Friday, November 14, 2014

Hong Kong -Summary dan Hotel Langham

budak ini sangat lasak, maka, mak dia terpaksa pegang erat
 Assalamualaikum sume...
gigih tul nak abiskan entry HongKong yang tak seberapa nih
cuti 3 hari 2 malam, apa aje yang wa boleh tengok di sini?
*pasrah dengan ketentuanNya*
*pastu tenung tabung cap ayam lama-lama*

Kami ke mana naik trem di sini?

 nampak lagi trem trem yang lain

 kami yang tanpa tujuan, belasah naik trem ikut tanda line merah tu..
dah hampir hujung stesen, kami turun, dan naik trem lain.
berpatah balik ke tempat asal kami naik
 nih yang kami nampak
 kedai ubat cina banyak berderet di sepanjang jalan
jual sirip ikan yu pun banyak
siap import export katanya
(sambil baca papantanda tulis bahasa omputih)

kami dok memerhati
gelagat manusia dari atas trem.
Setibanya kami pada stesen asal tadi, terus ambik subtrain dan balik ke hotel  

 suasana sekitar kawasan hotel

 malam terakhir wa di Hong Kong
esok dah nak balik Malaya
mmmm..kojap yo
eh

belasah tido senyenyak yang mungkin
sempat lagi reserved shutter van untuk ke airport HK nanti esok.
ok nite evebodi
zzzzzz....
 Good Morning!!!
ayuh kemas dan balik ke pangkal jalan

 sementara menanti van datang
wa tunggu di sini
oh ya..Pae masih berada di atas katil empuk ...akan berada di situ sehingga jam 12.00 tghari.
sebab..beliau akan menyambung lagi perjalanan percutian sehari lagi di sini.
bau lobi nih wangi hoit!!! nyaman jeee....
K bai Lingam Langham...tak bisa lagi wa merasa dok di hotel sebegini...
(melainkan ko menang cabutan betuah lagi???mungkin?)

 setibanya wa di Terminal 2, International Airport Hong Kong ini, wa pi check-in di kaunter AA. Sangat cepat sebab tak ramai.
wa terus cari kaunter untuk redeem kad otopus yang wa beli tempohari.
Ada lebihan duit HKD...yeayy..kaya sket

 Terminal 2
besarnyaaa...
berlegar di sini sangat cepat rasa masa berlalu
sebab leka dengan lambakan line WIFI yang mudah
tengok jam..tengok tiket..ok...jom pi terminal 501...ooo..kena naik shuttle bus?
Ayoh...(dengan tanpa rasa cemas)
hui..ramainya dalam bas nih...
setibanya wa di terminal 501 tersebut...wa terpandang skrin TV yang menunjukan AK 139 dah buka untuk LAST CALL.
dan gatenya adalah 25.
.
.
.
.
.
.
WHAT???? 25????

*panic mode is ON*
kena patah balik naik bas hoittt!!!!!!

terus berlari mengejar shuttle bas
sensorang aje dalam bas nih
dan driver bas pun terpingga-pingga tengok wa
yang sedang tercungap-cungap sedut oksigen


tanpa tunggu yang lain
pakcik nih memandu bas
dengan santai
kejap-kejap lalu la kapalterbang depan...terpaksa berhenti
pastu...lintas kete tarik bagasi panjang-panjang tu
kendian..lalu plak ground crew yang jaga landasan
bila nak gerak bas nih!!!!!!! Arghhhh!!!!
cepat la pakcik!!!!

Keluar je dari shuttle bas, mata wa terus meliar cari pakwe hensem Gate 25.
naik tangga bergerak..dok main langkah dua anak tangga.
berlari atas travellator dah rupa macam masuk rat-race je.
tetiba rasa gagah datang dari mana ntah...
sakit lutut? sakit kepala? sakit tengkuk? sume hilang!
Dan di kala itu la wa rasa sangat rindukan Malaysia
hahahah drama la ko!



kaler biru : perjalanan yang wa SALAH ikut. kaler merah : yang SEPATUTnya
 Nasib baik
masih ada yang beratur untuk masuk pesawat.
dan tertunda beberapa minit disebabkan bagasi yang banyak ketika itu.
Alhamdullilah...
peluh toksah citer ...
debar pun ....
adeh...
mujur Gate 25 bukan nya penghujung bangunan....
Kalaulah Gate 70? atau Gate 50???? mau bermalam wa di airport dan balik esok sekali dengan Pae.
kikiki

Itulah..gara-gara boarding pas tak ada No Gate, pastu diselitkan pulak leaflet tu..maka..wa yang kelam kabut nih ingat kena naik shuttle bas...tak check kat skrin board yang bersepah-sepah terpampang sana sini dalam airport tu...haiii....careless sungguh!!!! Kan tak pasal terus gagah berlari sana sini .
*semputttt*


Maka tamatlah kisah #Travelsolo wa di Hong Kong
(uhuk..solo le sangat)
*sambung rasa semputtt*

meh tengok bilik Hotel Langham di sini

 bilik ayor


 agak jakun pabila tengok nama masing-masing tertera di skrin TV
hahahah

 ruang bilik tido
 katil empuk best tak gerak-gerak dengan bantal tayah berebut dengan Pae
hahaha
 selak langsir (tekan punat amende ntah...-statement jakun jugak nih)
nampak nih je
boleh laaa

 buka mini bar
kalau nak lupa diri..pi le togak air mabuk tu

sebahagian utilities item yang diberi

 selak sket pamplet yang ada

 ruang lobi di tingkat bilik
 ke bilik
 ruangan gym

 swimming pool di roof top

 permandangan pada waktu malam
ok
tu je yang nak wa kongsikan rupa bilik hotel ini

Apa yang wa nampak sepanjang percutian singkat ?
melihat sambil berpikir

 melihat siapakah yang selama ini bertopengkan manusia berjiwakan haiwan
(ok..wa merapu...abaikan..hehe)

menyusuri selat ini
sementara usia belum menginjak ke alam tua
  

 melihat ikan
 kura-kura
 dan takala haus...minum lah dulu
 mengabadikan suasana

 mengikut rentak hati dan hobi..
ok..wa lalu laju-laju masa nampak pakcik nih pegang lense bertengkek tengkek
segan weh!!
hahah

satu hari
wa teringin
sarung gaun seret lantai ....


 memiliki soulmate yang abadi

iya
wa sempat conteng di sini
di dalam muzium teaware
 wa mampu lalu di sini..laluan trem..walaupun wa cuma mampu beli beskal
*pakcik..kayuh laju-laju..tu ada trem kat belakang tuuuu*

 gitulah kehidupan wa
mampu bawak beg ini
tapi berpeluang bermalam di hotel itu
Terima Kasih Allah
Terima Kasih MAS
Terima Kasih kawan-kawanku Janggel dan Byya
Terima Kasih pada semua yang senang dengan wa
*acaner wa boleh menang cabutan bertuah, bole dibaca di SINI *

 dari cabutan bertuah..menjurus ke sini
(Byya lagi best dapat pi merasa dok di Hotel Langham London!!!)

mamat ini sempoi
cuba tiru gaya Bruce Lee
hehehe

 Thanks to my partner in crime..Pae
sanggup beli tiket demi ke Hong Kong ikut wa

Percutian singkat yang tak dirancang secara bersungguh
Kami belasah je pi mana yang kami terdaya
*terdaya ikut budget ciput...hahah*
 OOTD wa
 perfect holiday time

Syukur Alhamdullilah
Tamat kisah sempoi wa di tanah Kowloon.
Selepas nih???? Tanah Jawa here I come!!!!


memang tak boleh dok dendiam ke hapa ko nih????

(terus rasa cam nak tukar bidang kerja..bole?)

18 comments:

Kembara Si Mama said...

Keep writing kak coco.
i am your new fan here

mrs.smile said...

hebat akak..dari tanah kowloon ke tanah jawa, eheem sempat menuntut ilmu dengan jackie chan ke hari tu? hikss

Bibie Karim said...

Tuala Good Morning dah kembali! Akak gi gym kat hotel tu sesenyap eh, pasal tu sangat gagah berlari nak ke boarding gate. One day, I wish dapat jumpa akak.

Miss said...

bestnye kakak! tahniah for the lucky draw..hope 1 day dpt le jugak..ahhahaa..ok je kan kalo solo lady travel gi hongkong?

dzuchan said...

pehh...mewah betul...
sekali sekala rejuvenate apa salahnya kan kak..
kalau nak tido hotel cenggitu kt KL = harga tix pegi balik ke HK haha

Anash said...

Kembara Si Mama,
thanks and welcome dik.
Will do the writing ...hehe


Anash said...

mrs smile,
tak sempat Jackie Chan ajar kungfu, akak dah ajar dia cara nari zapin...terus kena halau kuar dari kelas..kuikui...

Tanah Jawa...murahje budgetnyer..

Anash said...

Bibie Karim,
suka betul dgn tawel good morning tu eh? hehe

sys..mmg pi gym mlm2..tu yg tetiba gagah leh lari dalam epot HK..hahaha

Insyallah..we will meet one day..ayuh..turun KL bagitau laa

Anash said...

Miss,
terima kasih. akak mmg tak jangka bertuah masa tu...

HK bole pi solo..memang mudah bercuti di sini.

apa lagi? pi cari tiket flight ke sini..NZ dah leh cover, HK kacang je..hehe

Anash said...

Dzuchan,
ada betulnya harga hotel mahal di KL = dgn tiket pi HK

yeap..bukan selalu dilimpahi service hotel yang mewah..tau x mampu pun..huhu

*tapi buat muka macam anak org kaya...bole?*

Hafiz Yusof said...

wahhh...syok giler..
hotel berapa bintang tu kak..
meletop la kak coco skrg.taraf vvip...kelazzz u allss...hihihi

Anash said...

Hafiz,
memang syok !
ntah..lupa nak kira bintang ...

v vip??? memang kelas..
kelas matematik?

hahaha
pi sambung belajar piz!!

Dr Singa said...

ambik tak barangan mandi dan selepar Lingam eh Langham tu??!!

Anash said...

DrSinga,
barangan mandi ambik sket
selipa?
ala...takkkkkk....huhu

Emy Tak Kecik said...

kak anash,

kt pon sama balik dari HK tu...tak tau airport dia besar mcm tu...dok lengah2 lg kat luar...sekali ambik...lari tak cukup tanah...

ya allah...ngeri kalo kenang balik...dah la masing2 xde cash mahupon kad kreedit :(

mmg tido epot kalo telepas

Anash said...

Emy Tak Kecik,
laa..iye ker sama mcm akak rupanya di epot tu?
gile kan nak lari -lari dalam epot besar alam...
akak pun x 'on' kan credit card.
sah kena tido esok baru cari tiket..huhu

mmg ngeri...

Ren said...

Untung sangat.... hiks

Iza Hyun J @ paE said...

okeh dah bace.. drama sungguh nak naik flight.. bertabahla yer