Monday, July 21, 2014

Projek IQRA - ShoppingRAYA2014

Assalamualaikum semua...
Amacam puasa? ada yang dah 'terbarai' ker? Sabar...
Bulan Ramadhan la yang patut kita nantikan selama ini.
Ok ..masing-masing tau dah keberkatan bulan mulia....

maka....

jom tengok apa wa buat pada 19 Julai 2014.

Bertempat di depan salah sebuah sekolah di NewYork, er..Nilai...
wa dan 'partner' wa ke sini
mengikuti majlis anjuran Projek IQRA - ShoppingRAYA2014
Seawal jam 8.30 pagi kami mendaftar nama di sini
Sebelum tuh..wa dah reservedkan nama untuk jadi Sukarelawan dalam website Projek IQRA dalam 2 bulan yang lalu.

Puan MC kali ini. Lawa orangnyer
Memberi ucapan kata-kata aluan.
dan juga ucapan dari Pengerusi Projek IQRA pun ada. (gamba tak de le pulak...huhu)
Kami-kami diberi mandat menemankan anak-anak yatim dan miskin.
Untuk pergi beli baju raya di Seremban 2.

ada yang secomel kecil begini
dan juga
yang selincah dan aktif
berusia 4 tahun katanya


dah dapat 'anak/adik' angkat masing-masing?
dah dapat duit belanja untuk sopping?

ayuh semua
kita bergambo
mana wa?
.
.
.
.
ada....
jab...
.
.
.
.
.



tarra...nih la keluarga kami!!!!

seperti lazim
wa selalu 'over' bab ambik gambar
hahahah
*motif ko nak bengkok kan kaki berdiri? kekunun ko tu nampak kecik laaa...*
ini adalah adik adik adik angkat wa selama 6 jam. Berusia 12 dan 14 tahun.
dan itu 'partner' wa ..merangkap co-pilot / teman borak / teman makan .
ok
dah letak nama 'kakak angkat' serta no hp di tag nama masing-masing?

jom kita....
ambik gambar group pulak
heheheheh
(kata masuk sokabar?)


dimulai dengan
menyusun sukarelawan dari kalangan para model lelaki


anak-anak yatim
sila berdiri di depan kami
kendian
sila duduk ....
wa kat ne?



pandangan dari belah kanan wa
 of course la gile kuasa
nak dok tengah-tengah !!!
hahahaaaa....
attention seeker memang macam tu..saiko..kuikuikui
(padahal gambo idak le besar mana pun...muka sipi-sipi je nampak..)



pandangan belah kiri wa


kelihatan para krew mencari tempat untuk mengambil gambar

kena ada selfie, kan?
tanpa selfie zaman ini
ibarat makan cendol tanpa gula melaka
(pehal sebut cendol time-time puasa nih?)


deretan kereta yang bakal bergerak menuju ke Seremban 2.
seramai 40 kereta bergerak ..membawa 100 orang anak miskin dan yatim untuk bershopping.
Jam 10.30 pagi kami pun terus menuju lebuhraya...senang sebab tak reti lalu jalan dalam via Labu.
setibanya kami di sana, kami berkumpul lagi.
Kelihatan staff Mydin diberi taklimat.
Kami pulak buat apa?


Selfie!!!!!
hahaah
ntah apa-apa la...

ok...jom jom kita pi serbu Mydin
agak-agak
kalau travellator nih leh bercakap
sure menjerit terkejut tetiba ramai plak yang berdiri atas travellator ...



kami lagi
sporting tul akak kat belakang tu
siap buat peace bagai
memang 'camera alert' sungguh!
hehehe
*mesti adik-adik nih kata..."akak nih gila ambik gambar ke apa?"*
layankan aje la akak ko nih dik oooiii...
bukan satu hari kot bersama...
mencari baju
nak sama warna merah
haish...jenuh jugak la...
ada corak..tak de saiz
ada saiz..corak warna tak berkenan
siap mintak turunkan patung yang pakai baju kurung yang kami nak...



cari kasut raya
ok
dah dapat
jom jom
kita balik
eh
kita bayar dulu
3 orang anak yatim dengan 3 jenis baju kurung / baju raya
Kaunter khas telah dibuka untuk kami buat bayaran.
(terimakasih kat adik kaunter yang bersabar layan karenah kami yang sengal..)

jom balik
dah selesai beli barang
(asal la wa tengok gerai orang jual air tu macam memanggil manggil suruh datang beli.....macam best je..)


nampak sefamili yang membawa anak angkat jalan-jalan dengan troli
begitu la kisah kami kami separuh hari di Nilai dan Seremban 2.
Letih..memang letih...
tapi bila tengok muka mereka-mereka senyum...
dan ucapkan terima kasih sebaik sahaja tiba di perkarangan rumah anak yatim...
Hilang terus letih tu...
Alhamdullilah....selesai sudah amanah diberi.

kalau nak menderma lagi..
sila la ke sini.
ada lagi seminggu bulan Ramadhan ...
Jangan sia-siakan peluang yang ada


untuk krew....
terimalah seadanya..
you guys and gals deserve better than this.
terima kasih juga atas kesudian memilih wa menjadi salah seorang sukarelawan untuk kali ini.



jika ingin tau info lanjut, boleh layari website ini

dan petang itu
wa ke???
sini...
minum air nih
hambek!!!
sekarang wa ada suara persis penyanyi Ella
serak-serak basah gitu...

(tak ngalah ..nak samakan jugak dengan artis..pirah!)

*kong..kong..kong*
(bunyi batuk bergaung dalam tandas)

Nota Kaki : MH17, Gaza dan Sabah
semuanya adalah dugaan
dan saban hari..
kita disogok info
yang sampai satu masa...
wa dah macam tak larat nak 'telan' semua ini

sesungguhnya kita semua sedang diuji olehNya


  

12 comments:

Supermeng Malaya said...

sejuk hati baca entry.

kering tekak tengok gambar air masak !!

tahniah sebab berjaya gembirakan budak2 tu.

mrs.smile said...

menarik..akak! next time kalau ada projek mcm nie yg akak ikut..roger2 sama mrs mana tahu kalau diberi kesihatan nak gak join.

dzuchan said...

macam best la..nak cari jugak la program mcm ni
tapi ai ni kurang mesra dgn budak2..masalah jugak kalau jadi "kakak yang kekwat" haha

Anash said...

Supermeng Malaya,
eh..tak sabar nak reply sebab jarang2 'adik' supermeng komen.

kiki..
Alhamdullilah..buat mana yang termampu...

(nah ambik air nih buat berbuka posa-baling air mineral satu beli kat giant)

Anash said...

mrs smile,

berminat juga?
bole layari projek Iqra nyer laman sesawang...ada banyak juga yang menarik..

tahun depan daftarkan diri jadi sukarelawan untuk shopping raya.

Anash said...

dzuchan,
kakak yang kekwat?hahaha
cer cari kawan yg tak kekwat buat 'partner' ...

bole je..at least ada yang 'garang/kekwat' so bebudak tak de la lari sana lari sini masa shopping..kan..kan...

sila layari website mereka

Hafiz Yusof said...

wahhh...best yeeer....
taniah akak di atas sumbangan akak kepada anak2 kebajikan tu...

Anash said...

fiz,
saja2 nak cuba2 buat kebajikan.
akak nih sll je kumpul dosa...
nak neutralkan kembali saham akhirat

Chawanna Na said...

akak thn dpn ajak saya, mahu terlibat jgk..:)

Anash said...

Chawanna na,

boleh..boleh...
the more the merrier...
merry go round?
hehehehe

Ren said...

Ha camtu,.... nyaris.

Anash said...

Ren,
kan...nyarissss...
tahun depan? nyaris jugak ker?