Friday, January 17, 2014

DAY 5 - Ginkakuji, Gion-Kyoto

salam semua.
Lama nyer wa peram kisah ini.
Lamanya wa ambil masa untuk mula tebang semak blog yang tak berjaga
Harap semua masih setia menunggu
eceh
dah macam rancangan TV plak dah...
*betulkan aerial TV pegang kain takut kena renjatan letrik-olskol*

Ok.terus la masuk kisah kami 2 hari lagi sebelum balik ke tanah air terchenta
dah beli tiket?
mana payung..jangan lupa bawak..
jum meh kita masuk ke sini

pegang tiket  yang rupa macam kertas leh tampal kat dahi hantu cina-untuk 'mati'kan mereka
*bahana tengok citer hantu cina..kekekek..tapi sekarang tak dah..layan tv 9 je...*



huii...jauhnya kena jalan!!!!!
sebab kekangan masa
kami pi pusing satu pusingan yang kecil
tak de la nak pi belok sana sini naik bukit bagai.


pokok yang dijaga dengan rapi

pasir dan batu disisir rapi dan kemas
mmm...tiap2 hari deme nih dok bentuk kan pasir ker?


tuuu...apa orang tu buat?

hai...harap abang nih (abang?) tak sakit pinggang tiap hari buat kije nih


kalau touch jugak...ada yang kena baling dengan kayu oleh abang tadi (abang?)


kalaula daun tu sume bertukar warna


tapi macam nih pun dah cantik dah bagi wa tercengang cengang nganga molot..lawanyer

mereka menggunakan alam semulajadi juga bagi menjaga pokok dan pelihara dahan yang mungkin dimamah usia...
*ayat buku sains amalan tingkatan 3 ker?*

Subahanallahhh...


Allahuakbar....


pewittt!!! ehhh...

terasa bagai ingin golek guling telantang di atas lumut lumut ini


Alhamdullilah

hai korang...kawaiii nyer (cantik nyerr..)

OK dah pusing sket sket taman nih
kita naik bas
ke Gion


nama jalan yang bakal kami dok berdiri menungu seseorang...
sapa?

tengok dulu gambo kasut kami

kawasan nih kami sebenarnya nak tunggu Geisha lalu
kalau dapat la..
kalau berpeluang la...
kami membahagikan diri kami ke dua kumpulan..



team "alfa" di sana...John, MasMZ dan Byya...manakala...

team "beta" di belah sini...wa dan Janggel.
Kami bergerak cergas tunggu je geisha kalau lalu depan kami
hahahaha

sambil melihat keadaan sekeliling
kami tak lupa hobi kami
iaitu bergambo!!!





haiiii,,,mana nih ???
ooooo akak Geisha...ko kat mana? tak kije ker???? EL? MC?

wa yakin
derang pun tunggu Geisha kot?
*padahal deme dok beratur nak masuk makan di restoran* 

pantang nampak ada orang pakai kimono
kami terus hambek gambo derang
padahal nih BUKAN Geisha

Tu? tuuuu!!!!! wa tunjuk plak makcik tu...
tak pasal dituduh Geisha...
hahahah...sori makcik
raya nanti saya anta kad raya mintak maaf sebab buat fitnah

Hadoii..lama dah nih berdiri
dengan hujan
dengan lapar
tak pe la..jom kita bergambo jom 

saya BUKAN Geisha - tajuk novel

dari lewat petang..beranjak ke...

malam...
ok jom la..
blah..blah..kita blah dari tempat nih...
eh...eh...sapa tuuu...tuuuuu....

tu diaaa!!!! 
GEISHA!!! (kot?)
sebab mekapnya yang putih di muka
Team "beta" tak nampak. Team "alfa" yang nampak dan sempat kejar
ok
dah..kita lepak kat Alor Setar Bak 
minum kopi


dikala ini
wa membuat audit diri dengan mencari duit yen ...
kot la tak mampu minum kopi mahal 
sambil cari...alaaaaaa....mana pulak cicir tiket bas nih?
ok
wa dah mengelabah
.......karang tak pasal kena bayar 200 yen extra balik hostel.....
huhu...sedihnya...ilang!!! 
dah la wa nak minum pun berkira kira belen duit..
tetiba kena kuarkan extra duit..
(patah balik cari kat tempat kami tunggu geisha tadi...tak jumpa..hampa..)
*dikala ini wa merasa sangat miskin....huhu*(drama)


tetap minum.
semasa ode kopi ini, wa disapa oleh warga tempatan yang juga pengunjung restoran ini
"from Malaysia?"
"yes."
"oooh... Petronas Twin Tower..."
"huh?" *detailnya? 
selalu orang cuma sebut KLCC je kalau tau Malaysia tu kat mana*
wa pandang mamat itu...pelik...
"ooo..I used to come to Petronas Twin Tower once in 3 months due to my working routine" sambungnya
laaa..padan le boleh sebut Petronas Twin Tower ...heheh
kami berbual sebab dia pandai cakap omputih..sambil tu dia plak jadi translator pada pekerja starbuck yang dari tadi dok leka tengok kami berborak...
wa suka ambiance begitu..sangat warm-welcomed...
*lupa terus pasal tiket bas yang ilang*
ok..wa pun dok tertunduk tunduk untuk tamatkan perbualan kami yang pendek tapi mesra.
*cish..tak ingat mintak no phone kot leh wa mintak kije dengan dia..cis..cis...*
hahahahahahah 

dan malam itu...
demi wa yang ilang tiket bas
kami berlima berjalan kaki ke hostel.
*hugs korang sebab sudi susah senang bersama*
itupun selepas wa reject cadangan John untuk kutip duit  di kalangan kami 
semata-mata untuk bayar tambang bas wa...
*hugs again*

Esok?
kami ke?

sini...

next entry
ok?

versi lain, leh terjah di
dan

siri mereka lebih padat dengan info...dan gambo tak yah citer ..memang cantik..
  • oh ya

sorang lagi blogger yang ada gambar yang cantik di Jepun...
leh terjah di 

*kesat peluh nak updet entry lama tertinggal nih* 

entry "QUEEN OF MY HEART" menyusul kemudian sebab...
it's not easy for me to draft the entry...
*sedih*

15 comments:

Jari Manis said...

Welcome back kak anash rindu sama kamu dan rindu jgk nk dgr celoteh kak anash yg x kering gusi kt c ni

Chawanna Na said...

Akak, saya boleh bayangkan muka akak bila tengok taman zen yg lawa2 tu, mesti tersengih2 sengsorang sb akak kan suka tumbuhan2 ijau ni hahahah..

Saya setuju kalau ada novel yg tajuk SAYA BUKAN GEISHA ahahaha..macam sesuai je dgn akak.. Suka betul saya tgk akak pakai yg ni, serius mcm kena je ngn akak, muslimah tp stylo yg tak over sangat..terbaek lah hehehe

mrs.smile said...

suka sangat gambar no 13 tu!
kak anash sila scrool yer kalo nak tahu hehehe

gambar no 14 agak2 ada no phone dia tak? nak bekenalan :P

paling suka gambar 'saya bukan geisha' akak nampak sangat stalista!

dilabangiWORLD said...

nice travel..
mmg best travel kat negara matahari ni sis
very friendly dia urang ni

Dinas Aldi said...

Gigih depa dok sikat pasiaq tu dik. Cantik betoi taman tu. Akak terbayang time daun2 pokok tu bertukaq kaler..cunnya..

Sedihnya hilang tiket bas tapi bestnya dapat kawan2 yg sanggup jalan kaki sebagai sokongan..sob sob..teringat kawan2 sendiri yg best jugak..

Ren said...

Payung saya hilang di setar bak (tajuk album saya)

syieda said...

Tajuk novel *saya bukan giesha* boleh laris di pasaran..hihihi

Kak..memang tix bus dia ketas cengitu je ke??

Anash said...

JM,
ooo..rindu jugak eh...

ingatkan tak tadi...

hehe


ChawanNa,
kalau bole nak bergambo setiap pokok tuh...KALAU BOLEH LA
tapi 2 hot babes karang jeling suruh cepat jalan...huhu

gambo tu?..terpaksa standby buat cover novel pada karangkraf...

hehehe


Anash said...

mrs smile..
nak no phone dia?
dia pemalu orangnyer...
heheeh

oh gambo no 13 pun akak suka jugak...

*terpaksa call lagi sekali orang karangkraf nak jual gambo akak pegang payung tu*

heheh

Anash said...

dilabangiWORLD,

memang mereka baik dan peramah kalau tiada halangan untuk berborak.

berjalan membuka minda kita sebenarnya..

selamat berkomen dalam blog nih



K Dinas,
kawan baik selalu ada dengan kita..kan?

agaknyer hari hari brother tu dok sisir pasir ...sian..sakit pinggang kot?

kalau musim luruh KOMPOM lawa nih!!! arghhh...


Anash said...

Ren,

ha a..tu tajuk untuk anda.
Sila buat buku tersebut.


Syieda,
tiket bas macam rupa kupon kecil
tu yang senang hilang (kalau tak jaga betul2)

gambar pertama tu tiket masuk temple

*nak beli ker novel tajuk tu? hehe*

Dr Singa said...

ada buat degil tak?
ada sentuh jugak tak sand tu?

Anash said...

DrSinga,
tak.
saya budak tidak degil
tapi ganas
(sambil pikir bila nak tolak wak jan dari beskal pink itu)

haha

Time Traveller said...

Bile baca.. terasa mcam pernah datang dalam mimpi beberapa hari lepas hahahhaa :P

Anash said...

time traveller,
ha?
dalam mimpi?

err...ada orang pakai kimono ker?