Friday, February 22, 2013

Membawa Jiwa ke Pulau Jawa (part 2)

Kami telahpun berazam untuk bangun seawal 4.00 pagi
naik jeep,
pastu menapak ke view point-Penanjakan
nak tengok matahari naik dari sini...
leh nampak gunung Bromo


Ramainyer manusia...
masa nih wa sensorang kena tinggal kat belakang semasa menapak naik bukit
dek sebab tenaga-wa-bukan-seorang-remaja-muda-belia..

derang ntah mana...laju je jalan eh...
Oh ya..nak bagitau, dari hotel, naik jeep ke sini, dalam 30 minit, pastu kena jalan kaki daki bukit sket..
letih gak nak daki bukit tuh (padan muka..tu le...skip lagi kelas gym?)

disebabkan wa kemetot...
nih je yang wa nampak...
dah abis jengket kaki
dah abis julur tangan nak tangkap gambo...

wahhh...
nampak tak? tu kepul-kepul awan...
(sambung balik jengket kaki...)


banyak nyer kepala manusia..
wa masih tercari-cari...mana le kepala si jon, janggel dan masmz nih?

layan ajela gambo nih..
ok ..matahari dah tunjuk muka...



Ramai, kan???
di kala ini
wa dah jumpa masmz...jon dan janggel kat??

gigih bertenggek kat pagar konkrit.
sukati korang la
jangan jatuh udah...



nih apa yang boleh dilihat dari pagar konkrit tersebut.
Thanks to both of them, they managed to capture a lot of Bromo's pictures here and there
ok, jom balik...jom...
dah 6.30 pagi nih..


turun dari view point..
ramai betul manusia
terjumpa kembali ada seorang brother dari Malaysia...
sempat tegur sapa...


nak bunga?
untuk apa?
ntah...

turun bukit lebih mudah dari naik bukit



"haaa...sama warna dengan mafla akak..ok...nak gambo kat sini!!!"
kata wa kat janggel...


kami pun turun dari bukit
jeep kami warna biru
next stop?

tengok bunga
kat?

sini!!!!...savanah sangat...
cer cari mana derang?
motif dok menyangkung mcm nih?

sorang lagi dok nyangkung...
sebab???

nak hambek gambo angle baeeekkk punya....
iya
kami buat photo-shot di sini...
 siap tukar baju...tak caya?

apa perasaan anda
tetiba terjumpa lembaga macam nih di tengah padang savanah?

tinggg!!!
(dah mai dah magik dia...)
ala..sarung jubah je...
mudah dan mesra alam.


mereka dan mereka juga sama...
banyakkkk...I say...
banyyyyaakkkk gambo derang-derang di sini..



sorang lagi...
ntah apa di doakan ...kejab-kejab mengadap bunga
kejab-kejab mengadap gunung...
pastu gelak sensorang...
seram ok?

dah jom ke padang pasir...

tarra...nih la kete kami...


dan ini wa...
hehe
(tinggg...) tukar kembali t-shirt dan jean...
(jubah dah lipat gulung dalam beg)

dah..jom naik gunung Bromo...jom...


pada mulanya....
kami gigih berjalan .......
dan disebabkan MasMZ pandai buat nego dengan tokey bawak kuda...

kami naik kuda sampai ke pangkal tangga gunung Bromo
heheheh...
(nanti wa tepek gambo kuda-kuda kami...)

tangga???
sayup aje wa nengok dari jauh
ok, kita mulakan langkah...
santai...
paut lebih kurang aje la rail nih

adeh ...mak semput uols...
huhu...
sabar..teruskan perjalanan anda...
(kejab-kejab berhenti hambek oksigen..)
(oksigen bercampur bau sulfur..)


yeay..akhirnya...
wa dodok jab di sini
sambil sedut udara yang ada bau belerang...


mamat nih terre ..
leh imbang badan kat sini
sambil mintak duit?
motif? wa tatau...  

jom turun tangga jom...
ada saja paparazzi sana sini
wa kena la kontrol langkah wa
step by step
(ade..lutut wa..sila bertahan...) 

dan ini wa...
(lagi-lagi muka dia..haishh...)

nih le kuda yang kami naik
yang tengah tuh..katanya first time menunggang kuda...
(padanla kuda tuh lari semacam aje....lajuu...hahaha..)

agak-agak la...ape le rintihan hati kuda tersebut?
ok ...
jom balik hotel, makan sarapan dan kemas untuk keluar ke destinasi berikutnya


nih adalah kumpulan yang sama naik satu jep biru.
Mereka berdua dari Singapura, sangat baik dan berbudi bahasa...
(sempat salam cium tangan wa masa terjumpa di Airport Surabaya....heheh...anak sapa le nih?)
.
.
(err...cium tangan wa? nampak nau wa nih golongan auntie, kan???)
.
.
(masih tak sedar diri kerr???*petir*-pinjam dari Fatt)


kami bergerak keluar dari Probolinggo
melihat rumah-rumah cute disini
ko mampu tanam pokok bawang depan rumah?

Kami bergerak menuju ke Tanjung Papuma
ada apa?

ada nih
langit biru ( I like!!!)
dan terus feeling-feeling nak pakai baju gaun perantin warna putih kat sini
.
.
.

(mana plak gaun perantin wa sangkut tadi??)
.
.
.
.
tunggu entry berikut...
BTW, Janggeltrekker dah updet entrynya..leh tengok kat sidebar blogroll...
dan akhirnya
please vote for my friend's blog KAKIBERANGAN (katagori tourism travel blog) as per previous entry linked.
Ari nih last day!!!!!

(sebelum 12 tghmalam 22 Feb 2013)
PLEASEEEEEEEEEEEEEEEEE.. pretty please.....
(sambil buat mata 'bling-bling'...)
thanks a million and zillion and billion





23 comments:

Dinas Aldi said...

Bestnya, akak suka! Walaupun kena naik tempat tinggi tu (orang lain yg panjat, akak tukang tengok ja, wakakakkk!), berbaloi laa! Cantik, subhanallah.
Terima kasih boh gambaq2 ni, akak rasa macam dah sampai ke situ :)

Vam Lautner said...

ok...
kelakaar...menjd penghibur kala2 malas nak buat keje...

ok..saya dah vote for abg janngel and kakiberangan...semoga menang lagi tahun ni...

kbai...sambung keje...

dzuchan said...

ramainyaaa manusiaaa

kemain photoshoot ek, lengkap dengan props & baju-bajan...ewah..

sebab kak coco kata semput gak nak jalan..maka..sempat lagi jogging lagi 4-5 kali sebelum pegi hehehe, InsyaAllah

zaraab said...

Masa pergi dulu naik dari View 2 Mt. Penanjakan. Yang Akak naik ni dari View 1 kan? Masa tue jalan ke View 1 tutup sementara. Mau semput jugak naik dari View 2 sbb jalan berdebu and jauh. A few kilometre away.
*Suka gambar last tue!

Henry Fox said...

amboiii akak taknak kalah. laju je type entry. type slow2 wehhh kang takde entry nk buat. kekeke... byknya muka lagi terpampang! maluuuu~ kekeke

SheLa^^ZuL said...

Indahnya alam..

Janggel / Rain said...

Wow sedondon bajuku dengan savanah! Alam sekitar sangat!

Biqque said...

hamboihhhhhhhhh bercekerama kat savannah katanyaaaa...kat bromo nape tak pakai jubah gak, kan fadang fasir tuuuuu :D

best la tgk gambar korang!

Anash said...

Kak Dinas,
akak kena pergi sana!
WAJIB..
sudah..sila pack beg..malam nih jugak akak pegi tau!!!
(sambil melihat deck pelepasan kapalterbang MAS...lambai2 kak Dinas dari jauh..)

Vam,

malas nak buat kije?
(mana bos? nak ngadu...haha)
tq for voting them...
..sila sambung entry blog anda dengan lebih gigih

Anash said...

dzuchan
ramai sebab coti raya cina kott...
iya
sempat lagi jogging ...
sila-sila
haha..kami tak sempat bawak props besar2..baju main sarung je


zaraab,
ish...akak dah baca blog zaraab, view no 2 lagi payah rupanyer?
mujur le view 1 nih mudah sket (padahal dok la rasa semput naik bukit...huhu)
thanks for the compliment on last pic..
hehe

Anash said...

Henry Fox,
motif kata malu muka terpampang banyak?
huh...
akak banyakkkk entry nak tulis
tu yg buat laju2...
btw, akak tak byk citer, main tepek gambo je...
hahah


SheLaZul,
iya
indah itu alam
eh
alam itu sangat indah

Anash said...

Janggel,
alam sekitar?
sapa?
sapa jaga alam sekitar?




Biqque,
gigih bawak baju
hahaha
padang pasir dah malas nak tukar baju dah masa tu

iya..gambar derang hambek memang cun (tak sia-sia sua muka ...haha)

Dr Singa said...

pehhh...

macam retis siap tukar-tukar baju!!

wa sah tak boleh pergi panjat2 gini..
wa rendah.. nanti wa tak nampak gunung!

Anash said...

DrSinga,
belum...baru suam-suam aje jadi retis..
(celup jari kat air teh yang sejuk)


tak yah panjat...
dodok bertenggek kat pagar pun ok...
hehehhe

Dan Arif said...

wow kak.. siap naik kuda tu.. hihi.. savannah tu cantik!.. haritu x pegi.. terpaksa la ripit!

Anash said...

Dan Arif
sila ripit
kali nih sila bawak maszuber sekali
hahahaha

gadisBunga™ said...

suka gila!!! suka gila kat entri ni!!! suka gila kat semua gambar! aiyaahhhh wa sudah naik gila la tengok lu punye enteli!!!

Anash said...

gadisBunga,
erkh....takutnyaaa....dah gilaa????
heheh...sory..akak gurau...
sila la menggila di surabaya...
anda mampu gila bergambar di sana...

Azuan said...

cantiknya! kena masuk Bromo dalam list ni.

Anash said...

azuan,
iya..sila...
jgn malu2 utk ke bromo..hehe
thanks for the comment

Anash said...

azuan,
iya..sila...
jgn malu2 utk ke bromo..hehe
thanks for the comment

Anash said...

azuan,
iya..sila...
jgn malu2 utk ke bromo..hehe
thanks for the comment

go 2020 said...

Saya nizam ,driver di tanah jawa
yang nak perlukan driver yang pure cakap melayu..sila pm saya fb:RoundJava +6285868639988 www.RoundJava.com