Thursday, August 4, 2011

Bukit tinggi-Penalty entry

Alo...dah masuk 4 hari posa, tak abis lagi citer Bukit Tinggi?
ala...
banyak beno nak di'share'kan nih...
tak pe ek??


nih gambo kat Jalan Tuanku Abdul Rahman...
Macam kat Jalan Tuanku Abdul Rahman, tapi bukan...masih di Sumatera...


Pemilihan telekung berdasarkan kepada perkara berikut:-
a)warna sulaman
b)corak sulaman
c)pada sapa telekung nak dibagi
d)pada sapa nak dipinjam duit kalau tak cukup ...(mangsa keadaan adalah wa sendiri..)
e)kelembutan suara sipenjual
f)kepujukan suara si pembeli


..dah belek telekung..belek keychain plak...
belek aje tau...belinyer tak jugak...
tuh...menara jam...dipanggil 'Jam Gadang'....(tak silap wa le..)
Merupakan mercu tanda lu dah sampai Bukit Tinggi.


Mak wa dan adiknyer sedang bermesyuarat membelikan ole-ole untuk bonda mereka.
Kedudukan wa disini adalah sebagai 'pengurup wang bergerak'....

"naa...ada tak setengah juta lagi? nak pinjam..."
"ok..ade...."
"naa....nak wat loan dalam 1 juta, leh?"
"ok..ok...ade..ade...err..haa...cukup..."
"na..tolong top-upkan dalam..mm..250K aje la..."
"...cukup ke 250K???leh lagi nak tambah nih..."
"cukup...cukup..."
Gitu le senario perniagaan pembelian dagangan bebas laku di sini....


wa standby bawak kalkulator sendiri..
nak cross-checked jumlah duit juta-juta dah kuar...




heran..kat kampung belambak deroyan..


sini gak nak disinggah makan...


mahal weeii...sebijik dalam duoploh ribu rupiah...


tukar RM pun still mahal...


layan ajela , bukan hari-hari telan durian sini...



...sambil makan sambil nengok sawah padi




dan satu lagi mercu tanda yang kami dah jejak kaki di bumi PagarRuyung...








Gadang sungguh bangunan ini...!!!!


tak masuk sebab ada pembaikpulih sedang dijalankan.


Masuk free tapi tu la...ada 'strutting' sana sini...


dibuatnyer kontraktor nih tak de wat insuran cover "Contractor All Risk", tak tercover plak kami nih nanti kalau kena 'strutting' tuh jatuh...
'strutting' = apekenama mende yang pegang struktur atas supaya tak jatuh...






ukiran yang ada di dinding istana ini.




wa tengah asah skill jual ciku...(masa nih panas sungguh rasa di punggung...gile terik matahari...baju itam..elok sangat la tuh...)


Sila lihat bangunan di belakang, macam kecik je,kan..padahal.....





..gadang,kan?(besar/tak kecik)




singgah kat tempat dimana ada kelas membuat sulaman goyang....


goyang?



..dan wa pun teruja nak mencuba mengoyangkan sulaman itu...




tarraaaa......cantik mulus halus je buatan wa ini...................


sempena bulan Ramadhan, maaf dipinta jika terkasar bahasa....


ko nape?


ntah...


panjang sangat entry pegi bukit tinggi nih...tak habis-habis..nih sampai Raya Haji la baru abis citer....


adoii...




6 comments:

TheStyliss Photography said...

uishhhh unik sungguh buah deroyan itu digantung2.

Janggel said...

jap nak tanya ni>>>

nape saya tengok semua gambo makcik2 tu tertunduk malu je bile depan kemere?

suka tajuk entry ni..penalty..heheh

masMZ said...

wahahahahaa... haaa sila... saya bagi penalti untuk teruskan entri sampai raya haji kalau takde telekung sepasang dari Bukit Tinggi tu!!!! ermmm.... mana? mana???? [wallaaaa terror tak wa ugut??? HahahHAHaha]

Anash said...

the styliss photography,
unik lagi bila nak bayar harga deroyan itu(sambil mengigil tangan..)..ribuan rupiah..hehe

Anash said...

en janggel,
sila tanya..leh aje...
makcik2 nih alahan pada kamera...
sebenarnya banyak sangat gambar deme yg suka berposinng...nih gamba curi2...hehe
penalty=second terakhir..(mcm main bola sepak plak)

Anash said...

cik masMZ
aaaadoi!
memang tertusuk kalbu dan pangkreas pabila menerima ugutan berbau hasutan itu...(mana balai bomba???er..balai polis...poliss tulunnggg..)
hehe