Wednesday, February 18, 2015

Jogjakarta - Rumusan

rumusan wa kali ini
tentang percutian 5 hari di Pulau Jawa
5 Nov 2014-9Nov 2014
Dari mata kasar wa
dan juga mata hati wa
bunga jejarum
bahasa sanskrit-eh..saintifik botanical : hydrangea
Besar-besar jambangan bunga nih
"look for true colour of friends by travelling with them"
Yeap..I found that too...
And my travelmate shows beautiful colours....


melihat mereka bercucuk tanam
wa rasa cemburu
sebab wa tiada ketahanan pikiran dan semangat
untuk menjadi seorang petani yang berjaya
kedengaran agak pelik?
Wa nak jadi petani?
Bior betul? 
mengangkat / memikul serumpum pokok lobak merah
tidak mungkin wa mampu lagi


tatau kenapa
wa sangat suka tengok hasil pertanian
(sambil cuba pasang kekuda untuk mengambil gambo ini)
ada kalanya
anda dihinggap penyakit 'busuk hati'
maka...jangan hairan lalat yang datang ...sehinggalah...


..hati anda tidak lagi 'busuk'
maka...hinggaplah rama-rama...

itu adalah lumrah alam
permainan jiwa
perhitungan minda
ada kalanya
perlunya melihat alam secara 'makro'
melemparkan permandangan dari jarak jauh
barulah terasa
diri ini tidak lah segagah mana
sekuat mana
sehebat mana

"bacalah koran....samada..suratkabar...mahupun Al-Quran"
kami baru tau...Prambanan yang kami lawati tempohari
baru sahaja dibuka untuk tontonan awam
kami TIDAK berpose seksi sepertimana tertulis dalam koran (sokabar) tadi
hehehe


usai melihat candi
kami melihat Laut Hindi
anda ada henpon dan monopod?
sudah memadai untuk memotretkan diri anda dan kawan
apa?
tak de kamera / henpon?
iya...bisa saja ada perkhidmatan motret di sini
tu...sample nyer bukkk....


apa? tak de kamera / henpon?
tapi bisa berseni ?
ayuh..kita lukis saja


disebabkan kami kami kami kami tidak pandai melukis
tapi
kami kami kami kami boleh bergambar
dan


kami kami kami kami boleh jadi model pegang bunga-tiup-tiup
maka
itulah kami
perangai ambik gambar
sesuka hati kami


(masa nih wa baru je balik dari 'kamar kecil' yang kena bayar 2,000 rupiah)
lega weh!!!!
hahahah
(itupun nak cerita...cet!)


memerhati kebinasaan yang alam mampu lakukan


wa dah pijak batu ini
yang keras


pijak tanah ini
yang panas
dan pijak pasir ini
yang halus
secara berjemaah
 
berbekal kan ini pabila memanjat ke borobudur


selepas menikmati teh susu tersebut
iya..wa bercakap besar ketika itu
kerana telah mengaku ...dah pergi bercuti tahun 2014 tiada masalah sakit perut
maka....
wa akhirnya tumpas di sini
oleh itu..jangan sesekali menafikan 'kekuatan bakteria' di dalam segelas teh susu
kerana 'kekuatan bakteria' usus wa kalah ketika ini
sama-sama merasa duduk di sini
duduk..sehingga
bayang-bayang matahari telah mencium pipi kami
lalu kami pun bangkit

dan meneruskan perjalanan cuti kami
dengan lawak nya pak Lilik sebagai Supir tambahan
dan
dengan adanya pak Decky sebagai Supir kami sepanjang masa
hari pertama kami cerah bersama


dan hari seterusnya kami 'ireng' (gelap) bersama jua



tak sangka dah sampai sini
dengan menahan gelodak perut sebab sakit
wa mampu senyum


ini semua adalah 'pictures-summary' tentang kami di Jogja


pergi sensorang?
tak mungkin wa mampu
mencari seseorang?
belum tentu ketemu...

melihat suasana malam di tepi laut

atau suasana hampir malam di atas bukit

adalah lebih best melihat beramai-ramai!!!!


supaya bila wa ada waris...
wa boleh bercerita..
"nak...mak dah sampai sana..sini...nanti sok besar..sila lah tengok dunia..eh nak..."


sekian sahaja kisah rumusan wa kali ini
esok esok ..ada lagi kisah wa berjalan
ok..nak masuk ...nak pi makan nasi
apa lagi?
cuti raya cina kan panjang nih...
dah..dah
pi la bercuti!!!
ahhahaahahh

korang -korang di dalam lakonan percutian ini..
adalah BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!
keep up the BEST - In - You!!!
Thanks for accepting me as part of the act in Jogjakarta

16 comments:

shah_rule said...

Lame akak tak buat entry macam ni.. haha

akak jangan kekuda sangat.. ingat sikit lutut tu.. nanti sy kuarkan tukul besi ngan spanar baru tau~ haha

shah_rule said...

ekh first!

gadisBunga™ said...

Saya gelak gelak kuar air mata baca entry nih. Manis sungguh kenangan tu. Sobs!

Chawanna Na said...

Akak, saya pun nk jadi petani, tapi nak jadi petani kat tempat sejuk2 je..jom migrate? hehehehe

Akak, nk iti pls hiks

Iza Hyun J @ paE said...

Cian tul tang sakit perut tu... Berpanjangan tul..

Iza Hyun J @ paE said...

Nah iti.. ⚡⚡⚡⚡ hihi

Emy Tak Kecik said...

Jogja best kan..tp x dpt p gunung merapi sbb masa tu bahaya .....rugi3

Emy Tak Kecik said...

Jogja best kan..tp x dpt p gunung merapi sbb masa tu bahaya .....rugi3

mrs.smile said...

best! terus google cari maksud kekuda :)

Hafiz Yusof said...

akak.....nak serai seringit.....
hihihi...

Dr Singa said...

tidakkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!
ada lak gambar teh susu itu!!!!!!!!
wa serta merta sakit perut!!
wa minum sesudu je hari tu .. tapi sakitnyaaaaa... hadoiiiiiii!! nak kentut pun takut!!!!


wa hug lu ketat-ketat !!!!!!

Anash said...

shah_rule,
hahahah..dah komen pastu baru tau first?
gelihati plak akak baca.
tukul? (lari...dengan kekuda yang ada...ayuh!!)


GadisBunga,
sume dalam jogja adalah manis.
baik kenangan..
baik travelmates nyer...

Anash said...

Chawanna,

Iti? meh sini email address...akan akak bagi.hahah
ok jugak kan..petani expectrate...wah...leh pakai baju bulus bila pegang cangkul!!!!

Pae,
tapi tak jugak kurus dek penangan sakit perut
hahah pehal rajin beno dok reply komen blog??
heheheh

Anash said...

Emy Tak Kecik,
tahun bila pi? 2006 ker?
kena ripit tu dik...
huhu

mrs smile,
ahhaah pi google plak 'kekuda' tu apa...
heheheh...

Anash said...

hafiz,
sila order on-line
pesanan dibuka sebulan sebelum raya
sekian..harap maklum
(hahah)

DrSinga,
hai..tengok gambo pun bole dapat kesan cirit birit? Power gile teh susu tuh!!!

hug you back..even tigher...

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
Day 4
Drop airport

Harga bermula dari: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb