Monday, December 30, 2013

DAY 5 - Fushimi Inari, Kyoto

Salam sejahtera pada pembaca blog wa ini
Hai..lama pulak terbiar entry 'Selipar Jepun'...tak sangka kena makan masa selama 2 TAHUN nak menghabiskan kisah drama kami berlima ini??
*drama la sangat?*

eh..wa tak hilang lagi dari arena blog
jangan kuatir iya para peminatku semua...
eh..peminat?

hehehee...

jom wa nak sambung kisah kami ini.
Hari Ke Lima : kami ke FUSHIMI INARI, Kyoto.
Ada banyak Tori Gate
layan gambo dulu bole?


berborak dengan pakcik dari Melben yang peramah. Sangat terhibur dengan kisah beliau yang sebenarnya merupakan pesakit kanser...tapi mempunyai semangat yang kuat..wa terkesima mendengar cerita ceria beliau 

peta
Kami mengambil keputusan naik tren ke sini dari BakPak Gion Hostel.
Sejuk jugak bila pakai baju kurung ala-ala persis student-oversea-pi-raya.


bersihnya!

kan? bersih....

deretan kedai jual cenderamata

tori gate yang kami jumpa mula-mulanya
Setibanya kami di sini
Cepat-cepat cari Tori Gate yang femes tuh
dan juga
sessi bergambo-kami-tak-kesah-memang-nak-bolot-area-nih-bergambo-sampai-lebam
jom layan tiang oren bersusun susun nih
dah nampak dah tu
*gigil tak sabo*



kat luar tiang oren


wah...tak de orang??? wow!! bestttt!!!!

hakikatnya....
nampak kosong ..kan?
padahal..punya la ramaiiiii umat Jepun ....
haiiii...jenuh kami tunggu masa sesuai...

tak caya?

tu haaa...percubaan pertama wa
bersandar di tiang itu


"menyempitkan diri tepi tiang"

"cepat kak!!! pose!!! tak de orang lalu nih!!!!"
ok..itu OOTD wa hari ke lima
haahah


begitu la suasana manusia pabila jumpa tiang ini
masing masing tak nak kalah posing
kan
gaya memasing

Jom tengok kawasan sekitar





Kami pelajar Jurusan Pelancongan Semester 3.5 ingin mengucapkan Selamat hari Raya dan Selamat Menyambut Tahun Baru....
ahhaahahaha
   
ok...dah ..dah...
kami dah abis beraya..eh..bergaya dengan baju raya kami
maka
balik kepada pesen baju lain
iaitu...


Add caption
tarrraaaa......
jom kita teruskan usaha bergambar tempat lain
heheheeh

*gigih kan kami usung baju lain demi keriangan berganda kata Janggel*


lalu sini..perut mula rasa lapar

John belanja makan ini..baulu ikan?

nampak ini..nyesal tak beli sebab murah...

mmmm...pekan kecil yang bersihhhhh!!!!!!

"Assalamualaikum...ada orang tak? kami datang nak raya...opsss"
perut sudah lapar
ayuh kita pi makan


pakcik sedang bancuh tepung nak buat ikan celup tepung..hehe

antara menu yang ada

kami tak sabar nak makan

salmon grilled? ntah .lupa

nih lunch wa
dah kenyang masing -masing
dah semua baju melekat dengan bau ikan salmon grill tadi
kami bergegas keluar ambik udara jepun
dan terus naik tren ke.....


muka muka yang kenyang

ramainya..naik bukit plak nih

mmm..pesal nampak mendung?

hujan mula rintik-rintik

akhirnya ...hujan pun turun.....
ke Kiyomizu temple
tapi...
sebabkan hujan
maka...layan je la gambo 'pepayungan' ini
(sah ...perkataan tadi itu disalahgunakan...)


payung?

pepayungan?

pepatung? err... gembira dapat pegang payung itu...

OOTD wa yang kedua...
heheheh
kan?
payung
payung dan payung sana sini

jom la..kita pi tempat lain pulak

mana?
*sambil menung pegang payung tak nampak langit biru, pegang kain jangan basah sapu jalan*





di sini..wa disapa oleh seseorang..terkejut jugak tetiba ada orang kenal wa?
"HEY YOU!!!!"
errr....
laaaa....Edward!! kenalan kami di BAKPAK GION HOSTEL
riak muka Edward ceria pabila jumpa kami
dan tak sabar-sabar citer tentang apa yang dia dapat beli...
sepasang Yukata yang murah
hahaha
sabo jela..wa dan janggel pada mulanya terpingga-pingga
akhirnya dok sengeh sengeh layan mamat nih
heheheh

laluan ke temple seterusnya
hari nih memang kami melawat tempat temple aje
tapi wa sangat suka cara landskap di sini
no wonder KYOTO diiktiraf sebagai salah satu tapak UNESCO.


lawa kan? (abaikan model 2 orang tuh)

i LOVEEEE TREESssss...

pencarian bermula di sini
dan gambar terakhir itu
operasi kami mencari Geisha...
tunggu kisah kami seterusnya

kalau tak sabar nak tau...sila terjah blog derang nih
KAKI BERANGAN

dan juga

JANGGELTREKKER

*lagi 2 hari abis 2013?..cepat betul masa berlalu*










     


14 comments:

Dr Singa said...

apa benda yang murah nyesal tak beli tu..?
sapu tangan?

wa kagum..
siap bawak dua persalinan untuk satu bersalin di satu tempat..
? bersalin ?

[ patutlah anak tenuk!!!]

dzuchan said...

hi akak

1st- heard about ur mother. semoga beliau cepat sembuh. InsyaAllah

2nd- kalau dah Japanese pun jakun kat tori gate tu, apatah lagi kalau I sebagai warga Malaysia kalau pergi situ sure jakunest of all :-)

Time Traveller said...

Assalamualaikum.. lama sungguh hamba tidak datang berkomen di sini hehehee.. :D harap sihat selalu..

Seronok ek beraya ala2 student kat sana.. jeles gak tgk hahahaa.. :D

Tak ada try pkai kimono ke kat sana.. oh hri tu jumpa J & J.. ada bagitau pasal mak akak.. moga cepat sembuh aminnn.. :D

Dinas Aldi said...

Rajin sungguh dok salin2 baju, tabik! :D

Dik, akak nak buat pengakuan dik. Akak dok fikir secara Jepun so akak pi sebut perkataan 'gate' tu secara baku, kahkah! Bila dah nampak bendanya, baru la akak tau itu bahasa omputeh. Bendoi la akak hang ni.

Apa nama makanan yg macam baulu ikan tu? Siap ada inti macam cendoi pun ada..

Sedap sungguh nampak ikan celup tepung tu..akak belum makan lagi ni..tap tap.. *ayaq lioq menitik kena keyboard*

Ren said...

Kan, nyesal tak beli sapu tangan corak autum tu kan.

Jari Manis said...

2 tahun?...jgn akak lama sgt dah tu

JM suka tgk OOTD hari kelima di TOri Gate tu...

Halamak hujan..kalau kak Anah pakai kimono sambil berpayung mesti nampak cam local person dah

DJ said...

nice OOTD! =D

Chawanna Na said...

Alahai pose manja sangat kat tiang fushimi nih..anak dara sapa la neh..lai lai lai.. bukan senang nk dapat nih..hehehe

p/s: saya pun dah banyak pose *manja* di penang hari tu gara2 dipaksa oleh para jemaah sekalian!

Ann@zanyra said...

kak COCO..sy slalo singgah sini, tp harini nak komen sbb nmpk akak pkai dress tu sgt comel dan ayu la kak..:)

anyway, salam takziah yea.

Anash said...

DrSinga,
tu sapu tangan yang derang ikat kat bekas lunch tu..cantik...klu kita, beli buat alas meja kot?

*pikul anak tapir dengan gigih*
hahaha

dzuchan,
1-sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah mak akak eh..thanks dik

2- Jakun kami kadang2 terover melampau dari orang tempatan...kui kui...


Time Traveller,
haaa...tu la..lama sangat pi komen blog lain..akak marah nih!!

kimono? tak reti nak pakai. nampak gemuk kot?

dah tau eh kisah mak akak..Al-fatihah

Anash said...

K dinas,

nah..lap tu air liuq dok basah tepi keyboard...

iya..kami gigih bawak almari baju tukar baju

tuh baulu..ada inti..sedappp..

hahaha..bahasa omputih dijepunkan???



Ren,
tu la pasal...teringat-ingat nih..


jari Manis,

yang OOTD mana satu? yang baju kurung or gaun??
ooo..kimono klu pakai ..nampak akak gemuk kot???

sabar eh ..entry jepun panjang sgt..

Anash said...

DJ,
thank you!!!!

Chawanna Na,

derang nih pandai ber creography bagai..so bertahanlah bilamasa mereka suruh posing...

eee
tak sabar nengok gambo korang di Penang..

iya..anak dara gedik tepi tori gate..tepiiii...hahaah


Ann@Zanyra,
terima kasih sebab sll singgah...
komen pun akak suka...
iya..ayu?

*maluu*

terima kasih atas doa dan ucapan itu ...*Al-fatihah*

Time Traveller said...

tapi kalau pakai kimono buat roti jala mesti cun hahahaha.. :D

Anash said...

Time Traveller,
hoit..!!!
(kan dah tak cun akak jerit nih)

perlu ke kaitkan dengan roti jala?