Sunday, November 18, 2018

NEPAL : 2nd Day - Durbar Square & Thamel

Bersua lagi kita di arena blog ini
meh throwback sket gambar di KLIA masa beratur dengan mereka-mereka yang nak balik kampung


(masa nih buat muka toya sebab pelik nampak sorang budak pompuan terselit beratur kat sini..mesti netizen kata...."eleh..ikut pakwe nepal le tu balik jumpa bakal mak mertua kenal kenal...")

ada wa kesah?

(sambung buat muka sombong)


Sejejak nya kaki keluar dari bilik sewa, kami ke pejabat tourist guide kami untuk berbincang dan bayar package yang bakal kami dapat dari service beliau nanti.
jalan kaki je ke pejabat beliau 

malam , kami pi kedai makan (nama dah lupa)
terjumpa sekumpulan otai hikers baru balik dari Annapurna ? ke ABC? ke ntah...
deme sembang baikkkk punya kencang tentang trip hiking mereka sana sini
wa senyum je
sama dengan teammate wa
kami meng-iyakan sahaja
kegagahan mereka itu
(wa pun tak gagah...so..dendiam la ko..jangan nak menyampuk )

tapi teammate wa tak berapa nak suka dengan gebang mereka
.
.
biarlah ..lantak la..janji memasing selamat pergi dan balik dalam setiap aktiviti hiking mereka.

wa nak hiking?
.
.tak do dah...sey ponek...
eh
..
.

Keesokan harinya
Hari Ke Dua 
   


 jom jalan jalan di Thamel Square

 pelbagai hasil kraftangan dipamerkan

 rutin harian mereka pagi pagi
berniaga


iya..malam ke dua kami jumpa kumpulan para medic dari Mercy Malaysia
adik adik nih bagus...
helok je tuturkata 
hakak bagi satu 'like' kat IG klu ko bagi IG account kat akak 

pendekata ..kedai nih memang rata-rata orang Malaysia akan datang makan di sini
(but still..cant recall the name of that restaurant...cis cis..short term memory tul laa)



 tadi citer makan malam...
lupa nak citer sarapan pagi
nih haa...best makan kat luar sambil cakap ...molot kuar asap sebab sejuk

 makan bawah pokok cenggini adalah best untuk diri ini
tatau ..suka nau wa dengan pokok buah
aaaaaaa......
(tenung balik pokok buah nih)

 nama kedai?
haa tu ada tulis ...mujur dlm IG ada
heheh
oh ya...
entry Nepal kali ini banyak guna gambar IG dan gambar ehsan travelmate kali ini
sebabnya
gambar banyaaaaakkkkk dalam ipongsik...dan
ipong itu dah crash out tak bley detact gambar
(nanges tanpa irama)
dalam kamera pun sendu sendi je stok yang ada
jadinya..bertabahlah..mujur kamera travelmate mahal..maka gambar dia pun kebabomlawaoittt
hahahahah
(tak jadi nak nanges lelama)


dah kenyang? ayuh kita mulakan perjalanan



stop kami yang pertama
Kathamndu Durbar Square
dan di sini ada Hanuman Dhoka Durbar Square - merupakan muzium istana diraja
Hanuman : "Hindu Monkey God"
Dhoka : "Door".

apa lagi
(sambung baca wikipedia)


 2015, ada gempa bumi melanda
maka
ada bangunan x selamat dibuka untuk orang awam dan pelancong
.
.
kami ambik gambar jauh jauh
tapi ada juga yang kami berani ambik gambar dekat dekat
(mcm dekat di hati awak...cia cia cia......)


#tetiba? nak cia cia pehal ko?


 dalam tu ada gambar setiap muka raja
seram gak
dah macam
deme-deme pulak tengok kita datang

 nih bukan raja Nepal
mahupun pemaisuri Nepal
.
.
.

 best kan...
ada tukang hambek gambar professional

ko sua je muka
dia tolong hambek kan

hahahahahahah
suka suka suka hakak klu macam nih

(dik..ko delete mana-mana gambar  yang nampak akak gemuk eh?)


 puas jalan dan ambik gambar
kami ke sini
masih dalam kawasan Kathmandu Durbar Square

 antara view yang popular di sini
nampak panas
padahal
sejuk wehh


beburung bertebangan
sana sini


jalan dan jalan 
ambik gambar dengan henpon
(pastu.... x de gambar dah dari henpon tu....hahahah padan muka ko)
.
.

Next ..kita ke mana?
haa
kali nih kita pi jauh sket, kena naik kereta.
pemandu pelancung dah tunggu untuk kami ke....


sini
tengok deretan mayat dibakar
di mana?
best ke?
 tunggu kesah selanjutnya
heheheh

2 comments:

Kay said...

kak Anash takde idea ek? kekekeeke...
Tak sempat pun nak pergi Durbar Square tu sob sob sob

anash said...

Kay,

ada idea tapi tersekat sekat

biasalah klu lama tak nulis ..gini le jadinya

awat x sempat ke Durbar Square tu?