Sunday, August 28, 2011

Akhir Ramadhan

Kawasan taman dah senyap sunyi...
sesekali terdengar letupan mercun sayup-sayup .....
mmm..wa masih tak gerak balik kampung...
sejam setengah sahaja perjalanan lalu PLUS ke selatan...
wa berkira-kira nak gerak sok pagi pas subuh...
Mungkin heran, nape tak balik padahal lu hambek coti dari hari Jumaat lagi...
well,
Jumaat, wa wat marathon bakar kek...
12jam=2 bijik marble cakes, 2 bijik red velvet cakes, 2 trays brownies, 2 balang cornflake cookies (bab cookies nih memang tak caya leh buat..hahaha...).... nih gara-gara balas dendam sebab sebulan lebih tak de peluang langsung nak main dengan tepung di dapur...

Sabtu, wa kuar agih-agih kek & brownies pada jiran/kawan terdekat/saudara mara.... (dah macam wat keje amal le pulak..)...

Ahad, ie. ari nih...dok tuai serai lagi, potong2 dahan pokok (citer macam kawasan rumah tuh besar sangat..padahal...kangkang kera lagi besarrr..)




sempat tepon mak ..kata balik esok pagi...
karang tak bagitau..tertunggu-tunggu plak...
Baca fesbok, rata-rata kengkawan dah sampai kampung memasing...
huiii..sungguh-sungguh depa dah riang gembira di kampung halaman...
lu tak de kampung kaaa???

Sebenar utama wa tak balik kampung lagi sebab...
wa sedih....
bulan Ramadhan dah nak berakhir....
wa betul2 nak manfaatkan masa bulan Ramadhan terakhir nih di rumah sendiri...
berseorangan....
.....munajat...berdoa..berharap...berhajat...
sebab wa tatau bulan Ramadhan akan datang...wa ada lagi ker...



Dalam tahun nih aje..ntah bape kali wa mudah dan murah sangat tumpahkan air mata....
padahal ko tuh samseng kampung dusun...
sebut aje nama ko...sume orang kampung TAK KENAL ko...
hahaha...sengal...



Wa tau..wa ada kalanya nakal...ada kalanya tak betul, ada kalanya nak marah aje...
Tapi...wa cuma insan...
Wa nak amalan wa konsisten.....mudahkan urusan dunia dan akhirat...
wa tak mintak harta..wa mintak berkatilah sumber rezeki yang wa ada ini
wa tak mintak kecantikan, wa mintak sejahteralah kesihatan yang wa nikmati
wa tak mintak laki, wa mintak seorang yang boleh menjadi ketua keluarga kepada wa dan family...

Kepada semua pembaca berita...eh..pembaca blog wa...Salam Syawal, Maaf dipinta atas segala kesilapan bahasa di alam blog ini, dan kepada yang memang mengenali wa...maaf dipinta jika ada tahap ke'sengal'an wa yang luarbiasa caranya, tuturnya dan gayanya tidak menyenangkan hati...
ps; mode raya tak de...tetiba jadi mode sedih...ishh..tak suka aaa entry mcm nih...


mana tisu..tisu...tisssuuu mana????....

4 comments:

Uncle Lee said...

Hi Anash, from Canada, here's wishing you and your family the very best of hari raya.
Di susun sepuluh jari, meminta maaf zahir dan batin.
Happy holidays!
Selamat hari raya.


I love the pics you put up here.
Very beautiful and creative. First time I see something like it.....
Have fun, and simpan satu lagu dalam hat.
Lee.

Anash said...

uncle lee,
thanks for dropping by...and the wish..and the hope..
will do the 'simpan satu lagu dalam hati'..hehehe...
ps:which pics ??? all of them? wow..love your complimentary...

Uncle Lee said...

Hi Anash, the centre gambar. Macham rumah kampong. Very nice.
Glad to see people with innovative, creative ideas.

I can imagine Muslim people in their finest going to mosques prayers, then visiting relatives and friend's homes....the get togethers, and the "lamah ta'jumpa", then makan ketupats, lemang, rendang, ayam goreng, sambal belachan....
I sure miss all that.

My young days I lived next to a kampong and hari raya, my mother hardly saw me home....pagi2 da keluar with my gang of Malay friends visiting other friend's homes....
Makan sampai susa nak jalan, ha ha ha.
With the makciks, pakchiks, "makan Lee...makan....".

Before that I will help the makciks rock and roll the dodol.....waaa, teruk tolak that dodol in that big kwali, ha ha.
And then watching my friends fool around with that very loud bamboo cannon using carbide.
2 days sebelum raya already can hear the loud explosions.

You have fun.....enjoy the holidays. Jangan lupa tu chili merah lipstick, ha ha.
Lee.

Anash said...

uncle lee.
wow...you really have good memories during those green days of yours in raya season....I hardly have the same experience except the makan time till you susah nak jalan lagi..haha..
The muhibbah spirit that you have shown truely one of the kind as nowadays people more on buying things rather kacau the dodol by themselve, watching TV rather visiting relatives' houses..
just wait to see me upload some pics for you there in canada...hehe...
ps; i forgot my cili merah lipstik...opss..