Thursday, December 19, 2013

DAY 4 - Arashiyama-Gion,Kyoto

itu sungai
Hai sume
Assalamualaikum...
bersambung kisah kami hari ke4 di Kyoto.
Naik keretapi romantik tanpa adanya Bunga Sakura.

itu sungai jugak

dan sungai lagi...

ada jambatan
beginilah permandangan yang wa dan mereka-mereka dapat saksikan
ada sungai
ada jambatan
ada terowong
ada pokok
ada sungai
eh..ter'repeat' pulak?

Walaupun kami beli tiket berdiri (al-maklum, kami tak mampu tunggu lama-lama untuk train seterusnya)..tapi wa dan Byya dapat duduk ..ntah nape pakcik jaga gerabak last nih bagi kami berdua duduk.
Yippie...
mula-mula tu duduk la...
lama-lama....
ok..duduk tak best..tak nampak permandangan...
kami banyak berdiri dari duduk!!! hahah...
mana John? Janggel n MasMZ?


tu diaorang....
nampak? nampak tak?
jom sambung layan permandangan lagi



sungai lagi

sungai yang ada orang atas bot 
wa sempat bergambar dengan orang kampung wa jumpa di Jepun
ish..tak sangka tau
leh jumpa saudara mara di dalam tren nih....

cer tengok gambar wa tepek...



err...bukan nampak macam saudara mara wa?
err....ok
abaikan perasaan wa ini...
*nanti nak kena tepek bedak sejuk dengan lebih tebal malam nanti demi kulit mulus macam derang*

Akhirnya , kami turun di satu tempat
di mana kami jumpa padang padi
er..padang jawa?
ker...laman padi?
sawah padi?


kompom kat Sekinchan tak de papan tanda macam nih

ada jugak yang pi tanam sayur

tak de pacat/lintah...kering je sawah padi derang
Pada ketika ini adalah jam 4 petang
Kami perlu beredar ke Station Kyoto bagi meneruskan perjalanan pulang kami ke hostel Bakpak.
Bersaing dengan mereka yang baru pulang dari kerja.


orang kije opis balik dari opis ke rumah masing-masing

lalu sini untuk masuk stesen Kyoto

ramainya orang!!!!

masing-masing dengan tujuan tersendiri-tu beskal tu bole lipat masuk dalam sarung pastu angkut dalam tren

balik dari mana ntah?
dari sini
kami singgah pasar ....errr...pasar apa kenama tempat nih?
ok
wa tak ingat nama tempat.
layan je gambar, bole?
*kan dah kata..blog nih bukan ilmiah mana pun..sume dok lupaaa...je...hheheheh..*
(pemilik blog yang MALAS)



malam mula melabuhkan tirainya


kami masuk deretan kedai di sini

bersihnya..nih kawasan kedai / pasar basah

ikan dori salai kah?

cavior? kepah?tiram?
Jeruk-meruk (?) pun ada jual
bertong-tong display nyer



ikan pekasam?

nah hambek nih gambo sebenar buah berangan sebelum dikopek...padan la buah berangan mahal...tajam-tajam bulu tuh!!

ada juga jambangan bunga dijual..femes tul style bunga kekwa cenggini di Jepun 
Kami juga singgah di kedai 100 yen..macam Daiso di Malaysia
tapi ada gak harga barang lebih dari 100 yen...kena belek betul-betul tag harga...









antara yang wa nampak kalerful..macam nak beli je...tapi wa tak beli pun...

tengah pilih stokin buat 'gift' pada mak dan auntie-auntie  wa yang tersayang
dan kami terus berjalan...dan berjalan....
dan terus lapar...dan lapar...dan lapar yaamat...

nampak nih ..terus beli...dan beli...
apa dia?

leka nengok mesin nih ....


ada banyak jenis inti-menu berbahasa omputih juga disediakan supaya faham apakah bahan yang digunakan
kenapa tah wa teringat kuih ni selalu beli zaman wa kanak-kanak balik kampung bapak wa di Muar..
(minus the "japanese words" on top of the "bun")
sama je ???
inti sama (kacang merah -tak silap)
rasa sama....
adakah Muar dan Kyoto bandar berkembar???
*sudah.....fitnahtul la ko neh!!*

Kami dok jalan jalan di celah celah kedai ini
Sampai satu masa...kami perasan yang kami kembali ke lorong kedai di mana kami membeli belah barangan untuk 'kembung'kan beg kami...
oooooo...Gion rupanya!!!

Kami dah sampai Gion....dah dekat dah dengan hostel Bakpak tu...

ok
meh balik makan nasik meh


nasik yang berjaya dimasak di microwave hostel TANPA bekalan elektrik terpadam..hehehee


kawan baru kami yang first time makan nasik dengan kicap dan rendang dan sambal ikan bilis

teruja nengok gambar Pulau Mabul via ChawannNA's blog
Malam, kami tido untuk mengekalkan tenaga remaja kami bagi aktiviti keesokan harinya.
Di mana?
Masih di bandar Kyoto



hujan-kami gigih harungi dengan payung 

mencari sesuatu di sini..menanti dengan sabar dan sejuk dan basah (hujan...huhu)

melihat lumut dari mata seekor semut

yang dicari yang dinanti yang sakan bergambo di sini
Tunggu entry kami di HARI KE LIMA di Jepun.
Mode sekarang : mood macam nak ilang pi ke laut kot untuk updet blog
Hujung tahun nih pelbagai dugaan yang tak disangka menguji mental dan fizikal wa
Wa berharap penghabisan tahun 2013 ini berbaloi dengan apa yang wa tempuhi lebih-lebih lagi sekarang...

Ya Allah..Ko Ampunilah Dosa HambaMu yang kerdil ini.
Sangat-sangat perlu kekuatan
Amin...

*dah kenapa entry hujung sangat serius?*


23 comments:

Time Traveller said...

Firsttt... :D
Orang kampung tu dengan kak coco memang nampak sama la.. cuba check ntah2 kak coco memang ada darah jepun :D

Time Traveller said...

eh betul la first hahahaa.. :P

Anash said...

TT,
hahahaah
FIRST katanya?

memang first plak tu?

tahniah dik!! hehehe
jab akak cocok lengan akak nak tengok darah Jepun ke tak???

*pegang pen kilometrico*

err..tak jadi tgk darah..ngeri

masMZ KaKiJaLaN said...

Ehemmmmm

masMZ KaKiJaLaN said...

Ehemmmmm

Jari Manis said...

bestnya dpat kenalan org jepun...agak2 JM ada pelaung tak dpt pakwe org Jepun...ahahah...sambil pandang ke langit...jauh langit dari Bumi

Semoga kak Anash dapat tempuh semua liku2 kehidupan di akhir tahun dengan jayanya...J sentiasa berdoa agar akak bertemu soulmate thn depan..leh travel yg 'org tersyg' plak :-)

Anash said...

masMZ,
ehemmmmm???
errr.....
batuk ke?
err..tak?

*untungla makan kat hotel taraf 6 bintang dan kuewtiau harga rm8*

Anash said...

JM,
berkenalan orang jepun adalah lagi best jika anda pandai cakap jepun.
hahah
tak perlu cari jauh2 pakwe JM ...kadang2 yg dekat dah terintai2 cuma JM tak nampak
sabar eh..

Thanks for the doa JM. soulmate ntah suka jalan ntah tidak...

Biqque said...

mamat2 jepun tu ternganga tgk gambar mabul na? ha baru dia tauuuuu hahaha!

haih sedap plak tgk telur2 ikan tu...

Anash said...

Biqque,
terlebih nganga dah!! dok OMG OMG aje la deme tuh
hahaah

kan..baru tau malaysia nih lawa!

alamak..ibu ngandung teringin makan kavior...

Henry Fox said...

@biqque, iyaaa biq! iyaaaa!!! dia nganga okehhh tgk gambar mabul~ hiks katanya nak mai sana nnt

Dr Singa said...

aaaa!!
wa tau!!
ada jual kat depan bas sten Pagoh..
inti nenas..
inti kacang merah ,yang tak kedekut macam kat sini..

wa ingat serai..
padi rupa-rupanya..

awak take care eh..
papehal tanya kita..

Time Traveller said...

( ini terikut perangai Henry Fox dengan Janggel la ni nak first first hahahhaa.. :P )

Ren said...

HHaahaaa gigih kan bukak blog NA kat mabul nak tunjuk kat si pon tu... nganga2 diorg .

Tak larat nak first2 dah... busy .....

Anash said...

Henry Fox,
kan john kan...
dok kata wow wow...
muka tak boleh blah excited semacam

hehe

Anash said...

Dr Singa,
kita biasa beli kat depan pasar besar Muo tu...
tak kedekut inti kacang merah

awak...nanti kita tepek report
lupa laa..
jangan marah

heheh

Anash said...

Time Traveller,
dah kenapa banyak nau komen kat sini ???

rindu akak kerr????


kikiki
(toksah la ikut perangai John & Janggel tuh..haish)

Anash said...

Ren,
untungla busy semedang
tapi updet blog bukan kemain panjang citer???

*untungla dah jumpa .......*

Ren said...

Gitewwww

Huntungla...












Kbai

mrs.smile said...

waaaa rindunya lama tak datang sini!

waaaa untunglah jumpa sedara kat sana :)

besar-besarnya telur ikan tu..haaaa terngaga diorang..baru diorang tahu malaysia pun ada tempat cantik2 kan

Dan Arif said...

besar nya buah berangan.. x pnah tau sblom dikopek tu sebesar tu.. huhu.. tepi siput2 tu telur ikan ker kak? yg warna oren tu

anakomak said...

siap bw kicap tu hehehe

Anash said...

anakomak,
item yang WAJIB dibawa
kikiki