Thursday, March 12, 2015

Thailand : Ayuthaya

Bersambung drama bersiri dari entry lepas
Hai hai haiii...
Salam sejahtera
Nih adalah lokasi kedua kami


heheh..lagi banyak bunga matahari mekar lagi..
hehehe... gotcha!!!
(ceh..omputih plak ko main gotcha gotcha bagaiiii...)

dah macam tipu je gambar nih kan?
tapi tu la hakikat sebenar keindahan alam
sapa kita nak pertikaikan kejadian alam???


kat sini..corak kelopak bunga matahari agak panjang-panjang
hampir kelayuan pun ada
tapi masih mekar
dan masih ada ulat ..tuuuu tuuuuu...
dan lagi gambo munge matahari


yeay..
wa di sini akhirnya
yeay..wa tinggi dari pokok bunga matahari
yeayy....
(sambil kuis-kuis ulat tepi lengan)
(sambil kibas-kibas debunga matahari tepi tudung)
(sambil tergaru-garu tapak tangan kena daun bunga matahari)

Ayuh balik
Misi dah tercapai


muka pekerja PATI yang puas hati
hahahaha


lagi muka PATI yang bergumbira ria raya

Kami seterusnya ke bandar Ayuthaya, 1 jam perjalanan menaiki van , dengan bayaran 60 Baht seorang.
Van nih akan bergerak selepas penuh...kalau tak, tunggu je la...

nampaknya ada orang tu tak sabar nak masuk dalam IG gambo bunga matahari ....
mesti 'monk' depan tu dah baca doa kenderaan...kot?


nampak nih
tak sempat nak tengok
eee..besarnya monyet tu
k bai.

Setibanya kami di pekan Ayuthaya, kami termangu-mangu tak reti nak cari manalah hotel yang kami dah booked.
Mujur driver van baik hati.
Tolong 'cakap' dengan pemilik taxi comel kaler pink nih.
Dan kami pun dibawa ke hotel itu.
(tak tercapai akal pikiran ingatkan kami tak muat naik texi comel sebegini ramai-ramai...oh..kami masih 'comel-kecil' lagi rupanya)
hahahahahahahaha 
tarra..dah sampai depan hotel
tu..amacam...comel tak taxi pink tu?


Pae gigih mendengar taklimat keselamatan serta cara-cara hapus sisa pepejal penjelasan tentang tempat yang best untuk dilawati dalam masa yang sangat-sangat singkat ini
iya..memang singkat
  
seterusnya..mendengar taklimat tentang makan kat mana yang best dan halal...
ok..pakcik nih memang sempoi..tau je nak bawa kami ke mana...
Kami letak beg dulu..dan ayuh..misi cari makanan....
dah sampai kedai nih



my lunch and hi-tea


dan tomyam.. wajib dirasai
kata pi Thailand tapi tak rasa tomyam?
apa daaa....

Verdict : Sedap la..of course...dah pulak tengah lapar...
muka-muka kegembiraan sebab dah kekenyangan

Jom kita ke....


berpetang-petangan sampai ke senja di sini
Wa memang tak buat apa-apa rujukan ke..bacaan apa ke tentang tempat nih
Belasah pegi je...sangat tak ilmiah,kan?
beli tiket kat sini



haii...rajin bebeno deme nih susun batu bata merah camnih gaya


dikatakan dibina oleh King Prasat Thong untuk kenangan kawasan rumah maknya pada tahun 1630 (Wikipedia), ikut binaan Angkor Temple kat Cambodia.
 
Yang berdiri tu tu BUKAN mak King Prasat Thong tau...korang jangan memandai pulak...
sebahagian patung tanpa kepala yang ada di dalam kawasan ini 

"kak!!!...kak!!!...mak panggil makan nasik...cepat la turun..."
kata Leman sambil cekak pinggang
"tamau..asyik makan nasik je...akak lemas la dengan nasik tu..tukar menu pls.."
kata kakak Leman berbaju merah sambil buat donno...

Akhirnya..kakak Leman dan Leman serta kawan-kawan mereka pun balik makan magie segera sebab mak derang lupa nak beli beras.
Sekian abis citer merapu
hahahaah



ada yang berbasikal
ada yang menyandarkan diri di tembok merah itu
eh..macam kenal ?

gigih tak? kamera sangkut 2 biji kat bahu..henpon pun ada 2 ketul...apa punya tamak..kan?


suasana ke arah senja...

perlahan-lahan matahari terbenam
...diulangi...SUNSET..bukan SUNRISE....

ramai juga pelancong yang ada


wa tatau pulak sungai nih la Chao Phraya ....
selama belajar tingkatan 3 tentang Geografi..cikgu selalu sebut "Menam Chao Phraya mengalir dari ke Teluk Thailand..membentuk delta..yang dinamakan Delta Chao Phraya yang terkenal dengan padi"

hui..wa memang suka bangat dengan topik Thailand masa berumur 15 tahun..dan sekarang...selepas bepuluhan tahun baru dapat tengok sungai tu.....serius..wa tatau tu la sungai yang wa dok dengar-dengar dalam kelas tingkatan 3 Merah...hahahahaah..padan muka...tak buat research tentang tempat yang nak dilawati...kalau tak..memang lama laaa wa tenung sungai ini sambil cubit-cubit pipi tak percaya..kikiki
  
apabila malam melabuhkan tirainya.
Jom..kita ke satu lagi tempat
naik taxi pink tadi
ke.....
katanya tempat Monk tinggal di sini dalam tahun 1395
dikenali sebagai "Monastery of Golden Mount"


tempat laga ayam ker?
ntah?
ok masa nih kami betul-betul tiba waktu senja
ok..agak..menyeramkan
dan dikala ini pulak haiii..pakcik taxi tadi bole tinggalkan kami di sini?


dibiarkan kami kena gigit oleh binatang penghisap darah!!!!

arghhh....
kami berjalan perlahan-lahan menuju ke tempat terang ...ke bulatan ini....
*sambil tampar tangan lengan sebab kena kokak dengan nyamuk*
kami tunggu pakcik tadi datang...
mana la pakcik teksi nih..ala...kena tipu ke???
kami tunggu dengan penuh resah dan penuh tampar sana sini
hahhaha

tetiba dari jauh kelihatan teksi yang laju .....sah!!! terus meluru ke wat tadi padahal kami dah berada di bulatan jalan....dan Pae mengeluarkan suara 'pitching-G-Major' ke arah pakcik teksi tadi ...

Bunyi brek yang kuat diikuti U-turn mengalahkan Michael Kior Schumacher bawak kete F1.
kami terkesima sebentar melihat kesungguhan pakcik teksi memecut teksi beliau bagi menyelamatkan kami dari terus dikokak oleh nyamuk Thai itu.

Dramanya kisah tadi.
ahhaahah
tapi betul tau..kami memang ditinggalkan sementara di situ sebab pakcik teksi pi top-up minyak teksi dia.
Tapi pakcik..agak-agak la kan kalau nak tinggalkan kami..pi le anta kat funfair ke..stadium futsal ke..kedai roti canai ke...
adeh sungguh.. 
itulah pakcik teksi kami
Dihantar ke sini.....ada macam pesta apa ntah...
Dan kami berbincang untuk rancangan esok pagi selepas check-out balik ke Bangkok...

tu dia..ramainya manusia!!!


"stop...talk to my hand"
agaknyer la...
lemah lembut je tariannya

dan yang nih ..pasti ramai tau lagu apa bila tengok baju kaler biru ....
FROZEN - as usual...suka benar bebudak ini nyanyi..penuh perasaan ....
sooooo cute....
dah jom balik
tengok je
dan tengok je


tengok dan berhenti
dan order untuk makan
roti canai salut dalam tu ada pisang...manis sebab ada susu pekat dengan cholate...
Kami balik ke Hotel Phrakhun House untuk satu malam sahaja
Dan esoknya, kami bersiap untuk ke Bangkok
permandangan dari tingkap bilik


teksi nih adik kepada pakcik teksi pink semalam
jom kita gerak pulang
nah..sesiap bagi no hp pakcik teksi
dia bagus sebenarnya...dah dok angkat tangan...hon ....bila jumpa mat salleh / minah salleh di sekitar bandar Ayuthaya...dah macam abam kawasan pulak gayanya...
Sila berhubung dengan beliau kalau dah sampai Ayuthaya.

van yang bakal kami naiki ke Bangkok

selesa..dalam +/- 1 jam (kot)...kami pun sampai Bangkok


menuju ke stesen keretapi.
Disebabkan ada di kalangan kami ..pegi Bangkok macam pi Bintang Walk, KL...(sebab dah lebih 5 kali tiba Bangkok...)...maka kami tak sesat...
sambil menunggu tren tiba...
ok dah sampai..jom ke Airport...


dan check in di kaunter


dan sempat layan aktiviti 'snokelling' di depan tandas awam...
hahaahahaaa....
lepas kami dok sengeh2 depan skrin nih..tetiba padam / gelap skrin?
apa nih?
terus kami blah sambil gelak....hampeh tul!!!

jumpa yang nih
kami sua muka..eh...nampak muka laaa
hahahaahah
#kamimudahterhibur


ok Bangkok
until we meet again..
Kami tiba di KLIA , dan meneruskan kehidupan hakiki masing-masing ..........


Itulah kisah kami
percutian yang dirancang sangat-sangat singkat
dan santai
Apa kesimpulannya?
Tunggu.....



11 comments:

Iza Hyun J @ paE said...

Yeayyy.. Dah abis entry bkk... Muka pae denga taklimat tu mmg xleh blah... Mujur doc sekali mendenga.. Xder la nampak jujur amat.. Huhuhu

Ren said...

WOW PANTASNYA!

SuzieLAWAti said...

tak sempat nak ke Older post... (saje je...hehehe)

panjang pula kali ni...

gambar pon menarik2 .. (ayat klise..)

apa lagi.. haaaa....

sibbek tak tunjuk gambo ulat yang di kuis2 tepi lengan tu.... beso2.. di sini....

berapa bayaran jadi model.... ?!... macam biasa eyh... kontek PA saya ...
amek bayaran utk next trip.... no eksekius eksekius ...!!...

hehehee....

nice sangattt kak..... ;)

mrs.smile said...

panjang entry akak kali ni..yeehaa berjaya habiskan!

paling suka gambar akak no. 6! kena dengan hashtag #kamimudahterhibur :)

sape tu sape tu ke Bangkok 5x bertanya dalam mood kepochi hihi

Chawanna Na said...

Stop! Talk to my hand tu lawak hahahaha.. Akak panjangnye entry! Dah la byk drama, penat baca! Nak rv pls! Tq mucho

shah_rule said...

akak pesal saye terbatuk-batuk ni.. haha

yang part snorkeling macam bdak2 skola buat depan skrin tu kelakar.. pastu skrin terpadam.. ade uncle lalu ketawa2 tgk kite..
mesti buruk gile kot perangai org pandang dari jauh.. haha

Dr Singa said...

ulat!!!!!??
nyamuk !!??

ai is tak biasa laa..

hahahaaaaaaaa...

Dr Singa said...

pm harga pakej .

Anash said...

Pae,
hahaha..nak abiskan kisah Bangkok.Karang lupa.
kejujuran terpancar dimuka Pae..kiki

Ren,
dah abis entry.
Anda..bagaimana?


Suzielawa,

penat tau pose pose gitu

Model?
Model iklan tayar bole laa
hehehe

memang salah satu entry panjang yang tak sangka akak mampu buat..

Anash said...

mrs smile,
serius..baru perasan entry nih panjang sangat

ade la yang selalu turun Bangkok tu..katanya suka buat lokum kat JB
ergh..

hesteg yang mudah
no 6- hahah...ilang kan?


Chawana,
nak RV? punya panjang entry ..bole mintak rv pulak?

hehehe

Anash said...

shah_rule,
kan..gile buruk kot..klu tak ..takan pakcik tu gelak kan kita..kiki

sila..sila abiskan entry jepun selepas tu bangkok tau

DrSinga,
sila check pm kat IG
hahahaaah
unggas x suka eh?
*baling minyak cap kapak*