Tuesday, February 14, 2012

apa itu USS (rev1)

Pada 6hb Februari 2011, wa ke Larkin sebab wa ikut rombongan Cik Ro ke USS.
Apa itu USS? (ala..ramai dah tau USS tuh ape,kan? Sejenis minuman berkabonate dipasture di dalam tin.hehe..)

Ekceli, wa tatau nape wa leh terjebak ikut kumpulan anak muda ke Singapore padahal wa baru aje abis tolong kenduri kawen sepupu wa (see, sampaikan tak sempat nak tengok acara buka adiah oleh sepupu wa). Rasa masih tak puas nak buat 'streching' atas katil malam itu, dah kena colik oleh John,Janggel,Masmz dan Lily.

Tapi, disebabkan sokongan padu diberi dan ditonjolkan oleh pihak pencolik tersebut ...maka wa pasrah dan terus gigih mengikuti mereka. (dalam hati..apa la wa buat nih??)


masjid di Larkin, amat selesa, amat luas

Pertama kali berjumpa Maszuber, Byya, Amy dan Lin di alam nyata di R n R Ayer Keroh, sebab selama nih dok skodeng blog deme di alam maya. ooo...wujud jugak deme-deme nih rupenyer..hahaha...Wa tumpang kete Maszuber ....gile tabah dia memandu malam itu...wa dah separuh tenaga melepet je...tapi tak tido..(tak boleh nak tido..excited semacam malam tuh..)


Pas solat subuh, memasing pun 'salin kulit' ke baju bertemakan nama negara / nama bandar...salah satu agenda yang diterbitkan oleh Cik Ro. Dan kami segera mengigihkan diri beratur di sini, selepas menempuh onak duri dan liku di depan kastam / imigresen (wa kena tunjukan IC sebab dah lama tak datang Singapore..ate..muka wa dah berubah lagi cun ker???hahahaha...perasan! )

Potong que iye kawan-kawan...ntah bape orang yang muka kelat nengok kita selambe je menyelitkan diri di sini..sila jangan ulangi perkara keji ini, ok...(iye la tuh...).





Wa tukar duit Singapore dengan landlord wa...Zura namanyer (wow..Zura, wa mentioned nama ko kat sini...wow..-dengan harapan dapat makan lagi Pavlova ko wat..heheh), sebab dia baru je balik dari USS minggu lepas ...tukar duit dengan dia, dapat free selipar Croc dan diskaun limaplohsen baju ujan bertemakan warna Digi...lu ade jumpa kaunter money changer yang berani wat tawaran mcm gitu lumayan???? wa adeee....hehe...-TQ Zura....
(exchange rate : RM2.40 = 1SDR)


nih kepala lutut wa dan biqque

Lepas naik bas, kami naik MRT....letih jugak la berjalan sana sini. Wa join Biqque untuk mendudukan diri atas lantai MRT sambil disaksikan oleh pekerja-pekerja Singapura....kalau kat KL, tidak le wa  nak duduk atas lantai gini rupa..nih sebab tak de orang kenal...wa belasah ajelah...(tutup mata, tapi dalam hati...apa la wa buat nih???) .



Sesi isi perut sebelum kenyang makan angin...(karang angin naik ke kepala, lu pening, lu menyusahkan orang plak)...wa telan roti nan bawang putih...sementara yang lenlain makan nasik.

Selepas makan di Vivo City (ada foodcourt disitu), kami pun mencari monorail di Sentosa Stesen...kami naik untuk ke USS...rege tiket adalah 3SDR (pergi dan balik)..dalam keretapi/monorail itu, wa nampak cruise ini, teringat gi Penang ..dan wa dok sengeh2 sensorang ....
Nengok belah atas tuh, ada kabel kar..sah..dulu zaman wa tadika, tuh le kabel kar yang wa naik...it was 33 years back then.....wa sengeh lagi......

haaa...ken see de globe from here...
haaa..kanot tahan woo..want to take picture..
haa..kam..kamm...faster..fasterrr lorr...run..run Forest Gump run...(opss..terlebih nampak?)

Wa dah mula teruja..penat, letih (sama la tuh, kan???) dah ilang sebaik sahaja wa nampak itu blog..eh..globe..


Snappy here n there...dah tak de ruang kosong...bila tengok gambar , la..ada muka si polan di belakang..nengok gamba si polan, laaa..ada plak gambar si mamat nih...nengok gambar si mamat, laa..nampak muka si minah nih...
Pendekata...lu tak bleh nak feeling-feeling tangkap gambar sensorang di sini...
hehe...




Dah macam masuk shopping complex buat sale hujung tahun / 80% diskaun / harga runtuh..bla..bla..
Ramai manusia ibarat ulat cempedak yang dok lepak dalam cempedak yang terlebih masak...

Sah, ramai orang dari tanah semenanjung Malaysia...cuti Thaipusam & Maulidur Rasul, satu package percutian yang membuatkan USS sesak dengan orang Malaya.



Kertas A4 yang berharga RM143.00..(wa pun tatau mana wa simpan daaa......mmm)


Hambek pamplet nih buat kenangan je...
Bacanyer idak..



Permandangan seolah-olah baru pas tsunami...kapal besar atas darat???



Agak lama kami beratur di sini...Just to kill the time, we having snap shooting ...
ko hambek gamba aku, aku hambek gamba ko,
ko hambek gamba ko, aku hambek gamba aku..
abis ..gamba wa mana????????
Icam dok nengok perangai akak-akak n abang-abang yang.....(sila isikan tempat kosong dengan sendirinyerrr...)




A must ride!!! Kami masuk di sini selepas nengok dokumentari "Light, Camera & Action".
Kami beratur dalam 'single ride lane' untuk tidak membuang masa lama sangat menunggu ....
Walaupun kami berpecah..tapi kami bersatu kembali di luar bangunan...sambil menunjukkan reaksi muka suka-giler-lain-kali-nak-naik-lagi-lah ....



Another a must ride too...
Ala-ala macam di Disneyland Paris (Space Mountain), di mana anda dibawa ke kawasan gelap dan bermula la menjerit sana sini sebab tak nampak ke mana hala tuju roller coaster itu...
Iye, wa pernah naik Space Mountain...16 tahun dulu...tapi sekarang? Risau gak sebab faktor usia ....
But again, we did it..and infact, I managed myself for second ride with this ride.
hahaah...
Jiwa remaja masih bertahta di hati...(cewahh!!!..nak muntah dengan statement itu, sila le..tak marah)
 



Masa nih wa dah mula nak duduk atas jalan. Dah kali kedua wa nengok kaki orang dari aras lantai...
Tuh adalah selipar dibawa khas untuk Jurasic Park Ride....(tabah menanti saat2 nak sarung selipar free ini..) 



Facial Expression to show how tired we were
Panas? yeap...Berbahang? of kos, tapi kami masih gagah meneruskan 'perjuangan' kami di sini...

ramainyer ais nih...haaaiiiii semua ais......

Rasa cam nak benam muka dalam ais...


huh..nampak patung aje? mana Shrek???

Patung pun..patung laaa...snap buat kenangan...


mereka dan mereka dan mereka yang suka ambik gambar dan bergambar....
Need to say much on these action? They just like to pose......Admire with their passion...



Tau plak lapar..so, kami ke kedai ayam goreng ini. Masing-masing sedang dalam perbincangan yang serius untuk menentukan menu yang hendak dikongsi bersama...
Kongsi?
Boleh ape....kita kan budget traveller...huhu
Di sinilah pertemuan pertama wa dengan dokter muda yang bakal mengegarkan dunia spital dan dunia mengembara ..beliau adalah En Shahrule, ..(yea..tepukkk...tepukkk dahi sume...)..
Thanks to hp-yang-otomatik-leh-roaming, maka akhirnya Shahrule...errr...Osman telah muncul setelah sms dianta memberitau lokasi kami santap.
Nasib le Osman tuh datang dengan  2 orang kawan ..idak le sesunyi sangat main ride sensorang ..kan..kan..Osman..kan?

Ramainyer manusia...
Byya jumpa jiran sebelah dia di sini, manakala Janggel leh jumpa opismate dia di sini...
kan? terbukti ramai orang Malaya di sini.

permandangan dari aras lantai

Kami ke apa-ke-nama-show-ada-main-tembak-tembak-pastu-simbah-simbah-air-tak suka-tau-sebab-kena-air  .
Wa letih, terus duduk bersila dengan Lily (nih dah kali ke 3 wa dodok atas tanah...), manakala Janggel pula ditugaskan mengawal / memantau pergerakan trafik manusia...ie. kalau deme dah start nak masuk dalam, kabo le kami ..nanti kami bingkas bangun dari bersila..ek...Janggel, ek...??





Ramai...wa duduk kerusi warna ijau...dengan harapan tak basah sangat seperti di bangku biru...
Ele..ada baju hujan nih..terus wa pakai...
tapi...
kena gak setompok basah atas kepala...sebab AJK-Pelakon-Bertugas pada masa itu tarik hood pala rain coat wa..terus tembak air atas kepala...cishhhkek betul!!! terhilang kesopanan wa lalu termenjerit tapi masih mengekalkan frekuansi suara yang merdu  ....
Tapi tak le basah lencun bebeno...ekceli wa terkejut ...tu je..hahaha


Skodeng artis korea....sila cari...yang mana satu...



Selepas tuh, kami pun ke 'Far-far Away Land'..tetiba Sherk dan Fiona lalu...
Kami pun ikut dari belakang..dah macam rombongan menghantar perantin le pulak...
tak caya??



Haaa..kan sama??? hahahah
Bunga manggar dengan kompang aje yang tak de...
heheh



Sekumpulan kanak-kanak bukan warna ijau..bergembira dengan pasangan ijau itu...


Pantang nampak 'drinking fountain', kami penuhkan dengan botol mineral yang kami dok usung ke hulu hilir...
Mahal aaa nak beli air dalam USS...
(berkira...cehh!!!)


2 jam berdiri di sini, ko mampu?

Akhirnya, ride yang kami tunggu-tunggu "Jurasic Park" ...
120 minit untuk membasahkan diri anda dengan ride tersebut....
Bertabahlah iye....


Happy group before been washed away...
Pada masa ini masing-masing dah tak keruan nak pakai baju hujan...dan secara otomatik masing-masing bertukar menjadi 'ibu mengandung'..ie. membawa beg ke hadapan untuk mengelak dari beg basah...
Iya...para 'bapa mengandung' juga ada di sini ( John n Janggel dah biasa ternak 'naga' dalam perut..so, ok aje derang rasa...hahahah... )

sebelum kena simbah dengan air

Sebenarnya si Osman nih baik orangnyer..gini la bunyi sms dari dia selepas tau kami di Jurasic Park:
"mcm x brani lak nk buat perangai kt sini. So ktorang beratur je. nanti tggu kt exit bole? hehe"

Tapi, nooooo....wa yakinkan beliau (wah! beliau?) dengan mengatakan "bole aje potong que, akak dah buat tadi, elok aje? " Wa potong que pun selepas dibenarkan oleh AJK-Jaga-Pagar-Depan-Jurasic-Park selepas bagitau yang wa sorang tertinggal dan member wa sume dah masuk dalam barisan.
Sejam kendian, Shahrul (hubby Biqque), Chawan dan Na telah tarik diri untuk tidak beratur lagi...dan pabila sms Osman bertanya kami di mana, maka, wa pun bagitau kedudukan longtitute &  altitute (amat Geografi di situ)
Maka, di sini bermulanyer muka pakcik di belakang kumpulan kami nampak kelat dan ketat....
Pakcik, kami tak berniat jahat..kalau pakcik terre matematik..lama dah pakcik tau yang 3 orang ahli kami dah kuar (ie Shahrul (hubby Biqque), Chawan n Na) dan telah digantikan oleh Osman, Kahar dan Amja...maksudnyer:
11 orang tolak 3 orang pastu tambah 3 orang jadinyer berapa...???? 11 orang jugak kan???
Masih 11 orang di depan group pakcik, ok?
Balik seperti asal....
So, jangan le sentap pakcik eh? Wa tau kalau wa jadi pakcik pun, wa sentap...tapi..lama man la nak sentap pastu kacau mood sepanjang masa??? ..sabar eh pakcik...Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin (*tetiba*)


bagaikan mencurahkan air ke daun sawi 
Basah...
heheh
dapat selamatkan hanyalah selipa Osman berharga RM40 supaya tidak ilang mood Osman itu nanti...
Cara mereka mengeringkan baju dan seluar : Naik la rollercoaster berkali-kali...
Itu cadangan mereka...
Terbukti..keringgg baju dan seluar mereka!!!
(dan pakcik tersebut memandang mereka dengan jelingan tajam....awas korang...heheh)


Dah ..time dah masa....
Balik ke pangkal jalan...



Dari pagi.....

Sampai le malam?



Dari awal datang....

Dah malam baru nak balik?

Iya betul
baru sedar penat badan itu mengatasi segalanyer..hanya berpandukan kekuatan pikiran yang mampu membawa wa dan geng yang lain ke sini... Letih wehhh...

alo..ko nih remaja lama sangat...
bawak-bawak la berehat ...
Kami pun balik ke BetelBox Hostel...di mana kami sebenarnyer separa-clueless mana plak lokasi ini.
Hanya tau, Geylang Serai, Hotel 81....dan 1.1km berjalan...
what???

"Malam isnin subuh yang indah
12 rabiul awal yang cerah
20 april tahun gajah
lahir la zuriat dan shahada...
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,(dah tak hingat senikata )....."
sayup-sayup je kami nyanyi untuk mengisi kekosongan masa....
-next entry?- tunggu lagi 2 tahun baru citer...
heheh...

27 comments:

Janggel said...

First!!

Janggel said...

yes!!!!!

Janggel said...

Baru nak baca...jap eh
Ya Allah berdebar2 ok.....naseb dapat first!! nak kasi tenang dulu diri ni

masMZ said...

giles jauh nak scroll!!!! yes b4 john!

bdk2 @ John said...

budushhhhhh!!!! berdebar pulak dia! hampehhhhhhhhhhhhhhhhhhh

bdk2 @ John said...

lmbt skit jek...mana aci korang dah berpakattttttttt!!!!! soooo unfairrrrr

masMZ said...

Dah pukul 9 malam pulak dahhhhhh..... kak, kita dah patblas hb.... dah masuk waktu zhor a.k.a juga dah masuk waktu lunch time kak!!!!

bdk2 @ John said...

kbai...

masMZ said...

pakat???? cesssss..... fitonah tu John.... Lalalalalalaa......

Jap baru nak baca...... gila ahhh, panjang nak mampossssss entri ni scroll sampai lajak2!

Janggel said...

Huh mana ada pakat! Aku sungguh2 berdebar tau tarik skroll kebawah! dah la entry panjang nak mampos! Getar2 tangan aku tau! Hahahahaha
Naseb bek dapat gak no 1! hahahaha

tak bleh blah ayat ni -> .sebab AJK-Pelakon-Bertugas pada masa itu tarik hood pala rain coat wa..terus tembak air atas kepala...cishhhkek betul!!! terhilang kesopanan wa lalu termenjerit tapi masih mengekalkan frekuansi suara yang merdu"

Merdu gitu! S0pan
hahah

pastu saya suka pat kite nyanyi lagu Nabi Muhamad tu heheheh..rasa cam kanak2 rebina plak.

Hafiz Yusof said...

stok yer...next kit abuat rombongan opis palk kak..kita p ramai2...biar opis tutp time cuti..hihihihihi

Ely Hasrul said...

hahahahhaha tak sesiap tunggu kak coco nye entry.,. TERBAEKKKK!!! ahahhaha dari money changer smpai la ke anto perantin hahahhahahahha.. xbleh plak buat penutup ngan lagu nasyid hahahahhahaha

masMZ said...

jalan kaki sampai pagi ker??? tiba-tiba je dah terang??????

Janggel said...

Ya Ampunnn baru pasan gambo rombongan nganto pengantin tu!!!! HAHAHAHAHA LAWAK GILEER!!!!

Cawan said...

sungguh terhibur!!

memula sbb kes kena culik..

then "Pertama kali berjumpa Maszuber, Byya, Amy dan Lin di alam nyata di R n R Ayer Keroh, sebab selama nih dok skodeng blog deme di alam maya. ooo...wujud jugak deme-deme nih rupenyer..hahaha..."

continue bace lagi boleh sawan..

haaa haa... bnyak btul point yg tepat tu.. gelak bawah meja ni.. hua hua huaaa lg..

Anash said...

jane,ops..silap, sorry
akak plak berdebar..
Janggel,
iye anda pemenang no satu komen kali nih...
mari buat ombak beramai-ramaii...yuhuu...

MasMZ,
entry yang panjang..sungguh..akak sendiri letih nak stroll ...

John, jangan marah..memang berdebar tunggu entry akak yg selama ini ditunggu2..hahah...

Anash said...

MasMZ,
time and date setting plak problem rupenyer...ikut waktu Ghana ...(larikk...)

Janggel,
memang kita sume kanak-kanak ribena...
basah weh kena air tau..habis setting rambut akak lari..heheh

Piz,
ish..tak buleh tutup opis..karang kita tertutup plak pintu rejeki kita di sini..heheh

Ely,
bercuti sambil bernasyid gitu...
hahaa...nak book kami buat live band kat sami's birthday party???

Anash said...

masMZ,
tuh bukan menunjukan kita menapak sampai siang...akak nak tunjuk nama hostel aje..heheh
(nak tercabut kaki jalan malam tuh..tidakkk!!!)

John,
ala..pesal macam majuk je..err..coti dah approved?

Janggel
haa..nasib baik perasan gambar-tiada-kena-mengena-dgn-USS itu..penat akak cari ...heheh

Cawan
jangan gelak kuat-kuat bawah meja..menimbulkan fitnah nanti..
hehe
bertahan..jgn sawan..eh cawan..(dah macam pantun plak?)
-serius penat nak susun gamba dan susun ayat...aduiii

BlueEwoke said...

INI YANG DIKATAKAN TAKDE IDEA NK CITER HARI TU???? HUH SUNGGUH TIPU SKALI!!

Citer kak coco ni buat saya gelak sakit2 perut bila membacanya.. tersengih mcm kerang busuk sengsorang kat umah ni bila baca sebaris2!! memang lawak bebenor..

tak sabor nk tunggu next entry!!

Biqque said...

YA ALLAHHHHHHHHHHHHHHHHH! SUMPAH NI LA ENTRY PALING LAWAK PENAH AKU BACA PASAL USS OKKKKKKKKKKKKK! OMGGGGGGGGGG! AKU SAYANG KAMO KAK ANASHHHHHHHHHHHH KERNA TELAH MENGGUMBIRAKAN PETANG HARIKU INIIIIIIIIII!

1)tukar duit dpt selipar free??? **&%$%&!!!
2)gambar kepala lutut tak penah dibuat post orang ok!
3)kapal mendarat ala tsunami tu pun tak terpikir!
4)benam muka dalam ais??? kahkahkahkah!
5)shahrule sms tanak potong que ke? baik siuttt! and i agree with your mathematical calculation tu! pakcik, sila belajar!
6)i jumpa budak opis i ok dlm tu! mmg sah orang mesia jer...
7)BAB IKUT ROMBONGAN PENGANTIN TU CAM HARAMMMMMMMMMMMMMMM! I GELAK SAMPAI NAK TERKENCING OKKKKK!
8)gambar dari siang sampai malam tu mmg membuatkan kita suh HOI TAK SEDAR2 LAGI KE! BALIK!

i sukaaaaaaaaaaaaaaa! lagi terbahak pasal janggel siap berdebar nak komen sbb takut tak dpt first! CAM HARAMMMMMMMMMM! HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHA!

Anash said...

Na,
serius...kul 2am semalam baru tido
gile nak cari bahan citer...
macam buat dessertation ...
memang tak tipu..susah hati nak wat entry sebenarnyer..
tapi kalau enjoy..akak suka haje..heheh

Biqque
adoi
siap komen satu-satu ayat..
tak boleh tahan, ok? tabah sungguh..
ntah camneh leh dapat idea gile...
banyak kali dok baca...delete..taip..delete..baca..delete..taip..delete..
jenuhh...sangat..tapi hasilnyer..hanya mampu tersenyum...

Semua disebabkan semangat diberikan oleh sume ahli pasukan alien traveller di fb..bbm maupun di ruang angkasa raya..(dahhh..merapu balik..)

Janggel tuh ntah le..siap kata berdebar la, macam le akak nih retis ...heheh....

MasZuber said...

okeh mlm nie datang mood nak sambung nasyid!

abdullah nama bapanya,

siti aminah ibunya...

riang gembira menyambung dia,

(baris nie nyanyi dengan high pitch)lahirla putra yang..hmm yang ape ek??? lupe plakkk

aiseh, sambung bile dapat ilham lirik seterusnya!

kak, entri klakar akak membuatkan saye ketawe tergolek2. adussss!

Ainul Arina Madhiah said...

kak anash belum jumpa ainul = ainul belum terbukti wujud di dunia nyata. maka yang menulis ini siapa? *bunyi soundtrack misteri nusantara*

=p
akak, remaja sungguh nih entry nih!

Anash said...

MasZuber,

akak pun tak sangka leh terlebih ilmiah dalam mendapatkan idea...
ilmiah sangat ker?
hehehe

Anash said...

ainul,
mendapat pengikhtirafan kata blog akak amat remaja dari seorang remaja di Jordan...amatlah akak suka...
hahahaah
err...ainul nih wujud ker???(jeng..jeng..jengggg...)heheh

SheLa^^ZuL said...

TING!TONG!
lmbt sikit nk bagi komen..
part 'x dpt tgk acara buka hadiah' ..
nnt adik hap load dlm blog adik.. :)

Anash said...

adik,
haaa,,,jgn lupa updet eh...
blog tuh lama beno sawang nyerr