Monday, November 18, 2013

DAY 1 - Kansai Airport - Nara

Assalamualaikum...
Rasanya dah bole mula citer kisah wa dan rakan-alam-maya-jalan-jalan di negara orang
*betulkan tengkuk sebab letih tenung lappy alas dengan kotak kasut*
macamana wa boleh terjebak?
macamana wa boleh terbabit?
macamana wa boleh terikut?
akhir entry secara keseluruhan akan wa ceritakan.

29 Oktober 2013, wa tak ambik coti sebab gigih kunun-kunun nak menghabiskan saki baki kije
namun tetap kije tak susut kurang dari meja 
maka
wa pasrah
kije akan berkoyan koyan bertambah sementara wa bercuti seminggu

wa tutup komputer dengan sapra, cabut plug, 
pesan dengan pakcik landscape tolong bela ulat beluncas siram  pokok dalam bilik
*jab..ko nih kije dalam taman?*  

Berjanji dengan Janggel dan John di kawasan letak kereta di rumah Janggel, Putrajaya jam 9.30 malam
(rumah Janggel ada tempat parkir berbumbung-silap wa, pi park bawah ada air konkrit yang menitik..maka kesannyer masih ada di bumbung kereta)
*sambil tangisi menyangkung tepi tayar kereta*

eh..back to the story..

maka kami naik teksi ke LCCT
RM50 sehala
kami kongsi kos bersama

Wa ingatkan beg wa sangat berat
Rupanya ada lagi yang lagi berat?
*tengok beg derang itu*

Kami makan malam di MacDonald
dan menapau burger sorang seketul untuk diseludup ke sana
demi sarapan pagi kami nanti di taman rusa
eceh..feeling piknik la makan burger tepi sekumpulan rusa?
errr....

Semua ahli dah cukup?
Jom kita bergerak
Selepas check-in luggage
Selepas melalui boarding room
Jam 1 pagi kami menaiki pesawat AirAsia X
wa dok jauh sket dari mereka
padamulanya dapat seat tepi  pintu tingkap   
tapi disebabkan ada sefamily yang meminta tukar, asalkan mereka dapat duduk satu keluarga
wa malas nak pikir, wa setuju tukar.
Lagipun memang nak tido je. Bukan leh main ping pong pun dalam kapalterbang
.......zzzzzzz......

isyarat pasang talipinggang keselamatan tetiba berbunyi
air-pocket???
wa dah jangka
kerana kawan wa ada yang pesan kawasan laluan berhampiran perairan Philipina/Vietnam
memang akan terjadi air-pocket
nak pulak, 2 hari sebelum kami berangkat ke Jepun
ada Taufan melanda utara Vietnam?
so? kejadian alam tak boleh dikawal
*pegang kerusi sensorang sambil mengingatiNya*

6 jam 30 minit..akhirnya kami tiba di Kansai International Airport, Japan
Alhamdullilah selamat menjejak kaki di bumi 'Matahari Terbit' dalam jam 7 pagi.
Melepaskan hajat / bersiap-siap di tandas yang wa kata 'waaahhh...ada tempat letak bayi di dalam setiap tandas?'..kami bersiap untuk memulakan perjalanan.
Ditegur oleh sepasang askar polis Jepun..wa dan Janggel menjawab apa sahaja soklan yang diajukan
hanya untuk bancian katanya
oooo....bancian dalam bahasa omputih je...
terhangguk hangguk wa pabila nak berkata 'terima kasih' dengan polis perempuan itu
lagi wa ter'hait' hait' dengan beliau, lagi bersungguh sungguh dia dok 'hait hait' dengan wa
*pegang tengkuk sendiri*

nih Kansai International Airport 

pokok yang mula menunjukan warna oren kuning cekelat
di kala ini wa teringat -ingat zaman dolo dolo...
heheh
eh bukan...
wa tak pernah pergi ke negara Jepun
*sambung sengeh sendirian*

kami mencari tempat jual tiket keretapi ke Nara.


tu ..nampak tu???
sila sediakan duit 1200 yen.

untuk pengetahuan...ini adalah gambar terakhir yang wa sempat rakam guna kimono kimera kamera kesayangan wa itu
sebab selepas itu
kamera wa ROSAK
diulangi
R.O.S.A.K......

ibarat makan satay tanpa lidi kelapa
macam tu la wa rasa
 pegi jejauh kamera plak rosak?
*terus potong mood*


kami dan 'anak-anak beruang' yang kami gigih angkut
 Sepanjang kami di dalam keretapi ke Nara, kami banyak abiskan masa
bergambo
bertemenung (tu wa...)
sebab perjalanan agak lama, dalam 1 jam kot?
dan setiap stesen keretapi nih berhenti
ada yang lama sangat
sah
kami naik keretapi yang berhenti SETIAP stesen
(melangut la kami lama-lama di dalam gerabak) mujur tak sesak dengan penduduk tempatan....
Setibanya di Namba Station, kami tak bercadang nak hangkut 'anak-anak tapir' (anak tapir la pulak?) itu, maka kami tinggalkan di locker yang tersedia di sini.
Locker besar 800 yen dan 400 yen untuk saiz kecil

sila ingat kedudukan locker nih kat mana,ok?karang dok cari cari plak?

dan kami ke Nara dengan hati girang 
'anak-anak tapir' telah selamat disusun di dalam locker tersebut

kan? girang tak muka memasing???

dah sampai sini
dah hambek peta Taman Nara ini
jom kita terjah 
jommmm.....
(wa berjaya jinjing beg plastik giant shah alam sambil pegang henpon...)

bermula la penggunaan henpon wa di sini
secara semaksima yang boleh
demi gambar yang didambakan
*huhu*
  

muka yang...err....blank sebenarnya...
dah sama macam muka rusa je ko?
cheer up sis..

membaca penerangan tentang rusa di sini
oooo...kena jugak berjaga jaga
kebanyakan rusa di sini dipotong tanduk
supaya tidak mendatangkan bahaya kepada orang awam
macam .... 

nih....
dan juga ada yang letak....


haiii..
keroje sapa la nih?
tapi
cute je nampak ??
kan? kan???
hehehe

kami bergegas makan burger MacDonald yang dibawa khas dari LCCT tadi
sejuk je burger
tapi sedap
*sume sedap kalau ko dah lapar*
tak..kami tak makan tepi sekumpulan rusa...
(nomn...nomnn...)
jom kita ke..

cuma bergambar di sini
tak masuk


ramai pulak pelawat ketika ini
tak kira usia
dari budak sekolah sehinggalah ke golongan warga emas


muka muka kekenyangan makan burger MacD yang sejuk

terkesima dengan mereka dan kamera mereka
dan usia mereka
dan passion mereka
dan uhkhuwah mereka
*semoga kami jua akan begitu nanti*
oh ya
di kala ini
kemurungan wa diubati dengan 
peminjaman kamera kompak dari en Janggel 
*yeayyy!!!*
thank you sooo much Janggel
lap  u!!!
hahaha...tak tido malam la pulak Janggel nak ber'lap lap' dia ???

wa mula beraksi dengan cybershot tersebut. ringan, mudah dan tidak berat...
tuuu tengah skodeng pokok limau

hai limau limau semua!!!!

maka bermula la wa senyum kembali
tunggu entry seterusnya

entry yang lebih ilmiah dan juga terperinci boleh terjah 

*haiii kalau cenggini gaya updet blog..mau makan 2 bulan baru abis citer pasal Jepun?*
err...sanggup ke tunggu?

(bunyi air pam dari tandas)

ps: watermark diubah atas nasihat kawan-kawan rapat....akan diubah sekali lagi bagi memenuhi citarasa sendiri...
nape siput khinzir sebagai watermark sementara?
sebab i lap gery...
(gery=binatang peliharaan spongebob squarepant) 
duhh....minat katun rupanya?





28 comments:

Chawanna Na said...

Omg kak, drama giles entry ni..
Ya ampun saya terkesima saya first!
Akak dh masanye akak upgrade ke camera rege 10k, petik sekali kuar 5 keping gmbr cun melecun mcm dato'!

Kbai muahs2

Henry Fox said...

wahhh watermark baru lagi?? brape royalty kene byr nih? ahaks! mohon beli kamera berharga 10k!

Janggel / Rain said...

Tak sabar nak kira duit royalty.

Kbai.

Muhammad Khairuddin Lim said...

amboi..geng betul ye...saya mesti dah hafal skrip...

Anash said...

ChawanNa,
petik sekali kuar 5 gambar cun?
mana nak petik duit beli 10k nyer kamera?

*pengsan*

iya..anda orang pertama berjaya komen!!! tahniah!!!

hhhhehehee

Anash said...

Henry Fox,
tu watermark adalah sementara.
akak berjaya tepek gambo siput

haha
haii royalty?

*gigil *

Anash said...

Janggel,
royalty lagi?
err...errr..
pinjam duit rm10k nak beli kamera

leh?

Anash said...

Muhammad Khairuddin Lim,
iya geng bas sekolah

hahah

pas nih kalau baca entry kami
semua citer yang sama

hehehe

dzuchan said...

laa...camera rosak ke?
takpe, curik je gambo diorg


kesian pulak rusa2 tu kna potong tanduk ek..tapi yg org buh tanduk palsu tu mmg lawak.hehe

Time Traveller said...

la camera buat hal yer... nasib si janggel ada.. :D boleh la amik gamabr limau yer .. :D

Sweet nyer kak anash bilasenyum simpul bersama rusa2 tu :D

Anash said...

dzuchan,
ha a..dua kali dah lense tu rosak

curik gambo derang? hahah

klu kena tanduk lagi bahaya..so
sebagai langkah keselamatan

cun kan cekak rambut rupa tanduk rusa?

Anash said...

Time Traveller,

iya..janggel suka bawak lebih dari satu kamera. passion in photography katanya

hehehe

pasnih bukan pokok limau dah
memacam jenis pokok akak hambek gambo

sweet? tu muka pasrah tuh!!!
*sudah..jangan bodek akak demi roti jala*...


Emy Tak Kecik said...

kak sy smpai skang tak de kamera.kemana2 pakai hp je hehe

jepun.....tak de dlm list nk pergi sbb mahal :(

entry akak n kwn2 leh sy baca n ala2 sy pergi la kan hehe

Cawan said...

Alooo, nk komen jugak laaa.. tang camera tu mcm alamat nk mintak beli baru je, huhuuu..

rusa2 tu bleh kita dukung tak? saje nk tanye..

yayanrahman said...

sedeh cite pasal kamera tu, klu sy pun lama sy termenung..lenkali kena bwk kamera compact gak as backup..takpun, setiap kali derang snap gambo, silalah akak menempel kt situ, dpt gambo free..hee..

sy suka dgn teknik penceritaan akak, simple dan seronok nk baca..hehe..cepatlah update lg..

Anash said...

Emy tak kecik,
henpon pun cantik jugak gambarnyer
jangan la terasa macam gambo tak cantik jika guna hp.
hehe

Insyallah...emy bole jejak kaki ke Jepun..nampak macam mustahil tapi...ketentuanNya kita tatau...
heheeh
*Allah is masterplanner*

sila tunggu entry seterusnya

Anash said...

Cawan,
sila buat derma kilat untuk akak beli kamera baru bertingkek-tingkek mahalnya!!!
hahaah

pastu dok belasah mode AUTO?

tak terpanjang akal plak nak pikir dukung rusa di sana?
*tatau nak jawab camneh*

Anash said...

yayanrahman,
memang tul sangat pasrah akak ketika tau kamera rosak

dan juga memang akak tadah muka akak banyak-banyak di kamera derang!!!

hahaha...
demi keriangan berganda kata Janggel

akak tak reti nak detailkan kisah jalan. nak detail, dah tau blog mana jadi rujukan, kan???
heheh

shah_rule said...

Lame nye peram burger mcD.. Haha

Dom train tu mcm satu gerabak di sewa khas ke?? Haha

Biqque said...

haaa siput dah makan daun ganja! *lariiiiiiiiik* hahaha!

Anash said...

shah_rule,
ada la dalam 12 jam kot?

hahah
best tau makan burger yang dah sejuk
cer cuba buat

gerabak keretapi tuh kosong dah macam kami plak sewa?

hihi

Anash said...

biqque,
pastu siput tersebut jadi 'loklak' semcm je

hahah
*nak juin lari bole?*

Hafiz Yusof said...

cute yer watermark akak...
sekian...

Jari Manis said...

1. kamera ROSAK..alah..mmg potong stim..mesti geram je kan

2. Kak anash nampak begitu bergaya dan muda remaja ngan jaket kuilit tu...cantik lahh...

3. eh..siapa tlg ambik gambar berlima tu...baru cantik..

4. Ehh..dah habis...

Anash said...

Hafiz Yusof,
cute mcm akak ker?
hahahaha

Anash said...

JM,
1-memang geram dlm keadaan pasrah

2-akak memang muda la...hahahah
(sambil pegang lutut..sakit lutut..heheh)

3- ada minah salleh mana ntah lalu..mintak tolong snapkan.cantik? ooo tq

4-tu je...sket je komen?

Dr Singa said...

wa dari cawangan narkotik...
boleh kita bercakap sebentar..?

Anash said...

DrSinga,
aaaarghhhhhh....tidakkkk....
lariiii...geryyy cepat lariiii

hahaha