Thursday, May 21, 2015

Macau -3rd day : Guia Lighthouse & Macau Fisherman's Wharf

Assalamualaikum...
siri #teammakkau bersambung lagi
(lompat sat dari AgroFarmTrip Entry..tengah belek2 idea dan info untuk share ...)
Dari entry INI, kami tiba di atas bukit ini.
20 darjah selsius? Idak le sejuk mana....
(buang ke tepi jaket-baru-beli-tag-pun-tak-bukak-lagi-weh)


di bukit nih tempat warga tempatan yang tidak remaja
beriadah
eh..ada gak terjumpa sekumpulan budak sekolah wat 'walkathon' di sini
kami berjalan santai


dan setibanya kami di kubu Guia...
kami panjat tangga...(wa panjat selow-selow..al maklum....lututku...lututku jua...)
melalui galeri ini
gambo menunjukan hasil 'mother nature' yang kuat
angin ke..puting beliung ke...
kesan bandar Macau masa tu boleh dilihat di galeri kecil ini
Jom teruskan perjalanan....
alamakkk???? apasal ada 'scafolding' tu?????
haiyaa!!!!
(meraung kesedihan di tepi tembok putih, sambil disaksikan bulan dan bintang....)
'Restoration Work' sedang gigih dijalankan
OK..tak de rezeki untuk bergambo dengan rumah api ini



nah baca
permandangan dari arah rumah api Guia
padatnyerrrrr tempat tinggal di sini
dan lagi
tuuu...nampak gereja kaler ijau


lakonan semata-mata, dok tepi tembok.
(sambil cuba mengempiskan perut mengikiskan kalori perlahan-lahan dengan menggunakan kuasa kepanasan badan......)
saling ambik gambo di sini
selfie seround. Dah jom balik jom...


k bai ...tak datang lagi dah...


kami nampak ini
err..malas nak masuk
macam terowong muzium di muzium tentera kat Port Dickson


kami turun dari bukit ini...jumpa kubu..
mungkin kot...terowong tadi tamatnya di sini?


nampak sekumpulan pakcik-pakcik yang ada kamera canggih mahal berat ....
wa lalu je..tapi sempat berhenti tengok hasil gambo derang...
peh....burung tiung..sampai leh nampak lubang idung burung tuuuuuu!!!!

pastu..pakcik pakcik nih pandang kamera wa...
.
.
.
iyelaaa..kamera wa nih biasa-biasa je...
#sentap
#sensitif
#mataberlinangairmata

Kami pun turun dari bukit nih dengan kabelkar tadi.
Kan dah beli tiket 2 hala....
mudah dan senang...tak de la nak beratur panjang macam di Langkawi nun....

rumusan perjalanan kami guna peta ini...hahahaah
hambek gambo guna hp..dan berpandukan peta nih kami memang banyak teragak-agak nak jalan...
mujur sesat tak de la sampai Slim River
ergh...
itulah wa
pantang nampak macam papantanda peta je...
wa cepat-cepat pi tengok
tapi
faham pun tak jugak
kikiki

Kami berjalan kaki sehingga ke ...Wynn dan menaiki bas ke Airport. Lagi sekali dari sini kami naik bas ke Sand.

sebab dari Sand, kami turun dan berjalan ke sini....
destinasi seterusnya...
banyak jugak gambo boleh ambik di sini


bersihnya!

Sands...bukan pasir..tapi tempat kasino
kami berjalan...dan kami nak makan di...


jom..lapar dah...
wifi laju !!!
lassi ....
nasik putih dengan kari udang (tapi macam ada keju pulak dalam kari tu...)


selfie lagi
ayuh kita makan....


dah kenyang, kita teruskan perjalanan di kawasan Macau Fisherman's Whaft
Nampak pokok nih dah lama...ditrim untuk dapatkan bentuk yang diingini
*ayat skema*
bersihhhhh

antara facade bangunan yang ada
nih macam di Amstredam
(ko dah sampai sana ker???? krikkk...krikkk...)
dan lagi


pelbagai jenis bentuk tingkap


nih tak silap..hotel kot?




kami terjumpa wedding photoshoot di sini
HD lihat sambil bertanya...bila la turn aku ???


selfie lagi
dan lagi


rasa nak ......pang je muka wa sendiri
budget gedik...

ok
dah
dah
jom kita teruskan berjalan
(apa? jalan?)
lalu sini...
bot merah tu datangnya dari Hong Kong
bau laut di sini sangat menusuk hidung


kami tiba di sini....
hui lega bila nampak deretan bas
yeayyy...
tetiba..Masmz dan Hang Dhamin dirapati oleh mereka ini
eh
abam kawasan?
alamak
apesal plak?
.
.
.
tunggu episod seterusnya
(mana gambo petir....????)

heheeheh
(marathon betul wa update blog kali nih)
fuh fuhfuhhhh...
(sambil ambek oksigen secara pukal)

9 comments:

SuzieLAWAti said...

alohhh.... baru nak menganga mulut tengok.... gambo ..layan cerita....

dah sambung.... ape kes....!!!

update ...update...!!!

mrs.smile said...

tempat kita kalau kawasan tinggi mcm ni takdenya ada warga tempatan yang beriadah semuanya remaja tempatan beriadah hehehe



masMZ KaKiJaLaN said...

Hahahahahadehhhh mana tempat nak naik bas ni? Jauhnyaaaaaaaaa

Anash said...

Jujie,
haip!
ngata orang suruh updet...tu..blog sapa sawang lama sangat tuh????

hahahaahah

Anash said...

mrs smile,
tempat di malaya yang tua-tua riadah pi masjid kannn....

ehheeh..sini berpeluh best tak melekit peluh kot..

Anash said...

masMZ,
kan?
macam asyik kena tipu aje suruh jalan depan lagi..dan lagi..dan lagi...

mujur bas free tambang

syieda said...

akakkkkkkkkk!!! comelnya akak dlm gambar yg akak nak pang tu!

Anash said...

syieda,
tu acah-acah gedik nyer gambo
dah
dah
karang puji lelebih akak lupa diri...kiki
TQVM dik

Dr Singa said...

meh tolong pang!!

hahahaaaaaa..

sekali lagi kena suruh pilih roti ke.. pizza ke.. singa ke.. memang kena pang!
kihkihkihhhhhh