Thursday, January 8, 2015

Jogjakarta - 4th day : Goa Pindul, Pantai Parangtritis, EDU Hostel

Assalamualaikum... bersua lagi kita nih di arena kisah Jogjakarta
hahah
kita?
lu dan wa...
kiki...
kisah sebelum boleh rujuk kat entry SINI.

Masuk hari ke4, kami ke Goa Pindul, mencuba cabaran menggunakan kesan alam sekitar yang basah
Cave Tubing
amende tu?



kami ambil package Goa Pindul dan Rafting di Kali Oya
hamboi..macam...'aventure'nyer aktiviti kami
kikiki


wa suspek..yang CiKPuaNLawA nih ada kembar di Indonesia
acaner plak muka dia dah jadi duta Cave Tubing di sini?
haaaa?????

ok...tayah serabut memikirkan kisah beliau dengan kembar -seiras itu,
jom kita
jom sarungkan selipar, 'life-jacket'
ke sini
dimotret dulu iya para-para ibu semua
GadisBunga yang cekal...membawa henpon dalam plastik beg kaler itam diikat erat
hahaha



nih gambo masa kami lalu Kali Oya
SELEPAS kami lalui Goa Pindul
silap tepek
 and away we sail
eh
tube
eh
whatsoever



di dalam Goa Pindul


wa pinjam selipar staff yang kije di sini
heheh...
dah..dah..jom kita pi tempat lain
ada lah dalam...45 minit kot..kami menyusuri gua ini

seterusnya....sila lah layari blog DrSinga di SINI
dan blog GadisBunga juga di SINI
sebab gambar dan info lagi menarik untuk dibaca
(awas..muka wa juga bersepah-sepah di blog mereka)

*apa jenis kemalasan yang melanda di jiwa wa ini?*
(sebenarnya agak stress...dari aritu dok nak 'copy-paste' gambo di Kali Oya...asyik la tak menjadi..maka..wa terus putus asa...huhuhu..)

selepas kami makan kat...err...lupa dah...(padan muka...tangguh lagi entry!!)
kami ke kawasan pantai mantai nih

Ini adalaha Pantai Indrayanti
mengadap Laut Hindi


sila belajar
cara berdiri dengan betul
iaitu..kaki kiri di belakang
manakala kaki kanan dihadapan
hahahah


rajin tul la derang ni pi kaler rumah siput

seterusnya
ke...
Pantai Sundak
ok..kaler merah itu menakutkan


tak ramai orang awam di sini


juga ..mengadap Lautan Hindi
kuat juga ombaknya


lihat tu...
'seekor' ikan
tuuuu...

dan kami ke
Pantai Sili
nak dok kat wakaf nih..kena bayar sewa.
tak pe
kami rela berdiri

Pak Decky memerharti mereka membuat latihan taekwando
dan di sana
ada jugak yang mandi rupanya


nampak gerbang di kawasan batu
dah?
ok?
puas ati ?
ayuh kita teruskan perjalanan balik ke Jogja.
tapi ada satu lagi Pantai yang perlu kita lawati
mana?
sepasang suami isteri yang romantik
sempat bagi pose istimewa kepada kami sambil lambai dari jauh
sporting huit!!


singgah beli dan makan buah nona

perjalanan ke Pantai Parangtritis berakhir di waktu malam melabuhkan tirainya
dan di saat inilah...2 kali wa buat lawatan sambil 'belajar' di tandas awam
terseksa perut wa di kala itu...

"Nak dua ribu!!!"
terus mata melilau cari papantanda "kamar kecil"

Pantai yang paling femes
Paling ramai pengunjung lepak

ok gegar
ok ..wa belasah petik je
ok.. gambo x cun
"tekan sini, pusing situ...pastu adjust nih..."
DrSinga dok godek kamera tersebut
tarra...
waaaa.......
*wa memandang hasil gambar sambil berkaca-kaca mata*
-ok..itu drama...
kami dok di atas tikar
sambil makan jagung bakar yang pedas ini
iya
pedas...
terasa macam bibir Angelina Jolie sebab kebas dan rasa tebal bibir ini
*tak agak-agak nak samakan dengan bibir Angelina Jolie?*
hahaha
mamat nih suaranya sangat sedap didengari
lagu apa
lupa dah
hahahaha
(dari tadi asyik lupa..lupa..baik toksah updet...buang masa je..cish!)

Malam itu..kami makan satay kambing
dalam kesuraman lampu gasoline
boleh tengok di blog DrSinga dan Gadis Bunga
*tak larat nak tepek link ...tenet pulak tenat!!! apalah dugaan wa awal tahun nih..huhu*
(terus gigih hapal doa makan..err..doa penenang hati..)
Tamat kisah kami hari ke4
meh kita tengok EDU Hostel

nih adalah katil di dorm kami
6 katil
wa dok atas. gile tinggi !!!
dah ibarat macam tido atas lemari (almari) baju
sekali naik..dah malas wa nak turun sesaja


bilik mandi

tempat simpan beg dan charge bateri memasing

sarapan pagi di 'roof top'
mereka yang tolong hidangkan
memu ditetapkan ikut jadual
sedap gak 
banyak tul kapalterbang lalu lalang


sebahagian kawasan tempat kami makan sarapan


masjid / mushollah / surau adalah rapat-rapat dibina di Jogja
makmur sungguh


banyak coretan / motivasi yang tertera
di sudut-sudut dinding hostel ini


Hari terakhir kami?
di?


burung tengok kami dari dalam sangkar

dan
berada di sini
melihat mereka
kuatnya kaki mereka
memasang kekuda berdiri
sungguh...cekal
sungguh..berhati-hati

tunggu kisah wa dan geng travel mengakhiri
perjalan percutian ini

*sambil buat rujukan blog mereka*


Nota Kaki : Berjaya tukar langsir blog
atas pertolongan otai blogger
ie abam Janggeltrekker!!!
hahahaha
lawa tak????

14 comments:

zarul farhana said...

menariknya

AjlaA said...

langit kaler pepel cantik. ramai pulak g jogja lately. macam nk kene pegi je. hihihi

Iza Hyun J @ paE said...

Wowwww langsir baru.. santeknyeee... naik boya tu mcm best jer... huhu

gadisBunga™ said...

#Ketukketukmejatungguentriharilast....

Selagi tak hapdet selagi tu saya mogok hapdet belog. Hahah

dzuchan said...

kak coco, dulu kami pun tido edu
memang menarik betul concept dia..tapi jauh sikit dari malioboro kan..maka selamat duit hahaha

mrs.smile said...

akak..buah nona tu kat sana diorg sebut buah nona gak ker?

mrs tengah berangan tidur kat wakaf tu lepas lunch.. mcm best jer layan mata sambil dengar bunyi ombak hihi

Nooriah Abdullah said...

salam singgah, best nyee jenjalan cantik sangat tempat2 tu kan

Ren said...

Sedapnya jagung bakar!

Time Traveller said...

Speechless.. huhuhuhuu...

Dr Singa said...

beli jagung sebab nak duduk atas tikar!!

iso besar
f kecik
tarik napas, tahan dan klik...

Anash said...

zarul farhana,
Alhamdullilah..satu percutian yang menarik..

AjlaA,
Jogja tidak mahal kosnya.
Pi la...AA tengah ada promo,kan?

paE,
akak cuak jugak takut terbolos masuk sungai..hahah
ntah apa2,kan?

Anash said...

GadisBunga,
*bawak larimeja tu lagisekali*
ala...sabar..sabar..
updet le dulu haishhh!!!


dzuchan,
best eh EDU hostel tu
terasa cam pandai je sebab banyak wording yang best2 motivate kita bila baca..hahah

mrs smile,
alamak..akak dah lupa ..buah apa kenama derang sebut di sana

sila belikan wakaf itu utk akak letak depan rumah akak..akak yg lena..hahah

Anash said...

Nooriah Abdullah,
terima kasih atas komen.
Ha a...suka nengok permandangan dan layan aktiviti di Jogja..
meh la datang ke sana utk bercuti

Ren,
gile pedas weh!
tebal bibir akak jadinyer

Time Traveller,
speechless sebab????

DrSinga,

hahaha..sajalah kan..beli jagung nak dok atas tikar
hehehe..
tarik nafas tu yang ngigil...
kikiki

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami dapat bagi harga yang berpatutan tentunya dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga tidak mengikat, kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

11.15-11.45 airport
11.45-12.15 goto localresto
12.15-13.00 lunch
13.00-13.30 go to hotel c/in
13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
15.15-16.00 kasongan
16.00-16.30 goto parangtritis
16.30-17.30 parangtritis
17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
18.15-19.00 manding
19.00-19.30 go to local resto
19.30-20.00 dinner
20.00-20.30 drop hotel

2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

08.00-09.30 go to borobudur
09.30-10.30 borobudur
10.30-11.30 goto local resto
11.30-12.00 lunch
12.00-13.00 go to lava tour merapi
13.00-14.30 lava tour merapi
14.30-15.30 menuju chocolate monggo
15.30-16.00 chocolate monggo
16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
16.15-17.00 masjid mataram kotagede
17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
18.00-18.30 menuju local resto
18.30-19.00 dinner
19.00-20.00 drop hotel

3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

08.30-09.00 go to kraton
09.00-10.00 kraton
10.00-10.15 go to tamansari
10.15-11.30 tamansari
11.30-12.00 go to local resto
12.00-12.30 lunch
12.30-14.00 goto goa pindul
14.00-15.00 cave tubing goa pindul
15.00-16.00 goto indrayanti beach
16.00-17.00 indrayanti beach
17.00-18.00 goto bukit bintang
18.00-19.00 bukit bintang
19.00-19.30 dinner @bukit bintang
19.30-20.30 drop hotel

4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
tba c/out hotel
tba drop airport

Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb