Friday, May 8, 2015

Macau - 3rd day : Venetian & Guia Fortress

Assalamualaikum...
sambung balik citer kami bercuti di Macau.
Jadikah kami menaiki gondola itu?
persis "man boys over flowers?"
*pengakuan jujur - wa tak pernah tengok pun citer tu...err citer ker atau nama kumpulan?*
(blurrrrrrr)


 sila beli tiket di kedai yang ada tunjuk anak panah tuuu...

 dah ambik gambar info ini, wa kena 'sound' dek penjual tiket.."no photo please"...ok ok
hehehe
sila beratur untuk beli tiket ini di kedai

 akhirnya ...
atas cadangan Hang Dhamin..kami kami kami kami pun berjaya membelinya
dah jom
kita pi beratur

 beratur di sini iya puan puan tuan tuan sekelian
sambil berdebo...sapakah pemandu gondola kami
rata-rata tengok muka-muka orang Macau je yang standby jadi pemandu gondola?


 yeaa...kami dapat mamat Italy nih
ahahahah
errr...Italy kan?
lupa
wa tak banyak ambik gambar dalam gondola nih sebab
dok sibuk rakam video
mamat Italy nih tanya lagu apa nak ?
Joget Mak Inang satu!!!!
er..
errrr..
ok tak

akhirnya kami didendangkan lagu bahasa Italy yang kami MACAM pernah dengar ...
kira lagu tu femes la..cuma kami tak de la gigih reti nak gugel tajuk lagu tu


 yes...wa dengan #tweetfemes #bloggerterkenal ie Janggeltrekker
ehhehehehe
jangan marah ehhhh...
 keluar dari Gondola Ride
kami terjumpa mamat nih pulak
jom bergambo


"bang...tumpang tya..nak pi kuala gula..macamana eh dari sini?"
"err ada eh kuala gula?"
"Ada..jenuh belek peta nih"
"padan la tak jumpa. tengok peta pun terbalik. Pastu pi pejam mata..memang tahun depan la takkan jumpa kuala gula tu kat Macau..."
(lari selow2 gulung peta pastu jalan dah tak toleh belakang)
 kami mencari makanan
katanya ada gerai / kedai jual makanan halal di sini

 yang jumpa ini?
mahal pulak tu
ok kensel
jom balik
 cari jalan keluar dari bangunan Venetian

 jumpa hantu galah nih pulak
pastu
 jumpa mamat nih
heheheh
dah macam kat benua eropa je..padahal..benua asia...kuikuikui

jom kita ke sini pulak...
 wefie dulu
luar bangunan
dan
 wefie pulak
dalam bangunan
apa yang ada di sini?

 oooo kedai jual barang mahalllll
hehehe
tengok je laaa
 kami teringin tengok persembahan ....apa ntah..
tapi persembahan tu dah tak de
Hang Dhamin hampa
lalu kami pi....
 jadi la
wa beli keychain je

dah ..jom balik rumah
eh
balik hotel
lapar weh!!!

Kami balik ke 'Airport Macau' melalui shuttle bus yang sedia ada di sini..dan ambil bas lain ke Bangunan Wynn. Dari situ, kami terus berjalan kaki balik Senado Square untuk ke hotel.

Makan magie
Makan french fries MacD
Makan sambil tengok orang lalu lalang di Senado Square
tamat kisah malam kedua kami.
Esoknya....
kami keluar..misi mencari Guia Fortress
lalu di sini
Jenuh tanya orang tempatan
masing-masing tak membantu sangat
adehhhh....

 melihat kawasan sekitar
agak cuak
sebab..tak kan nih kawasan pelancong?
Biar betul?
*sambil terus jalan.....*
 akhirnya kami jumpa kawasan ini
ehhh
ehhhhh..cantiknya

 lagi cantik kalau ada model di situ
kannnnnnnnn

 terselah senireka jajahan pihak Portugis

 kami melihat bangunan sekitar ini
Bersih
Cantik
Antik
.
.
.eh..mana model tadi?
aaa....tu dia....
asyik gaya berdiri sama je
eee
bosannyer model nih
dah
dah
jangan ambik dia jadi model lagi...rugi filem

 iye laaa...
tak pandai bergaya
nak wat camne ...
(sambil lalu buat muka tak puas hati)

 kawasan ini berhampiran dengan gereja De S' Lazaro
merupakan kawasan pelancongan juga

jom kita teruskan perjalanan kita

 jenuh la guna peta ambik gambo pakai henpon
tu la jadinya ...tercangak cangak sana sini
lagi sekali
pertolongan tanya orang tempatan adalah hampa dan sendu di sini
huhuhu
 ok..situ ada papantanda

 dan tengok balik gambo peta tadi dari henpon
"kita sini.....pastu......err....er...."
"betul ke tak akak nih baca peta? nih macam peta Miri je?" Hang Dhamin kemusykilan.
Manakala MasMZ sibuk ambik gamba sana sini



yeaaa..akhirnya!!!!
kami sampai di sini
hahaha
dah betul dah nih
memang nak naik kabelkar!!!

 dikatakan 'cabel car' yang terkecil di dunia
kami teruja
tak perlu beratur lama-lama

dengan harga RM1.50 / 2 hala
murah huit!!!!
rasa cam nak naik patpuluh kali je kabelkar cute ini



 permandangan yang kami nampak

 yeaaaa...muat-muat 4 orang

tak sampai 5 minit..kami dah berada di atas bukit ini
ada apa?
tunggu kisah selanjutnya

12 comments:

mrs.smile said...

boys over flowers tu drama kak..cer tengok sekali manatau kot2 tersuka hihi

naik gondola tu berape lama kak?

gadisBunga™ said...

murahnya tiket cable car!! tapi.. walau muat pat orang, napa saya macam seriau ek? kalau saya ... berdua berani la kot. hahaha!!!

takky said...

Boys over flower tu cite versi korea....
Dia adaptasi dari drama taiwan " Meteor Garden" yg group F4 blakon 2....
Rase ye akak mesti kenal group ru since dorg femes masa dulu2....

Dr Singa said...

muat muat sendat je dalam cable car..


nak chop ajak photo shoot model tu boleh tak?
ada nombor fon PA dia??

Anash said...

Mrs Smile,

ooo drama..
jangan ajak tengok citer korea pls..
tak nak terjebak..haha

gondola tu ada la dalam 20-30 minit kot?

Anash said...

gadisBunga,
cabelcar paling kecil di dunia katanya...(ntah betul ke ntah tidak..cer gugel heheh)

memang suspen tapi sebab sekejab je dah sampai ..so..tak sempat suspen sangat..kikiki

Anash said...

Takky,
ya ampun dik...serius akak tak reti sungguh citer korea nih

sekali je terjebak...apa ntah citer tajuk ada "prince"...
pastu dah tak nak terjebak..hihi

Anash said...

DrSinga,
memang muat sendat,hahah

er..
photoshoot kat ne?
kalau setakat dalam malaya...ta kuasa dia nak layan...

eceh
komen memang mengundang caci kejian dari .....hahahahah

John | Kaki Berangan said...

assalamualaikum. nice sharing.

Hafiz Yusof said...

Model meletoooop siut...
persis artis antarabangsa la tuuu..
hahahaha...

Anash said...

John,
Waalaikumusalam john...thank you for drop by
(hehehe)

Anash said...

Hafiz,
hahahahaha
ngada tau
cish
cish