Monday, January 20, 2014

DAY 6 - Kiyomizu, Kinkaku Ji, Kyoto

Dah ada momentum untuk update entry Selipa Jepun ini
ayoh..nak abiskan kisah 
ada lagi...er..er...eh..bape entry lagi ?
sabar iya kawan-kawan semua...

Esok pagi..kami kembali gigih panjat bukit semalam selepas naik bas dari hostel kami.
Oh ya..kami 'check-up' 'check-out' awal. 
susun beg anak tapir elok-elok di ruang laluan hostel.

nih gambar semalam..hujan hujan dan hujan...

dan ini gambar kami hari ini...tiada hujan...yessss....
*tapi payung sentiasa bawa*
heran nengok ramai bebudak sekolah di sini
derang nih tak sekolah ker?
atau nih sume rombongan budak sekolah?


kami bergerak awal 


mengah la jugak
mujur dah sarapan dan tenaga remaja kami masih belum digunakan sepenuhnya
(iye le..dah anak tapir ko tak pikul..kan..kan...)
  
tiket..harga? 500 yen? 600 yen? 350 yen? 
hohhh..lupa dah..


korang baca je la
malas nak mengarang


sebahagian taman yang kami lalui
jom kita pi tengok temple deme


smoke get into my eyes...
nih dah macam lirik lagu omputih plak..
mereka meminta sesuatu
berdoa
dan 
berharap

rasa gayat sebenarnya bila berdiri di platform ini
bukan rasa gempa bumi ke apa
cuma macam...gayat...
rupanya....

tinggi gak bangunan ini.
tiang dan rasuk hanya berasaskan kayu?
pehhh....


sama kan macam kat gambo tiket tuh?
nih adalah permandangan yang wajib untuk diambil gambarnya


sila berdiri di hujung sana...
"koranggggggg......"
wa jerit...
"diri situuu...jangan pi mana-mana dulu....."
wa jerit tanpa pedulikan orang sekeliling

nampak tak? tak?

zoom in
eeee..orang melayu la !!!
hai korang!!!
hahahah

bukti wa ada disini...

jom kita teruskan perjalanan .
turun ke bawah jom
tengok apa yang ada

sekali lagi..kekangan masa...maka kami bergerak mana sempat aje
kami tak dok sini lama...
well..janji dah sampai
jom ...

pantang nampak pokok..kan...

dari bawah..wa dongak ke atas.
langit biru..menjanjikan tiada hujan yang bakal terjadi
*kepit payung ketat-ketat*


eeeeee..ttuuuu...tuuu...pokok daun kaler merah
jommm bergamba sana jommm
*baling beg dan payung tengah tengah jalan*

riak muka yang ......... 
yeaa...muka kena nampak sekali dengan daun merah tu ...
ntah bape kali wa posing sini...
sama la jugak derang derang tuuuu...
-sambil tunjuk ke arah Janggel dan John-
lama gak kami bergambo di sini
mana beg tadi?


tuuu..nampak tak?
kan betul
kami main campak je beg tinggal tengah jalan...
tak senonoh betul!!!!
#janganikutiperangaikami#
wa pi kutip beg tersebut susun tepi jalan.
tak de sapa pun heran nak curi..padahal tu henbeg wa elok je tergolek tuu..
heheheheh

mana Byya dan MasMZ?
haishh...lama betul deme nih bergambo

oooo tu haaa...
padan la kami tunggu tak sampai sampai
sakan bergambo rupanya


ramai juga yang datang ke sini...
ayuh
kita pi satu lagi temple
then we wrap the Kyoto's advanture...and Osaka..here we come again
(selak kamus dwibahasa laju laju..betul ke ayat nih?)


anda rasa macam nak sesat
anda rasa  macam anda memang dah sesat
anda rasa macam anda suka suka sesat
maka
sila lah bertanya kepada mereka
yang terdiri dari pakcik-pakcik sukarela tunjuk arah
supaya anda-anda-anda tak sesat lagi
*sorang cakap itik..sorang cakap ayam...tapi kami tetap paham sambil terhanguk hanguk kepala*
than you unclesssss  

korang pernah naik bas himpit2 dengan minah jepun pakai kimono?
kami pernah
kikiki....

next stop. Kinkaku Ji Temple
ada apa?


bape yen? eeeiiiiiiii 
TAK INGAT!!!
hahahaah
*tiket leh tepek kat dahi hantu cina..macam yang haritu wa dapat*



macam biasa
sila baca

pokok sini
besar besar
lama
tinggi
tua
cantik
segar
sihat
aaaa...wa like trees!!!


sebahagian bangunan yang ada. kami lalu aje

lawanya .....aaaaaaaaaaa......ehh.. Subahanallah....
*dok tak leh katup molot*

perjalanan menuju ke pintu utama temple ini

tu dia...Golden Temple
aritu pi Silver Temple
macam gambar kat kalender kuda je kan??
tak pun gambar kalender kedai tayar kete


teringat aqilla bila nengok budak comel ini


kami tawaf sekali lalu golden temple ini


ramainya orang
di kala ini
kami terasa lapar
lalu kawasan gerai jual titbits
kami makan sample kacang..
untuk alas perut
kikiki
...... macam hamster...

bersihnya...bila masa plak derang nih menyapu ntah?


kan? bersih...
ok jom balik naik bas
ke hostel


berhenti melihat pertunjukan jalanan...
depan kawasan ke hostel

kbai Bekpek Gion Hostel.
tak pasti akan kembali lagi
kenangan abadi tetap di hati
eceh
kami melangkah keluar longlai 


dan haiiiii sume anak- anak tapir sekalian
dah beranak pinak nih
nak pikul ke Osaka pulak
*letak minyak panas kat otot kaki*
kami tunggu bas ke stesen keretapi-penggunaan One-Day-Pass yang maksima.


nampak plak ada persembahan pancaragam dari sekolah mana ntah


lama jugak parade derang nih
kami tengok dari kejauhan
sambil tunggu bas datang

pengangkutan awam yang bakal kami naik selepas ini 
mahal ya ampun
tapi disebabkan nak merasa
maka
kami bayar je la...
nak naik?????


tuuuu...moncong platipus...
sekurang kurangnya wa leh citer kat cucu...
"nenek dulu...naik shinkasen tauuu..."
itupun kalau ko sempat bercucu laaaa...

macam biasa..sila layari blog yang biasa wa iklankan...tak pun tengok je bloglist sebelah kanan nuu...
haiii
updet entry macam tak ada jiwa je nih
huhu....


9 comments:

masMZ KaKiJaLaN said...

Saya tgh kenyang makan masakan sendiri yang sedap....

Akak... mohon hapdetkan blog saya juga... buleh?????? Hahahaa

Chawanna Na said...

Alhamdullilahhhh.. Wuhuuu nak p celebrate diatas kejayaan ini!!!! ❤️❤️

masMZ KaKiJaLaN said...

Wahhh first ke??? Terpaksa tambah komen...

Tetiber cam pelik laksss nengok budak2 main pancaragam ber'parade' siap wat show lompat2 tepi jalan tu.... parent pun ber'parade'... hahaha

Chawanna Na said...

Hntungla naik bas bersama gadis berkimono..
Haiiii ingat aqilah je?? Mak aqilah??

Kbai

Dr Singa said...

kalau cik penulis memekai kimono juga.. bagai seorang wanita Jepun juga cik penulis...

Jari Manis said...

ahahah..paling lawak beg bersepah tengah2 jalan..kalau kat msia buat mcm tu sekelip mata je dh hilang

suka ngeok gambar akak bawah pokok dedaun merah tu..

mrs.smile said...

waaaah sakan bergambar sampaikan beg dah tak dipedulikan!

OOTD hari tu tema merah ye akak.....

Time Traveller said...

Kalau kira beg tu mcm lebih dari orang nyer hahahaaa.. :P

Season lain .. lagi cantik kalau winter pokok semua kering tak de daun hahaha :D

CIKU said...

chop..ciku nak follow this blog