Saturday, January 25, 2014

DAY 6 -Shinkansen, Hep 5, Makan-Shushi, Osaka

Salam sejahtera.
wah..nak habis dah kisah kami ini
*dari haritu dok kata nak abis..nak abiss... tapi tak jugak abis kisah yer?*

ok jom sambung dari kisah aritu.
turun sahaja kami dari bas Kyoto tu, kami berjalan (ingat...pikul anak tapir) 
ke stesen keretapi ni  
(wa masa nih dah macam nak seret je kaki...adehh..letih)


pembelian tiket dilakukan oleh John , Byya dan Masmz

Janggel dan wa tukang jaga beg
(sambil bersila dodok atas lantai buat-buat bodoh)
sambil kami tengok orang
sambil orang tengok kami

dah dapat beli tiket? 
ayuh kita teruskan langkah ke platform 
suasana sekitar stesen ini
nampak kelibat orang pikul beg
tuuu..nampak tak...?
wa yang tak sabar..terlaju pulak naik eskalator
*pegang erat tiket mahal tu*


bapak mahal tiket 1380 yen utk 10 minit perjalanan?
100 yen = RM3.00 ++
kira la sendiri...

wa dan sebahagian dari beg yang dihangkut
masih mampu senyum
gigil gigil nak naik keretapi nih..
kikiki
  tunggu punya tunggu...



yeay
dah sampai keretapi yang ditunggu
yeay




Jom masuk bawak beg segala mala
susun...tempat duduk tak perlu rebut-rebut
......free seat....
dan kejakunan wa bermula


diagram kedudukan tempat duduk dan susunatur dalam keretapi
memang ...tak rasa lajunya 
tapi
10-15 minit dah sampai Osaka dari Kyoto
eh
eh
apa nih
tak puas laaa...
ala...
dah kena turun???
(kami tak puas hati! cepat..pulangkan duit kami!!!)



permandangan dalam shinkasen
sume buat hal memasing
tak pedulikan kami yang 'kampung' ini

dah sampai Osaka.
mencari tempat untuk beli unlimited osaka pass 2 days coupon
mencabar jiwa dan tenaga kami mencari kaunter yang jual pass tu
maka
berpecah kepada 2 kumpulan


wa dan janggel..lagi sekali lagi...jaga beg. itu kemahiran kami
manakala
john, masmz dan byya...mencari kaunter utk beli pass itu
itu memang kemahiran mereka.
*thank you korang*

itu adalah rupa kupon tersebut
sila simpan elok-elok
dah
jangan lagi ada adegan 'ilang tiket' macam kisah di Kyoto tempohari
*talking to myself...huhu*

kami teruskan perjalanan ke Hotel Taiyo.
dan masing-masing sibuk dengan check in WIFI...tu utama tau...
kiki
meh kita tengok bilik
dan keluar untuk nikmati makan malam


bilik kami...wa dan masmz.
ehhh..tak..kami tak share tilam tu...
pihak hotel lupa nak tambahkan satu tilam...
(tolak masmz kuar dari atas tilam...iyaahhhhhhh...)
hahaha
akhirnya pihak hotel tambah satu lagi tilam dengan selipar dan juga yukata
huh? yukata tu apa?
ade leee...
hehehe 

selepas letak beg
kami pun keluar
tengok apakah yang bandar Osaka janjikan untuk kami terokai

First ... HEP five
ferries wheel kaler merah

kuarkan kupon
tunjuk sekali day pass

nih dari aras jalan raya



gondola yang bakal kami naiki
dan 
gayati
eh
disebabkan satu gondola hanya boleh tampung 4 orang
maka
masmz dan byya satu gondola
dan wa, john n janggel satu gondola yang lain


weeeee......
tak ramai malam nih yang naik sama..., maka tak la panjang beratur 
dah macam kami yang empunya ferries wheel ini
weeeee.... 

dah abis pusing dalam 15 minit kot....
kami pun cari kedai makan
shushi...dah kata datang Jepun..takkan nak oder  nasik patayya kot?

Kami cari berjalan cari kedai shushi yang katanya sedap
(wa ikut je..tanpa sebarang bantahan)
nak tau mana...nanti korang pi terjah le blog femes tu...
kaki berangan dan janggeltrekker

isi ketam
best!

telur goreng
pun best!!

isi udang.
yummy bestt!!!

salmon weh!!!
best pulak!!!!

ultimate ...
isi udang bertoppingkan keju
peh!!! sedap bangat!!!!
opsss..


tuh sapa makan banyak nyer?


muka gembira apa lagi mau?
jangan komplen banyak ok?
sesungguhnya nih kali pertama wa makan shushi...
iya..wa ngaku...dengan jujurnya...wa memang tak fancy makanan jepun
tapi kedai nih membuka minda wa
pasnih 
pasti nak cuba di Malaya pulak
*goncang tabung arnab duit syiling belen bayar tol balik kampung aritu simpan*


nih bil wa
5 piring shushi je
kenyang
Alhamdullilah
dah ada tenaga
dah gembira tadi dapat makan?
maka
next stop
adalah




agak curiga juga nak ke sini
sebab takut kedainya dah tutup..almaklum..dah lebih kul 10 malam masa nih
Giant / Tesco pun tutup kul 10malam, kan?
(nampak sangat shopping kat situ)

tapi kami terus gigih berjalan
yahooo...kedai lum tutup

Kami pun balik ke hotel tadi
untuk episod esok kami berjalan
lagi sehari sahaja untuk kami berpoya poya dengan duit yen yang ada 

dari siang

sampai ke malam 
kami maksimakan hari terakhir ini
apa yang kami lihat?



tempat makan makanan laut yang popular

istana yang cantik di bandar Osaka


naik kapal
dan ada lagi laaa aktiviti yang kami buat
iya..
dikala itu
otot kaki wa mulai kekal dan kental...
kental??? hahahaha...

nantikan entry seterusnya
kalau nak dengar suara wa yang lunak itu.... boleh layari blog INI
dan juga blog INI untuk lebih infomasi 
lunak???? huhuhuhu...

wa mulai rindu pada mereka-mereka yang telah pergi... 
di kala ini semasa wa menaip entry
ada seseorang sedang menunggu detik itu
detik yang diangan angan kan kini menjadi kenyataan

selamat pergi dan pulang nanti iya dik
*sedih sebab hilang sementara seseorang yang rapat*

20 comments:

Ren said...

Eh

Ren said...

Wah first! Ok baru nak baca. Jap lg komen balik

Ren said...

Ok la nak nanges jap.
Kbai. Ntah bile la dapat jupe lagi. T.T

Chawanna Na said...

Entry best dan kelakar.. Tp saya tgh bersedih dan rindu kan seseorg tu... Saya harap dia cepat balik sb nk p cium bau kentut dia hiksss

Chawanna Na said...

Nak nanges jugak.. Sambil terkenangkan keketwatan si dia..

mrs.smile said...

saya bukan pengemar sushi...tapi nampak sushi kat dalam nie terus teringin..

huuuh apekes nie pantang nampak makanan terus nafsu bermaharajalela!

tak tahu sape "adik" yang dimaksudkan tu...tapi tetap gak nak tumpang doa selamat pegi dan selamat pulang utk dia :P

Dr Singa said...

wa banyak nak komen
tapi bila tiba-tiba suruh congak..
wa lupa apa yang wa nak komen...

apa soklannya tadi ..?
380 yen utk 10 minit perjalanan?
100 yen = RM3.00 ++
wa tengah kita berapa sen kah bagi 30 saat perjalanan ni....
jangan kacau..

Dr Singa said...

aloooohh..
update lah alamat wa kat tepi tu..
tenkiuu tolong angkat pasu bunga wa pindah hari tu..

ehem..
eksyen sikit
drsinga.com
[read: wa dan ada domain sendiri !! wahahhaa.... ]

Biqque said...

next time before check out, sila gulung selimut n tilam putih tu buat macam mayat, ok? dgn harapan room cleaner akan tanjat boboiiii hahaha!

Hafiz Yusof said...

waaa...
mahal bagat tiket yer..
tapi keselesaaa KTM yer berbaloi sungguh..
kalau KTM kat sini mcm tu..saya pun sanggup bayar 1350 yen tapi 4 5 jam naik la, x mau 10 minit.....hihihihi

Time Traveller said...

oh dah sampai Osaka.. cepat nyer masa berlalu hahaha.. :D

Sushi tu nampak sedap.. kenapa tak minta chef sushi tu bakar sket isi udang dan isi ikan.. jadi kan ia half cook.. memang sedap :D

Untuk adik itu.. moga selamat pergi dan balik.. didoakan bahagia selalu :D

Anash said...

Ren,
hamboi..sampai 3 kali komen.
tau la
gigih nak aktif berkomen di sini...

kikiki

jom nanges sama jom

Anash said...

ChawanNa,
kekwat dia sering menghantui kita
huhu
kentut? pun menghantui jugak
hahaha

jom la nanges reramai...huhu

Anash said...

mrs smile,
sedap tau shushi itu

sila pi kedai shushi yang berhampiran di kawasan rumah anda
heheeh
oh..'adik' tu? akan diketahui ...lama kelamaan...mesti tau ..sebab kenal 'adik' itu...

*nanges sbb rindu*

Anash said...

DrSinga,
hai..
dah kenapa sume org nak komen sampai lebih dari sekali kat sini?

hahahaah

dah abis kira lum?
(campak calculator dari jauh)

iya..berat ok pasu bunga yang kena alihkan nih...
dah tepek dah...
domain?
amboiiiiiiii...dasat!!!
*domain tu apa? domino tau la*

Anash said...

Biqque,
bukan kata cleaner terpanjat...
nih ...sendiri gulung diri..sendiri tepanjat sebab tau2 dah masuk kubur...apa kes?


waaaaa.....

Anash said...

Hafiz,
kalau service tiptop..memang berbaloi bayar mahal

macam makanan jugak
kalau mahal dan sedap...ok la

eh..nih pesal citer pasal makanan?

ok...sah perut lapar

Anash said...

Time Traveller,
macam tu pun dah sedap dah haaa...
tayah masak sangat

oh adik tuh?
akan tau sapakah 'adik' tersebut.


kikiki

Feeza Fauzi said...

Salam,kak..
Akak pun masalah jugak cari tempat nak beli Osaka Day Pass tu?

Ingatkan saya sorang..

Saya cari tempat nak beli tu di Shin Osaka, sebab tak jumpa pegi Osaka Station. Kat Osaka Station pun tak jumpa jugak..sakit kaki dok cari tempat nak beli Osaka Day Pass je hari tu.hihi

Anash said...

Feeza Fauzi,
agaknya tak banyak papan tanda tulis mana leh beli Osaka Day Pass kot..
akak nih ngikut je..
tapi memang mcm payah mencari..nasib mereka yang pi beli tu jenis 'cergas' tanya orang.

baru balik dari sana eh?