Thursday, February 12, 2015

Jogjakarta - 5th day : Bakpia Pathok, Pasar Burung & Istana Keraton

Yuhuuuuu!!!!
Yahoo!!!!
I'm back!!!!
.
.
.
.
.
weh? tak de orang ke dalam 'alam maya' nih?
.
.
.
lantak aaa...
hahaah

Wa suka bangat nih sebab akhirnya wa dapat updet blog ini
yang makan bertahun-tahun
trip tahun 2014 tapi abis updet tahun 2015
apa punya .....tut..

eh
Assalamualaikum

Ayuh kita sambung kisah Jogjakarta yang terhenti DISINI

Hari terakhir kami di bumi Pulau Jawa, kami melawat kilang kuih bakpia
yang terkenal di Jogja

kelihatan ramai pekerja yang sedang menguli tepung tersebut
penggunaan mesin adalah berkadaran minimum.
(berkadaran? ko nih belajar matematik tambahan ker??)


di sua rasa potongan kuih tersebut yang baru keluar dari oven.
Memang sedap
Kami beli untuk tak de la banyak mana. Karang beg berat..jenuh nak kemas balik
(padahal...kedekut..kannnnn....kikiki)
ada inti cekelat / durian / kacang merah / err..apa lagi eh?
ntah

Selepas itu, sementara nunggu Istana Keratin eh Kraton tu buka, kami singgah di sini...  
ooo..baru lagi nih
ada?


burung dalam sangkar
(kelihatan kesungguhan beliau menangkap gambo burung....hasilnya??? rujuk di SINI )
leh tau kaler bulu idung burung tuhhhh!!!!!
*larik sembunyikan diri*

juga sangkar burung pelbagai bentuk
sopannya...anak sapa tuh pakai baju kurung?
Pelbagai aktiviti tentang burung-burungan boleh didapati di sini
Best woo....untuk mereka yang suka ambik gambar...banyak 'moment'  yang leh kita hayati.


dari kecil memang orang Jogja nih dilatih untuk menjiwai burung kot?
comel je ikat sangkar belakang badan
ala-ala bekpeker...

(dik...ko dah sampai Krabi belum dik? Kalau belum, bukan begpeker tegar...hahahaha)
*hint..sapa ada tweeter..faham kot?*
"everyone is responsible on their own doing.
everyone is to take blame, not transfer the blame to others
everyone will be ask during the judgement day"

moment yang wa suka..masing-masing dengan hal tersendiri.

eeehhh ada spongebob laaa
doraemon pun ada


dahulu..agak terkenal dengan anak ayam kaler-kaler nih di Malaysia
sekarang..dah macam tak de pun nampak jual?


tengok burung nuri comolot
alalalalalal sweetnyerrrr
lagi kedai sangkar
sebenarnya mereka mempunyai kesenian yang sangat halus dan teliti
bukan calang-calang orang yang ada kreatifviti dan kesabaran buat sangkar...
kalau wa..lama dah tercampak sepi tepi tong sampah
(sambil renung mesin shredder di pejabat) 
ada gak jual ikan
bukan ikan kembung atau ikan patin

OK ..jom kita pi singgah kedai cekelat pulak
Monggo kita
Monggo = Ayuh


extra scary?
ok...tak mau beli sebab wa penakut

sedap jugak cholat buatan tempatan ini
beli buat sendiri nak makan
hahaha
dah abis dah...
jangan mintak
Seterusnya, kami singgah di Putro Wayang- Puppet Workshop
berhampiran dengan Keraton, sementara tunggu Istana Keraton dibuka jam 9 pagi...
Masuk dalam kedai wayang kulit sat

Wa tak ambik gambar banyak sebab..wa rasa seram dengan patung wayang yang ada
macam
semua patung tu nengok wa
perhati wa
seram huitt!!

Akhirnya kami ke sini
BUKAN ke TamanSari. Tak sempat


pintu masuk ke Istana Keraton
kami ambik seorang pemandu pelancong
untuk bercerita tentang kisah istana ini
dan juga rajanya
bayaran? terpulang kepada kita
Ikhlas

Jom kita ke Keraton Ngayogjakarta Hadiningrat

eh eh ada orang
hahaha
terkejut jab bila jenguk dalam
depan tu sah sah la patung
hai Abdi Dalem!!!
mereka mengabdikan diri bekerja demi istana dan urusan raja


kami kami kami kami BUKAN mengabdikan diri di Istana ini
kami kami kami kami ambik gambo je
kami kami kami kami kena balik Malaysia sebab banyak utang kat bank kena bayar
*tetiba*
 Untuk lebih info, sila pi kat SINI
dan kami ke sini
ada latihan menari oleh mereka ini
Latihan sahaja...
tu cikgu derang...yang pakai kain warna hijau kat pinggang


setiap lenggok setiap langkah setiap perbuatan setiap pusingan
mesti ada cerita
terre aaa boleh hapal step-by-step
ada kalanya wa tengok
menggigil gak kaki deme
sebab berdiri sesekali menjengketkan kaki serta tumit

cair lemak di peha..wa cakap lu!


derang nih sapa eh?
ok
wa nih jenis tak pandai google cari maklumat
penyanyi kot?
tapi macam tak de pelapis / orang muda yang berminat je?


Jangan disangka anda sempurna
Ada kalanya perlukan bimbingan
Jangan dianggap anda bahagia
Ada kalanya perlu diberi ujian

Nota untuk diri ini


kami dok bersila di tepi sini
leka melihat gerak tari yang lembut
dengan lirikan mata
lentikan jari


eh dah abis
jom balik
eh..jab...
cowok pulak!!!
kena duduk balik nih
jom....
(hahaah...sengal)
pun ada kisah di sebalik tarian mereka
cikgu tak bawak rotan
tapi selit keris di belakang
ada berani nak durhaka dengan cikgu ker?


dah..jom jom
kita pi tempat lain
untuk lebih lanjut ...pi sesah kat SINI
wah..tak abis buat latihan kat lantai
kat atas tanah pun bole
ehhhhhh..kita pi motret sama nak?
derang nih lawa sangat
terpaksa wa buat-buat muka cute persis Neelofa.


masuk jab di sini
ambik aura air-con sat
hahah
penat gak nak buat muka cute tadi


tu pemandu pelancong kami yang pakai skirt biru tua
bersih sungguh laman istana nih


ada persembahan ...kami singgah jab je
dan kami terus ke lapangan terbang antarabangsa Jogja


nampak nih dari dalam kereta


dan juga ini
sempoi je makan tepi tempat pejalan kaki
Tamatlah sudah perkhidmatan pak Decky supir kami di Jogjakarta
babai Zul Ariffin...eh...Decky

dan kisah kami muka cuak beg terlebih muatan
di airport takala menimbang beg...beli 20kg share 4 orang?
memang tak terpikir secara logik !!!!
(lenkali ingat...1 org = 10 kg..bukan 5 kg)
hahahahaaahhahaha
dengan mabuk sarsi minum skit2 untuk abiskan air sarsi dak GB pi hangkut dalam beg
depan kastam kami bergilir-gilir minum.
Dari muka kelat pak kastam..jadi tersenyum tengok gelagat sengal kami ber empat

dan kena tahan lagi..hand luggage kena check berat?
arghhh..lagi sekali..agihan barangan dibagi sama rata untuk memasing tolong  
nampak? sharing is caring katanya
hahahaahah
"Bulan hajiiiiii..telah tiba lagiiiii...menunaikan ibadah...."
kan....dah macam balik dari umrah dah rupa GadisBunga tu
Wa? dah tukar baju kurung ke T-Shirt..tak larat ayu persis neelofa dah...letih
*hihihi*

maka..berakhirlah sudah kisah Jogjakarta

apa yang wa pelajari
dengan mereka bersama?
tunggu rumusan selanjutnya

untuk edisi Gadis Bunga..boleh terjah di SINI
dan juga banyak lagi entry beliau yang dah abis buat
edisi CiKPuaNLawA, terjah di SINI
dan kebanyakan wa link tadi adalah edisi DrSinga

peh...
best gile dapat updet entry !!!!!
hahaahah
megong la wa nih 

14 comments:

Chawanna Na said...

Akak, takde ke beli coklat extra scary tu, leh kasik saya haaa... :((

Iza Hyun J @ paE said...

Akak berbaju sopan disana.. kagum2.. hiks...

Dr Singa said...

lu hantar mana baiki laptop ni hah??!!
Henglend?
sampai 2 bulan baru siap!!??
wa boleh pergi balik pergi balik Jogja tau tunggu lu hapdet!!
* cekak pinggang *
eh.. ada ke pinggang..?!

bakpia yang tersedap adalah bila bangun dari tidor.. ada orang sebelah yang tak boleh tidor hulur bakpia derian.. sambil sorok sorok takut peramugari baju merah nampak...
[ lepas tu tercekik bak makan ubi sebab tak ada air!! ]
* wa ada gambar lu tengah tidor tu.. mau !!?? hahhahaaaa.. gelak evil *

siapaalah yang degil yang tak mo bukak helmet tu!!!

hahhahaha!! hadoiii! dak gb depan burung pun nak jalan tunduk 'mintak tumpang lalu!!'

cepat!!
wa punya ending tak da ending pengajaran!!

tapi wa tau..
wa takkan minum teh susu ..
sampai bila bila..
walau di mana..

dzuchan said...

saya suka bakpia.. saya beli yg diorang buat panas2 dekat kedai Tshirt malioboro.

nyaris2 nak beli tiket repeat haritu masa sale, tapi sebab banyak lagi tepat yang belum pergi, tangguh dulu niat ripit jogja

mrs.smile said...

yuhuuu akak..mrs disini!!
yahooo berukband dah ada pasni akak leh update entry laju2

lepas ni nak cilok idea..pakai baju kurung gi bercuti taapi untuk satu hari jer kot lebih2 tak mampu hiks

Aku Seorang Pengembara said...

Tahniah ke mengkome mampu minum air sarsi depan kastam...
Utk dr singa - jgn serik minum teh susu...pi ali cafe...sedap tau... Hahaha

gadisBunga™ said...

Banyakkkkk pengajarannya jenjalan jogja ni. Lagi2 dengan kak anash! Hahahaha!!!!

Hafiz Yusof said...

hahahaha...
bab budak bekpek sangkar tu memang kelakar...hahaha

blog akak ni menghilangkan monday blues saya..ok...keje time..hihihi

Anash said...

Chawanna Na,
tak beli aaaa...seram ..huhu

Pae,
sekejab ke baju kurung
pastu
tukar
hahah

Anash said...

DrSinga,
ada pinggang tuuuu..tuuu..
tak anta kat hengland...jauh nau

mak hui..panjangnyer komen
debo nak reply
.
.
tak pe ah..reply kat wasap bole?
(apa? ada gambo wa tido?? senonoh tak? hahahahah)

dzuchan,
ha a ..bakpia mkn panas2 sedap,kan?

ala..ripit je jogja..takkan nyesal punya..kikiki

Anash said...

mrs smile,
yuhuuu jugak!!!
sila la pakai baju kurung jenis tayah seterika
ehheeheh
Insyallah..marathon entry menyusul


Aku Seorang pengembara,
sengal dan segan pun ada pi togak air sarsi dari botol depan kastam
Macam kena denda pun..iya jugak..
hahah
btw, teh susu tu penangan sakit perut..tu yg suspen dah bila tengok teh susu lagi

Anash said...

GadisBunga,
akak tak de lah jadi cikgu nak ngajar kat sana
(jenis reply komen tak faham...hahahah)

kita sama2 'belajar',kan


Hafiz,
monday blues kerrrr?

amacam kije so far?
jom kita minum petang jom

Dewi Aja said...

Halo Admin / Blogger :)

Saya sangat suka dengan postingan foto-fotonya :)
Perkenalkan, saya Dewi dari tim kumpulbagi. saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi foto-foto,video,menggunakan disk online yang lain dengan tujuan berbagi informasi ? :)
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Anda bisa dengan bebas mengupload foto-foto,video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Terima kasih.

Salam.

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami dapat bagi harga yang berpatutan tentunya dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga tidak mengikat, kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

11.15-11.45 airport
11.45-12.15 goto localresto
12.15-13.00 lunch
13.00-13.30 go to hotel c/in
13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
15.15-16.00 kasongan
16.00-16.30 goto parangtritis
16.30-17.30 parangtritis
17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
18.15-19.00 manding
19.00-19.30 go to local resto
19.30-20.00 dinner
20.00-20.30 drop hotel

2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

08.00-09.30 go to borobudur
09.30-10.30 borobudur
10.30-11.30 goto local resto
11.30-12.00 lunch
12.00-13.00 go to lava tour merapi
13.00-14.30 lava tour merapi
14.30-15.30 menuju chocolate monggo
15.30-16.00 chocolate monggo
16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
16.15-17.00 masjid mataram kotagede
17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
18.00-18.30 menuju local resto
18.30-19.00 dinner
19.00-20.00 drop hotel

3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

08.30-09.00 go to kraton
09.00-10.00 kraton
10.00-10.15 go to tamansari
10.15-11.30 tamansari
11.30-12.00 go to local resto
12.00-12.30 lunch
12.30-14.00 goto goa pindul
14.00-15.00 cave tubing goa pindul
15.00-16.00 goto indrayanti beach
16.00-17.00 indrayanti beach
17.00-18.00 goto bukit bintang
18.00-19.00 bukit bintang
19.00-19.30 dinner @bukit bintang
19.30-20.30 drop hotel

4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
tba c/out hotel
tba drop airport

Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb