Monday, April 28, 2014

Royal Belum - Bah 3 (akhir)




Salam sejahtera warga alam maya
Assalamualaikum
Wa nak abiskan entry Royal Belum ini
pasnih ada entry lain menerpa
karang wa lupa plak
heeh

Selepas belek kaki kena gigit oleh pacat, kami balik ke BoatHouse
sambil melihat alam sekitar
sambil belek kembali kaki tadi



dah lupa sapa dok depan wa di kala ini
*ps..adik adik PetroFac...sila kenalkan diri anda..kikiki*

Wa balik naik ke tingkat atas.
mereka-mereka yang berendam dalam tasik pun dah mula naik ke BoatHouse juga

ok..nak pi kemas 'sleeping bag' wa bawak
tak sia sia rupanya
kan...ada gambo ikan...hahaha...What the Fish!!!
kikiki
baru nak pi gulung lipat..tetiba 'sleeping bag' ini diterjah oleh????
'bergerak'?
sapa pulak yang dok dalam nih?
oooo Aqillaaahhhhh....
"Cak!!!!" katanya
hahaahah
sukati la Aqilah hooooiii...nak berguling pulak dah...
"eeeiiii...ada darah!..sakit tak?" tanya si cilik
"errr..." wa tak tau nak cakap apa...tak kan nak tipu kata SAKITTTTT sangat!!!
secara spontan Aqillah terus memberikan perkhidmatan membersihkan luka ....tanpa disuruh
kejab-kejab ditunggu...ok..tak de darah meleleh...
kemudian..darah keluar...dikesat dengan tisu
tunggu lagi....
darah keluar....
ditiup-tiup darah tu...
"sakit tak?" tanya pada wa
kesat lagi dengan tisu...
alalallalalalal....comel sangat la dapat rawatan cenggini...
wa biarkan Aqilla bermain dengan luka darah itu seketika....
Lalu Lily berikan set ubatan yang dah siap-siap Lily bawa untuk kegunaan percutian ini.
bermula la adegan mencari ubat yang sesuai
"nih?" dihulurnya pil panadol pada wa untuk makan
"eh...tak sakit perut...nih sakit kaki je....tak yah makan pil,kan?"
"ooo..ok..."
dicari lagi ubat lain
akhirnya Dr -in -the-house datang..... Shahrul...


memberitahu serba sedikit
ubat-ubat yang perlu digunakan
untuk merawat 'pesakit gedik' seperti wa ini



memberi arahan..satu per satu
dan Aqillah mengikut kata Dr Shahrul


"sapu krim...supaya tak gatal" kata Dr Shahrul
"ok..." Aqilla buat
"pastu...baru letak plaster"...sambung Dr Shahrul
"ok...." Aqilla terus buat


"dah tak sakit..kan?" tanya Aqilla
"tak sakitttttt dah!!! yeaayyy!!! Thank you Dr Aqilla!!!!" wa sengeh



dah siap dah rawatan tersebut
terus Dr Aqillah masuk tido
hahahahaah
ok..padan la Dr Shahrul pun bole tido mana sempat je
ok..ok...make sense jugak
long hour working katanya
kikiki

Perjalanan kami ke Sungai Ruok agak lama
maka 
pihak krew BOA mengajak kami sambung belajar tentang Photography




ada plak keropok ikan? wa layan makan lebih dari dengar kelas...keji,kan?

masing-masing tekun mendengar

kedua dua 'Pakar Perubatan Kesihatan' rupanya meminati hobi yang sama....(hehe)

Akhirnya kami sampai di tempat yang dituju
Bersedia untuk naiki bot kecil
ke tempat air terjun tersebut
bersama -sama 'assignment' yang kami perlu buat
merakam satu gambar yang paling 'moment' ikut apa yang kami telah diajar sebentar tadi


Jom !!!!!!!

kelihatan bot lain yang baru pulang...

'behind the making of bedeo Royal Belum by Hang Dhamin'

dah sampai ke ?
bukan sini tempatnya nak mandi...
tuuu...
haaaa...baru betul
inilah tempat kami bakal berkubang
err....macam tak de feel je nak mandi?
awat air macam...errr....tak jernih?




anak ikan..banyak nyer...
 lama jugak la wa dok terpisat-pisat ..nak masuk mandi ke tak?
sebab...tadi kan tak mandi tasik?
takkan dah sampai sini tak jugak mandi?
apa kes? kata Back To Nature? takkan tamau sentuh langsung air empangan tasik Temenggor ini?

 di kala ini
tak de lagi sapa-sapa yang nak masuk mandi
masing-masing tengah ....err...pikir...kot?

 nampak susunan batu tersebut.....nampak macam misteri...tapi wa yakin memang ada orang yang susun sebegini
sebab wa pernah lihat sekumpulan remaja susun baru berdiri lebih dari satu...di tepi sungai kawasan Gunung Senyum, Jengka, Pahang...jadi, tak de la heran sangat tengok batu boleh berdiri macam tuh... dan tekaan wa betul...pabila salah seorang krew BOA mengaku beliau lah yang susun batu tersebut dan tak sangka elok sahaja berdirinya tanpa diusik oleh para pelawat / pengunjung  ...hehehe...wa tumpang gelak ....

 "alamak...Aqilla...darah tu kuar balik laaa..." kata wa sambil tunjuk plaster tercabut....
"sakit tak?"...Aqilla tanya...dan lagi sekali..perkhidmatan perubatan dilakukan....
haiiiiii.....Na...anak ko nih dah ada tokoh masuk 'medic school' la ...
hehehehe



 wa dulu kena gigit kat belakang badan oleh pacat pun wa tak sedar...
tau-tau dah berdarah baju...mati kot pacat sebab wa sandar kat kerusi kereta...siap ada kesan darah di seat kereta ...hahaha...nih masa di Fraser Hill tahun 2011....elok je wa tak terpekik lolong...kikiki

 ok, back to Belum
dah semua pakat masuk dalam air...tak boleh jadi nih
maka
kami kami pun masuk
huiiiii..sejuk ya amatttttt!!!!!!
lama jugak laaaa wa nak biasakan diri dengan suhu sejuk air itu
tapi wa tak berani nak ke air terjun sebab dalam...ok...main kat gigi sungai je la...
(sungai ade gigi?)

Pae yang sedang mencari gambo yang paling lawa untuk 'assignment' beliau...best student la katanya...kekeke

pinjam kasut pae...sebagai subject utama..iya..gambo nih wa tunjuk dan dapat pujian dari krew BOA tu...hahahahahaahah (gile bangga walaupun kata cikgu photographer - ada noise tapi composisi cantik)...
*riak mode is on*

 dah puas mandi
jom balik jom
lapar la pulak
Kami balik makan tengahari
katanya ikan toman dan ikan dipancing menjadi salah satu lauk tengahari itu
tapi wa tak sempat rasa sebab dah abis
*bukan rezeki wa kot*
Kami pun rehat, kemas barang
dan ada yang tido sebab keletihan
nanti dari Jeti, nak memandu balik ke KL / Ipoh..jauh jugak la kan?

 dah sampai Jeti Awam
jom kemas
jom....berakhir sudah episod cuti di BoatHouse

itulah kami
TA and Friends


control macho ..padahal..tak sabar tu nak upload gambo dalam Instagram...kannnn????hahahah
selepas kami dok babai babai krew BOA
dan bergambar bersama
untuk pihak BOA meng-updet'kan fanpage BOA di FB (korang cari je Belum Outdoor Advanture dalam Facebook...jumpa la nanti ...wa tak pastelink sini...)
kami -kami bergerak ke Kuala Kangsar...hanya Ely dan keluarga bahagia ke Ipoh, check in hotel di sana.
kali ni HD menjadi driver ....drive ala-ala macam jadi transformer kot? or...matrik? hanya mereka satu kereta yang faham apa yang wa merapukan ini...
ahahahah

konvoi kami diiringi moto besar...
sah...Cawan di dalam kereta ketika itu..mesti sempat jeling kat mamat moto besar tu kan?
heheheheh
perjalanan kami dari Grik ke Kuala Kangsar, membawa kami ke sini.....Laksa Pokok Limau... 

tahun 2012 ari kami kami pernah sampai sini....tapi wa tak makan sebab wa tak la gemar mana laksa ...
tahun 2014...wa memang tanam azam nak makan laksa itu...kikiki....
sedap huiiii rupanya...hahahah
nih iklan banner kedai tersebut.
sempoi je
 Dari sini, kami berpecah....kereta ChawanNa, kereta Byya terus ke rumah Na di Ipoh...manakala wa dan hulubalang-hulubalang wa terus ke KL...(tetiba ada hulubalang?).
Kami singgah di R n R Sungai Perak, bertukar driver - en Ustaz a.k.a. Afif , sampai tol Duta, KL.
Dari situ, Hang Dhamin lagi sekali menjadi pemandu dari tol Duta ke KL Sentral, turunkan Hang Dhamin di situ, dan Janggel menyambung perjalanan menghantar Afif ke rumah di Ampang, dan seterusnya Putrajaya...di mana kami bertiga akhirnya berpecah...Janggel naik lift pi rumah...Shahrul gigih sambung mandu kereta beliau ke JB (dengan syarat...pekena kopi di R n R ....) dan wa terus ke Bangi..tiba jam 1 pagi di 'rumah manis rumah'(home sweet home).    
 maka berakhirlah sudah percutian tempatan kami yang pendek
tapi meninggalkan kenangan
untuk masing-masing balik cerita / gelak ketawa pabila ungkit kembali kisah ini

Tunggu...ada rumusan yang bakal wa paparkan
seperti biasa...selepas satu-satu percutian
apa yang wa perhatikan, hayati dan selami (peh...ayat kamus!)

"Siapa diri anda ...boleh diketahui dengan melihat Siapakah kawan-kawan anda...."

"Jika berkawan dengan kawan jual minyak wangi, anda tak beli pun, masih terpalit wangi di badan anda"
"Sekiranya berkawan dengan kawan pembuat besi, anda dok jauh pun..terkena jua bau terbakar besi itu di baju anda"

Wa BUKAN sempurna...Maaf Zahir dan Batin...

20 comments:

Chawanna Na said...

Tersengih saya baca entry ni kak! Lepas mandi tasik tu, Aqilah terus naik atas tukar baju sendiri, pastu dia kata nak sambung tidor kat Icam, sungguh solo traveller sgt, tak perlu saya buatkan..tau2 dh ready semua. Pastu memagn dia berguling dlm selimut tu, taktau la inzal sgt agaknya duk atas housebot tu hehehe..

Saya juga doakan Aqilah jadi doctor yg berjaya satu hari nanti, leh tlg org yg sakit fizikal dan mental hew hew hew..

Tak pasan plak Aqilah duk depan cikgu fotographi tu, harap gambar dia cantik la dan dapat award yg setanding dgn ilmu yg dipelajarin..tak nak la setakat puji gambar cantik tapi ke laut kan..kan?

Tahniah akak sebab berjaya menghasilkan gambar berharga 20K tu hanya dengan bermodalkan kasut Pae muahahahahha..saya kagum (pass award photography saya thn lepas ke akak..nah terimalah....)

Pasal kawan..cukuplah saya nk beri pandangan saya, *kawan* tak perlu satu battalion nak sokong atau kiss ass kita utk kita rasa tenang dgn badai yg melanda, tapi cukuplah dengan *kawan* yang beberapa kerat ni yang kita tau akan sokong kita ketika jatuh dan bangun mahupun berguling tanpa henti, dan yang lagi penting, kawan yang terbaik utk kita adalah yang di atas sana tu, kerana dia tak pernah mengecewakan kita. (ini quote dari Miss B malam tadi, kite kena quote kata2/penulisan org, sb nanti org cop plagiat..pastu claim kata diri sendiri punya)

Huiiii (tiru akak) panjang saya komen. I lap u walaupun akak tak buat kek hokaido mahupn kek velvet utk kami! tq

Iza Hyun J @ paE said...

Panjang giler komen na disertai dengan ketacingannyer sekali.. huhuhu.. relex2.. balik kang pi mkn abc (idea aku tiap kali panas hati)

Akak.. ya ampun.. comelnyer gambar aku.. pingsan T_T.. pasrah.

Aqilah mmg comel giler.. Dr Aqilah la.. Sweet la anak ko ni na..

Ren said...

OMG aku rasa ni komen NA yang paling panjang setakat ni kot? Siap ada madah-madah yang di *quote* SIAPA PENULISNYA YAKNI MISS B supaya tidak dicop sebagai plagiat kelak. SYabas na... HUGSSSS ketat2 ok ops cawan nampak... hugs jauh2 je...hugs angin. ko ada???

Berbalik kepada entry Kak Coco, Semoga didoakan Aqilah berjaya jadi Dr. satu hari nanti seperti idolanya itu.

Huntungla akak insan terpilih digigit pacat, kalau ikut kami mandi tasik ada kene gigit pacat??? Takde kan???

Sebab tak dapat makan ikan Toman???? Sebab akak TAK NAK JOIN IKAN TOMAN TU MANDI TASIK SEBAB TU TAK DAPAT MAKAN! NGERTIK???

Ok lah kang panjang melebihi komen NA pulak.

WASSALAM.

*Group hugs*
Ps: Kak kalau takde orang komen blog akak pon takpe, saya dan *kami* akan setia jadi pengkomen tetap...

InsyaAllah.

John | Kaki Berangan said...

saya komen pendek jela, terus rasa kerdil nak komen panjang2. tapi kawan tilljannah tau.

Chawanna Na said...

Alhamdullilah ade kawan2 yg reti jga batas pgaulan di maya atau nyata. 😂❤️ Hugs angin jgk hihi

Hang Dhamin said...

Walaupun saya baru je berkawan dengan geng TA ni tapi saya dapat rasa kejujurannya (asal ayat macam kiss ass nie) . Tp harap smua redho kawan dengan saya yg sengal ini. Abis dah royal belum. Harap ada kisah lain lg kite

Time Traveller said...

Comment Na dan janggel ni kan.. akak anash boleh amik buat kan stau lagi entry hahahahaa... panjangggg :P

Aqila dah dapat ilmu kedoktoran muda dari Tuan Doc Shah rule .. tersengih bila baca hahahaa.. ( tak jadi doc jugak kene salah shah rule hehehe )

Hang Dhmin tu memang tak sabar nak mengupload gambar.. tapi respect muka kontrol macho bile tukar drive diam tak kata.. mengupload je keje hehhee..

eh muka saya dua jer k bai hahahaa.. :p

Ely Hasrul said...

ada gak ciri2 kiss ass komen2 di atas.. walau bagaimana pun saya nak ucapkan terima kasih dan tanda kasih saying saya terhadap akak, lebih2 lagik tapi kat opis mkn pretzel, smlm mkn brownies KAK COCO BAGI kat saya.. saya sungguh berbesar hati, akak la kawan saya dunia akhirat..

p/s- hanya kakak santek aje yg pandai bermulut manis.. ngertik?!

Hafiz Yusof said...

Best2 entry ni...
suka tengok qila duduk simpul..comey jer...

Kak anash..nape saya tak nmpk komen yang sepatutnya saya nampak yer (u know who)...?..hehehehehe..

mrs.smile said...

penutup entry nie sangat mendalam maksudnya..oke sangat suka! seperti ada sesuatu disebalik yang tersirat dan tersurat (eeh betul ker nie peribahasa rasa mcm lain mcm jer bunyik hehe)

berakhir sudah entry nie..menanti entry rumusan akak!
siapapun kawan kita..jika kita berkawan ikhlas kerana Allah lillahita'alla insya-Allah sangat manis ganjarannya!

kbai..lambai dari jauh :P



Anash said...

Na,
hui..sangat panjang komen.
akak reply pendek je cukup?
ehhehehee...
*sessi temuramah telah berjaya dilakukan tempohari*

please hug Aqilla for me.
that's should be appropriate..

Anash said...

paE,
kenal dalam alam maya
dan kenal dalam dunia realiti
adalah bagus sebenarnya
tiada topeng
jom makan abc!!!!Pae belanja!

Anash said...

Ren,
bagaimanapun kena bahan
akak tetap kenal sapa ren itu
hahahahah...tak kisah dah
dah lali

jom makan satay jom

Anash said...

kaki berangan,
till jannah..will be..will do
saling ingat mengingati
walaupun nasihat itu pedih
telan seadanya

Anash said...

Na,
with you..hug betul2
with others..group hug
lebih berjemaah...

Anash said...

Hang Dhamin,
jika anda nampak 'fake'..awas..ada yang memerhati..hahah
tapi akak pasti HD tau nilaikan
yang mana permata
yang mana intan
dan
yang mana kaca
ouch!
thanks for joining us..

Anash said...

TT Boy,
apa kurang komen afif?panjang jugak tuuuuu (sambil moncongkan molotttt)

kikiki...
ooo nak suruh akak tepek banyak2 muka dia? motif?
sudah!! cukup2 la femes dalam majalah....

Anash said...

Ely,
hahahah
memang adik santek pandai mulut manis
that's your tagline
sedap? Alhamdullilah..

sedap jugak kek avanger tu...

Anash said...

Hafiz,
hahahaha
tau tau..syssss....
hahahah
meh datang singgah tempat akak lagi
kita ...borak..heheh

Anash said...

mrs smile,
banyak tersurat dalam yang tersirat
hahahah
dalam kes cenggini...
pepandailah kita buat rumusan
jangan cepat melatah eh mrs smile..
akak tau..you know how to appreciate friendship.right?

ps: keep hang there dik! you are strong!