Tuesday, January 15, 2013

Dasar Mencari Kerepek di Banting

12/01/2013
minggu hari Sabtu patut kije di pejabat
tapi dah dapat coti Sabtu tahun nih
yeay!!!
maka wa plan ke.....Banting, Selangor!!!
sebelum itu, kena pick-up mak, auntie dan anak buah 
di ERL Salak Selatan
lalu kami singgah di sini



masjid nih
akan penuh dgn umat islam
pabila komplek tabung haji siap 
kat tapak kosong sebelah masjid
bila siap? laaa...tak abis baca papantanda tepi masjid

kenapa tukar baju kurung?
sebab ada kenduri kawen
sepupu adik wa..
(eh kalau sepupu adik lu...sama ertinya sepupu lu jugak??kan??)
eh
sepupu adik ipar wa...hahhaah



selepas makan nasik di sini
dan makan mee sop sedap
dan borak-borak
kami beredar dari Jenjarum
ke tempat ini...
ada apa?


tarrraaaa.....
mempersembahkan
LADANG TEH

nape? tak caya ada ladang teh di Banting?



tuh..
sila baca papantanda belah kanan gambo ini
BUKAN papantanda yang warna kelabu itu

 


kan? ladang teh!!!!
wa pada mula tak caya
dah masuk sini baru percaya
wahhhhh!!!
tak yah gi kameren hiland kalau dah kemaruk nak begambo dgn pokok teh


pastu
kami ke sini
kata pegi Banting...
wajib beli kerepek bagai...
dah sopingg sket-sket

ke pantai kami terjah... 


gigih kan?
pakai baju kurung dok berjalan tepi laut?


"na...cepat haa..hambek gambar kami"
"iye laaa...iye laa..."



wa ambek gambo pokok
(pantang kan???? nampak pokok je wa petik gambo...nampak petik je wa pokok gambo..)



"na...kali nih kitaorang ramai-ramai bawah sini...cepat la hambek gambar"
"pulakkkkkkkk...."
wa geleng kepala...
mmmm... layan je le


ada sudut bacaan?
ada sudut kerangan???
jom nengok apa yang ada di sini

ok
nak buat majik
now you see them....


plingg!!!
now you dont
....
apa..tak nampak majik?
lagi sekali eh...

now you see them....
plingggg!!!! again...


now you STILL can see them!!!!
"dah..toksah ko layan makteh ko sengal tuh..."
"jom baca info tentang haiwan bernama Gastrapods"



mak dan mak saudara wa yang suka membaca
oooooooooooooo...kata deme
ooooooo selama nih kita makan siput sedut..kita sedut mata dia dulu rupanya...
oooooooo...nasib la wa memang tak reti makan siput sedut...
tapi wa reti makan cendol...



makan cendol di Banting.
Kami ke bandar Banting selepas keluar dari Pantai Morib
katanya sedap...
adik wa tunjukan kedainya 


unik cendol disini
masih kekalkan kayu sagat dan berus gigi paku itu
untuk sagat ais...
ais kasar-kasar...suka!!!



lawan lak makan rojak ini
ala...
tepung tak 'crunchy'...
terpotong sket selera
tapi abis gak akhirnya....

kat mana?



nih nama kedainya
depan KFC Banting

kami balik ke rumah-ekceli-asrama-sebab-adik-warden-sekolah
rehatkan diri
letih ok?
esok?
kami ke mana?


sini
melihat matahari terbenam
tunggu entry seterusnya


25 comments:

Janggel / Rain said...

Wow meriahnya sendol tu!

Biqque said...

ur mom sooooooooo sporting! i suka sgt! :D

Anash said...

Janggel,
meriah lagi jika makan sendol sama-sama kawan yang meriah...



Biqque,
same level sporting like your dad!!!
hehe...

Dr Singa said...

kihkihkihhhhh!!

suka nho buat majik!!!

Kerepek House tu bukan yang tempat last Jutawan Kosmetik itu dilihat sebelum hilang ..?kah..? ( 'kah' wa tertinggal..)

Vam Lautner said...

waahhhhh..saya yg dok laluan ke banting tp jarang2 lalu pun x tau ada ladang teh..

kalau la blog akak ni wujud zaman sekolah saya, x la saya fail sejarah selangor...hihihihi

Anash said...

Dr SInga
sesekali nak majik sana majik sini..
hehe
err iye ker????
padanlah terasa goosebump aje...
....(makan kerepek cepat2)



Vam,
kan? hahah..satu penemuan baru utk piz...
manade masuk silibus sejarah selangor laa ladang teh tuh?
apa le..
ooo fail sejarah selangor???

SheLa^^ZuL said...

adik suka jadi tourist guide.. hehehe..

Anash said...

adik,
sila tukar bidang
penat kan jadi warden sek?
hehe

Dinas Aldi said...

Suka tengok mejik tuu, plinnnggg! Kehkehkeh! Family dik Anash sporting laa, I like :)

Uncle Lee said...

Hi Anash, I enjoyed looking thru the pics here. My last time at Morib was wayyy back in 1978.
But really nice see Morib has changed so much since.
Well taken photographs....
Have a nice day.
Lee.

Anash said...

K Dinas,
iya..mereka sangat sporting
plingggg...magik tetiba dok dekat dgn k dinas (sambil makan kapkek)
haha


Uncle lee,
no wonder i can smell HuGo Perfume here...mmm someone from far came to say HI!!

glad you can see the changes at Pantai Morib..
1978?? wow..i was 5 years old.

"simpan satu lagu dalam hati"
opss..hehe
long

abbazeef-wanderlust said...
This comment has been removed by the author.
abbazeef-wanderlust said...

salam tansree!!

banting dah lama gile xjejak! last skali ms skola. ade wat projek khidmat masyarakat kat situ.

dok kampung yg kebanyakan rumah jual kerepek n bahulu gulung! mmg heaven. lps balik, sume bwk berbondong2 kerepek n kek! haha

Anash said...

salam jua waghih...
wah bagus buat bakti pada masyarakat...leh jadi calon adun nih

betul...akak borong sket kerepek tapi bonet penuh sbb ambik space ...

jom banting!!!

abbazeef-wanderlust said...

kak,

omg! mmg dpt membaca ye pikiran saya ni.. hehehe~

xtaulah bila lah msnye.smoga ade masa senggang nnti...

Don't Afraid to Try said...

kak anash,

adoi...sbb akak blog pasal banting n pantai morib ni, saya terus terjebak tau...

terus bawak kete laju2 nak p morib (tipo aih bawak laju2, bawak slow2 jer sebab hujan)

tengok akak punye rojak n cendol sgt2lah tempting..another reason sggp ke banting..hik2...

next tiem nak ajak kak anash melantak rojak blkg uniten la...situ mantop!!!!!!!

Anash said...

Dont afraid to try,
hahahah...
nanti akak drop komen kat blog...
heheh
tak sangka ada penangan entry akak nih

mana? kat uniten?
camneh akak tak tau?
sila ajak akak!!!

the tempo of life said...

saya pernah sampai sana. pantai morib, dengan kilang kerepek tu. kat pantai morib tu saya makan abc kat satu kedai tu, best. :D

Aliah Nuqmans said...

I dok sepang pon xtau kt banting ade ladang teh. hahahaha

folo sini la. sebab terliur tgk cendol. bleh...??

Anash said...

the tempo of life,
belah kedai mana ABC sedap kat pantai morib?
ala..kena ripit le kalau cenggini...


Aliah Nuqmans,
tak ramai tau ada ladang teh di Banting
heheh
bole, sila la folo...no problem
(dah makan cendol tu ke belum?)

abbazeef-wanderlust said...

Tan sree,

Akhir ya saya dah g banting aritu!!! Mengimbau kenangan kekdahnya!!

Borong kopok blambak2! Heheh

Anash said...

abbazeef-wanderlust,
hahahaah
akhirnya
bukan jauh mana pun banting,kan?

mana kopok?
kata belambak?
pas sebungkus kat akak weh!!!

abbazeef-wanderlust said...

Dekat gile kot dgn putrajaya. Haha saya je yg xde masa memanjang!
Ala. akak slalu lmbt tau!!! Haha. Iallah nxt time k. Hehee

Amboi2 aritu kita ke barat, dier ke timur rupe2nya....

Anash said...

hahaha...
tak pasal pulau JAwa penuh dengan orang Malaya datang berjalan-jalan...
hehehehe

ok lenkali akak nak tuntut jajan banting!!!! (walaupun beli kat Bangi)...

abbazeef-wanderlust said...

Owh sgt penuh kak. Kat jakarta bandung selisih bahu ok. Ramai sgt!

Oklah jajan bangi pun ok kan? Hahaha