Wednesday, November 26, 2014

Jogjakarta - 1st & 2nd day : RatuBoko,Kawasan Dieng Plateau,Candi Arjuna

Assalamualaikum
bertemu lagi
ok..maafkan dengan kelewatan menghap-detkan blog ini.
Jenuh pujuk diri dan jiwa cuba abiskan entry Jogja sebelum datangnya trip baru
eh?
trip baru????
.
.
.
.
Dari Prambanan, selepas kami digoreng garing oleh panahan sinaran sang suria...kami ke Ratu Boko
ada drink & snack katanya
ok
ngam. kami memang dah lapar
Alhamdullilah....
jom tengok kawasan sekitar

ok..sepatutnya leh nampak puncak Prambanan dari sini
kita ke kiri...
tuuu..nampak tak? kecik je hujung atap Prambanan...
ok..ke kiri lagi...
best kan?
sejuk mata memandang
*sambil kunyah nasik goreng disulam dengan teh O ais*
Jom kita pi solat dulu



nah baca


nampak nih
damainya rasa.
*sambil pegang lutut supaya bertahan dengan kederat yang ada*
nampak dah tuuu...
ada orang tuuu
tuuu belah kiri tuuu
dah tak sabar
pacak kan tripodnyer
hehehehe
Jom lihat sekitar
nih belah kanan...dan..pusing lagi ke kanan...


dan kanan...
dan kanan lagi...
eh minion...
dan kanan...
akhirnya...
kami pun dok sini...
sambil melihat matahari terbenam
kan..pantang nampak kapalterbang....
wehhh...cepat!!! ambik gambar tuuuu
memasing...
tukar setting (oleh DrSinga)
ooo nampak macam siang je
padahal...nak masuk magrib
ok...matahari dah ilang
jom balik weh
magrib nih
dah la ada tempat bakar mayat kat sini
ok..seram

kami balik ke EDU Hostel. Dan keluar mencari makan malam di sekitar kawasan hostel tersebut.
Baru satu malam...wa dah rasa ...letih nyer ...

Esok hari, bangun...disapa dengan senyuman pak supir kami yang ganteng itu...
Kami ke destinasi berikutnya...sebelum itu...
ayuh..kita....singgah makan dulu!!
itu belut goreng...
wa tak makan
tak....sanggup...

Kami bersarapan disini disebabkan kami keluar awal dari hostel demi hendak ke Dieng, yang mengambil masa hampir 3 jam perjalanan pergi ke sana.
(ayat sopan ke tadi??)
tauhu goreng itu sedap!
teh susu itu....lah...yang mengundang nestapa di perut wa....
wa suspek teh susu itu!!!
kompom!!!

*sejak itu ..mangsa didapati akan histeria pabila disua teh susu di kedai mamak yang berhampiran. Sekian buletin utama malam ini.*


Kami meneruskan perjalanan ...melalui pekan-pekan kecil

para kambeng menikmati perjalanan balik kampung


dah mula nampak permandangan ini
huiyooo..cantiknya
suburnya
damainya
macam sejuk je?


ahkirnya kami sampai di sini
bergambar sebanyak yang mungkin
bole tengok kat blog derang tu....
(malas nak pastelink dah)
First stop kami adalah Candi Arjuna
oh ya..trip kali nih ada dua supir...
Lilik dan Decky
Lilik adalah pembantu Decky.

kedai makan dan cenderahati


kami dapat tiket harga warga tempatan
Decky tolong belikan
yahooo
ayuh!!
guna henpon pun ok ape?


di sini juga kami jumpa banyak bunga nih
besar-besar pulak tuh
terus mintak model ini tiup-tiup...
dan nih hasil wa yang tak seberapa ....

behind the screen
(panjang memasing nyer lense...)
*simpan laju-laju camera yang ada*
dah..dah..tak abis dengan bunga...
kami ke sini
beriya-iya wa melutut
(pastu ko jugak dok ngeluh sakit lutut...phuiii)
kekonon nak dapat angle baekkk punya gambo
nih je?
again
NIH JE??????

(phuiii again)
hahaahah...
*pi belajar lagi la cara nak ambik gambar tarap pro*
tengok...sikit pun kami tak berminat dok dekat dengan candi tersebut
hahaha


candi kat belakang...bole derang pi hambek gambo ladang kacang?
heran pun tak
hahahaha


ini adalah ladang kacang
sekian harap maklum
sapa lebih gagah?
yang pakai baju superman ke..yang angkut lobak merah tu?


seorang lagi superman yang sibuk tengok gambar sendiri
(kot?)


memang betul
kawasan candi nih terletak di celah-celah ladang
tanah sini subur


"tak perlu dimotretnya saya ...buk"
kata abang sasa ini
wa peduli apa
hehehe



mereka sedang menimbang hasil lobak merah yang dipungut tadi


marilah makan lobak merah demi kekuatan mata
wa juga sibuk
sibuk susun lobak merah sebagai subjek gambar


dan wa juga jadi subjek kepada lensa DrSinga
haishh
terpaksa buat muka cute
hahaahah


kami teruskan perjalanan
nampak nih
wah
sempoi gile paip air nih


dan perjalanan kami diakhiri di sini


pun sama
kami ambik gambo dari jauh


di kala ini, terdengar pengumuman tentang kematian seseorang di daerah kampung ini
kalau azan pun ko tak insaf..
hari-hari dengar orang meninggal...pun ko tak insaf..
tatau lah nak kata apa...
*eceh.sempat tazkirah nampak?*


dia tu tanam ubi kentang
tu je nak bagitau

dari sini, kami ke tempat panas...
di mana leh nampak air mengelegak
kat ne? tunggu entry berikut
dan
kami ke tempat air yang ada warna
kat mana?
pun tungguuuuuuuu....

banyaknyer tepek gambo!!!
lantak la hai...heheheh

13 comments:

gadisBunga™ said...

Chopppp!!!!

gadisBunga™ said...

Wahahaha berjaya!!!

gadisBunga™ said...

Masa tgk candi kecik2 tu saya terfikir... 1. Wa bukannya archaeologist nak amik gambo candi detail2. 2. Wa bukan buat phd pasal adapting temple inspired design for environmental sustainability. Makanyaaaa... kite cari pokok kacang lagi best!

CiKPuaNLawA said...

tamak nyeee....!!!!.. hahahahahahaaa....

ok la kasik channnnsss...

Time Traveller said...

Tak dapatnak first comemnet sebab semalam tido awal hahahaha :P

Ada terbaca di blog Gadis Bunga huhuhu.. patut menghilang ntah ke mana rupa nya teh tu yang mengundang nestapa ke indon hahahahaaa..:P

Dr Singa said...

tripod tu berat!!
tu yang pacak awal-awal!!

tak ada perasaan pun nak ambik gambar candi kan!!??
gambar carrot lagi cantik!!

mrs.smile said...

teh yang degil...lepuk karang!
kawasan candi tu sebenarnya panas ke dingin kak? nampak mcm dingin jer ke saya salah tengok hihi

Anash said...

GadisBunga,
hahaah
memang dasar tamak...sume komen dia nak chop

hehe
iya..kita semua sukakan kehijauan...kan..kan..kan
*belek pokok kacang tanah*

Anash said...

CiKPuaNLawA,

biarlah GB gembira hasil kejayan beliau...

*pasrah*

Anash said...

Time Traveller,
hhehehe..rajin nyer singgah blog GB?
hahah..memang sakit perut weh selepas minum teh susu tuh!!

*pukul teh dengan bersungguh*

Anash said...

DrSinga,

iya..carrot itu cantik
hahah

ooo berat rupanya tripod tu..tatau..

Anash said...

mrs smile,
kawasan candi nih sejuk
tu yang carrot leh idup
dan kacang tanah

tapi tak de la sampai berasap molot bila bercakap...heheh

*nah ..babab dia lagi*

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami dapat bagi harga yang berpatutan tentunya dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga tidak mengikat, kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

11.15-11.45 airport
11.45-12.15 goto localresto
12.15-13.00 lunch
13.00-13.30 go to hotel c/in
13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
15.15-16.00 kasongan
16.00-16.30 goto parangtritis
16.30-17.30 parangtritis
17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
18.15-19.00 manding
19.00-19.30 go to local resto
19.30-20.00 dinner
20.00-20.30 drop hotel

2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

08.00-09.30 go to borobudur
09.30-10.30 borobudur
10.30-11.30 goto local resto
11.30-12.00 lunch
12.00-13.00 go to lava tour merapi
13.00-14.30 lava tour merapi
14.30-15.30 menuju chocolate monggo
15.30-16.00 chocolate monggo
16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
16.15-17.00 masjid mataram kotagede
17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
18.00-18.30 menuju local resto
18.30-19.00 dinner
19.00-20.00 drop hotel

3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

08.30-09.00 go to kraton
09.00-10.00 kraton
10.00-10.15 go to tamansari
10.15-11.30 tamansari
11.30-12.00 go to local resto
12.00-12.30 lunch
12.30-14.00 goto goa pindul
14.00-15.00 cave tubing goa pindul
15.00-16.00 goto indrayanti beach
16.00-17.00 indrayanti beach
17.00-18.00 goto bukit bintang
18.00-19.00 bukit bintang
19.00-19.30 dinner @bukit bintang
19.30-20.30 drop hotel

4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
tba c/out hotel
tba drop airport

Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb