Thursday, April 4, 2013

Membawa Jiwa ke Pulau Jawa (Final)

masih ingat lagi tajuk entry ini?
yang tak abis lagi 
sebelum abiskan kisah Tasik Kenyir, wa kena wrap-up entry nih dulu
hehe
bukan lupa
saja..
bagi peluang John dan  Janggel abiskan updet blog derang.
yang tak updet abis..
masMZ...(sibuk tengok kawasan pilihanraya gamak nyer)


dari entry sini, kami meneruskan perjalanan..
sebelum ke bandar Surabaya,
kami singgah mini pejabat pos
untuk hantar poskad kepada peminat-peminat kami seantero donia...
peminat? 
mmm....

uncle tuh sampai 3-4 kali dok noleh nengok derang bertiga...hehe
selepas kami selamat poskan sume poskad itu
kami terus ke jalan besar
mencari angkutan awam


join orang-orang tempatan disitu
sambil orang tempatan nengok kami dengan agak hairan
diajar naik 'blue nissan' sebab teksi tu selesa jika dibandingkan angkutan ini
tapi wa lagi suka naik van comel ini
leh suka suka lompat dari satu angkutan ke satu angkutan yang lain..

pasar pagi..
kami lalu sahaja



jem
macet?


terbaca ayat ini di belakang driver angkutan
brother ini jugak peramah dan juga tolong kami
dapatkan angkutan yang betul untuk ke
Jembatan Merah
ada apa di sana?

ada jembatan rail merah.
tuuuu...tuhhhh
(memoncongkan molot...)
iya, wa berada di sini


sebelah jembatan nih ada taman
dan juga plaza


jom kita masuk
tengok ada apa di sini..
jom..

dah macam pasar baru di Bandung
tapi di Bandung lagiiii 'happening'


tak pernah terpikir nak pakai telekung ade gambo the shaun...


terjumpa retis sedang membeli belah
wa nebes di kala 'terjumpa' mereka ini
(...sejak naik pentas di KLCC nama derang disebut-sebut selalu...*untungla*...)

aktiviti wajib SEBELUM makan
selepas kami pasrah 
tidak jumpa mana House of Semporna
(kilang buat rokok terbesar (katanya) di Surabaya)
kami balik ke Krowi Inn...
sempat makan tengahari disebelah banglo yg kami sewa biliknya


dah..jom balik
jom kemas-kemas beg
dan jommm
balik Malaysia.

naik teksi ke Lapangan terbang Juanda, 
lalu tepi masjid agung nih
tak sempat nak singgah
kami lalu aje....



selepas beg dah selesai kami anta di kaunter
kami dok sini
sementara menunggu masa
derang nih pantang ada WIFI
sume gigih raih undi untuk MITBA
(tak sia-sia usaha derang...)
dan kami tiba di kereta masing-masing di Putrajaya pada jam 12.00 tghmalam.
selepas flight kami delay 2 jam di Surabaya...
(dapat makan free  ...heheh)


selipa ini dah lalui air tawar yang dingin...


air masin yang sejuk


sensorang...di tanah kosong
adalah tidak best
jika tidak ada aktiviti yang membuatkan wa senyum pabila belek-belek gambar..
(iya..gambar wa hanyalah biasa-biasa sahaja....tapi ade orang lain kesah?taaakk...) 


iya...wa suka hambek gambo
dan 

hambek gambo lagi...
dan bukan keseorangan..tapi dengan...


masMZ..di Bromo....
dan...

Janggel..di Tanjung Papuma...dan tak mungkin lupa pada..
Mr President...


John..di Probolinggo...


itulah kami ...
bayangan 4 lembaga
berjalan merayau di Pulau Jawa


dan wa pun terus lupa diri
dan juga lupa usia pada ketika itu
(hehe..)

thanks to you guys and gal.
forced me to join this trip again...
tidak sia-sia kenal akak,kan? (pulak?)
(sengeh-sengeh sambil belek-belek pasport..)
next trip?
oversea???
yea...
with big group
and longer days trip...
(ok...coti belum ambik nih...*terus senyap*)
senario terkini: wa sebenarnya tengah 'drain-out' dengan kerja hakiki...
tu sebab entry nih pun macam tak de 'ummmp power'..kan...kan...
sori la...

untuk lebih lanjut kisah penuh, sila terjah kat 
JANGGELTREKKER (siap ada video?) 
dan
 JOHN (siap ada jadual bape duit hangus untuk trip ini)
masMZ? (again, dia sibukkk)
Tasik Kenyir-Finale jugak...tungguuu....

20 comments:

Henry Fox said...

aduhhh tak menahan gmbr 2nd last tu akak. jambu sungguh! hahaha sape jambu? saya ler~ kekekeke....

kagum dgn akak! kudos berjaya dalam trip penuh adventure ini! ayuh kita ke india pulak utk cirit birit!

anakomak said...

kasut yg byk berjasa dan seribu satu kenangan, ye kak?! ;)

jeBateja said...

wow....best lah....banyak gak info ni....mana taw tercampak ke sini nanti....ahakz

Anash said...

henry fox,
jambu air kah atau jambu batu?
poyo
hahah
thank you..korang push akak..
India? noooooooo
cirit birit? double nooooo



anakomak,

iya..berjasa
banyak tempat dah sampai
termasuk tandas awam
hehe

Janggel / Rain said...

wouuuu!
Shaun the sheep la kak bukan The Shaun hhahahahahaha

best tak jenjalan ngan saya????Untungtak gambar2 akak banyak? untung tak??????

Dr Singa said...

awak nak beli kamera besor...?
macam retis-retis tu..?

mari mari.. wa ada kamera murah...


wa suka gambar selepar berair terjun itu..

Biqque said...

ala akakkkkkkkkkkkk nape tak belikan saya telekung shaun the sheep tuuuuuu! hahahaha!

dzuchan said...

akak..
setelah beberapa episod,terbawa tak jiwa anda? haha

nak membawa diri kemana lagituuuu?

nurizyanabdrahman said...

wah akak, kite ada selipar yg sama! untunglah selipar akak tu, dpt rasa air sejuk dingin ngan air masin..hehe

Dinas Aldi said...

Pestaim tengok telekung ada gambaq the shaun. Katun ka, adoyai..

Suka tengok semua gambaq, I like. Gambaq selipar yg dah sampai merata tu & lebih best lagi tengok orang2 yg gojes2 tu. Oops, "senyuman & pujian hanya akan membuat kita terlena dan besar kepala saja", hehehe..

Anash said...

Janggel,
ala...sama gak bunyinyer shaun ...
heheh
iya
akak suka gamba akak banyakkkkk!!!
pandai janggel
(mode bodek...sysss)

Drsinga,
ada gak org offer..tapi tak tau la nak tukar ke tak
sebab wa suka santai aje bila bergambo
tq suka gambo air terjun tuh..hehe
(nanti wa pikir?)

Anash said...

Janggel,
ala...sama gak bunyinyer shaun ...
heheh
iya
akak suka gamba akak banyakkkkk!!!
pandai janggel
(mode bodek...sysss)

Drsinga,
ada gak org offer..tapi tak tau la nak tukar ke tak
sebab wa suka santai aje bila bergambo
tq suka gambo air terjun tuh..hehe
(nanti wa pikir?)

Anash said...

Janggel,
ala...sama gak bunyinyer shaun ...
heheh
iya
akak suka gamba akak banyakkkkk!!!
pandai janggel
(mode bodek...sysss)

Drsinga,
ada gak org offer..tapi tak tau la nak tukar ke tak
sebab wa suka santai aje bila bergambo
tq suka gambo air terjun tuh..hehe
(nanti wa pikir?)

Anash said...

biqque,
lahai..nak ke? tu telekung bebudak..
heheh

dzuchan,
memang dah terbawak pun jiwa
sampai lupa bawak balik jiwa tu ke semenanjung
hahah
pasnih? tungguuuuuu...

Anash said...

nurizyanabdrahman,
mak aiii..panjang nama...
hehe
hi five sama selipa...
heheh

Kak dinas,
sapa gojes? sapa???
hehehe
selipa tuh selagi leh pakai, akan dilenjan semaksima yang mampu...
heheh

Dr Singa said...

ellooo..
fon kita kena bar..
hehehee..

kita dah wasaap

gadisBunga™ said...

sayu je baca part part bawah. macam ending movie yang bertema persahabatan je. ke wa yang tacing lelebih? hahaha!!!

Anash said...

DrSinga,
ala...
wasap kita plak tinggal asap...tak leh guna...huhu

GadisBunga,
tacing lebih le tuh!!!
mana eskrim magnum utk akak?
kata nak belanja? dah sampai swak lum?

zaraab said...

Kalau xsilap, House of Sampoerna tue dekat jugak dgn area Masjid and Makam Sunan Ampel.

Anash said...

zaraab,
oh iye eh? tatau plak
tak buat research awal masa dtg
main belasah je..hehe
thanks