Friday, December 12, 2014

Jogjakarta - 3rd day: Borobudur & Gunung Merapi

jom sambung citer
hari ke3 kami di sini
(ish..macam gambo poskad je..kan?kan? kannn laaa..)


sila baca


ternampak wedding photoshoot disana
eh..bukan..tak de perantin lelaki pun?
*untungla berlatarbelakangkan Borobudur*
Ayuh kita panjat tangga tersebut!!


tu GadisBunga
kenal tak?
macam suram je...
spooky..kata orang Jerman
eh?

ternampak pekerja ini membuat sesuatu
oooo
ganti batu lama dengan batu baru
sapa pulak yang hilangkan?
pecah? retak? jatuh?



degilnyer...tak baca papantanda?


ooo..baca rupanya

jom bergambo jom


rasa cam gambo taraf NatGeo tak?
apa?
tak?
.
.
ok


itu cicak
eh bukan
itu lipas
*blur....
banyak pulak tangga
curam plak tu
jangan le jatuh bergolek
wahai lutut..bertabahlah dikau
ada penjaga di atas bumbung borobudur nih
akan bagitau jangan tu jangan nih
pada para pelancong yang kadang-kadang terlebih berani
pi panjat pindul / batu / arca
baca je la
*laaa...dah kenapa ko nih malas sungguh *

Pandang kiri
ehh ehhh...tak de orang
Pandang kanan
ehhh..tak de orag jugak?
yaaaa...
Borobudur ini...aku yang punya!!! HA!Ha! hahahahahaah!!!
*sambil pegang perut yang sakit tak kebah lagi dari cirit birit*
eh ada kumbang laa
dan kumbang tu pun terbang.
sekian terima kasih


kami akan bergambo ala-ala buat cover album
hasil gambo?
pi tengok blog CiKPuaNLawa (CPL)


dah..last call
tengok dari jauh kampung di sana.
Jom balik..eh...jom keluar dari sini


kami ke sini
Gambar dirakam dari kereta
pemalas yaaamat
*panas sebenarnya*
*dan juga keletihan*
pun sama
dari tingkap kereta je
hahah


Perhentian seterusnya
Di kala ini...wa dah kecundang semasa kami singah makan tengahari sebelum tiba di sini
wa mem-baring-kan sambil melayan perut dan kepala
(eh..betul ke masa nih wa dah keracunan minuman?)



ayuh..kita mulakan ekpedisi naik jeep
ini adalah kesan hasil lahar dingin keluar dari Gunung Merapi


ada batu diayak menjadi pasir
wah
sangat tradisional cara asingkan batu dari pasir tu

bongkah camnih
untuk dibuat batu nesan


kami mula tiba di kawasan kampung
yang musnah
bekas sisa yang tinggal selepas Gunung Merapi mengeluarkan abu panas pada 2010
kami ke sini
melihat kesan peninggalan
penghuni rumah nih pasti orang kaya
dengan melihat besarnya rumah ini

tinggal kenangan


gambar menunjukan kesan akibat letusan Gunung Merapi
Jika debu panas juga tak sudi membakar kalam Allah ini
masih was-was lagi kah kita terhadap isi kandumgan Al-Quran?
renung-renungkan lah

perbanyakan baca Al-Quran sama seperti banyak nyer anda baca whatapps yang berjela-jela itu.
(kena kat batang idung sendri nih...adehhh)


mereka suka dok belakang
dah macam naik roller-coaster pulak
sebab keadaan mukabumi yang berbukit bonggol berlubang sana sini
wa? dok depan laaa...melayan perut wa.
oh ya
di sini pun wa sempat pi tandas
hahahaah

Kami ke Batu Alien
katanya dulu tak de
selepas kejadian meletupnya Gunung Merapi
timbul pulak batu yang nampak rupa muka orang sedih
cer tengok
tapi kami ke sini bukan hambek gamba batu tu
kami tak heran
bersungguh-sungguh CPL dengan GB ambik gambo di sana...BUKAN gambo batu

tapi gambo bunga Edelweis
hahaah


di belakang tu adalah Sungai Opak

laluan lahar sejuk
dah jom kita ke Bangker
berdebu sana sini
akibat aktiviti lori angkut tanah dan pasir
dah sampai
sepatutnya leh nampak Gunung Merapi di belakang bangker nih
kabus / jerebu / ntah

Bangker dibina sebagai 'escape point' jika meletusnya Gunung Merapi.
Tapi sebabkan terlalu panas kot...2 orang telah terkorban bila sembunyi di sini 
Innalilahiwaninallilahirajiun
Bunga abadi - bunga Edelwies


dah nak ujan
jom pulang
tamatlah sudah expedisi kami yang pendek itu
balik ke pekan tadi
dan kami terus beredar ke Jogjakarta
malam menunjukan muka
permandangan dari tingkap bilik EDU Hostel
esok...kami main tayar besar ini
dan juga menyusuri pantai ini


dan mengejar matahari tenggelam di sini

wah...sume aktiviti basah!!

nak kisah yang lagi best dan berilmiah
pi la kat DrSinga's blog , GadisBunga's blog dan CPL's blog
*ada di bloglist*

(berdebar nak pi cuti malam nih...yahuuu)

13 comments:

CiKPuaNLawA said...

nak pegi mana tuuu..!!! .. hehehe

kak.. tiap kali datang sini... saya keta tengok gambo2 akak... baca dengan caption akak... lagi la... terbahak2 sampai putus urat ketiak ni kak... adeihh... hahahahahahaaa....

gadisBunga™ said...

Saya ni pantang betul kalau akak bukak mulut atau bukak kibod. Mau terkench sebab gelak!!

mrs.smile said...

dialog2 akak tu mengundang ketawa tau, mcm kena jer tapi diolog "bangker" tu memang win! :P

Dr Singa said...

ada tinggal 'kesan ' 2000 rupiah kan kat batu alien!!?

Azian Elias said...

salam

ooo ke jogja ari tu dgn gadis bunga ye..

best kan Jogja..

Time Traveller said...

Huhuhuu.. best nyer.. dah la tempat awesome org2 dlm group semua pun awesome.. mmg ada yg memanjat ke.. tgk guard tu mcm dah ready nam sound hahhaaa :D

Anash said...

CiKPuaNLawA,
bahaya la
siap putus urat ketiak

dah
jangan baca lagi blog akak

urat mana lagi putus...seramm..

hehe

Anash said...

GadisBunga,
haiya...selama pi bercuti aritu dok tahan kench ker?

hehehe

Anash said...

mrs smile,
kan. saya ada bangker je. anda bagaimana?

ehheheee

Anash said...

DrSinga,
lalu kesan itu menjadi baja organic pada debu lahar sejuk

amat mesra alam

hahah

Anash said...

Azian Elias,
ha a...join bercuti dengan gB dan lain lain

memang best Jogja-sempoiii

mesti dah pernah sampai Jogja ,kan?

Anash said...

Time Traveller,
ha a..masa tu ada sapa ntah panjat stupa tu
dah kena 'sound'

heheh
awesome ke kami berempat???

Jati Wijaya said...

Previously I ‘m sorry if Mr / Mrs less pleasing of this comment. Warmest greetings, my name Jati introduction of Ganesha Jogja Tour & Travel. We are a tour company particularly in the Jogja vacation. If Mr / Mrs want go to Jogja please don’t hesitate to call (+62 85104919010) or whatsapp me (+628985101301). Free for ask.
In addition Jogja package, we also serve other destination (Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Surabaya, Bandung, etc) Tours. If Mr / Mrs have low budget, we also provide car / van / bus with special price.
Here is a sample Jogja Tour:
4D3N Jogja Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Kasongan (pottery production), parangtritis beach, Manding (leather arts), Borobudur temple, Merapi lava tour (exploring the rest of the Merapi eruption using jeeps), chocolate Kotagede, Mataram Kotagede Mosque (oldest mosque in Yogyakarta), Kotagede silver handicraft center, Kraton (Sultan's palace), Castle watercastle, cave tubing Pindul Cave, Indrayanti beach, Bukit Bintang
Price start from: RM 482
All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, Isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, Isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium buses 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights * 2 / * 3 / * 4 (+ breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket is stated in the itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver's assistant, guide tips (optional)

Note:
Prices are subject to change at any time
Prices are not valid for high season

Many more other package such as Jogja + Solo, Yogyakarta + Dieng, Semarang and Yogyakarta etc. Please do not hesitate to give a call to me at +6285104919010 or,
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Many thanks for the attention.