Wednesday, March 18, 2015

Thailand : Summary

Assalamualaikum semua
penggulungan akan dibuat di entry ini
bertabahlah 
sebab 
banyakkkkkkkkk sangat gambar bunga matahari bakal ditepek

ayuh 
(sambil kunyah kacang tanah)




jom lihat apa yang sempat wa rakam
apa yang wa sempat rumuskan
dan
apa yang sempat wa sengal kan...


penggunaan en GRO eh..GoPro yang maksima
thank you abam Janggel !!!


dan juga gabungan gadget-berat-suma-tumpang-letak-kat-bahu-wa.
Iya, wa tolong pegangkan aje
(lap skrin cermin mata sebab masuk abuk bunga)

pergi seorang adalah tak best
sebab lu bukan seorang 'survivor'


di ajak dalam satu kumpulan kecil
kami tiba di sini..  
macam tak cukup lengkap je kan?


TINGGGG!!!!
iya...mempersembahkan sebuku roti !!!
maka, lengkap la jua sarapan golongan marhaen seperti kami
Kami bukan cuti taraf mewah ala keluarga Kardashian...*tetiba*

Begitu juga percutian kumpulan kami, saling perlu memerlukan.
tanpa roti, agak-agak la..sedap sangat ke makan tuna sesaja dari tin tu??



jalan dalam satu arah
niat untuk memberi makan 'hotdog' pada burung merpati itu
pun dah nampak 'cute' di mata ini
takala terlihat kanak-kanak kecil ini beraksi
(satu jam dok dalam keretapi tak bergerak...bosan ok)
pi tinjau satu lagi sudut
kelihatan mereka sedang menunggu sesuatu


apabila masing-masing mempunyai minat yang sama

apabila lu rasa lu boleh 'hilang' di celah-celah gugusan bunga itu?



rasa cam nak lempang je budak lengan merah tudung kuning tu..beriya beno nengok nyer.....
siku siap bengkok 90 darjah!! hahaahah
kita lihat apa yang kita bole lihat
dari mata kasar ini
dan
dari mata hati ini
di ladang bunga matahari ini


anda lawa
anda menarik
anda..sangat lengkap sempurna


tapi ada juga yang di'lahir'kan sedikit cacat.
iya..cer lihat
tak seimbang bulatan bunga di tengahnya


ada juga yang ter'cacat' sedikit
tapi masih mampu berdiri lebih tinggi dari yang lain
juga yang ini
separuh cacat
namun tak menghalang separuh lagi mengembangkan kelopaknya


hodoh?
ada yang kata...eeuuuuiiii
pang karang!
ko dah kenapa nak rasa jijik dengan alam?


sempurna permandangan itu
adalah tertakluk kepada
bersihnya mata hati seseorang untuk melihat sesuatu
Akui ..bunga matahari nih sangat-sangat cantik


kelihatan 2 ekor ulat..yang masing-masing tidak dengki merebut tempat untuk mencari makanan
mereka kongsi
satu bunga
kadang kala ...lebah juga hinggap di sini



masa ko muda


zaman remaja
kadang-kadang zaman remaja jua lah ko diduga


dan pabila tak remaja
pabila dah tua
rebah ke bumi

tapi mengikut resam padi
tunduk ...walaupun isi penuh di hati
itulah adat alam


beringat..asalnya kita dari tanah, kembalinya kita ke tanah akhirnya
beringat....di mana bumi di pijak, langit di junjung

terjumpa sepohon pokok bunga matahari terkeluar dari ladang.. 
 asal pandai membawa diri
terpelanting ko sensorang
masih nampak seri jiwa sendiri
walaupun mulanya tidak girang
ataupun bukan di kalangan bunga yang cantik
namun..bunga lalang tetap hati ini tertarik
jika pandai digayakan di tempak menarik
saja tepek gambar nih sebab wa rasa...cantiknyer gambar nih!!!
hahaahah


apabila anda keseorangan
terasa dihimpit masalah


luaskan cara pemikiran
lihat dari sudut yang berbeza
akan kelihatan 'menarik' dan kurang rasa 'tidak tenang'


cuti kali ini sangat sempoi
dengan kehadiran 'gadis-gadis manis' MasMZ dan Pae
dan juga jejaka 'kegilaan Malaya' ie Janggel dan Shahrul
terima kasih kat korang sebab ajak akak ko yang tak reti beli tiket on-line, book bilik on-line dan check-in on-line.....
(tapi update blog..reti pulak ko???)


itulah bayangan kami untuk trip kali ini


Ipoh - Johor Bahru - Shah Alam - Johor Bahru - Putrajaya Tawau
"you will never know if you are waiting for the right boat...until you missed that boat...."
mujur wa ikut saja 'boat' ini




caption ini adalah untuk gambar 2 orang gadis tadi

not my wishlist but
heyyy...life is too short to sad
so
ENJOY!!!!!

lupa plak..pi terjah blog PAE kat SINI...versi lain, ada bedeo last2 tu



next entry...
wa kena tagged by Janggeltrekker..
apa dia?
nantikan kisah entry itu




15 comments:

Chawanna Na said...

Amboi mentang2 dh pakai camera gajah, banyak gambor cantik2 dah..teruskan usaha.. (saya tak baca lagik, baru buat first screening tgk pic)

sat lagi baca bersungguh2..susu nk terkeluar dah ni kekeke

dzuchan said...

wauu..tudung sama dengan bunga...sengaja ke tak sengaja tu??

bila la nak dapat tix murah2 p bengkok ni..huhu *saya cipsket,saya tanak bayar lebih dari 300 haha*

Dr Singa said...

kalau di bela Dak Anash ni ..
boleh mengalahkan prof muhaya ni...

bela as in nuture
bukan bela as in Khai bela orang..

* baca blog sambil makan koci bunga matahari*

Dr Singa said...

apesal lengan merah tu macam di potoshop ke kepala tudung bunga-bunga tu eh..?
hahahaaaaaaa

Chawanna Na said...

Akak penuh dengan kata2 hikmat sangat entry ni, kumbang la, ulat la..gadis manis la..ehem sangat..suka post ni..sebab byk matahari..bersinar2 dan berpinau mata saya kekekek..

p/s: kesian kat sunflower yg cacat tu :(

mrs.smile said...

caption degan gambar sesuai sangat!
berjanji ke sama bunga matahari?? sedondon
entry rumusan akak tak pernah mengecewakan..

Ren said...

Amboi panjangnya entry! Terharu saya hiks.
Thanks la akak sebab abiskan entry ni dulu, boleh saya tiru di kendian hari hiks. dan thanks sebab jadi jurugambar peribadi saya hiks

zila@akulovetravel said...

semua gambar cantik2 la akak..osem!!!

SuzieLAWAti said...

kunyah2 kuaci matahari...

kuis2 cari yang besar ja...

skroll gambo ke bawah....
seolah olah berada di kelas bahasa pujangga... tenang dan penuh pemahaman...

menganga... meleleh air liur bercampur kuaci tadi.... slllrrrrpppp ... sedut balik....

eyyyuuuhhhhhh... pengotor betul...

nampak tak ke takjub an nya apabila membaca summary entry ni...

terhenti sekejap masa kat ulat tu tadi je...

kemudian sambung menikmati perjalanan yang panjang dan akhir nya pulang ke ganggang ...

ewahh.... komen pon nak madah pujangga jugak... hahahaa

nampak tak permainan nya..!!!

saya bagi 10 ibu jari ke atas.. ikat ketat2 tak bagi terburai....

John | Kaki Berangan said...

ni salah satu wishlist saya nak pegi, sampai hati tinggalkan saya. huk huk huk.

Anash said...

Chawanna,
ha? susu nak keluar?mana zafran?
tadah cepat..

kamera besar gajah tapi gamba besar semut.acaner?
tunjukajarku sifu


dzuchan,
memang sengaja tudung sama dengan corak bunga matahari.
kami pun kedekut..tiket nih rm260 kami rembat je

hahahah

Anash said...

DrSinga,
nurture eh?
(belek kamus oksfot)
ala..itu dah level tinggi klu nak jadi Prof Muhaya...

tak reti photoshop...

*blur* hahaha

Chawanna,
kata hikmat selari dengan arus pembangunan dan perkembangan minda serta toleransi sesama insan berinterlektual namun masih mencerminkan ciri-ciri kehidupan manusia yang penuh dengan eko sistem yang stabil dan bersaing maju ke arah matlamat yang sama

hahahah
apa akak merapu tadi?

Anash said...

mrs smile,
caption sama macam dalam IG
senang cut & paste
sedondon sebab nak blend with nature katanya
rumusan datang dari hati jiwa rakyat..hahah

Ren,
TQ laa jadi juruperibadi akak jugak
sori aa kalau ada gambo gegar-al maklum faktor usia tulang reput
hehehe
dah..cepat updet

Anash said...

zila@akulovetravel,
hahahah
best kan pi sini
gambo akak tekan auto / programme je..heheh


John,
err.err..akak pi dulu laa..tatau lagi klu nak tgu John ntah bila
heheh *larikkk*

Anash said...

suzilawa:
hahahahah
kelu dah tak reti nak susun bahasa untuk menjawab komen yang panjang berjela itu

sempat lagi kunyah kuaci?

ulat? mana? manade....

eheheheheheheh
ok
ikat ketat2 jangan dilepaskan
(tajuk lagu?)