Monday, April 21, 2014

Royal Belum - Bah 1

Assalamualaikum.
11 April 2014 - wa ambik cuti separuh hari
selesai kije yang di lambak ke wa di pejabat, wa terus balik Bangi
sempat bakar kek corak 'nemo'
untuk alas perut  nanti dalam perjalanan ke Ipoh
menuju ke rumah Janggel, dari situ menunggu Dr Shahrul dari JB
yang katanya beliau amat bengang dengan suara perempuan 
menyebabkan beliau sesat ke Sepang, bukan ke Putrajaya...
alooo...suara perempuan itu adalah dari GPS...
*kikiki...mujur tak ambik flight balik JB gara2 frust tak jumpa rumah Janggel*

 Bermacam2 kisah kami berkonvoi  menuju Ipoh malam itu
agak banyak jugak kenderaan di lebuhraya
kami akhirnya tiba di Dataran Ipoh, makan malam yang lewat
dan wa, Janggel dan Shahrul ke Gerbang Malam
mencari sesuatu...akhirnya towel berjaya dibeli oleh Shahrul
jom balik rumah mak Na..
kami kami kami kami bermalam di sini  



sedap..kan? meriah hai menu sarapan pagi!!!!!! terima kasih mak Na!!! 

12 April 2014
meh mula bercerita dah tepek gambo makanan.
Wa yakin
pada ketika ini dah ramai baca kisah kami ke Royal Belum. Pelbagai versi pelbagai cara kisah cerita telah di'post'kan entry masing-masing.tapi tak de kan gambo kuih yang sedap itu????

Itu lah rupa kuih lompang / kasuwi (macam salah eja nih?) yang digambar gemburkan.. cucur badak yang sedap...dan juga menu utama sarapan kami adalah nasik lemak!!!!! sedap weh!!! ....
Lenkali nak singgah Ipoh, dah tau rumah siapa ada nasik lemak yang best!!!

  



muka-muka suci yang baru lepas mandi pagi lalu men'sarapan'kan diri....nih semua anak teruna yang bangun pagi..elok suci murni je ..kan????.(minus DanArif...dia bakal bapak dah...) .
DanArif dan Maszuber datang bersarapan di sini jua.

Selepas kami makan...jom ambek gambar dulu aaaa....
Pembahagian para kumpulan mengikut jadual asal...iaitu :
Kete Byya - Byya, Lily, masMZ, Pae dan Aqillah (tetiba nak ikut kete Byya..)
Kete ChawanNa - Cawan, Na dan Icam..(aik? macam tak ramai pulak?)
Kete wa - Janggel, Hang Dhamin, Shahrul, Afif dan sudah tentunya wa pun ada sama (bertabahlah korang yang dok seat belakang...terpaksa tahan perut kempiskan diri......kiki)
Kete Hasrul - Ely, Hasrul, Sami dan Suci
Kete ZaraAB- Zara dan Fadzly
  
belum gerak ...wajib pose dulu

ayuh kita mulakan perjalanan...
bermula dengan Bismillah..

Dari Ipoh, kami masuk lebuhraya, dan keluar di Kuala Kangsar.
Kuala Kangsar ke Gerik mengambil masa +/- 2 jam.
disebabkan hampir sempadan Thailand, siaran radio asyik la pi tune bahasa Thai 


welcome to Hadyai
ehhhhhh...????

melalui jambatan raja nazrin...*betul ker?*
perjalanan kami nih banyak kepada selfie....dan borak ...dan selfie...
sampai satu kawasan, ada pemeriksaan polis ..dah nama pun berhampiran dengan Thai...
di situ tetiba kereta Hasrul & Ely diminta ketepi
hais..pehal pulak?
dan kami
pun menunggu 
sambil.....
kami membuat aktiviti berfaedah
seperti.......
menjolok buah rambutan dari tingkap kereta



agak2 berhasil tak?


buah rambutan la sangat???
kami sempat selfie gaya bebas cenggini
*sila agak tangan siapakah itu*

Perjalanan diteruskan 
(lagu India, lagu Thai, lagu klasik melayu..sume kami layan sebelum tiba RoyalBelum)
  


yippie
dah nak sampai
pastu
sesat?

ternampak kubu ini
dipercayai digunakan untuk mempertahankan negara dari ancaman komunis

setibanya kami di Jeti Awam, kami angkut barang2 ke Boathouse
sapa nak makan di jeti, sila la
wa rasa masih kenyang dengan penangan nasik lemak tadi
dengan kuih wa bedal
ternyata usus perut wa sedang gigih belum abis cernakan makanan 

ginilah rupa santai kami-kami

sambil isi borang
sambil  berkenalan
berkenalan? mmmm....




sementara menunggu satu lagi keluarga yang juga sesat ke sini
En Hisham memberi taklimat ringkas
dan memperkenalkan krew Boathouse kepada kami

dan selepas itu
kami bergerak ke tempat pertama 
iaitu
tengok bunga raflesia


Icam sekarang..bukan yang dulu...cer bandingkan 2011...

ini semasa kami ke Kuala Sepetang, Taiping, Perak...
hahahaa
nampak Icam dah mula jadi remaja..



selepas Boathouse diparkir di sini
kami kena buat senaman lite-lite
sebab buat sedikit Janggeltrekking
eh
Jungle Trekking



sila longgarkan sendi tulang belulang
sebab kejab lagi
merasa la letih ...hahaha

masa nih wa tak kenal pun sapa derang nih
wa pakai nyelit je
hahahahahah
mereka juga ikuti trip ini...dari satu tempat kerja katanya


naik dan naik..
you can do it

supermom Ely bawak Suci seberat 11,000 gram.
pun boleh sampai sini?

ramai tetiba nak tengok bunga itu

bukti wa dah sampai. sua tangan pun cukup la...

ada yang dah mati.
dah tengok dah?
jom balik..
sambil tengok nama nama pokok 
yang ada sekitar kawasan ini



dah  kembali ke Boathouse
masing-masing telan air sirap sejuk best!!!
dan kami terus kan perjalanan ke
sebuah kampung yang asli 

ambik gambar...
dan juga ambik bedeo ....
selepas ambik nafas lega...
hehe... 

langit yang cerah

menjanjikan kedamaian
jauh dari bising kotaraya

nun di sana
sebuah kampung..menanti kehadiran kami

menjalani kehidupan yang tenang
*dah kenapa wa rasa sama je balang botol tu kat rumah wa?*
(gara-gara catuan air...bertabahlah wahai rakyat Selangor) 

oooo ada jugak sampan jenis fibre....


kami berada di sini buat beberapa jam
itupun
macam tak nak balik aje
asyik bergambar sana sini

ok entry wa nih agak sempoi sebab 
dah ramai updet part 1...senang giler wa pastelink kan aje
hahahahaahahha
(dasar pemalas tetiba?)

so, sapa nak tau kisah keluarga Bahagia Ely yang panic start mula dari rumah gara-gara uruskan keluarga...(iya..hanya mereka yang bekeluarga sahaja yang tahu betapa BANYAKnyer tugas untuk pack baju ahli keluarga..)...dan juga kisah perjalanan ke Ipoh. sila baca SINI 
manakala
kisah pemuda yang passion with video making...bermula diAFUNDI keluar sementara dari ikut kete wa,
 tapi hanya sementara sahaja...dan diAFUNDI masuk ke team wa keesokan harinya dari rumah mak Na
ternyata, gambar kami-kami-kami berlambak selfie nyer bole dirujuk di SINI 
manakala lagi
kisah seorang doktor dari selatan tanahair yang tertinggal ubat-ubatan di dalam kereta (niat untuk berbakti bukak kaunter 'medical-check-up' di perkampungan orang asli terbantut)
boleh dirujuk di SINI (beliau adalah Batman rupanya..padanla leh tido sambil bersila)
sementara itu
kisah seorang Dato' ber'dun' di negara Ipoh, dengan tema entry blog AWAS...(pesal ntah wa teringat lagu AWAS dari KRU?)..memulakan bingkisan (peh...ayat?) dengan akta kualiti alam sekeliling, memberitahu juga lokasi jeti ini dengan jelas dan #throwback kisah beliau tahun 2009 tengok bunga raflesia yang segar kembang...terjah di SINI
dan juga 
kisah seorang pekerja yang gigih demi keberkatan gaji beliau ...dok di selatan tanahair, hampir menemui kesedihan akibat kerja hakiki...demi keriangan berganda (trademark Janggeltrekker)..beliau lah satu-satu nya yang gagah naik bas jam 10.30 pm dan tiba di Ipoh jam 5.30 am
sapa beliau? layan di SINI
(mempunyai trek rekod cemerlang pergi Korea macam balik kampung bila raya aidilfitri..mahupun raya wesak) 
seorang lagi ahli
kisah seorang Jungletrekker (dah bagi hint awal awal)..yang sangat detail, bermula perjumpaan di KLCC (untungla...wa tak de masa tu..huhu)..muka-muka selfie sana sini...(nasib muka wa cun dan dilimpahi nur keimanan...hahah)..boleh baca dan sengeh di SINI 
ingin kelainan dari segi bahasa?
Sila terjah blog saudari ini di SINI. . Jangan risau...bahasa omputih yang mudah difahami. (sambil kepit kamus dwibahasa....) kisah bermula dari perjalanan ke Gerik dan apa yang kami lakukan di Boathouse 
nak lagi?
nak tau kisah blogger yang ambik gambar dari hammock aje
tapi gambar tetap meletop...cun...(puji lebih sebab muka wa banyak le pulak?)
ahhahaahaaa...mempunyai mak yang sporting..masih boleh gelak-gelak layan kami di dapur rumah
padahal tangan lajuuu je masak nasik lemak...wa tercengang sampai lupa nak tolong apa...
kikiki...pi terjah la di SINI

kan senang, main pastelink je??
terus wa otomatik tatau camneh nak updet blog sendiri????
pasrah...


22 comments:

Ren said...

Hagituh! Akak nanti sila buat peraduan yer. Untuk trip TA bersama kengkawan terpilih akan datang.

Ren said...

Wah first komen!!!!

Iza Hyun J @ paE said...

Hahahaha... Jolok rambutan sgat xleh blah...
Kak anash berjaya membuat pembace geledah segala pelusuk blog yang lain tuk tau semua cerita. kikiki...

Muhammad Khairuddin Lim said...

Begitu asli ceritanya

Anash said...

Janggel,
peraduan kaler buku nak?
er...
(ingat akak rajin beno buat peraduan??)

tahniah...anda komentar pertama...
(tepuk tangan dari jauh)

Anash said...

Iza,
senang summarykan part 1 sume dalam satu entry. mudah akak buat rujukan jugak...
hahahah
gitu le tolong naik kan trafik kawan2...
iya..itu buah rambutan

Anash said...

Muhammad Khairuddin Lim,
ada aslinya
ada kisah di sebalik kisah

hehe

Ely Hasrul said...

akak! saya yang nak copy, paste dan link hahaha..

kuala sepetang tu 2012 kan kak? saya rasa saya ada time tu dan Suci pon dah ada, jadik agak pasti tahun 2012.. hihihhii

shah_rule said...

akak GPS punya suara sangat annoying ye, "please make a U turn..." geram

part gamba depan umah chawanna berjaya jugak afif lompat.. tulis la kat situ credit to icam.. haha

dah la refer link orang, siap ade karangan sorang satu tu.. haha terima kasih kerana kongsikan populariti akak.. haha

shah_rule said...
This comment has been removed by the author.
Time Traveller said...

hahahaa.. dia main paste link sebab tu lambat.. tunggu orang lain siapkan entry hehehee..

Entry ni pun lengkap.. tapi sedih cerita nasi goreng di tenggelam disini..

Dr Singa said...

wa belum sempat baca entri belum ..
wa lapar
wa belum makan



jom makan..

Hang Dhamin said...

hahhaha gambar jolok rambutan itu i Like sangat ! gebunye tangan...hahhahaha. adoi ! jaga2 ade yang memerati.

Icam dah baligh la tu hahahhaha

mrs.smile said...

sakit perut gelak baca entry nie! menjolok buah rambutan sangat eeh..memula ingat betul sekali selfie rupanyer!

walaupun ramai yg asyik sebut kuih kasui tu..tapi cucur badak tu jugak yg menarik perhatian saya, nampak sangat sedap walaupun dari luar

yes akak telah berjaya membuatkan saya terjah satu persatu link2 tersebut..

eeeh baru perasan..banyak pulak komennya, kbai

Jari Manis said...

Kak Anash...keluarga besar nampak nya..Jm nampak muka2 baru dalam geng travelholicawesome nih..the more the meriah kan...

Chawanna Na said...

Mak aiii panjangnye entry..tak cukup nafas nk baca sekali harung.. sedapnya nampak nasi lemak mak saya tu heheheh..

Kelakar la entry ni kekekek..suka 30kali!

Trip TA and friends yang julung2 kalinya..yabedabedu...

Anash said...

Ely,
ooo...2012 eh?
silap pengiraan akak nih

kikiki
*faktor usia*

sila la paste link jugak



Shah_rule,
tang U turn memang annoying..kan? macam nak lepuk je gps tu

ha a..credit to icam...
*sure gigil tangan icam pegang kamera kompak akak pada ketika itu*

popularity? mana plak ..akak tak femes..blog sedu je..

Anash said...

Time Traveller,

dah sume dok citer kisah nasi goren sedap tu...cukup laaaa....
hahahahaahahahahahha
*jeling Afif macam nampak kecik..kejab2 besar..kejab2 kecik...*

mudah pastelink..tau..


Dr Singa
wa dah makan..tapi belum kenyang
apakah tanda itu?

jom ..kita makan lagisekali

*jangan le marah kat kita, awakkkk*

Anash said...

Hang Dhamin,
lengan tangan gebu?
eceh...
iya..jaga2 ada yang memerhati...

Icam meningkat dewasa...gitu pantas masa berlalu
*pegang rail kapallaut sambil renung jauh2 ke laut*



mrs smile,
tak pe dik kalau nak komen pepanjang
akak tak marah
akak terharu...heheh
sume kuih memang sedap dalam gambo tu...
sys..gelak slow2...heheh

elok gak kenal blogger lain dari link yang akak bagi..derang peramah..dan tak makan orang..


Anash said...

Jari Manis,

keluarga travelholicawsome (TA) tetap maintain cenggitu...yang nampak muka-muka baru adalah kawan-kawan TA yang kami-kami kenal tahap 'kesempoian' dan 'kejujuran' mereka...dan boleh tahan juga mulut mereka yang kuat 'melahar'...hehe..

welcome back JM ke Malaysia!!

Chawanna Na,
trip yang bakal diulangi untuk TA & friends sekira ada sambutan yang positif ....Alhamdullilah...

*gigil weh nak updet entry-ketinggalan sangat dah nih*

Naramas Aman said...

Menarik entri ni walaupun dah baca entri blogger yang lain. CU tangan tu lawaklah...Kami pun banyak selfie masa ke Belum. Seronoknya tengok semua happy.

Anash said...

Naramas Aman,
Alhamdulillah...
tiada sebarang kecelakaan berlaku..itu yang penting..
selfie dah macam wajib sekarang nih..hehehehhe