Friday, February 17, 2012

Wa di Singapore nak balik Malaysia

Sambungan entry aritu...sila klik kat tepi sidebar tuh eh...tajuknyer apa itu USS (Rev1).
Ini adalah ruangan pertama kami nampak selepas tolak pintu ada tulisan "Betelbox Hostel" dan memijak anak tangga tersebut seolah-olah kami baru je balik dari daki Gunung Kilimajaro.....(pada mulanya wa rasa cam nak merangkak aje.....but wait..kena kekalkan kesopanan dan kesusilaan...) 


Well, not bad...
Banyak betul papantanda / notis / penyata / arahan / perintah / info yang ditampal di sini..
Wa tak kuasa nak baca...not my reading time yet...
sok-sok le baca...

Ni ruang lepak / reception / santai hostel tersebut. Wa snap keesokan harinyer....


Ish..tak sempat plak nak baring-baring ala Cleopatra kat sini....
motif?



wah...orang Lisbon ade, orang Landen (london) pun dah sampai....apa la sangat kami orang KL,kan?
International nyer hostel ini....
wa bayangkan yang indah aje....
wow...




musti exklusif bilik air dia....
konsep balada ke..konsep bali kot...tak pun konsep dinasti cheng...
sekali tuh.... 



hambek ko!!!!
konsep lemari!!!
no Bali-bali...ok?



dan ini adalah keadaan hostelnyer...
Bercirikan konsep lantai semulajadi ie. Cement Render (tak de le ko nak pijak merasa Batu Marmar / Terrazo / Persian Carpet..)....tilam dan bantal, sila sarung sendiri..pilih mana-mana katil lu nak landing...asalkan jangan landing kat katil yang dah ada orang reserved (yang mana dah ada sarung bantal dan tilam, ada 'langsir' / ampaian sendiri maupun dah memang terang-terang ada orang baring kat katil tuh....



tuh..wa chop katil atas dekat air-con.
tak de la sejuk mana pun walaupun aircon sebelah katil....
nampak kaki lelaki di katil bawah itu?
masa malam nak tido, mat salleh nih belum balik...
esok pagi, wa turun dari katil...
opocot ko!!!
terkejut nengok dia tido..
amat la seksi...
(wa tak nampak..wa tak nampak..wa tak nampak......)
hehe..sengal ...
Wa pernah le tido dorm kat Laban Rata maupun Youth Hostel....tapi idakle se'ngeri' mcm nih...
Nasib baik kami ramai...(dalam 14 orang gitu) ...
What do you expect with 20 SDR per nite staying???
hehehe...pasrah ajela Datin Fe'ah wehh..


Selepas buka balik sarung bantal dan cadar lalu diletak kan di luar bilik ( terasa cam sekolah berasrama penuh..walaupun tak pernah dok boarding school pun..), wa jenjalan nengok kawasan...
Ntah apa John buat tuh?


Pastu Janggel???
Jab..wa skodeng hape deme iye-iye bergambar....


oooo......ok...
(..pesal gambo wa kabur? )

Mural yang cantik...di ruang makan...
Kami semua diberi voucher free breakfast..cuma 5 menu disajikan...
seperti....


Nih, wa nyer brekfas....
bole la...

Nih Janggel ode..
bole la jugak...



Dan nih beg baru wa khas dibeli utk ke USS...
Pasnih pasti wa lenjan aje beg tersebut jika ada pakage 2 hari 1 malam
err ..ada lagi ke jenjalan??? (goyang tabung arnab)...



A happy siblings...make a happy family.....
Icam, Chawan dan Na.....


Sempat berjudi kah?
Kapkek red velvet sponsored by Lily..memang sedap weh!!!


A couple which turns out from couple traveller to alien traveller...kan Biqque, kan???
Nak mengutamakan konsep alien traveller gitu...



Mereka dan mereka dan mereka dan aksi mereka sebelum bertolak ke Chinatown...
Wa, Biqque, Shahrul, Chawan, Na dan Icam ke Little India...
Manakala Lin ..dah lama lepak tido rumah auntienyer...
dan Amy, gi jumpa kawan di Singapore...(lupa mana ntah tempat derang 'dating')...
Kami berpecah..membawa haluan masing-masing....tapi kami akan berjumpa kembali


Dah macam kat Bangsar, kan? tak pun Puchong Perdana?
kiranya sapa-sapa yang memiliki rumah mcm nih kat Singapore...kaya wehhh....
Ntah bape juta le gamak rege hartanah nih ....
(goyang tabung arnab lagik...)

Sebab nak beli apartment camnih pun mahal, apatah plak rumah macam tadi tuh?
Nasib la wa warganegara Malaysia...
"Demi negara, yang tercinta...dicurahkan baktipenuh setia...demi rajaaaaa dannnnn....(lupa dahhh)"
Patrotik kunun..nyanyi pun tak abis...



Perjalanan kami diteruskan selepas naik teksi (TQ Biqque and Shahrul), kami naik MRT....



...dan mencari di manakah Maidin Singapore yang bernama Mustafa itu....


Hoyehhh...dah sampai ....

macam nih le keadaan Mustafa Centre ..
Wa ronda-ronda sensorang...sambil belek-belek barang...akhirnya wa beli T-Shirt selai untuk wa dan Fridge Magnet utk ...wa jugak..hahah..gile kuasa...


Tak mampu beli sume, so, ambik gambo je laaa..
Nih kat kedai depan Mustafa Centre...
Sume comel2 belaka..


sementara itu, wa sempat jenjalan kuar dari kawasan Little India...
wow...bulu merak laaa....
deme bela burung merak?


Thaipusam....
Ko kat Malaya, tak plak jakun eh?
Tetiba ko kat sini, jadi jakun...
feeling-feeling pelawat luar negara le kekonon????
Beriya-iya wa dok snap gambar ...

Wa nengok je kavadi deme junjung..
deme cocok kat badan
deme usung
ouch...
double ouch when saw some of them wearing shoes with nail on it..
wa pijak semut pun tak mati...(ada relevant ke? ntahnyer...)


pastu wa ternampak ada jugak usung 'kavadi' camtuh..
tapi
nih komersial punya kavadi...
mana ada cocok-cocok kat badan...
hehehehe..
sorry bro..tapi lu nampak macam sepupu belah mak angkat Andy Lau lah...


Dah abis membeli..kami pun blah ke Larkin..melalui jalan ini, dipelopori oleh Lin dan sepupunyer...
Katanyer "dekat je.."...
Berbekalkan ayat "dekat" itu, wa dan the geng meneruskan expedisi kami...

Tembak gambo ini...


dan ini...

amat bersih kawasan ini
walaupun nama jalan ada unsur binatang....
tapi...
amat bersih...tau..


Cara pihak penguatkuasa mengarahkan pihak kontraktor membuat 'restoration' bangunan lama amat la teratur dan kemas....
Sampaikan dah nampak macam 'facade' yang asal...padahal tiang tuh cuma 'strutting' aje...
(alamak...ayat technical plak kuar...opss..sungguh ilmiah wa kali ini....hahaaaa)


bery de kalerful the building n the bas...
bery i liking good...
cerybery(?).... 
Akhirnya kami tiba di stesen bas setelah bertapak lebih 15 minit ke sini dari Mustafa Centre.
Jauh jugak la weh...
"dekat" bagi Singaporean adalah "jauh" bagi kami Malaysian...(lap peluh..)
Icam kata dalam ati "hahaha..aku berjaya ke USS..haaahaa..."

Dengan bayaran 2.40 SDR untuk dewasa dan 1.20 SDR untuk Icam (sahaja?), maka kami pun bertolak kuar dari Pulau Singapura, meninggalkan kenangan abadi di hati masing-masing..(ayat skema berunsurkan drama...) Laluan di kastam amat lancar sebab bukan masa puncak untuk para pekerja berulang alik di Tambak Johor.
Kami laparkan beras Malaysia...lalu makan tengahari di Larkin pada pukul 3.30 petang.
Chawana dan Icam terus ke KL sebab Chawan masuk keje kul 7.30mlm, Biqque dan Shahrul ke JPO (Johor Premiun Outlet) manakala wa ke Masjid Larkin (ek ele...macam suci aje statement nih,kan??? gi masjid tuh.... ). Wa menunggu geng dari Chinatown balik Malaya dan selepas deme tiba...maka perjalanan kami diteruskan...ke mana? tungguuuu....


Next entry : tertakluk kepada kesihatan perut dan usus wa yang bergelodah disebabkan penyakit cerybery aka sindrom dok di toilet lebih lama dari dok di tempat keje...(faham-faham aje la...sesungguhnyer sakit itu mengurangkan dosa anda..mmmm...ok, pasrah ...dan berharap wa akan kembali berselera makan..aminnn)
Tak best aaa...nikmat dunia kena tarik ie. tiada selera makan ...nengok karipap pusing pun ...dah tak yummy...padahal..tuh jugak lu baham sungguh-sungguh...huhu



22 comments:

masMZ said...

sejam yang lalu???

masMZ said...

Yes! Lalalalala! First!!!! Dengan ID yang betul!!!!!!!! Hahahahahaaa......


Panjang dowhhh entri kak anash nih...... dok skroll skroll macam berlari takut deme dah balik semayang! hahahahahaha..... jap nak minum air 100 plus bagi tenaga balik!

Biqque said...

hahahahahaha kavadi moden siuttttt! lawak gile! part kavadi betul tu sumpah tak pasan ok...

rasa cam tipu je duk lantai simen kan? seb beik tak nyanyi lagu bersamamu...

masMZ said...

Kilimanjaro?????? giles tinggi no ke tangga Betel Box tu kak??? Naperr tak teruskan niat merangkak tu????

Dari Kilimajaro ke Egypt menjadi Cleopatra!!! Hebakkkkkk.... Saya teringin nak tengok aka baring2 kelas gitu sambil meniup2 mahkota emas gitu.... haishhhhh..... cam takleh consentrate nak baca nih..... baru dua rangkap dah banyak menda nak komen nih.....

jab. jab... nak pi minum 100 plus lagik..... mengah

masMZ said...

dah larrr tak nak baca.....

sakit perut jugak

satu sebab banyak kali minum 100 plus.... pastu terpaksa gelak erhhhhhh..... menahan gelak tatkala 100 plus masih dalam tekak lagi..... masuk para k3 3, dah pi negara lain pulak,,,,, ni sampai Bali nihhhhh.... huhhhh.......

k bai......

masMZ said...

errrr jab. jab.... ada muka saya di situ..... nak sebut jugak walaupun kecil..... ok dahhhh sekian..... hahahaahaha

masMZ said...

yeayyyyy... giler kuasa..... pemenang tempat pertama, kedua, keempat, kelima dan keenam! LAlalalalalalalaa.......

ok bai lagi sekali :D


*Larikkkkkkkkkkkkkkkkkk

masMZ said...

haduiiii mana orang lain nih?????? dah tutup siap nebes-nenes cam Janggel ingat ramai dah komen, saya masih pegang carta lagi!

panjang laksss lagi kena komen nih... hahahaahaha..... tengok muka icam baca peta dan gambar merenung masa depan.... tak lama lagi, Icam yang bawak kita jalan taw

Cawan said...

yeah, entry dh kuar! suke saye.. he he.. kak, beg tu akan diguna pakai, jgn riso, banyak lagi trip 2 ari 1 mlm.. kannnnn rinduuuu.. :)

Janggel said...

Hamboiii panjangnya...jap petang sat g baru nak baca....bz

Janggel said...

ein ada org gile kuasa pulak komen bertepek2 di atas ni

Janggel said...

Sumpah lawak part tandas ala bali yang roper lemari tu..

dan mamat bawak kavadi? Andi Lau?? hahahahhaaaaa

Lily Riani said...

tandas lawa giler.... first thought, shucks! awat ada tandas lawa but i tak tau. CIS!!!! but rupenye....

actually, siang tuh jln gi train session tak jauh tara mana sgt pun... ehehhehe

Janggel said...

Lily:-

Tu la i baru nak tanya tandas lawa tu kat celah mana??? Cisssss tetipu pulak.

BlueEwoke said...

Heheheh lantai simen tu mengalahkan low cost flat zaman2 stadi kat shah alam dulu hehehe..tapi syok sebab sejuk..

Sempat jugak amik gambor org wel2 tu..

Ha bila lagi geng trip 2hari 1mlm kite?? nk pack bag nih..kamonnn we can do it!!

bdk2 @ John said...

alamakkkkkk lantai simen ala2 bersamamu ke??? kekeke...tp best wooo tido sbb sejukkkkkkk...

tu ke beg baru? lawooooo nnt nk pnjm pi india bole x akak? kekeke

Anash said...

masMZ,
yess..anda pertama..tahniahhh...(nanti makan kek pelangi di bkt an******a tau), jgn lari, nanti jatuh..

Biqque,
masa wel2 tuh, anda sibuk belek minyak wangi di mustafa centre..tuh yg tak prasan
crew 'bersamamu' tak de..kalau tak kompom masuk TV le kita...

MasMZ, mak aaaii..banyak nyer komen..minumlah 100+ untuk elak cerybery..hehe.
Yes..ala-ala nak cover seluruh donia..

Cawan,
rindu utk bejln 1.1km lagikah?
hehe..harap ada lagi pancake..er..package 2 hari 1 malam..suka ...

Janggel,
bior le mas nak gile kuasa..
meriah kotak komen akak nih ha...
heheh..
yes itu toilet hanyalah ilusi melampau akak di betelbox...
Bukan Andy Lau..abis sapa ? Jackie Chan??

Lily,
I kan suka berangan vass lebih2 tang toilet. siap ada jacuzi or even hope spa in it..hahaha..overst!! bayar 20 singdoller..

Na,
settlekan gi jepun dulu weh..boleh arrange lagi kan?..(jgn suruh akak..akak just follo je, kalau org ajakkkk....hehe)

John,
beg baru akak tak secanggih beg john yang smart itu (ayat sapakah yg menggunakan smart???)...tapi no hal kalau nak pinjam...

Ely Hasrul said...

adoii mmg gelak beso part kavadi moden tuh kahkahkahkahakhakah patut kt guest book tuh kak coco tulis datin rafeah, malaysia.. kahkahkahkahkahkah

Ely Hasrul said...

mas mmg gile kuasa.. hahha.. kak coco sila terjemahkan skit keseksian org bwh katil tuh huhuhuu

Anash said...

ely,
tak kisah la mas nak gile kuasa ker, rampasan kuasa ke..janakuasa ke(err..itu TNB,kan?),..janji meriah..
memang kavadi itu amat komersial..terkejut gak pada mula ternampak mamat nih..tapi akak cuba2 belagak tidak "tanah gambut" sangat..heheh

tak mo la bagi detail camneh seksi mamat itu...heheh..tanya mas..(mas lagi??)

gadisBunga said...

tu la. wa dah ciakap. singpore manyak belesih tapi nanti olang melesia kasi malah sama wa. ok lorr..wa tamau ciakap lagi. kasi tunjuk gambar saja satu kali kan kan?

Anash said...

GB,
kan..bersih sungguh singapore tuh..
heheh
gambar menunjukan bukti..
haha
olang mesia malah pada olang mesia juga maaa...sebab tak mo jaga itu kebersihan

Sekian terima kasih

heh