Thursday, November 21, 2013

DAY 1 - Nara to Osaka

sambung dari entry lepas.
*huiii..ingatkan bole rangkum 1 hari = 1 entry, rupanya tak leh....*
sebab banyak gamba wa yang comel untuk diceritakan

..ehem..

berbalik pada kisah kami berlima 
mencari Nandaimon Gate la...Daibutsuden Hall la..
wa?
tak faham amende tu sume
ikut ajelah mereka-mereka ini
*sambil jalan sambil skodeng pokok-pokok sekeliling*

melintas pabila lampu 'kata' boleh lintas
toksah memandai main lari-lari kat sini ehhh...
babab karang


bayangkan la kalau daun hijau sume bertukar menjadi 
kaler daun kuning /  cekelat / merah
mesti cantikkkkk
tak pe..dah sampai sini dengan selamat pun, dah kira seribu nikmat dah weh!!


kiri kanan ada sahaja tenuk rusa yang bebas berjalan
makan
melihat kami
dan kami melihat mereka
hai..jernihnya air nih...longkang ke anak sungai?


di sini
mereka sangat hargai alam
tu la sebab wa suka pokok
mendamaikan
*terus peluk tiang letrik...ehh...silap...peluk pokok*


kalau buat pre-wedding photo mesti cun
kalau la
ala..Maszuber dan Dan Arif dah kawen
so...sapa next? 
who next-to-wed wanna be in 'the group'?
*krik...krikkk...*


dah macam patung main-main aje rusa tu duduk tepi mesin tuh...
haus?
jangan risau
vending machine macam nih belambak
siapkan duit je

kami sambung berjalan
dan jalan
dan selang seli
bergambo
dan gambo
dan gambo sengeh-sengeh

sebahagian pokok yang mula tunjuk 'autumn is just around the corner'


besar tak taman Nara nih?
*urut kaki yang mula membina otot-otot perkasa*

lalu di kawasan di mana
ada jual cenderamata
dan juga makanan ringan
teringin merasa aiskrim
ode la 
bukan hari-hari belasah es-krim jepun pun,kan?
(di kala ini otak wa gagal berfungsi sebagai kaunter forex)
dah bayar baru sibuk kira dalam hati
"eh 300 yen nih sama dengan bape Ringgit Malaysia?"

"akak...tu seploh hengget punya rege aiskrim tau"
kata John
oooooooooo
(tumpang garuk kepala rusa sat)

ha a laa...
ok.ok...jom makan..
jangan biarkan walau setitik aiskrim cair jatuh atas tanah 
jangan membazir tau
heheh...

ramai kan pelawat masa nih?
elok aje rusa nih tak merusuh ke apa ke


dengan budak sekolah 
kat sini wa perhatikan pelbagai jenis baju seragam ikut jenis sekolah kot?
ada macam tema citer katun "bob the builder'' la.."sailormoon" la..
comel comel belaka

kadang-kadang macam nak tunggang aje rusa nih
MACAM NAK TUNGGANG aje
TAPI tak buat pun
apatah lagi nak DUKUNG rusa nih?


aktiviti mengikut rusa ini
saja saja

nampak tuu langit dah mula gelap
iya
kami dah seharian di sini
pukul 5 petang dah kira malam
masa nih dah beranjak pukul 4 petang


'golden moment'kah?


bergambar dengan kawan lama
balik kampung sok nak tunjuk kat jiran tetangga


kami tak ke Daibutsuden Hall itu
masa suntuk
kami pun keluar dari Taman Nara
bergegas ke Namba Station punggut 'anak-anak tapir' kami di locker
dan menuju ke Hotel Toyo


sampai sini
fuh lega
baru jalan 1 hari
tapi letih mengalahkan jalan dah sebulan?
*ko memang tak fit, eh?*

ruang legar hotel ini
sempoi
dan malam itu, kami makan nasi berlaukan sambal bawak dari Malaysia
nasi beli kat kedai serbaneka
panaskan di microwave

nikmat lapar sebenarnya berbaloi
sebab baru tau
nikmat kenyang tu camneh rasanya

sebab malam masih muda...eceh
kami keluar jalan-jalan tengok Osaka waktu malam


ada plak musim halloween...mmm...
masa nih kami keluar pi minum kopi kat MacD
dan juga
sambil kira-kira duit 
sambil agih-agih duit
sambil budget-budget duit
dan sambil bincang plan esok

kami pulang selepas dapat lepak di dalam MacD
dan kami dah tak sabar
untuk terjun tiruk di....

sini!!!
yaaahhhhhh....dapat julur kaki...legaa...
selamat dah hari pertama kami di sini
dan esok?
kami ke???

di Kobe, Negeri Sembilan
dan apakah ootd wa?
jab
amende ootd tuh?
Outfit Of The Day

ootd wa yang pertama
sebuah epic yang fail!!!
sebab?
pi lipat seluar jean tuuuuu....
hahahaha

sapa-sapa yang nak lebih lanjut kisah sistem keretapi di Jepun (kawasan Kansai sahaja) leh pi klik kat sidebar bloglink atas nama KAKI BERANGAN
manakala

sapa nak dengar wa buat voiceover celah leher rusa
leh klik blog JANGGELTREKKING

huh? voiceover???


25 comments:

Henry Fox said...

FIRSTTTT!!!!!

Henry Fox said...

untungla dh pandai buat #OOTD dah skang ni.

Anash said...

Henry Fox,
humaaaiiikkkk!!!
cepat gile komen!!

hahahaha
ter'opocot' akak jab tadi

iya..sapa ajar akak #OOTD???
(motif hashtag?)

Jari Masam said...

salam kak anash, dh lama jadik silent reader kt blog akak ni. seronok baca kisah2 lucu akak travel. bertuahnya akak.

Mie said...

Sape lah yang next nak kawen tu ye... Mudah-mudahan semuanya dapat jodoh nanti...

Dah lama betul Nippon ku tinggalkan...

Time Traveller said...

Mana gambar rusa sekor yang di salai di atas api hahahaa.. :D

Janggel / Rain said...

Huntungla ada ootd jugak!

DJ said...

nasi panas + kicap + sambil bilis mmg terbaik laa!lagi2 kalo berada di tempat org gitu....hehehe tp kalo ada telur mata lagi sodap kan?kan?hahahaha

Anash said...

Jari Masam,
selamat datang ke ruangan komen
iya
akak memang beruntung
heheheh

Anash said...

Mie,
aminnnn (semua dapat jodoh yang baik belaka)

tahun bila terakhir tinggalkan Nippon?

Anash said...

Time Traveller,
kalau dah jenis jinak camnih..mana la sanggup tangkap salai atas api ???

*tetiba nak tukar jadi vegetarian?*
heeheh

Anash said...

Janggel,
sapa ajar akak?
sapa?
bukan korang jugak kan????


Anash said...

DJ,
kalau lapar...sume nampak sedap
iya
telur goreng pun kami belasah
masa sarapan di Kyoto
tunngu entry nanti

heheh

Kay said...

hohohoho... nak nangis kalu dapat makan aiskrim jepun tu...

Jari Manis said...

Kalau aussie dengan Kanggaro nyer..kalau jepun dgn rusanya..rusa mak nani ke ni

Photoshhot pre wedding..Maybe JM kot..ahahah..idok pun kak anash atau John ke Janggel

Dr Singa said...

pehh..

ootd macam anak tajima..
hahahaa.. [ tak abis-abis tajima tajimu]

rusa??!!
kat belakang semejid negara pun ada rusa.....
[masih mode jeles]

Dinas Aldi said...

Mai sini selain syok baca cerita travel2, seronok baca cara tuan dia tulih, memang lawak, kehkeh! Rusa jinak, boleh garu2 kepala eh. Eskwem seploh hengget, adoyai.. *tetiba sangat menghargai eskwem singgit kat kiosk di tesko*

Nurul Akhmal said...

Hi, saya Nurul, saya nak minta kerjasama en.Anash tolong saya jawab soalan survey untuk kajian doctorate saya.

klik link survey kat sini.
https://www.surveymonkey.com/s/5Y8Z5FM

Terima kasih :)

* ni bukan spam. this is real :)

Hafiz Yusof said...

Kak...
Caaakap kat rusa tu..jiran dia kirim Kimchi.....
ok..baii...
kikiki

Anash said...

Kay,
nanges tu tak la
tapi
merenung lama tengok eskrim tuh

hahah

Anash said...

Jari Manis

Nara sahaja yang terkenal disebabkan rusa
tak semua tempat di Jepun ada rusa cengitu bebas

JM kena datang dengan pasangan JM di sini baru bole buat pre-wed photo shoot...
sapa ? dah ada calon eh?

Anash said...

DrSinga
tajima kaming soon
episod hari ke 4 kot?

OOTD hari hari

rusa?
belakang rumah kita ada cengkerik
kat depan ada gery

(mode-sukaaaa!!)

Anash said...

Kak Dinas,
hargaila eskrim tesco mahupun giant
hehe

tahap sengal mcm nih, bole lagi dilayan
terlebih sengal, tak waras la namanya

haha
tq sebab sudi baca secara tegar..

Anash said...

Puan / Cik Nurul,
Insyallah saya cuba bila ada kelapangan

gender saya perempuan
(ker saya salah letak gamba?)


Anash said...

Piz,
kimchi bukan ke jiran tu tak makan????


laici kot?