Thursday, April 24, 2014

Royal Belum - Bah 2

Assalamualaikum semua
tak boleh jadi nih...dah sume geng hampir habis entry Royal Belum...
ayuh...kena abiskan secepat yang mungkin nih
wa pulak ada memori ingatan yang pendek. 
*kuis semut kuar dari air minum*

Selepas kami test power panjat pokok tangga dan bukit 
tengok bunga Rafflesia yang tak kembang itu,
kami menuju ke Perkampungan Orang Asli


kami berlabuh di sini
Ini adalah kali pertama wa jejak kaki di kawasan kampung orang asli
dan sememangnya wa dah lama teringin 
melihat suasana kampung sebegini
Kaum Jehai ini berasal dari suku kaum Negrito, apa yang diberitahu oleh pihak BOA
(Belum Outdoor Advanture)
Jom kita layan gambar  

pihak BOA meminta kami mengedarkan makanan ringan ini
kepada kanak-kanak

paling wa suka yang ini
pabila Miss B mengagihkan mainan kepada mereka
dan tetiba Miss B lari ke arah wa
sambil peluk...
"akak...saya tak leh dok situ lama-lama,,,rasa sedih bercampur terharu ...sebab derang memang appreciate dapat mainan tu.....siap lari-lari tunjuk parent...siap belek-belek bersungguh...huhuhu.."
*lebih kurang gitu le ayat Byya ketika itu*

di kala ini...wa tertelan air liur..alamak...boleh ker wa kawal emosi
takala nak hulur beg berisi baju/seluar panjang
yang wa ketepikan sebab wa dah 'berisi'
*baju dan seluar wa pakai 2-3 kali je..pastu..simpan?*

wa terus jumpa sekumpulan makcik-makcik..dan menghulur beg memberi isyarat
supaya diagih-agih sama
wa senyum..dan mereka balas dengan senyuman 
yang wa rasa...sebak
rasa nyesal tak bawak lagi baik dan banyak untuk mereka
haiii..hati lembut
(cepat-cepat lari tamau buat eye contact dengan mereka...)


ok ..tangan dah bebas untuk buat agihan makanan
jom
persis wakil rakyat katanya
melayan Sami merasa 
perasaan memberi dan kongsi 


dik..plastik tu buka dulu dik...

pabila superhero datang melawat kampung
Na...mana Aqilla?

mereka juga ada menjual ini

penerangan dari pihak BOA

generasi muda kaum Jehai
now I know where the original colour blok concept came from


mereka girang bermain
tiada Ipad
tiada Iphone
dik..sini password WIFI apa??


iya...wa nampak kurus
hahahaah...
iya..wa telah sampai di sini

Kami pun beransur pulang ke basecamp
yang dipanggil Sungai Tiang



mempunyai chalet dan bilik penginapan
di atas bukit
kami kami pergi tinjau kawasan basecamp
dan sempat tunaikan tanggungjawab di ruang wakaf khas untuk solat
di kala ini wa akui
lutut wa terasa sakit sebelah kanan...
panjat tangga dah mulai perlahan
solat mulai menjadi lambat
maka takala wa tertinggal sensorang di wakaf...
jam 6.30 petang
wa terasa seram ...mata pulak liar sibuk lihat sekitar kawasan
ok..that's it...
jom turun ke Boathouse
*cepat-cepat lipat telekong* 

nampak mereka-mereka yang lain 
sedang mandi di tasik
dan pabila tahu yang generator bekalan letrik rosak
dan keputusan untuk semua ahli jemaah travel tidor di Boathouse...
amat wa syukuri sebab :-
a) lutut wa kan sakit
b) memang nak tebar sleeping bag 'gambar ikan'..rugi aa dah bawak tapi tak guna
c) memang nak tido kat Boathouse, bukan selalu
d) the more the merrier concept ie tido secara berjemaah
e) merasa la angin hutan dan tasik
f) semua di atas...(ehhh?)

makan malam sedang disediakan

hoit! sedap ayam nih!! hoit! hoit!!!


kambing bakar...best jugak weh!!!

ini cuma permulaan ....

selepas makan malam, kami diberi taklimat tentang sejarah Royal Belum
sangat santai...sangat ilmiah
ada info yang kali pertama wa dengar


ikan toman
masih idup
baru di naik kan dari tasik
akan menjadi santapan kami tengahari esok
*tapi wa tak merasa sebab dah abis...waaaaaa*

lewat malam, kami yang tak nak tido awal...
berjumpa berborak share ilmu 
tentang dunia tangkap gambar dengan salah seorang crew BOA
tetiba wa rasa ceteknya ilmu wa snap sana sini
kikiki..tapi wa memang akui..wa bukan terre pun
tekan auto je

malam..tempat tido telah direbut oleh Aqilla...maka
wa tido sebelah mak Aqilla
heheh
tapi malam tu menyaksikan Na pujuk Aqilla untuk tido...
wa tabik spring dengan kegigihan seorang ibu
wa rasa..wa belum sampai tahap gitu lagi...tu yang belum sampai seru kot??

"mommy...aqilla belum big macam mommy...aqilla kecik lagi"
wa terdengar perbualan antara mak dan anak
sebelum si anak tido dengan lena
    


bangun pagi
rebut bilik air
selepas subuh, wa melihat tenangnya air tasik..sunyinya hutan gelap itu
dan bila dah siang...err.tak de plak nampak matahari terbit
kelam je


kami kami turun untuk bersarapan
yang disediakan oleh pihak crew BOA

semua tu tak mandi lagi
tak de sapa yang nak heran ko dah mandi ke belum

Pas makan, wa join Hang Dhamin 
bergambo / ambik gambo / ambik bedeo 
dan juga
wa tukang hambek gambo deme yang berdiri di atas buluh

Shahrul...the Batman 

Janggel, the ...err..surfer?

Hang Dhamin..the saranghae???
(ps:tq pae..heheh )

adegan karamMu karamKu jua
saya..karam singh walia ..melaporkan

hhaahah...ok adegan ini akan tetap bersemadi
di hati penonton dan juga
mereka yang berada di atas buluh sampan ini

hehehe..
jab..yang lagi sorang tu...mana?

oooooo...situ....

haish
merata plak Ustaz sorang nih ...
jab ke sana..jab ke sini
dan wa?


tukang hambek gambar dari kejauhan
masuk tasik?
mandi terapung?
NOOOOOO!!!!!!

seperti di Redang juga
wa tukang ambik gambo dari atas


kalau di laut, wa terbayang ikan paus jerung gigit kaki tarik wa ke bawah
di tasik, wa bayangkan buaya atau ulat ular air...pulak dah nampak ikan toman malam tadi
errr.....ok la..wa tanak masuk dalam tasik


aksi mereka lompat 
girang nyer
gaya macam lammmmmaaaa sungguh mereka nih mandi
maka
wa ikut boat kecil


kbai korang

dari jauh nampak kepala derang mandi ..kecikkkkk jeee...

jumpa BoatHouse yang lain

inilah kami
Hasrul dan Sami suka le kot..dikelilingi anak dara...
hehehe


nampak kabus di atas permukaan tasik
wa berharap nampak binatang kuar minum air tasik
tapi tak de pulak
kami ke .... 


untuk melihat pokok yang besar
sungai...basah...gelap....sooo??? ada binatang apakah yang bakal kita jumpa iya murid-murid semua?

is that what we call pacat?


"papi...what's he doing? why got two of them?"
"errr...main injet-injet semut kot..."

*muka tak bersalah pabila memberi jawapan*
hehehe...ok tu wa merapu...



anak sungai
sebenarnya kalau naik ke dalam lagi
akan jumpa air terjun yang cantik 

ok..sekarang bermulanya suspen wa terhadap binatang kecil itu

sami..waitt...
sambil wa melilau tengok tanah
apataknyer..wa pakai selipar je ...
(terbayang makhluk kecil itu mengekori wa ramai-ramai)


tak sampai 10 minit berjalan
kami dah sampai ke pokok Medang yang besar
wa tak sempat dongak atas
sebab wa sibuk kalut tengok tanah
*rugiii..kan?*

teringat kak senduk secara tiba-tiba

cendawan liar...
sori gambar  gegar sebab???

jumpa ini di pokok
sapa tau apa nama serangga ini?
dikatakan hanya di Royal Belum terdapat spesis serangga tersebut
Treehoppers?
*jumpa dalam 3-5 Treehoppers ini*

mendamaikan
bila wa dapat tangkap gambar rama-rama ini


tak lama kemudian, Afif, Lily, Zara dan Fadly tiba
dan di kala ini la...wa diberitahu....
"akak!!!!...pacat kat kaki kiri dan kanan akak!!!!"
WHATTTTT??????!!!!!!
wa yang dah duduk dalam sampan...
tergedik-gedik hentak kaki...
seriau ok...terselit kat jari kaki kanan..kenyang dah
kaki kiri plak rupanya 2 ekor...
satu dah kenyang
tinggal lagi satu sedang syokkkkkk melekap kat kaki
apa lagi? Afif la tukang cabut pacat ...dan digentelnya macam chewing gum?
eeuuuuuiiiiii....
*bila pikir balik...hodoh gile perangai bila jumpa pacat?*
PS: adik adik PetroFac, sila diam eh...hahahah

maka..wa balik
dengan ini

ada hikmah disebalik kejadian ini
hehehe...
tak sakit...cuma gatal...eeee...rasa nak garu aje...

Tunggu entry akhir wa ...
sementara itu
pi layan mereka pulak:

kisah dari PAE , boleh baca di SINI...dah abis dah kisah Royal Belum di blog beliau..
pasnih katanya nak buat kisah balik kampung di Korea....
kemudian
kisah Hang Dhamin, sila baca di SINI, leh tgk gambo kawasan chalet itu, tengok gambar mereka-mereka terjun masuk dalam tasik, tengok gambar calon wakil rakyat datang melawat Kampung Aman Damai dan boleh tengok jenis sleeping bag beliau baru beli
tak puas lagi?
kisah Ely the supermom, boleh baca juga di SINI, cetusan rasa ibu ada anak 2 membawa satu keluarga pi tengok hutan....jadinya bukan kata kanak-kanak dilarang datang ke sini...
extra care to be consider...the rest..lets follow the crowd...weeeee... 
nak lagi ?
kisah seorang Batman pada malam hari dan dokter pada siang hari, boleh diterjah blog beliau 
di SINI...beliau menerapkan penggunaan ayat yang bersifatkan hospital
seperti..X-Ray, Ultrasound....tak paham? sila jengok blog beliau
*wa envy gambo lampu gasoline tu tau!*
dan lagi?
kali ini tetiba wa dipaparazzi oleh personal photographer wa ...ehhehe..belambak jugak la
aksi wa di Kampung Orang Asli..thanks to Janggeltrekker, yang leh dijengah di SINI.
ada gambar makan malam yang sedap...ehheehhe


18 comments:

John | Kaki Berangan said...

First tak akak??? Sy komen dlm hati ni. ^___^

Anash said...

hahahaha..iya...
anda first!!!!

nah adiah!!
(bagi dalam hati jugak)

Iza Hyun J @ paE said...

x kesampaian nk first.. kiki.. puas la pk mane akak nk taruk saranghae tu.. rupenyer pic hd.. dpt gak tgok pokok besau tu.. tp kak.. nape xder pic pacat... hahaha. mesti gempak jerit2 pastu stop jap jerit amik pic pacat... huhuhu. pae pun takut gak mandi tasik. sama la imiginasi kite tu tp kan ramai superhero dlm boat house tu.. hahaha

Ren said...

Part karam di lautan tu akan ku ingat sampai bila2 hahaahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahhhahahahha

Part akak bergambar kat pokok besar tu saya tyak naak komen! Kbai

Hang Dhamin said...

jelesnye tak dapat tangkap gamba binatang binatang unik tu. maklumla kene tinggal.

serik x bwk saya jalan ?

entry nie terbaek..tahniah (mcm kenal x?) okbai

Chawanna Na said...

Suka yang karamMu KaramKu jua..romantik abis :D

No komen jugak tang pokok besar, sb time tu kami tgh pulaukan akak di tengah tasik nan dalam..kbai

P/s: Serangga yg kepala merah tu trademark Royal Belum tak silap saya. Ok nak sambung pulaukan akak sekali lagi. TQ

Anash said...

paE,
ooo jerit2 pastu stop jerit sebab nak hambek gambo pacat?

tak tercapai akal pikiran akak !

iya utk HD tu haaa...gambo dia berdiri atas rakit buluh tu..kikiki

still, pae kira berani dari akak masuk dalam tasik

Anash said...

Ren,
ala..nape tamau komen?
jeles ek?
hehehe

karam di tasik madu katanya

kikikikiki

Anash said...

Hang Dhamin,

tak serik pun bawak ...tapi tatau la kot orang tu serik nak ikut kami TA yang sewel ....

akak nak sangat jumpa binatang yang besar2..tapi dapat serangga pun...suka dah akak..hahaha

komen terakhir tu..sangat sangat biasa dibaca..sapa ntah

Anash said...

Chawanna,
oooo pulaukan akak?

ok akak rela.....

*terus tarik beg plastik balik kampung jiran sebelah*

serangga nih pun tak sangka leh terjumpa..tapi gambar tak jelas sebab pastu serangga tu ilang terbang ke pokok lain..huhu

Ely Hasrul said...

karam singh walia melaporkan? hahahahahahhahahahaha hahahhaha xleh lupa la kenangan pagi tuh, sumpah saya rasa sejuknye.. demam punye pasal..

tengkiu kak bwk sami suci naik boat bersama gadis2 lain.. saying akak, akak besh, teruskan entry mcm nih.. ehh kiss ass?

Anash said...

Ely,
kaan...muka Ely nampak letih...penangan demam..cian ely

ok je suci sami tu sebab hasrul ada..

ala...entry nih biasa-biasa je la..manade best sangat ....ahhahaah
*kiss ass?....mmmmm????*

Kay said...

Rugi Kak Anash tak terjun masuk tasik! Akak pun pilih tido dlm boathouse ye? best kan?

Anash said...

Kay,
betul la best tido kat BoatHouse..nak pulak generator set tutup..terus senyap sunyi je...damai....

tak berani masuk tasik.trauma melanda..(dah kenapa teringat lagu Elite?)

heheh

Hafiz Yusof said...

best2....

Anash said...

Hafiz Yusof,

best sebab kali pertama jejak kaki di sini
ehehee

Time Traveller said...

Rupanyer saya datang baca hari tu tak tinggal komen.. ke komen kene reject hahaha :D

well saya lah orang yang cabut pacat tu hehhee.. untung la dapat amik gambar dengan serangga yang comel2 tu :D

Anash said...

Time Traveller,
apa plak komen kena rejek?
ate...dia sendiri lupa nak komen..ceh!

iya...
anda la yang gagah perkasa berjiwa kental yang tolong cabutkan pacat itu

kikiki

syssss....dendiam ....sysss