Tuesday, October 14, 2014

Jakarta dan Bandung - ShortGetAwayTrip

 Assalamualaikum..
tahun nih..dua kali dah wa pi jejak kaki di Indonesia
berturut-turut plak tu..selang sebulan balik dari Lombok, tup-tup wa ke Jakarta dan Bandung.

Al-kisah awal cerita, kawan wa kena pi Jakarta untuk lawatan kilang. dan dibenarkan membawa pasangan memasing..
Peluang wa cerah pabila hubby kawan wa tak dapat ikut..maka...wa la sebagai penggantinya...
hanya perlu beli tiket kapalterbang sahaja KL-JKT-KL

Menggigil jugak nak pi book...mujur Matta Fair sedang berlangsung dan ada offer baek punya oleh MAS ketika itu
RM430/- hangus untuk tiket tersebut.
#redha dengan ketentuannyer
(padahal..suka yaamat dapat pi cuti lagi..)
*ops..cuti diluluskan sehari sebelum wa bertolak ke pulau Jawa

 24 September 2014..wa nampak permandangan ini dari jendela kapalterbang
diulangi...24 September 2014...BELUM DAPAT GAJI!!!!!!!!
wa nekad..wa bukan nak shopping di sini
NO SHOPPING!!! NO..NO...

 dah sampai...jam 11.30 pagi waktu tempatan
Kami dibawa ke restorant berhampiran

 belasah nih..avocado cekelat
sedap jika minum dengan ais...sejukkkkk..nyaman bangattt...

 suasana restorant tersebut
nama kedai tersebut.
dah kenyang?
ayuh kita pi ke tempat yang hendak dituju
Tengok Kilang!!!!
yeayyyy....

*pegang erat kamera*
di mana-mana sahaja..tak kira waktu
jem adalah perkara biasa di Jakarta
tension jem di KL
tension lagi di sini kot?????
lalu depan nih
katanya ada tunjuk perasaan
pasal apa ntah
wa tak leh baca tulisan tu
me'macet'kan ('jem')  lagi suasana..

Setibanya kami di kilang, kami dibawa mendengar produk kilang
dan melawat kawasan kilang yang besar itu
staff ada 1500 orang...haaa..besar tak besar???


kami dibawa oleh kereta itu
sebab kilangnyer besar
habis cair mekap mak uolsss
(ok..wa geli guna perkatan uolss nih..sori..tertaip..memang tak sesuai....)

heavy machine indeed
no..wa bukan jurutera
wa cuma ikut sahaja
tengok kilang ini


selepas puas mendapat infomasi tentang kilang tersebut
kami balik ke Hotel di Jakarta
haishhhhh
jem jem jemmm..


bermalam di sini

begitu la rupa dalam bilik hotel tersebut
Katanya asal adalah apartment, ditukar ke hotel


petang dah...
siap untuk pi makan malam
magrib di sini masuk jam 6 petang
jangan lupa...
keesokan harinya
jam 7.30 pagi..
gloomy...mmmm...jom turun sat..tengok keadaan sekitar
kawan wa yang sedang wasap dengan laki nyer
Kami keluar untuk bergerak ke....BANDUNG!!!
yihaaaaa....


perjalanan selama 3 jam di atas lebuhraya
menyaksikan permandangan ini
laluan keretapi
dan juga...wa tak hingat dah
sebab layan tido
kikiki


tiba di Bandung, kami terus terjah Pasar Baru
femes dah tempat shopping ini
bermula la jiwa wa diuji
(budget ciput-Ingat...ko kan tak de gaji...so...berwaspadala nak membeli barang di sini)


singgah lama di kedai ini
wa beli 2 pasang kain sulam je
dan satu jubah
manakala kawan wa..dia borong!!!
heheeh
diberi masa 3 jam sahaja di sini
wa tunggu depan kedai tudung..tak pasal..terrrrrbeli 3 helai tudung
itupun dah jenuh dok kira-kira belen duit
jiwa kacau betul laaaa....
karang ada yang tak lepas bayar airport tax nanti..
*sedih nanges dalam hati dendiam gigit kuku*
dah abis dok Pasar Baru tu, barula rasa lapar..pi makan di sini
itu adalah van yang kami naik (kaler kelabu tu)
best tido hoit!!
haha


antara lauk padang yang disajikan


sambung lagi shopping?
kali nih rumah persendirian pemandu pelancong itu
katanya nih rumah mak saudaranya
bisa dapat lagi murah dari pasar baru tadi
wa jeling je
duit dah nipis di dalam purse
*ambik kamera pi ronda kawasan sekitar jab*-kill the time kata omputih
manakala..kawan-kawan wa tu sibuk belek kain


kami balik ke hotel di sini
berehat terus sebab tadi dah makan ....
tak kuar-kuar dah dari hotel nih
terus pack barang sesiap.
esoknya selepas sarapan
kami ke sini
cari minyak wangi
tengok catalog.
order yang mana nak
botol-botol minyak wangi yang ada
jangan tanya bape harganyer
wa yang tak membeli nih..banyak lepak luar kedai
melihat orang lalu lalang tepi jalan
teringin nak makan tu..tapi
duit tak cukup nanti di airport
(gile aaaaa...berperasaan miskin macam nih...huhu)
*sambung ketap gigi lap air liur
tengok mereka di sana
tukang jaga trafik..dapat upah dari driver kete tu

Stop terakhir kami sebelum balik ke Jakarta adalah
Kartika Sari
jom
jom


ada cekelat
ada jajan / keropok / etc...makanan ringan
wah
berkembang maju eh Kartika Sari nih
dulu ..seingat wa...biasa je kedainya
dulu = tahun 2008
tu haaaa...siap ada tanda harga
sila kira
dan lagi
tengok je


dari jauh wa lihat
hati bagaikan dirobek
sebab tak de duit dalam bank
ada ATM belambak pun..tiada gunanya
hahahahaah..tu la..pi lagi Bandung tak bawak duit yang secukupnya


Kami pulang ke KL...ada 2 trip.
trip pertama jam 3.30petang
manakal trip kedua jam 7.30 petang
kenapa ada 2 trip?
sebab
trip pertama tu opis kawan wa yang reserved kan
manakan trip kedua tu wa saja beli lewat..kot-kot boleh lagi berdangdut lama di Jakarta
maka..tinggallah wa dan suami kawan atas kawan wa 
eh faham tak nih
lantak laaa

Bayangkan..4 jam dok di airport Jakarta nih
nak kuar pi Kota Tua...jem sana sini..malas
maka...
wa dok melangut la tengok orang

wa yakin nih group pi haji yang terakhir kot dari Indonesia


mujur ada WIFI free
dan
kacang KohKae dibeli dari Giant Shah Alam
*nomm nomm*
masa nih suami kawan kawan wa dah tertido kat kerusi
almaklum...letih kot.

Dengan masa luang yang ada, wa mula berborak dengan minah salleh dok sebelah wa
wa tegur...dalam bahasa omputih
dibalas dengan "Iya buk..saya bisa berbicara Indonesia"
ergghh.....
rupanya beliau orang Brazil, dok di Jakarta selama 2 tahun ikut suami kerja di sini
Dan nak balik Brazil dah...dia balik dulu, suami balik esok.
terkagum wa bila dengar bahasa indonesia kuar dari mulut beliau..sangat lembut tatabahasa
kaget gue!!! heheeh

lagi 2 jam ..akhirnya kami checked in
banyak nyer kedai
sikitnya duit wa yang tinggal
..hmmmmm.....


tu makcik kaya yang tengah seret beg troli 
disebabkan tidak kaya
maka
wa banyak abiskan masa dok nengok orang lalu lalang
lagi sekali..geng wa ( yang ikut sama satu trip ) mula menidorkan diri
wa ...pun...yang sedang 'mati kutu'...hulur biskut kat makcik-makcik sebelah wa
sebab nampak derang makan pisang bersungguh2 bagaikan lapar

dan bermulanya perbualan kami
jangan underestimate makcik makcik Indon nih
derang nak pi bercuti ke Moscow, Russia!!!!!
ko? Jakarta je kot? Lombok pun baru aritu ko mampu pergi....
lagi sekali wa ....kagum...
(renung duit rupiah tinggal 2,000 je)

tapi makcik-makcik nih tak kekwat langsung...wa suka!!!
dok la babai babai wa takala tukar gate..kejab2 katanya Gate 1..pastu berkejar ke Gate 4.
Senyum lambai wa ....

mmmmm...betulah kata orang...
jauh berjalan, luas permandangan
dont judge people with negative thought ...
*tunjang dahi sendiri*

nih je wa dapat sauk beli
untuk diri sendiri
tak de...tak share dengan sesapa pun...


dan ini...
jangan tak beli...tu je

Summary of this trip akan menyusul entry akan datang
selamat dah kisah wa trip adhoc ke Jakarta-Bandung selama 3 hari 2 malam

11 comments:

mrs.smile said...

first! yeaaay
aduuh bandung-jakarta macet berpisah tiada hehe

Dr Singa said...

iolls pun terkejut..
tetiba ada orang wassap babai dari tepi kapalterbang..

Anash said...

mrs smile,
hahahah..dah dapat sindrom 'FIRST!!!' pulak dah..kiki

hadiah berupa dating jom minum kopi bersama...
heeh

Anash said...

DrSinga,
uolss nih kan..i dah kata..i geli laa..hahaah

hehehe..dah kata adhoc trip.
jakarta je weh..bukan pi niuyok pun..huhu

Izzati Ghafur said...

rindunya jakarta :(

Hafiz Yusof said...

wau.....syok yer p shopping kat Bandung....

Anash said...

Izzati Ghafur,
bole buat repeat trip lagi,kan?



Hafiz,
ele..dia pun dulu syok gak pi sopping kat Bandung...

syieda said...

Hi uolss..
Kikikikiki

Anash said...

syieda,
hahahaha
saja kan...uols tu!!

hihihihi

bila nak mengeteh nih?

Ren said...

FUYUH!

Anash said...

Ren,
huyohhhh!!!
ayoh!