Friday, March 6, 2015

Thailand : Lopburi (sunflower farm)

jom sambung kisah kami esok harinya
ehh
Assalamualaikum...
ari nih hari Jumaat..dah baca surah Al-Kahfi lum?

*start2 blog terus mode ustazah datang*


Esok harinya, sesudah subuh waktu di Thailand, kami menapak kan diri ke sini...


stesen keretapi 
untuk perjalanan jam 7.00 pagi


berbekal kan tiket 50 Baht seorang / sehala / Bangkok-Lopburi...

dan juga berbekalkan roti sebagai sarapan pagi...
(eh nih sapa sediakan ???? dah lupaaa.....)

keretapi mula bergerak...itupun dah sejam lewat dari waktu asal.
Jom layan permandangan 

rata-rata tengah makan pagi tuuu...

hai penduduk bandar!!! tumpang lalu ....

rumah nih mesti mahal. kompom lah!!
jom tengok pulak permandangan dalam keretapi nih

*I is shy to be paparazzi by you* kata minah baju merah sambil palingkan muka
(cara ambik gambar adalah...sambil duduk, hulurkan kedua-dua tangan ke atas sambil pegang kamera...pusing lense ke belakang...dan...ketik...tarraaa...gambo gegar!!!! hahahahah)

eh...ok..kita lalu je...nanti kita pi ...


"you look soooo shinny under the sun"
berhati-hati kalau pakwe puji makwe macam tu
kot laaa..disamakan dengan patung emas macam dalam gambar nih...


lepas satu, satu stesen  kami lalui
tak sampai sampai lagi?
adehhh...
nak tido, sayang plak takut terlepas permandangan lawa lagi...

ternyata ..antara dua darjat masih wujud

dan akhirnya..2 jam dok dalam keretapi..kami tiba di sini!!!!

(sambil tepuk-tepuk punggung yang kebas...)
ok check...lemak tepu masih ada terletak di keliling pinggang wa
 Ayuh kita cuba nasib mencari pengangkutan ke ladang tersebut
Kami tiba sesaing dengan satu kumpulan geng perempuan cina dari Malaysia
pada mulanya ingatkann boleh join sekali
tapi sebab itinary mereka agak lebih meriah ...nak tengok memacam tempat bersejarah di Lopburi
manakala
kami nih nak tengok munge matahari jeeeeee....
maka..kami berpecah..  


orang di info kaunter tunjuk jenis pengangkutan ke ladang munge tu
tapi kena jalan lagi 400m dari stesen keretapi dan di hostel itulah maka van comel itu 
akan bawa kami ke sana
250 Baht/person
tak pe ah...kami cari lain

Dihampiri oleh mamat ini..kami diberi tawaran 200 Baht/person
eh ok dah, tak perlu jalan 400m sebab 'pengangkutan' tu depan stesen keretapi je
 dan kami terus ke 'pengangkutan' yang ditawarkan .... 

Tarrraaaa....best tak? best takkkk????
dok la reramai belakang trak nih korang wehh!!!!!

nampak nih dari kejauhan

sambil gelak-gelak memikirkan nasib memasing
naik trak bagaikan PATI
kami akhirnya sampai...dalam 30 minit jugak la untuk tiba di sini
alamak...ramai pulak yang ikut ??
alamak...tak lawa la gambar sebab nampak kepala orang yang ramai nih....
(mode tamak terjah di pikiran ) 

tangan tengah gigil-gigil tak sabar turun pegang bunga tuuu...
jommm....


ini Pae...
ok ada..check!!
next...

Shahrul???
"saya!"
masmz???
"Ada nih!!!"
Janggel??
ada je ...dekat wa...lupa nak tepek gamba beliau...*larik*

ayuh layan gambo bunga matahari




eh ada ulat


ok dah...er...sapa nak ambik kan gambo wa dengan bunga nih?
err....
err....


haaa..tu shahrul..tapi...

oh..Pae tengah tolong ambik kan gambo Shahrul pulakkk
....mmmm... mana Janggel tadi?


ala..tengah sibuk ambik gambar sendiri pulak...
dia tak pe laaa...ada DSLR...ada GoPro...sume dia leh selfie sendiri
eh
nak cuba buat lah selfie sendiri...

ok...angle cantik
ok..ngadap matahari supaya muka ada 'nur'
ok..adjust sket bagi nampak sipi bunga matahari
ok..tangan jangan gigil
ok..jari standby tekan punat..
klik!!!
hasilnya!!!!

(kalau setakat ko pi jejauh sampai Lopburi pastu selfie nampak JARUM PIN nan SEBATANG nih....??)

.
.
.
.
.
.
buek malu orang kampung je la!!!cehh!!!
.
.
(tarik nafas untuk meredakan malu...)


jom la ..layan je suasana ladang bunga nih...


bila angin tiup...tu dia..terlentuk-lentuk bunga tu...macam ada irama ..macam menari-nari..

pandai kan ..kami cari port yang tak de orang
sebenarnya ramai orang...

tu haaa..berderet kereta...tadi berderet bas datang

tu orang lain...
eh jab...'driver' kami tadi ada tak?
jangan ditinggalkan kami pulak
dah la beg sume dalam trak tu


oh ada lagi
heheh


pss...pss.. Janggel...nak gambo...
pss..Janggel..pss...pss...

"akak jalan dari sana..cer jalan..."
kata Janggel
hahaha..ko memang tak photogenik!!!
dok belakang pokok tu buat hape???


"cepat kak..selfie..."
ok..ok


yeaaa..ada pun gambar dari jauh nampak ladang nih besar...
tak pe aaaa...ada photoboom dari Pae, Masmz dan Shahrul
#mudahpuashati

sila abaikan jerawat timbul bawah bibir
anggaplah itu taik lalat...
kikikiiiiiii

dah..dah..kita balik ...pi satu lagi ladang...

karang kata tak pegang bunga matahari
ok..ini buktinya
(syoh ulat..ko jangan kokak jari ku)

kami ke tempat seterusnya

hai bungaaaaaa matahari!!!!!!!

Ya Allah..sukanya wa tengok permandangan nih!!!
pokok kelapa di celah bunga matahari????
suka!!! suka!!! suka!!!!

kami pun turun pabila pemandu tadi berhentikan trak tepi jalan
ehh??

what????


NOOOOOOO!!!!!
TIDAKKK!!!!!

(bersambung entry seterusnya)

(dramanyer ko..dah kenapa?)
tunggu....








12 comments:

Supermeng Malaya said...

ada kilang kuaci tak situ?

John | Kaki Berangan said...

ni bila nih? x ajak pun!

Bibie Karim said...

Lawanye bunga matahari! My fav flower! Ok dapat idea, nextime gi sini nak selca tunjuk pin tudung je. Tapi nak beli pin yang bunga2 matahari gak. Ngeh!

Kay said...

Kak Anashhhh

Lama betul tak komen kat blog, maklum la tenet kena block kat ofis, baca boleh , komen tarak boleh... eh bukan ke Kak Anash lama tak update blog?

bunga bunga matahari anggun mekar di taman sari...

Kak, kenapa tak berbasikal dr stesen ketapi sampai lopburi? ada jumpa org naik beskal ke lopburi.. eh ke salah info? tak ingt laaaa plak...

sambung sambung

nak cite macao plishhhh

Iza Hyun J @ paE said...

Akak.. sile jgn menyorok dalam ladang bunga bertudung bunga... hihi.. x dpt dikesan nanti.. kikiki

mrs.smile said...

best tak kak duk belakang trak tu?
waah sedondon baju sama janggel :P

Dr Singa said...

wa tak tau pasai kebun bunga gini ni masa pergi Siam dulu....
maka.. dengan ini wa amat jeles..

wa nak mintak balik duit .. wa tak puas ati.. wa tak nak siaran sambung-sambung gini ..!!wa piket karang !!!

waa.. bokeh lu makin mantap aaa...

Hafiz Yusof said...

wahhhh...cantiknya bunga2 matahari tu...
tiba2 terasa ingin nyanyi lagu maya bunga2 matahari sambil keyin claim akak ni..ehh..!(ada ke claim)...
sila sambung...

Ren said...

Gitew ha gigih entry lopbury! kekekeke

Anash said...

Supermeng Malaya,
tak perasan pulak.
ha a laa..nape tak cari..

John ,
acaner nak ajak...jauh.kan?
huhu

Bibie Karim,
hamboi...heheheh
jangan lupa iya..tudung lawa bermotifkan bunga matahari

Anash said...

Kay,
hamboi panjang sungguh komen...
penat naik ABC dah abis dah ker??

hehehe
kira nih dah boleh komen maka tenet opis dah ok la kot?

mungkin ada yang naik beskal pi ladang..tapi kami dengan beg besar alam..maka...naik trak adalah pilihan terbaik ..haha

macau?
ala..lambat lagi..banyak entry tertunda kena abiskan..sabar eh dik!!!


pae,
bersebab tau pakai tudung sama dengan corak munge matahari...
hahaha..kunun2 blend with nature katanya

mrs smile,
best sungguh naik trak..sepoi-sepoi bahasa je angin yang lalu
sedondon??? hahaha..secara tak sengaja terrjanji sama plak

Anash said...

DrSinga,
hajat di hati nak juga tengok keretapi lalu celah pasar..macam..sapa ntah yang pi aritu..*wink wink*..
huhu
dapat tau pun sebab geng jalan nih gigih cari info.
ada juga yang pernah blog pasal bunga matahari..

bokeh? aaauuuuuu....bole laaa..sket2
(lari sambil depa kan tangan tengah2 ladang )
weeeee......

hahah


Piz,
manada dah claim akak anta kat opis..akak kan kaya, tak submit claim..eheheh
nah sebungkus kuaci untuk kudap-kudapan..(beli kat giant tadi)
haha

Ren,
sila updet juga entry Lopburi
jangan nak ngelat !!!