Monday, December 7, 2015

Desa Balqis Melaka - Cuti Yang Sempoi

Assalamualaikum....
meh nak citer kisah kami jenjalan dalam negara
pi MELAKA...yihaaa!!!! yahoo!!!
Tengah bulan Oct 2015 yang lepas...(selak kalender atas meja...)..kami cuba lepak di sini...


 bertempat di Kuala Linggi, Melaka.

 kami pilih rumah ini
katanya yang paling besar..
harga? kami share2 duit dalam RM60++/person.

Check-in jam 2 petang..tapi kalau rumah nih dah sedia kemas, boleh aje masuk awal...
maka...
kami yang lapar ini...terus terkam pulut dan kari ayam yang didatangkan khas dari Muar oleh Pae!!!
*kedengaran bunyi mercun sana sini*


sapa punya tangan ntah yang tak sabar-sabar capai sudu tu?
makan di balkoni luar dapur...


nih ruang dapur
bilik air ada sebijik je (kat sebelah peti sejuk tu)
maka, sila berebut
hahahah
 nih bilik atas..naik tangga kayu yang sangat tinggi...
awas untuk kanak-kanak ..jangan bagi main kat tangga
(jeling Zafran)

 permandangan dari tingkap bilik atas
ooo ada sekumpulan family day di sana
sekumpulan? family day?
ayat apa la ...
Kami susun barang dan terus ke bandar Melaka
mengikuti wase oleh Masmz, katanya jom kita makan kat kedai di Ujung Pasir yang terkenal dengan ikan masak asam pedas....
What????? Ujung Pasir???
*debor..sebab apasal sendiri tatau wujudnya kedai ini, padahal Ujung Pasir nih kawasan kampung sendiri....*


inilah kami
Kelihatan Shahrul baru sampai dari JB

 sebab lalu di kawasan Klebang, maka wajiblah berhenti beli Coconut Shake..Pae lum pernah rasa katanya...hihi
Sebenarnya kedai masak asam pedas nih juga terkenal dengan kuih tempatan yang tak kurang hebat rasanya.
Zaman wa sek rendah dulu..kalau nak beli kuih...mesti singgah kedai nih..kami panggil Kedai Surau Batu. Sebab ada surau kecil berdinding batu di sebelah kedai ini.

Tak tau pulak kedai nih femes dengan masak asam pedas...hahah ok wa ngaku FIRST TIME makan di sini

see...Johan pun ada?
femes tak femes kedai nih???


 Hajat hati, ingat selepas makan tadi, nak beli kuih keria antarabangsa di Pantai Klebang...rupanya dibuka jam 5 petang...nak tunggu lama lagi, kami terus balik ke Balqis sebab kolam dah memanggil dah tuuuu
Jommmm kita terjun!!!

 fefeeling kunun nak kata kolam nih kita yang punya?
Silap aaaaa
bukan main ramai umat manusia yang mandi di sini
tak silap..ada 3 kumpulan family yang buat gathering di sini
hambekkkk

apabila rakansebaya semua dah masuk kolam..dan cuba menghasut Zafran terjun bersama
 nih adalah laluan ke pantai
sebelah kolam tadi
sendu je pantai tu
dah sume terjun kolam...
hahah

Dah lapar? Jom ke restoran ikan bakar

 Port Supai, terletak 5-10 minit perjalanan menaiki kereta dari Desa Balqis.

 harga yang munasabah dan ikan segar
siap ada 'live band'

Kalian dah kenyang?
Jom balik tido
eh..tido ker?
Jom kita main jadi dokte dokte nak?
 
 Kali ini Shahrul bawak telescope
hahahahahaha
eh bukan telescope tengok bintang...

iya..kami semua dok lepak dalam bilik atas ramai-ramai
dok kukikukikukikkuuukiii gelak ntah hapa-hapa borak
OK jantung Aqilah normal..kata mommy Aqilah....
Dah tukar...daddy Aqillah pun nak dengar jugakkkk


pastu makan kek oren
haish..mujur la tak bersemut tempat tido wa tuuuu
kunun jaga kesihatan bawak telescope bagai...hujung-hujung telan kek memalam...
Ini sempena birthday Na..(mommy Aqilah) ...


Doa dibaca sebelum tido
Yang para lelaki..sila tido bawah iyaaa....
Bilik atas nih untuk para wanita dan kanak-kanak perempuan sahaja
kecuali Zafran

 camtuh lah kedudukan wa tido sebelah Aqillah...
kejab-kejab bangun check selimut...tarik2 untuk wa
tapi malam...Aqillah banyak kali terjaga mengigau..tempat baru kot
*tepuk-tepuk kaki suruh tido*

 esok pagi
mengeliat dari balkoni atas di bilik ini

dan turun ke bawah siapkan sarapan
ala-ala mak....
tengok deme nih...
mandi tak apa tak...
terus pegang hp memasing !!!!!!!!!
isshhhhhh hapa nak jadi la bebudak zaman sekarang nih tauuuu!!!

 sebenarnya sarapan disediakan oleh pihak pengurusan Desa Balqis.
dengan harga RM6/ pax, kami disajikan 2 jenis kuih dan mee hoon serta air teh O panas
*sapa pulak laa pakai kain batik tu..sopan nyerrrr*

jom pi mandi lagi jom
pagi-pagi tak ramai orang
yeayyy

 dan juga kali ini Zafran tak lepaskan peluang
masuk jugak dalam kolam
wa???

 layan tepi pantai...
pun belum mandi tu...
errghhh....

nih tak pasti berapa pulak harga satu malam

 ada pakcik di atas para itu
nampak tak?

sebabkan jerebu
kapal pun ilang

 nampak kucing

 ngangkung ambik gamba culvert

 hujung tu nampak pakcik memancing sensorang

kejab-kejab pegang hp
kejab-kejab pegang kamera
kejab-kejab tarik seluar sebab getah seluar dah longgar
erghh...opss
ada kuda 3 ekor!!!
ok
kami masuk kawasan persendirian seorang Dato'
dibenarkan oleh penjaga tanah yang menguruskan kawasan ini
sangat cantik
ada beberapa rumah chalet, dewan makan, BBQ pit, ladang kuda
wahhhh..
sangat-sangat wa impikan sebegini
ok dah dah..jom balik
TQ pakcik bagi kami masuk tengok kawasan
 dah kemas barang
Jam 12.00 tghari kami bertolak pulang ke Kuala Lumpur.
Sempat singgah makan tengahari di Pengkalan Balak
Wa tak balik KL
Wa ke Melaka..balik kampung tengok ayahanda...

 sempoi je kan percutian kami kali ini

 inilah kami
masa nih hang Dhamin dah balik KL..katanya ada bowling tournement
manakala Chawan pulak tengah cari kerusi nak letak kamera setting kan gambar
Masing-masing macam memang tunggu mak ayah bukak pintu dah tak de kunci rumah
tak pun
masing-masing rupa macam kena halau dari rumah sebab tak bayar sewa
ahhaahahahah

 yes..kami dah sampai sini
perancangan yang dibuat tak beriya-iya...
tapi berjaya
penat nak cari hari di mana semua boleh bersama

 iya...itu doa sebelum tido
sila hapal

 saya dah sampai sini
kata Zafran

saya pun!!!
kata Aqilah...

OK tu je...
pas nih entry lain yang wa kena abiskan
jenuh laaa pikir...banyak entry tertunggak nih
apa? cuti oversea tahun nih??
(jalan sambil buat tak tau.......)

20 comments:

Chawanna Na said...

Hari ni saya puasa, lepas tgk entry ni ada pulut kuning & kari ayam, ada asam pedas, ada mention keria pulak tu, lepas tu ada pulak kokonat shake! belum kire seafood di belah malam nya pulak!!! Ni entry nk sabotaj saya puasa ke kak!! haish

Rakan sebaya Zafran semua hensem2 hehehe..tapi yg pasti mesti la Zafran paling tip top tip topppp skali yg terhensem..

Dinner malam itu adalah terbaik sebab disertaikan skali dgn prank..baru la memasing insaf dan sedor diri, kalau tak mcm2 nk order,yg nk minum milo ais bagai, terus cancel, ibarat mcm papa kedana bila dgr harga hahaha..gigih memasing kuar kalkulator nk kire KAH KAH KAH KAH..memang win..

Main *teleskope* docter adalah miracle, ibarat doa yg dimakbul kan tuhan, maklum la dari dulu kala lagi teringin nk dengar bunyi jantung dgn benda alah tu..tq docter..lain kali bawak lagi alat2 lain yg boleh kami main hehehe

SUKA trip ni.
SUKA entry ni.
Sekian.

Ren said...

Wow taksangka saya pernah pg Desa Balqis! Bila eh...*hilang ingatan*

Cawanz cawan iz said...

wowwww trip ke Melaka haaaa! terima kasih ambik kan gambar muka saye.

Hang Dhamin said...

terima kasih sudi ajak saya join trip nie. =))) segan saya.

takky said...

gambar dgn johan paling rare....
rare bukan sebab ada johan...
tapi sume tetiba jadi dayang istana....
hihihihihhihi

PaE said...

hahaha.. selepas semalam mamai harini baru mampu bace ngan teliti.. besonye lengan aku.. ya ampun...

bestkan trip melake.. penat aku plan.. last minit plak tu..
so x reti2 nk next??? hahahaha..

BTW prank kak anash ngan na mmg win.. sume tetibe sedar diri miskin hahahaha

Macy Humaira said...

wow best best.macy pi melaka haritu.. tu pn sbb nk pergi kenduri kwn suami.. tp duk kwsn bdr je.. jln2 situ.. kalau betul2 byk masa nk juga ke tmpt2 mcm no :)

Macy Humaira said...

wow best best.macy pi melaka haritu.. tu pn sbb nk pergi kenduri kwn suami.. tp duk kwsn bdr je.. jln2 situ.. kalau betul2 byk masa nk juga ke tmpt2 mcm no :)

Azian Elias said...

seronok tgk gambar2 you all .. meriah..

Dr Singa said...

spiking Landen!!

lalu sebelah Zouk eh tadi?!!

Anash said...

Chawanna,
Gile panjang komen
ahahahaha..kira merangkap komen berentry la eh
yang best bila derang kena prank dinner
sume muka tak puas hati ..termasuk zafran n Aqilah?

next outing harap best macam nih tau
AWAS

Anash said...

Ren,
ngada aaa lupa ingatan
Jangan lupa next next trip
(ada ke?)

Anash said...

Cawan,
laa memang suka ker ambik gambar ?
ok lain kali rajin2 sua muka kat kamera eh
hahah

Anash said...

Hang Dhamin,
sapa ajak sapa?
cer ingat balik

Anash said...

Takky,
terus tersipu-sipu malu masa tu
jangan kata dayang istana, jadi tukang pegang tombak istana pun kami mampu kot
ahahahah

Anash said...

Pae,
prank buat memasing sedar dintis
hahahahhadoi
lawak ok tengok riak muka tak puas hati
lebih-lebih lagi John..
hahahaah

Anash said...

Macy Humaira,
kalau rajin explore, rasanya banyak jugak tempat menarik
Kami nih belasah je redah plan sana sini
janji jadi bercuti
walapun hujung minggu

Anash said...

Azian elias,
dah sume sengeh sengeh
agak tu yang nampak meriah kot
heheh
welcome to my blog

Anash said...

Dr Singa,
err...lalu depan zouk Dak Jujie je..
ker salah komen blog>??
err...

dalila said...

wowww..bestnye..wat family day mmg best klu tmpt cmni..
sis..kedai masak asam pedas tu nama perhentian kuih kampung ke?