Friday, May 2, 2014

Royal Belum - Penutup Kisah


Assalamualaikum.
Melampau,kan..pi cuti 2 hari 1 malam tapi entry masuk sampai sebulan?
haahah
bertabahlah korang membacanya
Jangan risau, banyak gambar dari cerita.
Mudah ..kan?
jom layan

Kami hanya bercuti dalam negeri

hulubalang yang bertugas ketika itu-terima kasih kerana memandu selamat pergi dan balik 

peluang yang ada..tak disia-siakan untuk ber'monopod'

pelbagai cara kami mengambil gambar

pelbagai aksi kami mencuba..secara berjemaah


Ada kalanya di'paparazi'...
kami kami rela
dan


dan paksa rela
tanpa sedar


tak kira usia
 dan cara bergambar
kami kami terus abadikan setiap detik


dikala kawan diperlukan
bagi memberi kesan 'wow...' pada gambar masing-masing


Next!!!
Bukan selalu dapat berdiri *tanpa karam* di atas rakit buluh seorang diri
Jika ramai-ramai berdiri atas rakit buluh...
WAJIB Karam!!!
*terus picit lemak bawah lengan sendiri...euuu...apakah ini?*



Layankan ajelah
hahahaahahah


Begitulah kami-kami
melayari bahtera cuti kami
dah tak kisah walaupun duduk di kalangan kasut-kasut itu

 Demi bergambo
 dan gambo
Kali ini...keluarga kami bertambah
dengan kehadiran....ahli / muka baru
yang kami jemput bersama...
 Afif - TravelMyWay Blogger
Ikuti kami untuk kali pertama
dan kami harap bukan yang terakhir
Kali pertama wa jumpa beliau adalah di lobi Hospital Ampang ..sambil melawat ibunda beliau yang tidak sihat ketika itu. Senang dengan cara beliau yang banyak pengalaman dan tidak segan memulakan perbualan.....*sambil tunggu ntah bila roti jala akan beliau janji nak buat?*

Ahli Travelholicawsome yang seringkali lupa
yang dia nih sebahagian dari kami
hahahaahah
Dr Shahrul, sejak berkhidmat di selatan tanahair..beliau selalu terlepas pandang dengan percutian kami rancang...
*Al-Fatihah to your late brother...akak can feel the lost inside*



Pae...seorang blogger yang suka nau pi Korea
Living To Explore nama blog beliau
pernah ikuti kami bercuti ke Redang dengan ahli kumpulan Travelholicawsome yang cukup (kecuali Dr Shahrul yang tidak dapat join kami pada ketika itu)
Kejujuran, personaliti dan ketahanan diri di'bahan' oleh kami..membuatkan beliau tidak serik dengan kami yang sengal...

Hang Dhamin...nama disebut-sebut sebagai HD oleh kami...*Hard Disc?*
Penulis blog HangDhaminOfficial ini terre buat bedeo
Kali pertama wa jumpa beliau adalah di hadapan tandas di Bistro Saloma, Jalan Ampang ...gara-gara anugerah MITB dimenangi oleh Janggeltrekker pada 2 tahun lepas...maka di situlah wa kenal beliau
tamau citer lebih-lebih tentang beliau nih...sapa nak berkenalan, pi terjah blog dia.

melihat kepada minat masing-masing mengusung kamera
maka
banyak la gambar sana sini

muka yang tak mandi
sangat natural
kannnnn?????
 *gaya untuk nampak dagu runcing-sila letak tangan camtuh*


di ketika cuti ini, kelihatan bapa-bapa menjaga anak masing-masing

dan anak ikuti bapa
tak kira anda duk di mana
naluri kebapaan masih ada

 dan juga naluri ibu yang jangan dipandang sepi
semangat seorang ibu
ada di setiap anak mereka

 cuba memberikan yang terbaik
pengalaman kepada anak masing-masing

kelihatan pasangan Zara & Fadhly bersungguh mengambil gambar
manakala
Janggel dan Byya bersungguh mengambil makanan

 Apabila kami berkumpul

bersedia beraksi di Kampung orang asli

melihat mereka

membuat 'peace' bersama mereka

 berjumpa dengan kenalan baru

sesungguhnya kumpulan kawan adalah biasan kepada
siapakah kita yang sebenarnya

menuju ke hadapan..bukan sibuk menoleh ke belakang


you are unique by nature
stop comparing with others


this beautiful butterfly represent a matured caterpillar
even you walk alone...
walk with pride and humbly accept others advice
then others will notified you
the way you show yourself..maturely



kadang-kadang kita disengat...
sebabkan perbuatan kita sendiri
*yang pi jolok sarang tebuan, kenapa?*
-reminder to myself

 dalam kelompok yang kecil
bukan mustahil
boleh membiak menjadi

kelompok yang lebih besar
begitu juga manusia

asalkan masing-masing tahu
batas pergaulan..batas agama...
landasan jalan yang lurus...saling ingat mengingati




berpijak pada alam yang nyata
tanpa kasut tinggi
tanpa kasut sukan
dan tanpa selipar jepun


tak kira samada anda datang ke Grik untuk mengambil gambar
ataupun
memancing sana sini

sekurang-kurangnya kami telahpun sampai sini
*Selamat Tahun Baru Cina..kata Aqilla...hahahaah*

Kami -kami berani masuk air yang dalamnya
tak cecah dek kaki


dan kami kami ke sini
bersedia melihat dan melawat
kawasan orang asli

when Dr-To-Be Aqilla in action

dan pabila musibah melanda...
pasti
bantuan akan tiba


love this moment-thanks Na!!!
 "sometimes..there are some stories that can be 'shout' openly...
sometimes..there are stories can be shared with certain people..and
sometimes..there are stories that best be left untold.....IT'S TOTALLY UP TO YOU "
*quote from me in FB*

ok..ini entry merapu
kata nak wrap entry Royal Belum, Grik...
hahaha
layankan je la...wa pun dah hilang skil updet blog..kiki

25 comments:

Iza Hyun J @ paE said...

kelassss kak anash.. i loike!!!!..tetibe terharu kerana menjadi retis jemputan.. hukhukhuk....
kak.. nk tanyer.. sarang tebuan tu kat mane?? ahaks..

Ain Rawihah said...

suka baca entry akak...pelbagai emosi dapat dirasai..penuh inspirasi dan nasihat..kadang2 jadi pembakar semangat..

Tq Kak

Anash said...

Pae,
jangan serik dengan kami yang mulut al- 'tut' lite lite manja nih.
sarang tabuan ada...
kita tak nampak..
maka berjaga-jagalah

Anash said...

Ain Rawihah,
terima kasih .
terharu plak akak...cetusan rasa aje dik..spontan kuar.

adik pun apa kurangnya...banyak juga tempat menarik dah terjah.

You go and explore more dik!!
akak support from far.

Chawanna Na said...

Deep!!!!

P/s: selamat tahun baru cina? Tak pasan pn sampai la akak ckp ajahahahaha

Anash said...

Chawanna Na,
deeply deep...
heehhe
akak pun sebenarnya tak perasan aqilla buat tangan cengitu...hahaha

Bibie Karim said...

This is deep! Really. Padan je susunan ayat dengan susunan gambar.

Dah best melayan feeling with ur words, tetiba pose Aqilah berQongXi...lawak!

Hi K'Coco!

mrs.smile said...

Terbaik!
Ok..bye akak :p

Hafiz Yusof said...

Terbaik la....
Next citer....cepat la...x sabor nak baca citer kak anash lagi ni..ilang stress study saya..hihihii

Lily Riani said...

aqilah aqilah... happy CNY dia ye...

Time Traveller said...

Aduhaiiii... terharu di sini sejenak bagai sebulan huhuuu..

Thanks for giving me a chance to know each of u in this lovely trip.. insyallah tak segan silu :D

Bab roti jala tu hahahaa... tunggu ada orang kasi senduk roti jala .. dan give up cari huhuu :P

shah_rule said...

insyaallah saya join lagi trip2 bersama lepas ni.. kene lah inform one month in advance..haha

lama sangat tak jumpa, tapi sbenarnye rase cm baru semalam je jumpe, lepak2 potluck kan.. haha

everyone dalam TA sangat mesra alam sangat kot, so tanpa sedar yg kite dh 2 tahun x berjumpe..

thanks kak anash for Doa ye,

Hang Dhamin said...

Like > banyaknya muka saya hahaha

Part gamba paksa rela tu terbaek sbb sanggup sujud ke kasut demi merakam doc tido hahaha

trip ni antara terbest walaupun dalam malaysia jer.

hope more to come. see ya again =))

Anash said...

bibie karim,
hahah...meaningful eh ?
setiap ayat ada makna tersirat

ntah tetiba tangan Aqilla buat camtuh?

Hi bibie!!!!(lambai dari jauh)

Anash said...

mrs smile,
thanks dik!!
and you too..take care !!!

Anash said...

Hafiz,
huit student! kena study lelok..study smart ...

jangan stress sangat iya?
jab..kena kumpul bahan nih buat entry..

Anash said...

Lily,
tu la..boleh dia dok buat tangan camtuh?

hahha

Anash said...

Time Traveller,

peluang diberi takkan disia sia kan, betul tak? harap tak serik dengan kami kami ini

Ok..nanti ada la dapat hadiah acuan senduk roti jala tuh...

mmmm..yummynyer...(usap perut sendiri...)hahah...

Anash said...

shah_rule,
Insyallah..kita kita akan terus berhubung
untuk perancangan cuti akan datang

memang sekejab je 2 tahun berlalu
dah macam..eh..baru aritu naik roller coaster kat USS,kan?

*terus pi baca balik entry USS*

heheeh

Anash said...

Hang Dhamin,
suke eh muka banyak di sini?

sila letak muka akak banyak2 di vedeo nanti ..hahaah
*motif sangat*

ok..Insyallah..the more the merrier kata orang Jawa...

keep in touch

Ren said...

Terharu saya baca....

Ok la tak terkomen rasanya....

Miss said...

awesome betui la korang! suka singgah blog2 geng TA ni..best!!!!!!!!

Anash said...

Ren,

terharu?
sila...sila lah terharu selalu
hehehe
tayah komenlaa...


Miss,
terima kasih sebab sudi 'bersuara' disini...
Alhamdulillah..kami ok je sebenarnya...
heheh..thanks dik!!!

Yan Ty said...

Wonderful experience and nice shot.

Anash said...

thanks Yan Ty.
Pictures credit from others too.
welcome to my blog