Friday, May 23, 2014

TamanNegaraPahang -Part1

tiang informasi yang menunjukan..anda dah sampai kawasan Taman Negara Pahang...

Assalamualaikum para pembaca yang budiman..
dan juga kepada yang merindui wa... hehehe...
wa pun rindu korang tau...
.
.
.
.
ok..stop rindu merindu nih...
JOM ... baca kisah kami ke Hutan Khatulistiwa di Taman Negara Pahang.

Bermula dari ajak mengajak keluarga Mommy & Daddy Aqilla...maka terjadilah kumpulan kecil ini yang tak reti-reti dok dendiam dalam rumah masing-masing. Disebabkan salah seorang ahli ini dah beli tiket tengok konsert di Singapore pada Sabtu malam Ahad...maka, perjalanan kami ini bermula pada Ahad 11 Mei 2014.
2 buah lori kereta yang bergerak riang dari KL - exit Temerloh.

1 kereta WTT : Pae , Janggel dan Wa sebagai supir...
1 kereta WYU : Keluarga Aqilla dan MasMZ sebagai supir jugak...

Singgah di R n R Genting Sempah untuk makan pagi - nasik lemak homemade by Janggel... kuih keria Mak Jah yang sedap itu dan Kek kukus oleh Pae...suka tau!!! save duit makan di kala itu.
Alhamdullilah...

Setibanya kami di Kuala Tahan, selepas 2 jam di jalan lebuhraya Gombak-Temerloh , dan 2.5 jam (lebih kurang) dari Temerloh ke Kuala Tahan, kami terus berjumpa pengusaha chalet merangkap bakal bawak kami ke sana ke sini.

masakan orang bujang nih...wa terkesima..sebab wa pun tak terre masak nasik lemak *pitam 10 saat jab*

makan tengahari depan kedai yang kami ambil package percutian kali ini

kekonon tido di sini...MUTIARA TAMAN NEGARA..padahal......

...level ko cuma Chalet je..dah...toksah nak fefeeling diva anak orang kaya....(angkut keluar begplastik baju)

kawasan sekitar Chalet...boleh tahan..bersihnyer...



dan kawasan masuk

nih tempat kami bermalam

Haaaa..macam tu la rupa kawasan yang bakal kami duduk 3 hari 2 malam di sini
Tak ramai yang datang ketika itu.
Mungkin bukan musim cuti sekolah kot?

Pas letak beg dalam bilik, kami pi makan tengahari di pekan kecil Kuala Tahan. Wa ulangkaji makan nasik lemak hasil masakan Janggel-yang-terre-masak-untungla-sapa-jadi-bini-dia...(kekekekek).
Dah kenyang? Ayuh..kita cairkan kembali lemak terkumpul..dengan aktiviti pertama : RAPID SHOOTING..
amende nih?

petang sket..ada la aktiviti main bola tampar kat kaw nampak pondok-pondok kayu tu (belah kanan gambar)

awan yang cantik...menandakan.....panas nyerrrrr!!!!!! cuaca baik sangat..Alhamdullilah

And away we go..(standby plastik takut kamera kena air..)
 Naik bot panjang..menyusuri Sungai Tembeling.
nih la RAPID SHOOT katanya..hahahah
anda bakal basah sebab akan lalu jeram kecil...
kadang-kadang...tukang bawak bot nih saja je pi letak dayung tepi sampan...abis la terpercik air kena muka dan badan memasing...tu yang wa nampak la...

kelihatan anak orang Asli


bermula jumpa jeram yang comel-comel..tapi mercik jugak la air sana sini

mereka lihat kami..kami pandang mereka..saling lambai melambai

nampak mereka mandi di situ..ooo..sat lagi kami plak akan mandi di situ juga

ooooooooooooo.....oooooo...ooooooo....sayalah tarzan!!!!...kedebuss!!!
Kemudian kami turun di sini.
mandi
dan menjadi 'Bini-Tarzan'...wa cuba hayati watak itu...
mencuba gayut dari tali seperti bro baju merah tu buat....
tapi
bro baju merah tu masuk dalam sungai...
wa?
masuk TEPI sungai....ADOIIIII!!!!!!!
hambek!!!! mujur wa tak makan pasir sungai bila terjatuh ketika itu.


kami berendam di sini dalam..30 minit? ntah..lupa...dalamkah? jangan pi tengah sungai...
Muka-muka ceria selepas berjaya buat acara gayut dan terjun dalam sungai.
eh mana Aqilla?

Aqilla yang pada mulanya tak nak masuk sungai..terus tak nak balik bila DAH masuk dalam sungai..ahahahahah..anak sapa nih? 
Tuuuuuuu.....................
Kemudian, dah puas mandi di sungai kaler teh susu, kami beransur pulang .
baru tau lapar
kami minum dan makan petang di salah satu Restaurant bentuk BoatHouse
kali ini kami tak singgah rumah orang asli
Melihat mereka dari kejauhan sahaja (eceh....kejauhan...) 

lapar weh!!! jom makan
 Malam harinya, kami keluar makan di gerai.
Abang .....(apa ke nama dia nih? dah lupa...) bawa kami makan ...tapi service kedai tu agak menghampakan..... kata abang tu, selalunya ok...rupanya pekerja / tukang masak kedai tu cuti..so, tuan kedai sendiri yang memasak...oleh kerana terlalu lama, kami hanya makan dan order burger yang mana lagi cepat sedia. (nasib la wa dah makan burger petang tu..kira tak de la sangat lapar).

Tido malam itu...sangat nyenyak sebab ...hui...memandu rasa jauhnyerrrrrrrr.....
dan sangat sejuk....apa jenis aircon ntah ...wa rasa boleh jadi macam beruang kutub utara !!!
dan sangat sakit kaki...gara-gara jatuh tepi sungai tadi...(terus balut lutut agar tidak bengkak esoknya)

Menyeberang dari sana ke sini naik bot. Tu la ketinggian tangga yang hari-hari kami turun dan naik... 
 Esok, kami ke Canopy Walk...
selepas sarapan di gerai kecil Kuala Tahan


Kena lintas melalui kawasan Mutiara Taman Negara Resort

bayangkan punya la besar dan dalam asal paras Sungai Tembeling nih!!!!

Jangan lupa...sila bayar untuk permit masuk dan kamera

errr....jauh jugak nak berjalan nih?

jom...jalan je laaaa...

pokok nih berusia??? sebab setahun hanya seinci sahaja pokok ini akan membesar....itupun kalau seinci...

dan kami berjalan lagi...lum masuk kawasan Hutan Simpan Pahang, wa dah letih..huhu

sila baca

 Di sini , kami serah permit untuk pemeriksaan dan kami dibenarkan memulakan perjalanan.
*Ingat...1.9km tau..pergi sahaja.....*
(sambil berdoa lutut wa nih kuat hendaknya)

 Aqilla sedia beraksi.....
Dalam perjalanan kami diberi informasi tentang tumbuh-tumbuhan liar .
macam nih..bunga halia hutan.


banyak jugak bunga ini kami nampak...tak pe laa..Rafflesia kat Belum kami tak dapat tengok..layan bunga halia hutan pun ...bole...

Inilah kami semua
Jumpa pokok yang besar. Kami bergambar jab.
*wa pun dah penat sebenarnya...sambil kawal lutut kaki yang sakit...)

la? lum sampai lagi? huhuhu

 ape? tangga?
*nanges sambil gigit hujung jari*

ilmiah nih...baca iya sume murid-murid...
dah sampai pondok di mana kami tunggu
giliran
sebab tak leh naik ramai-ramai sekali
karang putus plak kanopi tu
hehehe
(berat sangat ke kami-kami nih?)

motif tunjuk kasut? berlagak la koooo.....
dan jom
tunggu entry seterusnya
adakah wa gayat?
adakah wa nanges lagi di atas ini?
adakah wa akan jumpa ATM lalu keluarkan duit?
(abaikan ayat yang terakhir itu...-bila le gaji nak masuk nih???)

22 comments:

mrs.smile said...

adakah sesorang menanti akak dihujung jambatan itu??
hhehehe...kaki akak dah ok?

Time Traveller said...

Alahai kesian nyer nak tiru macma bro baju merah tapi jatuh tepi sungai .. nasib baik pasir kan bukan simen hahaha :D

tak apa kak anash masih kuat huhuu :D - kenapa la tak ikut nyesal sampai la ni kihkihkihhhh :P

Emy Tak Kecik said...

dari habis study sampai dah keje 8thn, hajat nak ke taman negara tak sampai2....pe susah sgt kt pon tak tahu hehee

try slot kan tahun ni kene g taman negara :)

syiok!

Anash said...

mrs smile..
ada..ada seseorang menanti di hujung sana...
penjaga canopy walk..
hahahaah

kaki akak ..lum 100% recovered.
mmm...

Anash said...

Time Travller,
kalau simen..sah sah akak dah berbalut kaki dok di spital...
(sila datang melawat dan bawak cholate sebakul utk akak)

tu laaa.....jual mahal lagi dgn ajakan kami?

kikiki

Anash said...

Emy Tak Kecik,
baru 8 tahun dik...ok lagi
akak..sejak umur 6 tahun pandai tengok komik katurnis LAT..dah pasang cita2 pi Taman Negara.

dah berusia 40an haaa..baru jejak sini?

sila pi dik...sila plan

Miss said...

hokeyyy...yg gayut kat tali pastu tejun tu mmg 'legend' sgt..tingat dolu2 kat kampung uhu..tesalah hayun ke kak? bleh gedebuk ke tempat lain lak? hehehe..

omaii!!incik janggel pandai masak nasi lemak..hebat! huhu..

Ren said...

Wow akak bergayut? Yak bgtau saya pun!

Kbai

Anash said...

Miss,
ha a..akak nih perasan jiwa muda
walhal kalsium bukan byk pun dalam tulang...
maka...salah landing...
elok sangat la sakitnya kaki tu...


encik janggel memang pandai memasak.
jangan terkejut..hehe

Anash said...

Ren.
perlu bagitau ker akak pandai gayut?
cishhh....

kbai

Dinas Aldi said...

Jatuh la pulak, adehh..sakit..tapi seronok tengok gambaq berendam sungai, hehe.

Cantik la bunga halia hutan tu. Awat pokok halia dalam pasu depan rumah akak tak berbunga camtu eh.. (sebab hang bukan tanam pokok halia hutan la, tokcik).

Siap ada laluan bertangga camtu, menariknya. Nak tengok gambaq lalu canopy walk tu, plis.

Chawanna Na said...

Sibuk je korang ni nk menempek kat trip kitorg! hahahaha ;p

Aktiviti bergayut mcm tarzan tu memang mendeborkan, nampak mcm senang je, bila dh pegang tali tu, ya ampun ketor kaki lutut semua hahaha.. Baru saya sedar saya memang bukan keturunan tarzan kekeke

Kalau John ada, saya sure dia terjun sambil terkentut kan akak kan? (tetibe petik nama john..rindu katanya, maklum laa kan)

Dr Singa said...

semenjak dua menjak ni..
sangat balik ke nature lu ni...


John | Kaki Berangan said...

eh saya pun dah penah sampai jugak. tp entry x abes. how? hiks.

Anash said...

kak Dinas,
memang sakit pas tu jalan slow je..huhu
mandi sungai main celup2 badan..hehe

hahah..halia hutan...sah2 dok kat hutan...

canopy walk? jab eh..entry coming soon

shah_rule said...

nasi lemak tuh knape telur die x cukup masak?
hahahaha

best nye trip flora dan fauna ni.. tapi x keluar pun lagi fauna.. next next! hehe

Anash said...

Chawanna Na,
tak kira nak nyibuk jugak!
hahah

memang kan, nampak mcm tak la gayat..tapi bila hayun...err...kedebus jatuh..kkiiii

John? motif sangat nyebut nama dia kat sini...dia tgh berhibernasi...syss

Anash said...

Dr Singa,
back to nature
kekonon nak sapot Tahun Melawat Malaysia 2014
(tanam tabung gajah depan rumah..harap2 tumbuh pokok emas)

Anash said...

John,
ala..tak abis entry pun...still peminat tegar masih ternanti-nanti entry baru

kan????kan???

Anash said...

shah-rule,
ha a..telur rebus tu tak masak tapi best gak...naik heran janggel sbb katanya dah lama sungguh dia rebus...
heheh

fauna? hai.mcm tau2 je akak tengah merangka deraf..(peh...merangka?)

Hafiz Yusof said...

waaaa..sedap yer nasi lemak akak...lapo la plak....

Gaji dah masuk yer...sila ke tingkat 7..hihihihi

Anash said...

Hafiz,
kan .kan...terasa-rasa lagi sedap nyer nasik lemak itu

eh? iya?
*terus turun ke tingkat 7*