Thursday, October 30, 2014

Hong Kong - Hari Pertama : Avenue Of Stars

Assalamualaikum.
Terus citer kisah wa #travelsolo di KLIA2-HK International Airport.
Jam 6.30 pagi dah terpacak tepi kaunter tiket ERL Putrajaya Central.
Wa 'simpan' kete di Putrajaya Central.

Dah drop beg di sini, wa melihat sekitar kawasan.
Kata newbie..maka, wa agak terpinga-pinga baca papantanda di sini
(untuk mereka yang nak check-in luggage di AA, dinasihatkan datang awal..dah ada kes yang tertinggal flight ..dengan jauhnya menapak pi Gate )

Oh ya..wa sempat jumpa blogger tersohor ie bondaIxora..Biqque dan Shahrul, yang ke Nagoya, Jepun.
hahaha..kelakar..terkejut deme tengok wa sensorang di situ.
Biqque plak pi cari Janggel kot-kot ada di sekitar.Motif cari Janggel??
Macam tak percaya wa travel sensorang kali ini kah???
kikiki...

selama 3.5 jam di dalam kapalterbang
wa sampai di Hong Kong
dan personal assistant wa menyambut dengan senyuman tepi pagar
lalu kami pun pi beli Otopus Card terus topup HKD250.
naik tren
ke Tsim Sha Shui Station
kuar situ yang paling hampir ke hotel yang bakal kami rasa limpahan kemewahan
*uhuk...*


sumenyer sibuk tengok henpon
aiponsik ker?
ntah
Personal Assistant wa sedang diberi taklimat oleh staff hotel tentang tempat-tempat menarik di Hong Kong
kami disambut mesra oleh tukang sambut beg dan buka pintu.
cepat jugak mereka layan kami di kaunter resepsi
sempat berjumpa seorang staff bernama Budi, seronok nengok kami yang datang dari Malaysia.
terus otomatik kami tak cakap omputih....hahaah..kebebasan berbahasa!



jom minum
jom makan
jom rehat jab
jom bancuh teh guna timer tu (ehh?)
(campak badan atas katil julur kaki ...)

Jam 4 petang
kami pun mula keluar dari 'sangkar emas' tadi
berjalan ke Avenue Of Stars
lalu di sini


memperkenalkan ...itulah personal assistant wa...
Hai Pae!!!!
hahaah..memandai je kata dia PA ko
Hai Pae!!! (again)

lalu sini


bacalah
malas nyer nak pi gugel tepek sini
hehe


besarnyer cruise tu!!!
kami tiba sini
untuk tengok pertunjukan light amende ntah
katanya jam 8 malam bermula.
Kami jalan-jalan di sini
dengan santainya

kalau kamera cun..sure gambar lagi cun
kan
kan
kannnn.....
*padahal sendiri tak pandai guna kamera...*


makin malam
makin ramai yang datang
nih rombongan dari Indonesia
bukti dah sampai sini
hehe
tak sejuk ker abam tak pakai baju nih?
heheh


tengok ramai nau pijak kat sini
maka
wa pun pijak jugak laaa


tak larat plak nak letak tangan kat situ


jangan tatau..di sini WIFI pun ada
kami siap duduk lepak
Whatapps kengkawan di kampung (abislah kena petir..kampung katanya?)
sengeh-sengeh sesama sendiri
sehinggakan kami ditegur oleh couple matsalleh dan minah salleh (berusia 60an)
"are you talking to each other?"
"huh???" kami pandang penuh pelik
"are you talking to each other?" tanya mat salleh itu sambil pandang kami ....senyum
"oooooooohhh... I know!!!!! ok..I get it....hahahahah" ...wa gelak
dan mereka pun sambung gelak dan pi kacau pelancong lain ambik gambar

(mat salleh tu perli sebenarnya..wa dan Pae tak bersuara tapi kami berwhatapps..tu yang dikatanya kami 'bercakap sesama sendiri')

eh paham tak?
tak?
abaikan lah



"akak pi ke tempat yang ada patung pompuan berdiri tu utk tengok pertunjukan lampu tu "
John sempat whatapps ke kami
ok
hui ramainya

dan bermulalah persembahan lampu


ada plak iklan kereta lalu?
15 minit sahaja ...jam 8.15 pm, kami pun beredar dan ke...ladies market
lalu sini
dan kami pun hambek subway
(belek peta..kejab-kejab pusing kiri..kejab-kejab pusing kanan..terasa pelancong nyer wa!!)


dah sampai
awat macam Petaling Street je?
bermula lah kami genggam purse
disini..tips nya..pi survey dulu
jangan terus pi beli di kedai pertama
lagi jalan terus..lagi murah barang ditawarkan

buat-buat jual mahal masa nak beli..
last-last dia akan bagi harga murah
tapi jangan gatal tak beli bila dah tawar
jangan cari gaduh ..tau..nih negara orang nih
tak pasal tak balik Malaysia plak
dan jalan
dan jalan dan tengok dan tengok
malam di sini sangat meriah
lampu sana sini
terang weh!
Kat sini boleh terserempak dengan pelancong Malaysia...yang wa pelik..mesti ke kekwat??
Nyampah tau!!
tau la wa mampu pi HK naik AA je.
(jalan perlahan-lahan menuju bucu katil lalu meraung kesedihan)

malam...balik tido di sini...dan kami tido sangat-sangat-sangat nyenyak
kaki rasa macam nak tercabut sebab banyak jalan tadi..kot?
(padahal katil tu yang super empuk...hehehe)
esok kami ke mana?
kami ke sini
nengok bangunan ini dari luar
lalu taman ini
naik trem ini


nengok ini
*sejuknyer angin *
yeay...
I been here!!!

tunggu kisah kami berkelana berdua di Kowloon.

33 comments:

John | Kaki Berangan said...

Mana gmbr biliknya!!! Hahaha percutian mewah ke kak oiii~

Supermeng Malaya said...

kak anash.. ni langham ke?

memang dia buh gajus dlm glass mcm tu je ke?

Anash said...

John,
megong laa..hahaha
tunggu entry seterusnya..
sabar nooo

Anash said...

Supermeng Malaya,
ha a Langham hotel.
nanti akan tjk biliknyer acaner rupa..

gajus tu..hehehe..gimik je..
sendiri letak sbb nak makan

*kantoi*

Nys Anis said...

bestnyaaaaa ! teringin jugak nak travelog gini , hehe

Nys Anis said...

bestnyaaaaa ! teringin jugak nak travelog gini , hehe

Anash said...

Nys Anis,
Alhamdullilah dik...
sesekali enjoy apa salahnya

pi la bercuti...
hehe

CiKPuaNLawA said...

lepas ni berderet2 la akak hupdet jenjalan ... ;) ...

mari pek barang lagi...

shah_rule said...

gituh perjalanan solo seorang tansree.. mesti hotel mewah tajaan tansree jugak.. kene tunggu paE ulas nanti.
haha

masMZ KaKiJaLaN said...

Mana gambar hasil tuaian night market tu??? Ini tidak adil!!

dzuchan said...

haaa..baru ingat, ni Langham yg kak coco menang contest tu kan? wuuu..huntunglaaa hotel mewah

Time Traveller said...

Pae sebagai PA akak.. memang terbaik la.. berapa erkk dia charge.. ingat kalau ok boleh la minta dia arrange family day ke hong kong hahahaa :P

Newbie?? hahhaaa... ke KlIA yg terkejut nak smbut Tansree dtg hehee.. well percutian yg menarik :D

Emy Tak Kecik said...

aduhhh baru hupdate blog pasal HK -- kisah setahun yg lalu...

tup2 tgk belog kak anash, jejak HK plak

nak g HK lagiiii!

Cik Nurul said...

wahhh..abg bruce lee membatu di situ :D

BIBIE KARIM said...

Dah macam Ultraman tengah bertarung ngan raksasa je Light Show kat Avenue ni kan.

Hafiz Yusof said...

wahhhhh....
best nyaaaaa....
Sedapnyaaa kacang gajus tu...kacang tu cap HK ker....

Sapa yang kekwat tu kak...
(sambil angkat tangan sikit,tapak tgn menghala ke tepi)..Daaaa...im the diva ever from coco blog k (baca ni kene goyang kepala mcm tarian india -kiri kanan)...
Gituww...hahahahaaa

Next entry kak..plzz..
cau...
bye...

syafiq sholihin said...

peniaga kt Ladies market tu boleh cakap melayu tp kadang2 depa sound direct jaa kalau tgk2 tapi xbeli.. cheq dah terkena! teros tersentot, xbeli apa pun! haha

Kakak Myra said...

bestnya Tansree percutian solo bersama PA!
akak tak cakap gi HK..kalau tak leh soh kirim salam kat abg besi tak pakai baju tu hihi

Anash said...

CikPuaNLawA,

ha aa..marathon nih
gigih sungguh nak updet
Ayuh..kemas barang utk basuh baju busuk
hehe

Anash said...

Shah-Rule,
anda menyesal sebab x jadi PA tansree kan? kan?
heheeh
tunggu kisah Pae pulak
*debor tetiba*

Anash said...

masMZ,
hasil tuaian tidak memberangsangkan
tu yg tak tunjuk
huhu

Anash said...

dzuchan,
akak menang cabutan bertuah je dik. tak de contest apa pun.
Alhamdullilah..
ingat lagi eh?

Anash said...

Time Traveller,
PA akak ramai..merujuk kepada destinasi..(kata tansree..kikiki).
bole la rujuk kat Pae utk quotation family day in HK...

Anash said...

Emy Tak Kecik,
apa sal lama peram kisah HK tu sampai setahun?

pi lah lagi dik..simpan dulu duit..
heheh

Anash said...

Cik Nurul,
yang heran..tak sejuk ker tak pakai baju?
ish...

Anash said...

Bibie Karim,
akak macam ..err..ok..camtuh je show nyer?
leper punggung akak dok atas penghadang besi tu dik, huhu

Anash said...

Piz,
panjang komen nampak?
dah abis baca buku?
assignment dah siap?
thesis dah mula buat?

heheh
iya..diva in the house...
check it out ...........

Anash said...

syafiq solihin,
ha a..ada pandai cakap melayu.tapi tak de la sampai kena sound mcm dik kena..
ouch laa...huhu..

Anash said...

Kakak Myra,
hui? tukar nama?
kirim salam? ala..add je bruce lee nyer FB address ...heheh

malas nak kecoh2 nak pi bercuti sebab short trip je dik...

Dr Singa said...

terus skrol cari gajus dalam gelas..

Anash said...

DrSinga,
aaaahahahahah
jumpa tak

Cik Nurul said...

kebal sungguh si bruce lee ni yer. tahan sejokkk :D

Anash said...

Cik Nurul,
hahaha
dah jadi batu..kekebalan terhasil

kalau musim panas..mau terbakar plak kot?