Tuesday, November 11, 2014

Hong Kong - Hari Kedua : Hong Kong Park, PeakTrem+SkyTerrace 428

Hari kedua wa di Hong Kong
eh
terus masuk citer hari kedua...
hahah..
nampak sangat gelojoh tak boleh bendung....
Assalamulaikum...

Wa dan Pae teringin naik trem.Selepas berbekalkan semangat tanya Steven-yang-jaga-kaunter-pertanyaan-di-lobi-hotel, maka kami ke sini..
(tak ingat dah nama stesen ketapibawahtanah)  

lalu kawasan tempat tinggal sementara pihak-yang-buat-rusuhan baru-baru ini
hangat jugak la diwar war kan dalam TV
wa memang pada mulanya agak cuak nak ke sini gara-gara rusuhan tersebut
elok je? oh lupa... rusuhan tu di Mongkok..


kami melintas guna jambatan di atas nun
tengok abe polis nih lalu lalang..teringat citer Hong Kong polis main tembak-tembak dengan penyangak.
dah sampai jugak wa di negara ini..haiiii...
*tak sangka plak...heheh*
dongak ke atas.
bangunan nih..wa tatau nama nyer..Lippo apa ntah?
jalan tepi sini untuk masuk Hong Kong Park
jom tengok ada apa di sini
bersihnya
tasik buatan
model buatan
ehhh


ramai yang beriadah jenjalan di sini


ambik gambar patung


ambik gambar perantin
belakang tu bangunan tea muzium
masuk percuma-inside : no photo please
*jalan-jalan sambil dapat aircon free*

dok sini jab
makan kacang
tetiba lapar
sambung jalan
eeehhh
olympic?
eeee...
pae???

Setelah jalan sana sini di taman Hong Kong, maka kami teruskan perjalanan kami ke Peak Tram
Senang je...banyak belambak papantanda tunjuk arah
Takan sesat punya lah...hehehe
errr...ramainya..
dah sampai
jom beratur
Tu patung lilin
belah kiri tu



belah kanan nih plak
BUKAN patung lilin


harga tiket yang kami bayar



beratur di sini
yeaaa... trem dah sampai




sepanjang perjalanan yang kami nampak
Wowwww.....
ada sesekali sudut kecuraman trem ini lalu agak mencurigakan sebab wa rasa cam nak tebalik ke belakang. ok..wa overdrama kot?


sebaik sahaja kami sampai sini....nampak kedai ini
tengok ajelah kawasan...tak beli pun...
kompom mahal
*genggam erat beg duit*


patung lilin dengan 'puteri lilin'?

nih pula permandangan di luar.
sejuk angin tiup-tiup bagaikan di kameren hiland
i want to touch a dog???
tengok je la anjing dari jauh...

hai pae lagi...
(abis la bersepah muka pae...bertabahlah)
Dah abis jalan sana sini sampaikan dah tatau nak wat pe..akhirnya kami pun 'panjat' bangunan tu

diberi IPhone Ipad free
untuk dengar info tentang Sky Terrace 428 dan juga bangunan sekitarnya.
(betul ke menatang ni dipanggil Ipad?..belasah laaa....)


nengok? Pae lagi?


tak berapa nak nampak secara keseluruhan.
Boleh laaaaa....


I here!! So good!! You have???
hehe
melihat ke bawah...laluan trem tadi


melihat ke arah The Peak Galleria


masih mengekalkan kehijauan
ke kanan lagi....
sana tuuu..macam teluk je ghupanyer..
dah sekian lama kami bersejuk sejukan di sini
dan juga
sempat buat 'silent moment' (yahoo...WIFI ade!!)
maka, kami pun turun dari bangunan ini

suspen jugak bila pikir tadi wa dok jenjalan atas platform atas nun...
dibuatnya terjongket plak bangunan nih
haishhh
ape la ko merapu!!!

dah jom beratur untuk turun ke bawah


yeaaa..dah sampai
ntah berapa kali driver trem ini buat 'saei' pi balik depan belakang trem nih..kan?
next trem kami naik adalah....
Ini...di tengah-tengah jalan raya


sempoi aaa trem ini
walaupun sempit..kami mudah dapat tempat duduk selepas berdiri buat seketika.
Dapat duk belah atas depan sekali ...terus terpancar muka suka!!
hahahah....
kami ke mana?

tunggu kisah selanjutnya.
Oh ya...penggunaan kad otopus sangat-sangat berguna, naik trem nih pun just swipe je kad tu

*gigil nak sambung kisah HongKong demi permintaan peminat yang sekian hari bertambah dengan tiba-tiba*

(aerghhh.......perasannyer wa!!!! hehehe..)
kepada yang baru terjah terjumpa blog sengal ini..selamat datang diucapkan
dan
kepada yang dah lama ikuti...korang memang rock kapak
*tetiba* 


19 comments:

John | Kaki Berangan said...

FIRST!!!

Anash said...

John,
hahaahahah
ok
ok
sabojela

BIBIE KARIM said...

Haritu datang, punyalah panjang Q umat2 sekalian kat terminus tu. Terpaksa cancelled plan & tunda ke hari lain. Kitorang datang kul 7am saat staff baru nak naik lapor diri. Btw, model buatan memang PA terbaik. Dia dera bos ambik gambar dia bebanyak eh.

FadlinaMokhtar said...

Best nya asyik jenjalan jer.
FAD

Anash said...

Bibie Karim,
hahah..PA tu tak dera bos dia.
tapi bos plak rasa 'terdera'..hihi

hui..awalnyer beratur !! 7 pagi?
kami dtg masa tu pun panjang Q tapi mujur bergerak dgn agak cepat.

Anash said...

FAD,
Alhamdullilah..rezeki berjalan selagi terdaya..selagi termampu.
Ssalam kenalan!!

mrs.smile said...

patung lilin sebelah kiri tu nampak sgt ori..

best dapat tengok permandangan dr tempat tinggi luas sangat rasa..

Hafiz Yusof said...

i want more...
nak agi..nak agi..
#hongkongsayabelumsampailagi
hihihi

Cawan said...

tanya kat akak je laa.. mase naik trem tu ade sape2 tekan loceng tak? kot laaa nk brhenti ke toilet ke, ambik gambar ke.. ehhh..

Anash said...

mrs smile,
terkejut jab sebab tengok leh senyum lama-lama ..rupanya patung..kuikui

sejuk dik atas bangunan tuuu...

Anash said...

Hafiz,
#satuharinantiyakinakansampai
haaa..hesteg panjang tuuu
lagi?
sabar..sabar..

Anash said...

Cawan,
loceng pun tak nampak nak tekan kat ne..
eh
ade ker loceng kat trem tu?

*lari ke toilet laju-laju*

Chawanna said...

Nak apam pink! kbai

Anash said...

Chawanna,
pulak!!!!
ini bukan blog makanan laaa..
adeh

Dr Singa said...

saya bukan robot


sekian..

Anash said...

DrSinga,
ala..masih tak ok plak ruang komen nih???

Syed said...

Suka tgk entry HK ni. Teringat.
Night shots you cantik2 :).

Anash said...

Syed,
pernah ke HK kan..
hehehe
night shot tu gegar jugak yang sebenarnya

syafiq sholihin said...

harga sevenier kt the peak tu agak murah lg compare dengan harga yg auntie yg jual kt ladies market tu..!huh!!