Tuesday, February 19, 2013

Membawa Jiwa ke Pulau Jawa (part 1)

Bawak Jiwa?
Ke Pulau Jawa?
jom layan entry wa yg tak berilmiah ini

Jumaat 8 Feb 2013, wa coti, bersenang lenang mengemas barang untuk disumbatkan dalam 'beg baru'
kendian,
bersantai mkn tengahari pada waktu 4.00ptg dengan Jon dan Janggel di Putrajaya Sentral,
selepas tambat kete masing-masing di tempat parkir kereta.
(bole plak masing-masing pakat tak makan tengahari?)
Kami naik ERL, turun kat Salak Tinggi dan tukar naik bas ke LCCT
bayo RM5.50 sehala je.

Kul 8.00 mlm baru terhegeh-hegeh beratur nak check-in beg
(punya lama kami melopong di LCCT rupanya???)

sambil borak-borak tunggu MasMZ...
Drama bermula di sini.......
tak sempat nak lepaskan beg ke perut kapalterbang....
kami diarah terus ke boarding room sebab kapal nak 'bertolak' dah!!

arghhhhh....
wa terpaksa keluarkan tenaga remaja wa pada ketika itu jugak
ingatkan nak guna masa panjat tangga di Bromo

gigih berlari
dengan 8kg beg di depan dan 5kg beg di belakang badan
Wa lompat pagar imegresen dan mengelak ditembak oleh penganas
ok, ayat tadi tu over...

kena scan, kena sambung hangkut beg, sambung berlari..
"akak ok tak? meh saya tolong"
kata MasMZ...
"akak ok..tak pe...." wa jawab
terselah semangat jatidiri keterampilan buktikan kekentalan yakin boleh ...
(apa wa merapu nih??)

sangat drama
sangat semput
dan diakhiri dengan tisu free utk lap peluh remaja wa...
diberi oleh pramugari ..
pabila kami berempat selamat berpeluh di tangga kapalterbang.... 

2.5jam lamanya kami  di ruang udara..
akhirnya tiba jam 10mlm waktu tempatan Surabaya.


dapat plak duit siap ada 'kamus'...

dah lepas imigresen (wa kena letak 8 jari kat mesin pengesan jari),
kami terus cari teksi
ke Providence Homestay
bermalam di situ untuk beberapa jam sahaja
Jadi la...


nih salah satu contoh bilik
(bilik kami penuh beg...malas aaa nak tunjuk...) 

mereka sedang sibuk mencari undi
WIFI free katanya...
sambil tunggu supir yang kami dah reserved
sarapan???

bancuh air sendiri
biskut bawak sendiri
cukuplaaa....


sempat lagi raih undi
heheh...
dah...pak supir pun sampai...jom kita bergerak sekarang...

ahli kongsi gelap untuk trip kali ini
masih mengekalkan mereka... 
wa mana?


dok belakang...
(kata Tansree....????)


nih tempat lumpur lipindo
leh baca kat LINK sini...
kami tak singgah


tapi kami singgah sini
nak makan tengahari
panas yaamattt....
pas makan...kami bergerak lagi...
dalam +/- sejam kami sampai di Madakaripura
ada apa? daun kari?
kura-kura?



jom terus tukar kasut sukan ke selipar
sapa ada baju hujan? sila pakai
tiba di sini hujan le pulak...
mmmm..redah ajelah...

kat sini ada jua pisang goreng dan juga baju hujan....
wa kena beli baju hujan 
10,000 rupiah selai
karang baju basah...demam..tak pasal aje..kan?
ada apa???
yang beriya-iya nak pegi tempat basah2 nih? 

dah nampak dah....
tuuuu....
wahhhh...cantikkkk....

Subahanallah...
kami lalu bawah air terjun ini tau!!!
waaaaa......


dan sampai di sini...
naik ke kawasan tinggi
nak lihat kawasan sekitar...



tinggiiiiiii!!!!!
wa mendongak ke atas...
melopong ...
waaaaaaaaaaaaaaaa......(lagi??)

adjust kamera
kejab2 lap lense
sebab kena percikan air sana sini

gigih mereka-mereka-mereka sume nih
gambo derang lagi cantik tau!!!
(sambung lap kamera lagi...)

yang plastik merah
adalah baju hujan wa...
hehe


di belakang tabir pengambaran....



dan nih hasilnya...
(terpaksa jadi cover photo yang baru dalam FB....sebab wa nampak cute....hahahahahah..)
..........................................
(gelak kuat sampai bergaung -tak hengat diri!!)



kami dah sampai sini
iya kami basah
sebab lalu bawah air terjun
tapi kami ada baju hujan
(kibas-kibas baju hujan sidai ...esok-esok leh guna bila nak ke Air Terjun Lata Kijang..)

Selepas 45 minit bergerak balik ke kereta
kami bergerak plak ke sini...
jumpa ini

kebun kobis...
sangat banyak
sangat subur tanahnya


nh supir kami
(apa ke nama dia?? Havid? Hafizn, David? Becham?...) 


tempat yang cantik
kami dok la bergambar sana sini
kendian, kami teruskan perjalanan dan
akhirnya kami tiba di sini... 



orang tempatan di sini guna kain batik sebagai baju sejuk
membuktikan cuacanya sejuk
(apa ayat wa nih???)

sampai aje depan hotel,
kami terus ke hujung jalan....
wahhhh...dah nampak gunung Bromo wehhhh!!!
Sunset plak tuh!!!


di kala meng'roger' DrSinga
dengan niat nak men'jeles'kan beliau...
hahahahaah....
(ampun tuanku...heheh)

tunggu...tunggu...dan..tungguu

ok dah terbenam matahari
Cantik kejadian alam ciptaanNya...


kami dok di sini
diatur oleh supir kami


depan hotel kami

jom balik bilik masing-masing....


 bilik yang sejukkkkk...
mujuk bilik air yang panas sebab ada air panas....
(hahaha..ayat apakah yang wa guna ini???layan aje le)


kami keluar makan di kedai 
tak makan kat hotel tuh
sebab tak masuk dalam package tersebut
sempat pegi beli mafla dan caphead di kedai...
kata sejuk?


selepas makan, kami balik ke hotel....
eh..sini ada WIFI free
ada masa utk raih undi kata mereka
gigih nyer!!!
sambil-sambil tulis poskad
untuk para peminat.... 
(peminat????mmmmm....)


demi peminat wa  titipkan poskad jua (padahal tulis poskad utk diri sendiri...)

"akak..."
"huh? ape?"
"akak nampak macam ah Soh (auntie cina) laaa..."
kata John...
jeles le tu wa ade hood atas pala... 
(cish...)



malam itu kami tido ntah beberapa jam aje
sebab kena bangun seawal 4.30 pagi (tak silap laaa..)
nak tengok nih....
amende nih?
tungguuu....

versi JANGGELTREKKER leh tengok di SINI...
versi KAKI BERANGAN di SINI
dan KAKI JALAN.... tatau la dah updet ke belum?
(sibuk memanjang..)

XOXOXOXOXO
OH ya...
jangan lupa undian untuk kawan-kawan wa...
CER CLICK KAT SINI plak?

25 comments:

Vam Lautner said...

wahhhh...cantek yer pic tu kak...
Ciptaan Allah...mmg indah...

Bila la agakyer saya sampai sana plak kann...

Kos baju hujan akak dengan mengunakan plastik tesco,mmg hebat,tu nama yer jimat kos sebelom bonus(wlpun saya bhgn gaji,tp bonus x tau lagi,so jgn beragan)..hahahahahaha

Poskad tok sayaaaaa manaaaa...?
x sampai2 lagi pun,akak guna add umah or add opis..hihihi..

masMZ KaKiJaLaN said...

Akak tansree.....

Cepatnya update!!!

Saya sopan jer dalam gambo-gambo tu kan??? Ada harapan jadi Datuk nanti. Ekekekekeke... #motipppp

Ok nak buat keje... Sibuk katanya....

Janggel / Rain said...

Wow!!!!
Dah sampai Bromo???? Omai x hajak!!!!!

Gigih betol diorg tu berhubung dengan peminat walau dimana berada kan!!!! SAYANG PEMINAT SEMUA!

Kbai.

Dr Singa said...

Akak Tansree!!!

Lu memang ahhh..
kasi wa jeles abis-abisan!!

psst..
Lu simpankan kontek number segala bagai ahh..
Wa akan tiru jejak-jejak ini!!

* masih mood jeles..*

lasbatnotlis..

Kagum.. sedondon dengan lumut Makankaripurakura!!

CiKPuaNLawA said...

wahhhh.... best nyaaa....

supir pon ganteng..(erkk gatal ja bunyiknya..hahah)

kak Dr Singa... pegi saya nak ikot tau....!!!

Biqque said...

KAHKAHKAHKAHKAHKAHKAH! YA ALLAH AKAK, SAYA GELAK TAK BENTI BACA POST NI! SUNGGUH LAWAK TAK TERKIRA!

KAHKAHKAHKAHKAHKAHKAH!

adeh...sakit perut...arghhhh! part meraih undi tu amat membanggakan. tapi walaupun dorg kata akak mcm ah so, akak tetap cute ok! WALAUPUN dgn beg plastic tesco!

KAHKAHKAHKAHKAHKAHKAH!

anakomak said...

siyes cantek!!!
part air terjun tuh...perghhh mmg menakjubkan....

zila said...

ekekekekeke..penat dok gelak!!! gambar cantek sgt..

Dinas Aldi said...

Sakit perut gelak baca entri ni, kahkah! Cantik la ayaq terjun haluih tu, I LIKE! *berangan akak kat situ jugak dengan diiringi sountrek lagu hindi main kejar2 romentik dengan boyafren* :D

Anash said...

Vam Lautner,
Insyallah leh sampai punya la...Jawa Timur aje..tak jauh.
Poskad? tak de...(lalalaaaa.....)
iya..kena budget guna segala plastik beg yg ada...Tesco pun tesco laaa...
hahahaah...


MasMZ,
cepat buat kije..cepat...
kata nak dpt pangkat Dato', kan?
(bila dah berpangkat, jgn lupa akak eh....)

iya..sopan sungguhhhhhh....(iye???hahaha)

Anash said...

Janggel,
apa plak tak ajak?
(simpan niat nak lempang laju-laju)..
iya ..mereka sayang peminat2 tak kira di mana mereka jua berada...
(hahaha...sgt diva?)


DrSinga,
haip? akak tansree? motif ???
makankaripura le pulak??? layannnn...
iya..kalau nak lebih lanjut, leh kontek bagpackerbusuk...jejak dia la kami ikut...

err...jgn le jeles...heheh..pulau jawa je..bukan pulau hawaii

Anash said...

CikPuaNLawa,
pegi ikut DrSinga...
supir ganteng? err..tak perasan le pulak....hahaha
iya...sila la ke Pulau jawa...
PS: utk DrSinga: tudung secara kebetulan sedondon dgn lumut..hahah


Biqque,
syss...
haish
nih yg malas nak updet..
pantang updet aje org gelak
pantang gelak aje org updet..
ehh...
but seriusly...tang meraih undi, mereka amat gigih dan komited...
(terus buang plastik tesco dari kepala sbb nak menten cute...)
hahah
syss..

Anash said...

anakomak,
memang cantik air terjun itu
melopong lama gak sebenarnya..
hilang letih berjalan celah batu

zila,
syss..gelak slow-slow ok?
tq for the compliment...
hehe

Anash said...

K Dinas,
apa? lagu hindi? tak dengar la nanti sebab bunyi air terjun kuat..
hahah
jgn lupa pakai saree..baru rasa feel...
pun sama..gelak slow-slow...karang apa kata org lain plak...
huhu

Ainul Arina said...

lawanya akak!

hsajb said...
This comment has been removed by the author.
shah_rule said...

gamba kt bawah dalam hotel tuh john nampak macam indon kelas atasan.. hahaha

ye la kak anash macam ah soo yang masuk tumpang berteduh dikala hujan renyai. haha bole??

cantik kan area sana, cam tak sangka ianya adalah indonesia, hehe syabas!

Anash said...

ainul,
sapa lawa? akak ke?
hahahaah..(kan tak pasal buat akak perasan lawa...)...
ok ..memang permandangan lawa..hehe


shah-rule,
(tunggu nak baling bantal kat dokte sorang nih....)-apa? panggil akak ah so jugak??? cissshhh...
iya pulau jawa juga ada tempat2 menarik tauuuu...
heheh..indon kelas atasan? sinetron sangat???

Henry Fox said...

motif kan indon kelas atasan! hahaha wow! dah sampai bromo ke akak? cepatnyaaa tak ajak pung!!! ohmaiii muka byk bersepah kat sini! maluuuu!!!! hahahaa

Anash said...

Henry Fox,
laa...tak tukar balik ker nama tuh?

tak ajak? (lagi sekali..simpan niat nak lempang lagi....)

iya
muka bersepah2 nih...tunggu entry seterusnya..lagiii byk bersepah!!!
haha

jeBateja said...

depan hotel tu...apa ke benda depa jual tu....??

Anash said...

jeBateja,
deme jual mafla, caphead, sarung tangan..sume menjurus kepada keperluan kalau dok tempat sejuk...

Chawanna Na said...

HHAHAHAHAH..pandai akak pilih beg plastik merah! memang outstanding sgt dengan surrounding yg berwarna hijau tu kekekekke.. untunglah dh tawan bromo/ijen bagai..
Tapi serius cun air terjun tuh..i like sesangat..

SheLa^^ZuL said...

Wow!cantik tudung akak..
Wow!cantik permandagan kat sana..
X kisah la kak klu di panggil ah so sbb dh keturunan nyer pun aduyai..hehe..
Suka kalau akk g jln2 sbb nnt dpt sobenior..hehe.

Anash said...

ChawanNA,

kan..sangat berkonsepkan beg plastik pasar malam baju hujan itu.
Mujur warnanyer outstanding...
heheh
iya..air terjun itu memang cantik!!!


SheLaZul,
ah so..kan???hahah
tudung tu kak nor bagi ...
kena plak dgn warna lumut...
(pakai lilit aje...)

sobenior?? halamak...err..err..