Wednesday, January 23, 2013

Harta Khazanah Kepunyaan Wa

"kak...adik akak kije apa?"
wa ditegur oleh staff yang bekerja di 'mailing unit' di pejabat
"err...nape tanya? kenal adik akak ker?"
*cuak jugak..mcmana adik lebih glamer dr akak sendiri?*
"sebab dia asyik keluar negara sana sini la kak...."
(ah sudah...adik wa yang mana satu ??? suka nau kuar negara????tak bleh jadi nih...)

"mana tau adik saya asyik kuar negara?"
"iye la ..akak asyik dapat poskad dari luar negara, ....."
laaaahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....
(penangan #travelholicawsome# yang suka anta poskad...)
kusssemangattt...
ingatkan adik wa yang dok jadi cikgu tetiba berubah haluan jadi travel agent ke hape...
or  kije jadi wakil duta negara?
rupanya wa ada ramai 'adik-adik-adik' yang lain..
heheh
Tajuk sebenar entry wa adalah :
Wa model Poskod Poskad
model?

ingat lagi gambo nih?
di saat menunggu ditemuduga oleh pihak media
wa kuarkan khazanah negara wa ini
dari kotak A4


sebahagian poskad wa terima di pejabat
(dah turunkan sebab 5S di pejabat...huhu)
ok
meh kita nengok hasil tuaian wa selama wa idup di donia fana nan indah ini
(....ayat sangat skema.....)

semasa wa pergi jumpa PenPal wa yang memang duduk di sini
Carlisle....
Deme bawak wa ronda Lake District dan wa suka membuta dalam kete deme  sebab selama 11 tahun kami berutus surat, akhirnya wa dapat jumpa beliau




dan ini...masa wa sambung belajar 
asal turun Landen aje beli poskad
asal turun poskad aje beli Landen
errr...
wa tak mampu beli barang di Harrod 
(tetiba?)

 
poskad bentuk panjang?
ntah..layan ajela

dan ini
pabila menjenguk kawan-kawan di daerah sini


dan ini..
pabila menjenguk abang wa
iya..dia under tajaan JPA
wa? under tajaan MARA dan juga FAMA (Father & Mother)...
dan juga tajaan Bank di sana (buat overdraft tau...gile ape?..student ada overdraft??? )



nih lagi
menjenguk kawan-kawan se ITM dulu-dulu di sini

pabila wa melangkah keluar dari kawasan hengland.....
wa sambar poskad nih pulak 

dan ini jugak

dan ini..negara wa tak pernah jejak
tapi kawan wa dah sampai
so, dibelinya utk koleksi wa
sebagai mangkin pembakar semangat untuk kumpul duit dan jejak kaki di sana...
(pandang sepi kembali purse sendiri...)

apa? poskad Malaysia?
ada weh....
poskad gambo hotel Malaysia pun wa hambek jua
demi koleksi


sebenarnya wa suka kumpul stem sejak dilahirkan darjah 2
(gara-gara pungut stem dalam longkang...korang pernah?)
sejak itu wa suka masuk longkang cari stem mintak mak & bapak wa bagi stem yang dah guna
pelekat surat register pun wa kumpul?
obses sungguh, kan?


dan bila baca balik tulisan / coretan poskad nih
yang dihantar oleh kawan-kawan wa...
wa gelak sampai hantuk pala kat dinding sengeh sensorang....
sangat mengamit memori daun pisang. silam...

camneh wa leh dapat poskad cenggini?
dah kata kawan sepelusuk donia...?
(oleh itu, janganlah memilih kawan seolah-olah ko tuh budget bagus sangat?
iya saya tak bagus-terus sedar diri)

wa paksa kawan-kawan university tulis poskad kepada wa bila derang balik kampung masing-masing
PAKSA ok?
hahahah...sangat pemerintahan kuku kambing besi di situ
tapi derang sume tak plak nyampah kat wa?
ikut jua apa wa nak?
....hahah....




dan ini
pabila wa mula berkecimpung dengan kumpulan *travelholicawsome* ini
ada aje poskad dititipkan (pehhh..bahasa indon plak?)


tengok stem nih
sukaaaa!!!!
jangan tertipu, beliau bukan orang negrisembilan...beliau orang Miri, Sarawak...hehe

kawan lama..belajar di Canada
dah terputus hubungan...mana tah dia sekarang???
(waaaaaaaaaaaaaaaaa......)

poskad makin hari makin banyak
dari travelholicawsome


tu la sebab wa jadi model poskad
 masuk sokabar....
terima kasih le pada Janggel
sebab????
dia le punca wa masuk sokabar....
hahahahah
dia tak yah masuk sokabar...dah cukup retis dah pun....
(*sambil tolak Janggel ke tepi*)


pinjam tapak tangan encik hafiz
saya nak berkawan dengan kawan seluruh donia
eh
saya?
wa...
(hehe)

di kala ini
kawan baik wa sedang baca sokabar
artikel tentang wa
sambil mencari bahan untuk gelak kan wa sepanjang tahun 2013
cish !!!

apa? tak sempat beli sokabar itu?
nah ..sila baca...
gitu la citernyer wa
yang suka dengan poskad
sapa leh teka....bape keping poskad wa dah ada dalam simpanan???
..
.
.
.
.
(takde adiah ...saja-saja nak uji test tanya ...)
pasnih..ada sesapa ke nak anta poskad lagi kat wa?
.
.
.
.
.
.
.
(...kutip balik penyapu lidi, sambung nyapu laman rumah...sesekali ikat kain batik ketat-ketat...)
.
.
.



dan esok...
wa akan berada di Putrajaya
untuk perarakan Malidur Rasul...
sapa nampak wa..sila la tegur...hihi...(ngade!)
tak
wa tak masuk berarak...
wa dodok kat masjid Putrajaya aje
ok chau sumeee...
(nak gosok baju kurung baruuuu tajaan opis...weeeeee.....) 
 


33 comments:

Dr Singa said...

wa berjanji akan beli poskad untuk lu di lain kali wa naik kapalterbangmerah nanti!!

tapi bagi by hand lah...
[ wa pesen malas cari kantor pos]

Ainul Arina said...

jordan punya takde lagi kan? hihi
meh alamat. kali ni insyallah sampai. ^^

Vam Lautner said...

Dunia ini di dalam gengaman ku....

ok kak, esk saya tegur akak kat putrajaya k....
nnt saya panggil " kak coco,kak coco...nak shain.."(sambil tarik kolar baju..)
hahahahha....

Biqque said...

ok, i'm speechless!

sume ni hasil dari kawan2, BUKAN dari org yg tak dikenali kan? waaaaa hebat tuuuuuu! baru best camni :)

keep it up! proud to be listed as one of ur friend (though i didn't send u a postcard sbb i tak buat benda ni, sorry ek hahaha)

dzuchan said...

cmne wartawan tu bleh tau akak ada koleksi poskad ni..
ehem
kawan ke? hahhahaha

btw..kagum la..nanti i p obesea, i kirim kt yu satu :-)

Dinas Aldi said...

Juling bijik mata tengok semua poskad yg gojes2 belaka tu, banyaaaaaakkk! Hobi yg mabelesss!

Dinas Aldi said...

Dik Anash, akak tak tau komen dik Anash kat blog akak tu hilang ke mana. Yg ada cuma komen dik Anash tanya ke mana peginya komen tu..err, pening tak?

the tempo of life said...

bestnya ada banyak poskad :)

Dr Singa said...

juling-juling mata wa cari gadis manis berbaju kurung shocking pink semalam!!!

Anash said...

Dr Singa
hehe..siap buat akujanji
ok le tuh kalau tak pos pun tak pe..
ala..kalau dapat poskad hotel free pun wa dah suka bangat! hahah

Ainul...
akak dah inbox alamayt akak dlm fb kan?
ker dlm email?
heheh...NAKKK!!!!


Anash said...

Vam Lautner
hamboi...main kasar nampak? nak tarik kolar??? motif?
(sambil pasang kekuda nak bersilat...)

iya..donia dalam gengaman anda..


Biqque,
u will more speechless when you see my semak-room ...
hahah
yeap..I just bought most of the postcards and minority came from my friends...

ala..tak anta poskad pun tak pe...dpt fm pun suka jugak!!

TQ for been a new friend!! more to explore!!!

Anash said...

dzuchan,
sila ingat akak tau bila gi oversea!!! kalau tak mampunanta pakse oversea utk akak..anta poskad pun akak terima

Org metro itu bukan kawan akak
Janggel yg kenalkan..(dan bukan kawan Janggel jugak..)
hehe



K Dinas,
Jangan juling
...heheh
anash sendiri pun pening nengok poskad tuh..
hahah

Anash said...

K Dinas,
tu laa..byk jugak akak drop komen sume sume ilang...
tak pe ah...dah komen dalam hati...
hehe


the tempo of life,
best bila baca poskad pastu gelak sensorang...
ahahahha (nih pun tgh gelak jugak?)

Anash said...

Dr Singa,
ala...
wa malu ..nyorok balik tiang
awwwww....sebab terasa sangat 'sweet' ketika itu..
(plastik bag mana?.tadahan utk muntah...)

SheLa^^ZuL said...

x pernah tau brp banyak poskad yg akk saya ada sehingga la cite akk saya masuk suratkabau...tetiba akk ku sudah up jadi retis..

gadisBunga™ said...

kakak!!!!! i missed that copy!!!!

gile banyak akak punye poskad. tapi yang paling menarik bulu mata saya adalah poskad gambo monalisa tuh!!!

Janggel / Rain said...

Yeay nampak poskad gunung fuji yang bernilai 12 hengget tu!! Yeayyyyy! (eh tak campur setem lagi)

Ely Hasrul said...

ngapa tak cakap masuk sorat kabo? alaaa dh terlepas edisi canggih tuh!!..

paling xtahan saya xdpt pong psokad dr travelholics.. (sambil mulut cebik tp xdek la nk dengki mana sbb lagik suka magnet) hahahahhaa

i miss u..

nnti i pos poskad dr sekinchan okeh

Anash said...

adik,
kan...akak pun tak perasan punya banyak rupanyer poskad akak kumpul selama nih...'hahah
ade poskad dari Banting? sila pos!


GadisBunga,
iyeeee!!!!!! missed that copy?
cari kat muzium negara kot derang simpan ...
heheh
nak ker poskad tuh???

Anash said...

Janggel,
doblas hengget sekeping? mak haiii...
kalikan bape org tuh nak pos???
(tekan -tekan kalkulator...)
ok...jepun kos nya tinggi...
cukup..
huhu

ely,
poskad dari sekinchan?
wow
sila pos
hahah
miss you again and much
(sila disablekan password pada hp-sms tak jawab..cis..cis..)..
sok-sok akak bwk sokabar tu bagi baca...

masMZ KaKiJaLaN said...

weeeeeeeeeeee........ banyak nyerrrrr...... agak-agak kalao tampal kat dinding bilik, tak nampak dah dinding tu.... penuh poskad sampai ke siling.....

i envy u kak!

Anash said...

masmZ,
heheeh
ada ke dinding nak tampal sume-sume poskad tuh?

abis kena jadi bahan cicak nyorok ...
huhu

tq tq
sila lah pos lagi poskad

Don't Afraid to Try said...

owh kak anash dh jd retis skrg...

sy la yg terlmbt...nnt sy pn pos utk akak jgk la mcm tu..nk bg tmbh koleksi..

Anash said...

Dont Afraid To Try,
hahah
akak bukan retis ...hehehe
(sekup muka dengan paperbeg)

yeay...nak bagi apa salahnya
takkan akak tolak pemberian poskad itu
(ade ker alamat??)

Don't Afraid to Try said...

akak...

ape lg...silalah inbox ke email sy alamat tu..hehehe...

Anash said...

ok...coming...
heheheh
alamat akan diemail sebentar lagi
tungguuu..

Emy Tak Kecik said...

kagum la dgn kak 'wa' nye poskad ni...kagummmmmmmmmmm.....

sy x pernh dpt poskad dari sape2 pon ekekeke

Anash said...

hi emy!!!!
lama tak drop komen?
heheh
akak pun tak sangka poskad akak gitu punya banyak?

nak ker poskad?
meh alamat...akak poskan...

(tapi stem malaysia..poskad oversea...nak??)

Emy Tak Kecik said...

mau sajeeeeeeeeeee....nak kagum sejenak cmne best nye dpt poskad :)

Anash said...

emy tak kecik,
mana alamat..meh email ke ruhanaa22@yahoo.com


Time Traveller Boy said...

hohohohooo.. ( gelak mcm santa )
oh ini rupa nya... ( asal la janggel bising2 bgtau kat akak anash ni :P hehehee.. )

by the way akak tak minta.. mana nak kasi hehehee..

tapi nmpak macam poskad satu dunia dah ada.. sy nak hantar poskad negara mana lak? hehehee.. pertama dari South Africa??? :P

Anash said...

TTB,
pandainyer gelak macam santa?
hahhaha
Janggel mana bole simpan rahsia bab poskad...kikiki....

ok dengan ini secara rasminyer...sila anta poskad ke akak...
amacam?
South Afrika pun akak terima laaa...
jab..akak drop komen bagi email add kat TTC's nyer blog

Time Traveller Boy said...

Oh dah rasmi ek? so bila tarikh tutup? hehehee... kira nya south africa pernah dapat la? :P

ok dah dapat email akak..