Sunday, August 7, 2011

Ayam Den Lapeh-Finale Entry

Walaupun cantik buatan manusia....cantik lagi ciptaan Yang Maha Esa...



dan tiada tandingan dari kekuasaan Allah...


Kesan gempa bumi masih teguh nampak di Padang..sekitar 2008 atau 2009 ...berskala 7.9 ritcher...




kan?..lum citer tsunami lagi...


Mujur wa dan rombongan datang masa bukan musim gempa bumi...


manyak chantek muka ko...gempa bumi mana ada musim..


ingat macam musim rambutan ke??



Semua itu tidak mematahkan semangat mereka yang dah sebati tinggal di sini..





..masih mampu senyum padahal...berat tuh junjung atas kepala....





dan anak muda cuba nasib menjadi pemuzik jalanan..




..pakcik gigih menjual 'ikan-keli-gerak-ikut-tali'..






persembahan malam itu, di hotel..



kumpulan tempatan nih pandai mainkan lagu famous minang guna caklempong..



"...Pagaruyuang jo Batusangkar,



Tampek mandaki dek urang Baso



Duduak tamanuang tiok sabanta



Oii takana juo...oiii..oii...ayam den lapehhh..."


..dan wa pun dok laa oii..oii..ayam den lapeh....malam tuh..heheh

(tetiba teringat penyanyi Anita Sarawak....)





..terre aa deme ..tak luka ker??? leh sengeh-sengeh senyum lagi tuh



kalau wa? dah meraung agaknyer....
kena cucuk dek sembelit..eh bukan..semalu..pun dah terkulat2 muka menahan sakit...



sume-sume pekerjaan yang deme wat adalah untuk mendapat rezeki ....


dan ko...?? dok la mengeluh keje kat opis air-con...


tak syukur langsung...



pemandu pelancong kata gunung merapi memang idup...yang asap tuh sulfur kuar dari kawah gunung
..bila-bila masa kalau nak meletup..boleh aje...


glupppp...!!!


(mana la pasport wa tadi...mana tiket air asia tadi...mana..mana...)



Pegi berjalan keluar negara bukan nak bermegah kata ko mampu nak kuarkan duit banyak...


bukan...bukann...


pergi dengan banyak sebab, alasan dan niat.





Ini notis keje di pusat kelas sulaman goyang , membuatkan wa terkedu seketika...


tak sume niat keje wa dah cover 8 item itu...


hui..kena betulkan niat kerja...kerja kan satu ibadah..so, cakap je..kena laksanakan...ok?



bila ikhlas keje, hasilnyer...cantik..kan?


masa nih wa berdebar menjadi pengurup wang bergerak.....sebab cara mak wa menelek alas meja tuh..semacam je nampaknyer....


"cantik,kan..."


"ha..a...cantik.."


"tekun tul ..."


"err..mak nak beli ker???"


"eh..tak la...meja mana lagi nak diletak plak??"


....fuhhh....legaaa....(hehehe)




begitulah warna-warna kehidupan kita seharian...

'An eye opener for me' balik dari rombongan ini...

sekian le citer di Sumatera...balik Malaya, bermula bulan Ramadhan....
Salam berposa dari wa di Bangi....
































2 comments:

Janggel said...

yang ikan keli tu memang nama dia :ikan keli gerak ikot tali eh?

agaknya tetiap hari depa nari atas kaca tu tak hancus ke kaki depa tu? tipu kot kaca tu.

Anash said...

tatau nama ikan keli tuh..nama cuma rekaan semata-mata.tiada kaitan antara idup dan meninggal donia...
kaca piring ori laa..dah test tengok..
nak jawab hancur ke idak..misteri...huhu