminat di cafe pejabat dan di KL sentral baru-baru ini kerana blog beliau..)


nah..buat tambah ilmiah
baca...


so, dah abis jalan di sini
cuaca hujan membuatkan suasana agak mendung dan suram
tapi........

ini tak bermakna kami pun kena muram jua,kan?
mari kita buat iklan ubat gigi di sini
heheh

jom ...balik Guilin...
ke hostel WADA
di mana kami tinggalkan beg-beg besar kami sebelum ini
kemas lebih kurang
kami keluar untuk mencari makanan
naik bas 

masMZ dah boleh 'blend' dengan orang tempatan...
sama je cara tongkat dagu dengan minah baju kuning tuh
hehe

dan juga John...
dah macam orang Guilin dah....
(heheh...)


dah sampai tempat yang nak dituju

mana?
tarraaaa......
Endian Halal Restaurant


sedap-pandai John ode
manis jagung rebus bersalut gula


satay kambing
siap dengan tulang kambing
sedap!!!!!!!!!!
(pastu ko pening..kan??)


muka-muka puashati
dan di kala ini ...wa pulak yang susah hati
sebab...bekalan duit hampir 'lari dari landasan'...
mujur dapat tepon bank Malaysia mintak lepaskan untuk wa dapatkan 'bekalan' itu
*Thanks DanArif sebab pinjamkan henpon*


masa nak balik
ada group rombongan dari Malaysia datang makan
kami sempat berbual sapa mesra
dengan makcik-makcik auntie-auntie dan pakcik-pakcik uncle-uncle
 *see, kami sebenarnya tidak sombong...*
(hehehe)
jom ke masjid


untuk Solat Jaamak Zohor + Asar dan juga Magrib+Insyak
mendengar azan yang agak unik bila didengari dan dihayati

Dah solat?
Moh teruskan perjalanan 
   

ke sini
lalu di pasar malam Guilin
Kami pun pulang ke hostel WADA, kemas , tukar baju dan kami terus ke stesen keretapi
kami menaiki 3 buah teksi
kerana masing-masing dah mula ada beg lebih dari 1 buah
gigih nyer kami?


duduk di sini
menanti keretapi yang sepatutnya tiba 11.40 malam
akhirnya tiba 12.30 malam?
macam-macam ragam manusia wa perhatikan di sini
dan juga pabila ke tandas awam mereka.
otomatik...wa tak jadi tunaikan hajat wa
walaupun dah pegang 'wet tisu'
huhu
Destinasi kami seterusnya?


bersama mamat ini
yang tidurnya
kadang-kadang mengigau
dan juga
senyum sensorang
scary meh? tunggu babak itu seterusnya....

22 comments:

Janggel / Rain said...

Motif sangat akak ni tau! Hahahhahahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahhhahahahahhahhahahahahahahahahahahahhahahahahahwhahwhwy



Semput


Okbai.

Anash said...

Janggel,
hoit...
manade orang komen sampai keluar kotak komen nih!
melampau!!
cis!!!

Dinas Aldi said...

Sangat menarik la, dik. Depa dah tau tugas depa dah eh, pelancong lalu ja depa menari, depa menari ja pelancong lalu. Kan. Ehh.

Fuhh kambing tu, teringin la pulak. Nasib baik la akak tak pening bila makan kambing. Ecewah macam la dah ada depan mata akak ha.

Bab dah sampai toilet tapi tak jadi tunai hajat tu..macam2 akak terbayang..huwahhhh..

Peh ni pi mana lagi? Akak tungguuu.

Vam Lautner said...

Saya suka dialong auntie kasut biru dan hijau..rasa2 mcm leh tulis dalam skrip percalonan anugerah BHPP tahun depan...sambung dari pada story akak tu..

hahahaha....

nak dok sana la..keje sebagai penari zumba..hahahahha

leh kurus..kaedah yer lakan...

hahahahaaaa...

kbai...

Dr Singa said...

sakit perut pun boleh sampai tersedut balik sakit tu bila nengok jamban depa kan!!?


awak [?] [ awak?] berbaju kurung juga kah..?

sprinkle kaler-kaler bertaburan dengan jagung rebus? ambik resepi tak??


saya [?] [ saya?] ke karst di Kilim jewwww.....

masMZ KaKiJaLaN said...

Saya nak mintak keje kat shangrila tu la... cam patung jer... bot lalu je nari.. bot lalu je nyanyi.. bot lalu je babaiii babaiiiiii... ehh kbaiiii....

Owhhhh baju fancy2 pun blend gak taw ngan orang sana.... kikiki

masMZ KaKiJaLaN said...

Saya nak mintak keje kat shangrila tu la... cam patung jer... bot lalu je nari.. bot lalu je nyanyi.. bot lalu je babaiii babaiiiiii... ehh kbaiiii....

Owhhhh baju fancy2 pun blend gak taw ngan orang sana.... kikiki

Dan Arif said...

hahahha... siap ada gambar kawan ana yg mengigau tu.. x boleh blah...

tapi apa pon satay kambing tu mmg sedap.. cuma lemak byk sgt..

Anash said...

k Dinas,
iya..memang gitu cara kot kije deme di situ...
tapi tak bosan ker? huhu

toilet awam? aduhh..mmg potong abis perasaan utk menggunakannyer. Toksah bayangkan.

Kambing satay..sedap tapi siap ada tulang dan lemak..isi sket je..

next stop? negara jiran China

Anash said...

Vam Lautner,
sebanyak2 nari, kenapa pilih zumba?
cer la zapin ker, lilin ke...
traditional le

skrip itu tak perlu masuk percalonan mana2 industri seni...belum masuk percalonan dah kena rejek...hahaah

Anash said...

DrSinga
tak ..kita tak pakai baju kurung ke china.

kilim pun cantik ape?

iya..tersedut masuk kembali pabila melihat suasana tandas awam mereka.
otomatik!!!!

kita tak tya resepi jagung tuh...
(ala...)

Anash said...

MasMZ,
kita apply ramai2
kita buat tarian kita
nak?
nak????

blend sungguh dgn org tempatan
hahaha..sila belajar mandrin dgn lebih advance

Anash said...

DanArif,
akak nak snap gambo dia pun suspen..takut dia perasan...
iya..kawan si ana...
hahahaah


satay kambeng sedap..tapi betul..ada lemak plak?

Time Traveller Boy said...

nak jadi kawan Patrick?? dengan baju hujan pink mmg sesuai hahahaa...

kimsalam pada pemegang2 payung antarabangsa tu :P hehehee..

Anash said...

Time Traveller Boy,

hehe...penangan katun..

Insyallah..akan disampaikan salam pada mereka...
(aloo John n Janggel..nih haaa..ade org kirim salam dari kejauhan...)

eheheheh

bErrY sTraWbErRy said...

ok... mg sebijik mcm patrick... hahahah :)

jarimanis said...

Kak Anash...

entri yan lawak..gelak JM sorang2 baca dialog 2 org auntie ti hee

Yg pasit view di Shang ri la tu mmg cantik tapi sayang kan hujam time tu dan nampak rintik hujan kat dalam gambar tu

Aha..naik tren ke Naning ehh..tak sabar nk baca kisah di Naning pulak

Anash said...

bErrY sTraWbErRy,

sama ker???
lepas nih nak cuba jadi gary plak?
hahaah

Anash said...

jarimanis,
wah...aktif sungguh JM online !!

tu dialog sengal..
jangan dilayan sangat..hehe
ShangriLa lawa tempatnya..hujan buat mendung..kalau langit biru..mmm

Nanning? dalam tren???
drama ...tungguuu

hehe

sweetpea said...

kakak! comel sungguh entry kamu..hehehehe..nak join mintak keje jugak kat shangri la! :P

-naju-

sweetpea said...

oh btw..saya jua ditegur peminat kakak di ofis..*sengihterkenatempiascelebrity*

Anash said...

sweetpea,

sapa comel? akak??
eh silap..entry yang comel..
nah borang..sila isi utk permohonan kije di shangriLa
pastu anta sendiri kat china nuu..
hehe

apa? peminat akak tegur naju?
wowww...
(terus akak rasa jalan pun tak jejak lantai...hahaha..)
kirim salam eh