Wednesday, January 9, 2013

Masjid Shah Alam..bermulanya di sini

"kunci jam, kita dah"
"eh kita berdua aje? OK"
"ha ah"
"Orait..c u Insyallah"
tu perbualan whatsapp
di antara wa dan DrSinga-suka-bangun-awal-subuh-sapi-e
(ewahh..ewahhh..sejak dua menjak asyik layan whatsapp aje????)
marilah kita bina masjid ...
err...
ok rephase
marilah kita pegi dengar khutbah subuh di masjid
(sambil buka mata campak selimut tepi katil lepastu lompat lite-lite nak ekjas tulang belulang)




setiap detik wa tangkap
sambil dengar kuliah subuh
menarik topiknya
bersantai sahaja.
kisah "jangan ada skandel di opis"
kisah  "kenapa nak buat ceramah masa cuti taipusam/cuti tahun baru / cuti yang sewaktu dengannya"
untungla pada mereka dok sekitar masjid ini
sangat-sangat beruntung
kuliah yang disampaikan mudah difahami  ...
(kalau gelap hati...mungkin tak faham amende le kuliah subuh itu?)
jom nengok bangunan lain plak? 



mempersembahkan
Dr Singa -on-the-move
leh tengok blog beliau yang lagi cun di SINI...
jab...
nak 'hilangkan Dr Singa'....


TINGGG!!!!!...
kan dah hilang!!!!
pastu DrSinga bertukar menjadi.....




TINGGG!!!
daun fern!!!
hahaha
apa? tak kelakar?
ok...finee.....
(sambil tunduk jalan takut kena luku free-free dari DrSinga)


selama nih wa akui wa tatau nama tasik tepi masjid Shah Alam
sampai lah kena tanya Pakcik Google
dan setibanya wa di sini, baru tau
ooooooooooooooooooo.....


Kami bergerak lagi..
dah ramai manusia keluar berjogging
lantas kami  berjogging bersungguh-sungguh berjalan santai
sambil nengok-nengok kawasan
umpama YB melihat kawasan jajahannya
(minus the crowd)



agak nampak usang jeti tersebut
paku nih kalau tercocok kat mata...
ok..overst..
kalau tercocok kat tapak kaki...
sapa susah??


jalan lagi dan lagi
terjumpa cendawan /kulat kayu
besar nyer!
terasa sangat flora dan fauna!!!

 
selepas kena gigit kerengge
(ko nak sangat flora dan fauna, kan???)
wa tangkap gambo lumut nih
di laluan refleksology yang ada disediakan di sini
(kerengge sini kokak/ketip/gigit kami dengan bersungguh-sungguh
dan kami bersungguh-sungguh hentak kaki sana sini)

ade aerobik
lagu oldskol...tapi rancak
ada uncle sorang dah tua sangat
tapi masih boleh angkat-angkat tangan
hayun-hayun tangan
kaki selang seli berdiri

mengikut kederat yang ada
tak kisah keliling sume anak dara..

(wah...pantun ke tadi?)


yea
wa dah sampai sini
atas ajakan kawan wa yang baru
wa tak menyesal
sebab

menyaksikan masjid ini pada waktu selepas subuh
adalah mendamaikan

ada 3 perkara jika nak mula penghijrahan dari buruk ke baik
ataupun dari baik ke lebih baik
bukan dari buruk ke lebih buruk...
iaitu:-
1) mula dengan diri sendiri
2) mula dengan sedikit demi sedikit / kecil
dan
3) mula dengan sekarang...
*petikan dari ceramah agama di pejabat oleh Ustaz Sabri Abd Rani-Tanyala Ustaz TV9*


Someday is NOW and that somebody is YOU
*petikan dari fesbuk-kawan-wa-share*

(terus balik rumah lipat selimut yang wa campak tadi tepi katil dengan gaya sopan)

30/12/2012
penutup tahun 2012
wa bersiaran di tepi Masjid Shah Alam
semoga apa yang wa buat selama ini
diberkati olehNya
Aminnn.... 



9 comments:

Vam Lautner said...

cantek dan menarik....

sesungguh yer blog ini mengajar sejarah shah alam pada saya...26 tahun dok shah alam baru tau Nama tasik tu...(sambik tutp muka malu fail sejarah dan mood penat sbb khidmat masyarakat angkat air smlm)...hahaha



bErrY sTraWbErRy said...

lawa dah gambar2 kak coco..err.. pakai camera ape ek? heheheh

Dr Singa said...

hahhahaaaaa......
Wa macam Dabit Coperpil!!!

sepanjang jalan balik ke Jalan Klang Lama saya bernyanyi lagu Daddy Cool..

' mula-mula makan sama-sama...lepas tu nanti gi hotel sama-sama...' Ayat amaran Skendel Ofis...

MasZuber said...

Wahh...

Saya pun masih belum ada peluang utk bangun subuh pi masjid dengar kuliah subuh kak...bagusnya akak dah cuba.

Memang saya setuju, untuk berubah kena mulakan dari sekarang.. Tapi tu la....byk betul bisikan yg pujuk tido balik lepas subuh di hujung minggu...

Cantik gambarr!!!!!

Anash said...

Vam Lautner
haish
mana plak akak ajar sejarah shah alam? memandai je
sudah...
pegi sambung tido
esok nak kena tolong orang kan?


berry Strawbery,
gambo biasa aje
akak guna G12 Canon - sume belasah auto
mudah


Anash said...

Dr Singa
sooo olskol meh??
hahahah
david copefil jari yang runcing?

iya..tu salah satu ayat dari kuliah subuh
amat benar sekali

Maszuber,
heheh
gambar??? biasa2 jeeee,....
akak ke sana pun asal niat nak tangkap gamba tapi pas tiba...tukar niat kata nak dengar kuliah subuh luar masjid sambil tangkap gambo
cer cuba bangun pas subuh kuar kejar 'blue hour'

Janggel / Rain said...

Wow ada sendawan beso.

Chawanna Na said...

sapa lepas subuh sambung tido balik, lepas ni kena ubah diri.. cantik mesjid, mcm kt obercity hehehe

Anash said...

Janggel,
yes...goreng celup tepung pun sedap tuh..kenyang makan sorang





Chawanna Na,
obercity tuh mana????
kena ubah sket-sket aje
tak yah drastik sangat...
hehehe