Friday, July 29, 2011

Akhirnya dapat gi O-be-C

Apakah nama tempat yang sama sebutannyer tapi berada di beberapa tempat berlainan seperti di Kelang, Pahang dan Sumatera????
.....
....
...
.
.
Bukit Tinggi...
yessza.....

22hb Julai 2011-wa and members of the parliment have arrived in Sumatera...
Wa selaku Ketua Rombongan Cik Kiah, merasa bangga dengan kehadiran aunties wa dan mak wa dan sepupu wa dan 3-orang-ahli-keluarga-luar-yang-ikut-pakej-ini, ke Pulau Sumatera.
Ekceli, wa sendiri pun tatau yang wa ketua rombongan ...kelakar le plak...sebab tibanya kami di airpot Padang, nama wa ada siap tertulis kat kertas travel agen yang nunggu kami di sana...series, wa wat bodo je masa tuh, ingatkan ntah Minah Indon mana depa nunggu tadi... (err..nama wa macam nama orang Indon ker??)




Terus ke sini lalu meng-ilmiahkan diri tentang sejarah minagkabau, adat pepatih, adat temenggong, adat kekeluargaan, adat seni bina rumah ...






Tarikh 8.8.1988 bermulanya pembinaan Rumah Gadang ini..




..dan tersegam indah bangunan tersebut...




banyak gambar lama-lama dipamerkan di dalam rumah ...... Wa tak leh nak snap bebanyak gambo..karang filem abis..(nipu lagi...)




tuh rumah tempat simpan padi...


katanya padi diletak disitu supaya kalau rumah gadang nih terbakar, padi tak le terbakar sama...


(dan tetiba ko teringat beras terbakar kat Langkawi.....ada kena mengena ker??? ntah..)



..pada masa ini si penulis sedang sibuk melayan panggilan keje di pejabat...


otomatik roaming..nih le payah ...time coti pun kono jawab tepon...


opsss.....



tapi sebelum tiba rumah gadang tadi, kami singgah kat tempat air terjun tepi jalan...




Lembah Anai nama diberi ...sebab dulu banyak sangat anai-anai wat sarang di sini...


eh..tak tipu aaaa...


pemandu pelancong yang bagitau....


bukan suka-suka wat citer...





..esoknyer ke sini...


Ada apa di sini?


tunggu entry berikut nyer...


Tapi nak ke sini...kena lalu 44 buah kelok....


Kelok=belok...


macam nak naik ke Genting Highland / Fraser Hill / Cameron Highland....


pening 44 kali bila bas belok 44 kali...


pegi balik..44 x 2 = 88 keloksssssss.....



pening ilang bila layan permandangan yang sejuk mata memandang ini.


Ish ..nih travelog ke..hape?


Tu le..ko dah lama tak kuar Malaya...baru nih dapat pegang pasport...cian ko,kan?




















7 comments:

MasZuber said...

best kan tempat ni! :)

masMZ said...

amboiiiii hihihi.... ke O-be-C :D

Janggel said...

waaaaaa dah ke oberc rupernya! padanla jarang ketemu dah! hehehe

pssttt: time cuti takleh layan panggilan pejabat yer....! hahahah best tak Bukit Tinggi tu?? banyak kerebau tak?

Anash said...

MasZuber,
memang best..tak rugi pergi rupanyer..hehe

Anash said...

masMZ,
jangan memain tau..i ada pasport...
(poyo statement ever...hahah)

Anash said...

janggel,
iya pak..jarang ketemu..sibuk banget nih..
kapan bila mau ketemu lagik iye???
hahah...
Memang banyak kerebau..memang best..korang patut di sana..hambek gambo bebanyak
iyela..dah coti, anti-climax bila kena jawab panggilan tepon dari opis..

Bogalakon Tour said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Tuan/Puan Perkenalkan kami Bogalakon Tour & transport sebuah Company yang memberikan perkhidmatan tour groud handing di beberapa tempat favorit lawatan.

Kami berpengalaman dibidang pelancongan,,,Insyallah,driver & tour guide kami santun,jujur dan mesra yang selalu akan bawa anda ke tempat kawasan favorit Bandung,Jakarta,Bogor.

Bagi Tuan/puan yang hendak bercuti dan memerlukan Hotel/kereta untuk transportasi semasa di Bandung,Jakarta dan Bogor,boleh hub kami:


Call : +62 878 24 600 700
WhatsApp : +6281220 375 375
Fb: Dicky Bogalakon
Email: bogalakontour@gmail.com

Sila anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar Bandung,Bogor,Jakarta

Insyaallah dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik.
Terima Kasih.